PDA

Zobacz pełną wersję : Światło zapałek jako światło portretowe - fake?

MatusP
26-11-2010, 00:13
http://www.youtube.com/watch?v=MwRNvpGydzw

Oglądając ten teledysk, zacząłem się (jak zawsze) zastanawiać nad światłem. Z początku myślałem, że to po prostu dobra imitacja, że główne światło pochodzi z reflektora, a światło ognia nie ma większego wpływu na ekspozycję. Analiza cieni też zdawała się to potwierdzać. Później jednak nabrałem wątpliwości (zwłaszcza po dokładnym obejrzeniu fragmentów, w których cienie delikatnie falowały).

Jak sądzicie, czy było możliwe uzyskanie takiego światła przy pomocy samyh zapałek? Wiem, że występowało tam oświetlenie tylne konturowe, które na 100% pochodziło z lamp, pytam jedynie o światło główne.

Erg
26-11-2010, 01:10
Pomysłowe :) Światło zapałki przy jasnym obiektywie w zupełności wystarcza jako oświetlenie główne. Przed chwilą z ciekawości sprawdziłem doświadczalnie na 5d2
Pozdrówka

lukeandro
26-11-2010, 01:59
Fajnie, fajnie ale widać w niektórych momentach, że nie tylko mieli światło konturowe, ale również boczne świeciło. W momencie jak gasła zapałka gasły również lampki. Wydaje mi się, że używali jakiś światełek po bokach z możliwością płynnej regulacji mocy. Ale tak czy owak z przodu twarz była głównie oświetlona zapałką.

meehaw
26-11-2010, 09:20
np. 1:06, widać padające oświetlenie z lewej strony ekranu (prawa strona śpiewaka).

Ale generalnie wygląda to ładnie. :)

michal_sokolowski
26-11-2010, 11:43
przecież wystarczy spojrzeć na zbliżeniu na oczy - odbija się w oczach jakieś wielgachne światło po prawej stronie.

MatusP
26-11-2010, 17:24
przecież wystarczy spojrzeć na zbliżeniu na oczy - odbija się w oczach jakieś wielgachne światło po prawej stronie.

No jasne, sam się sobie dziwię, że nie widziałem tego wcześniej. Widać byłem po prostu zmęczony.

jacapa
26-11-2010, 18:32
W 1,35min widać nawet dwa , duże i drugie mniejsze.

Gumaty
01-12-2010, 21:57
A w 1:18 jak odpala zapałkę przenosi ją przed twarz, a światło cały czas oświetla prawą stronę twarzy, a lewa jest w cieniu, a teoretycznie powinna oświetlić się lekko od zapałki. Wynika stąd, że to normalny "fake" z tym światłem :)

Tezet-gdynia
02-12-2010, 02:06
A mi sie przypomina http://vimeo.com/11082700

Od 4 minuty ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tfu, blad, od 12:40 ;)