Zobacz pełną wersję : Canon SX130IS lub może coś innego...
Mam mały problem, który nurtuje mnie od jakiegoś czasu... Szukam jakiegoś w miarę dobrego kompaktu z 7 - 12 krotnym zoomem i możliwie dobrą jakością zdjęć, który mógłbym mieć zawsze przy sobie. Bo wiecie... Niby mam zgripowaną 50D z baterią 5 szkiełek, ale czasami nie chce mi się (lub nie mam możliwości) targać ten zestaw, a przecież okazje do zrobienia zdjęcia zdarzają się czasami kompletnie niespodziewanie. Przeglądałem już troszkę ofertę rynkową w tym temacie, ale mam jeszcze kilka wątpliwości co do wyboru. Na placu boju zostały: Canon SX130 IS, Panasonic TZ8 (TZ10 raczej odpadł, gdyż nie widzę sensu wydawania dodatkowych 200zł na lepszy LCD i niepotrzebny GPS). Co Wy na to? Który z nich? A może macie jakieś inne sugestie? Planowana granica cenowa to powiedzmy 1000 zł. Z góry dzięki za pomoc.
szybki-pl
16-01-2011, 18:10
Dobra alternatywa to Sajsung WB600
SX 130 IS już dawno zakupiony. Wrażenia? Poza lichawym obrazem na LCD i dużą prądożernością na zwykłych alkalicznych paluszkach - ŚWIETNY. Tą drugą wadę niweluje skutecznie zakup akumulatorków (w moim przypadku Sanyo Eneloop) . Poważnie. Sympatyczna zabawka, świetny obraz, kolory. AF czasami się gubi, ale to w końcu tylko kompakt.
Cześć, też jestem posiadaczem sx130 i zastanawiam się nad wyborem akumulatorków. Jakiej pojemności masz te Sanyo Eneloop? Dobrze się sprawują?
Praktykę w kwestii akumulatorów AA mam praktycznie zerową, jednak moje Sanyo Eneloop mogę spokojnie polecić. Ich pojemność to 2000 mAh. Do tej pory zrobiłem na nich trochę ponad 200 fotek i chyba 8 krótkich filmików i jak na razie aparat nie woła o "żywność". Z tego co czytałem na ich temat ich zaletą jest długi czas działania i długi czas trzymania energii w spoczynku. Póki co moja krótka eksploatacja potwierdza powyższe tezy. Co będzie dalej - pokaże czas.
Potwierdzam Sanyo Eneloop są najlepsze,najlepsze są te 2000 z napisem na baterii ''Eneloop''są też 2700 z napisem Sanyo też ich kupiłem ale są gorsze.Te baterie mam w SX20 i naprawdę są Naj...
Czy w tym aparacie działa CHDK? Można do niego założyć tulejkę tak by zastosować jakiś filtr? Np. podczerwieni i czy ten aparat potrafi robić takie zdjęcia?
Nie chcę zakładać nowego tematu, żeby nie robić śmietnika, więc piszę tutaj.
Chcę kupić aparat kompaktowy za ok. 500 zł. Po paru dniach przeglądania recenzji i for fotograficznych doszedłem do wniosku, że aparat Canon PowerShot SX 130 IS jest bardzo ciekawy. Wprawdzie trochę wybiega ponad założony budżet, ale oferuje naprawdę sporo.
Mam jednak do Was, osób które zajmują się fotografią na co dzień pytanie:
Czy tryb manualny w SX 130 IS jest porządny? Daje większe możliwości niż zwykłe kompakty za 500zł? Pytam, bo jest to jeden z najtańszych tego typu aparatów i nie wiem, czy czasem nie jest to bardziej chwyt reklamowy, czy ciekawostka niż rzeczywiście aparat z dodatkowymi porządnymi opcjami.
I jeszcze jedno pytanie. Jak to jest z używaniem tego manuala na "co dzień"? Czy korzystacie z niego, czy tak naprawdę jest zbędnym dodatkiem i lepiej kupić przeciętnego kompakta (który jest i trochę tańszy i trochę mniejszy).
Aparat będzie wykorzystywany do robienia najróżniejszych zdjęć.
Sam nie mam jeszcze żadnych umiejętności w fotografowaniu, ale chętnie się nauczę (i właśnie dlatego zastanawiam się nad tym manualem).
Nie bijcie za tak podstawowe pytanie, Wy też kiedyś zaczynaliście ;). Pozdro!
Wrzucę swoje trzy grosze po dłuższych doświadczeniach z tym aparatem. Zdjęcia i obsługa naprawdę przyzwoite/bdb JAK NA KOMPAKT. Od komfortu pracy z lustrzanką dzieli go jednak PRZEPAŚĆ. Dlatego po wykonaniu ok.300 zdjęć aparat czeka na nowego właściciela. Teraz jego miejsce zastąpi zapewne PEN... Główne zalety: generalnie jakość obrazu, kolory, solidna konstrukcja. Co mnie najbardziej wkurzało? Częste gubienie się AF w trybie macro.
A moze Samsung EX1 ? granica cenowa sie zgadza. Ja ostatnio szukalem czegos dla mojej dziewczyny i przypadkiem odkrylem to cacko.
Dzisiaj o 10 przyszla paczka. W porownaniu do tego co ogladalem chodzac po sklepach robi wrazenie, konstrukcja naprawde bardzo solidna a jako posiadacz Canona 20d po 2 minutach wiedzialem gdzie co jest. Jak na kompakt dostep do funkcji bardzo szybki, i swiatlo 1.8-2.4 !!! zdjecia ktore widzialem w internecie daly mi do myslenia,dlatego kupilem ten sprzet.do tygodnia wrzuce moze jakies zdjecia podgladowe,choc juz dzisiaj po kilku zrobionych jestem pod wrazeniem ostrosci na 1.8. Makro od 0,5 cm u mnie,reszta dziala znakomicie. polecam !
jac+, czy Tobie również obiektyw rzucał cień na fotografowany obiekt w trybie makro? Mam ten aparat od 3 dni i na każdym zdjęciu zrobionym w makro w dolnej części zdjęcia pojawia się ciemna łuna. Czytałem sporo recenzji przed zakupem i nikt na to nie narzekał:(
Częste gubienie się AF w trybie macro.
zgadzam się... ciężko znaleźć odpowiednią ostrość :/ znalazłeś może na to jakiś sposób?
Nie spotkałem się z tym lub nie kojarzę takiej sytuacji. Ale być może nie robiłem żadnego macro w warunkach, które dałyby taką łunę (może chodzi o specyficzny układ źródło światła/obiekt/obiektyw), lub też widząc zaciemnienie na LCD - odruchowo zmieniłem swoje położenie. Popróbuj jeszcze - być może to czysty przypadek. Wady technicznej raczej nie brałbym pod uwagę. Poza tym tryb "macro" omijałem raczej jak pies jeża ze względu na gubiący się w tym trybie układ AF.
mam parę pytań do osób które używają / używały Canona SX130is... Czy po ustawieniu ręcznym parametrów ekspozycji, na przykład czas migawki, oszczędzanie energii, stabilizator obrazu tylko przy robieniu zdjęć - itd. po wyłączeniu aparatu i ponownym załączeniu trzeba to wszystko ustawiać od początku czy może aparat pamięta te ustawienia? Jeszcze jedna sprawa, jak wygląda naprawdę kwestia zasilania? Trochę się boję tych AA, miałem kiedyś aparat na akumulatorki AA ii baaardzo mnie zawiódł, co chwilę trzeba było je zmieniać... Co prawda było to 5 lat temu i wiele się pewnie zmieniło ale niesmak pozostał. A z eneloopami żadnych doświadczeń nie mam, więc będe wdzięczny jeśli ktoś mi powie jak wygląda ich eksploatacja w tym aparacie :) czyli le rzeczywiście wytrzymują, czy z czasem bardzo się "kurczą", czy np po przeleżeniu miesiąca w szufladzie da się uruchomić na nich aparat itp.
jac+, cień taki daje się zauważyć jak się robi zdjęcia w pomieszczeniach przy słabym oświetleniu, kiedy jest potrzebna lampa. Oczywiście próbowałem pod różnymi kątami fotografować i efekt taki, że łuna zajmuje albo pół zdjęcia lub mniej, ale zawsze się pojawia. Przy takich samych warunkach np A590 IS nie rzuca cienia
raphal, rzypadkiem to nie bateria CR1220 odpowiada za zapamiętywanie ustawień? Na pewno pamięta ustawienia daty i godziny, ale możliwe, że odpowiada też za ustawienia, ale reki nie dam uciąć. Ja używam i polecam zdecydowanie Sanyo Eneloop R6 AA Ni-MH 2000mAh. Miałem je wcześniej przy A590 IS a teraz mam przy SX130 IS. Na prądożerność tego canona nic nie poradzisz, ale jedyna słuszna alternatywa to enoloopy.
Najpierw odpowiem raphalowi: ustawienia zostają. Co do eneloopów: jak dla mnie super sprawa. Nawet tak prądożerna maszyna jak SX130 wytrzymuje bardzo długo na ich zasilaniu. Podczas leżakowania też nie gubią energii. Na dowód niech będzie to, że SX130 idzie na sprzedaż, a eneloopki zostają w domu.
Co do problemu opisywanego przez samogona... Norma. Swoją drogą radziłbym odpuścić sobie doświetlanie przy macro wbudowaną lampą błyskową. Ale ja ogólnie nie cierpię światła błyskowego (poza studyjnym) więc może nie jestem w tej kwestii miarodajnym źródłem.
Dzieki za odpowiedzi. jac+ Mam nadzieję że nie sprzedajesz go z powodu prądożerności ;) bo te baterie mnie trochę do tej pory wstrzymywały, ale chyba kupię ten aparat... oby dało się na jednym komplecie zrobić chociaż 250 zdjęć
Powody sprzedaży podałem wcześniej. Jeśli chciałbyś mój egzemplarz - daj znać na priva. Ja po prostu chyba zbyt wiele oczekiwałem po kompakcie. Co do prądożerności: faktycznie - zwykłe baterie alkaliczne wysysa w momencie. Gdybym jednak od pierwszego odpalenia używał eneloopów nic bym nie wiedział o jego apetycie na energię. Naprawdę super sprawa... Wręcz zaskakująco rewelacyjne.
iluzjonista
20-08-2011, 10:56
Podpinam się do tematu. Pytanie do użyszkodników: jak ustawić korektę ekspozycji w trybie manualnym (M)? Nawet w "łatwym" się da i w sumie tylko to bo resztę robi aparat.
Druga rzecz niezwiązana z tym aparatem, ale zapytam przy okazji; przy czasie naświetlania od 6 sekund wzwyż zdjęcia wychodzą po prostu jasne i tyle:D nic więcej. Jak temu zaradzić? Korygowanie ISO i przysłoną nic nie daje. W nocy pewnie będzie coś widać, ale w dzień?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sorry za dublowanie postów, ale podejdzie jakieś konwerter makro do tego aparatu?
LukaszBDG
28-08-2011, 20:17
Druga rzecz niezwiązana z tym aparatem, ale zapytam przy okazji; przy czasie naświetlania od 6 sekund wzwyż zdjęcia wychodzą po prostu jasne i tyle:D nic więcej. Jak temu zaradzić? Korygowanie ISO i przysłoną nic nie daje. W nocy pewnie będzie coś widać, ale w dzień?
Też to testowałem i zawsze wychodzi biała plama. I mimo usilnych wielu prób nie znalazłem sposobu na zaradzenie temu. Niestety ten aparat chyba tak ma.
Jeszcze raz dopytam. Czy CHDK w tym aparacie działa poprawnie? Z tego co widzę przy wszystkich wersjach jest dopisek beta.
Czyli jeszcze nie do końca jest to dopracowane