Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ceny lustrzanek w grudniu i styczniu

Piotru26
25-11-2010, 00:13
Witajcie,

W temacie lustrzankowym siedzę dopiero od niedawna i chciałbym się zapytać jak kształtują się ceny tego (dosyć jednak drogiego) sprzętu w okresie grudniowo-styczniowym.
Konkretnie interesuje mnie zakup 60D (body).
Nie muszę tego robić od ręki ale najpóźniej pod koniec stycznia.

Akurat ten model zaliczył gwałtowny spadek ceny od początku swojej obecności i dziś można kupić go za 3300 - 3400 zł. W ciągu ostatnich dwóch tygodni jego cena spadła o 500 zł.

Co się stanie bliżej świąt i w styczniu? Aparaty tanieją czy drożeją w styczniu po gorączce świątecznych zakupów?

I teraz pytanie dla wróżących z fusów lub specjalistów - kiedy ten aparat będzie kosztował 3000 zł?

Od stycznia ma wzrosnąć VAT ale to będzie w tym przypadku max 30 zł.

Przemek_PC
25-11-2010, 00:35
Lepiej pomyśl ile być może bezcennych zdjęć przejdzie Ci koło nosa podczas oczekiwania na spadek ceny do 3000zł.

Piotru26
25-11-2010, 01:03
Z tym akurat nie ma problemu - mam do użytku 550D firmowy.
No ale kiedyś będzie trzeba go oddać.

MaciejPN
25-11-2010, 01:06
Czasem fundusze nie sa z gumy;)

Od stycznia podnosza Vat, to jest istotne i mysle ze w praktyce wyjdzie zdecydowanie wicej nizeli te 30zl, bo kazdy po kolei stwierdzi, ze jak musi podniesc o 1% to podniesie o kilka, wiecej zarobi a nikt nie zauwazy. Co wiecej, nie wiadomo jak bedzie z walutami i moze sie okazac ze sprzet fotograficzny, przynajmniej ten nowy moze dosc znaczaco podskoczyc bo i euro i funt coraz drozsze, a to oznacza ni mniej ni wiecej tyle, ze nastepne dostawy beda drozsze.

PS nie myslales o 50d z gripem org i torba w MM za 2800? Swietna cena, gdyby nie to ze kupilem kilka tygodni temu prawie nowego 40d to bym sie zastanawial wlasnie nad tym body.

dolomity
25-11-2010, 01:16
nie myslales o 50d z gripem org i torba w MM za 2800? Swietna cena, gdyby nie to ze kupilem kilka tygodni temu prawie nowego 40d to bym sie zastanawial wlasnie nad tym body.

Służbowy 550D, a w planach 60D - myślę, że 50D bez możliwości filmowania, za to z gripem i torbą, nie jest atrakcyjną ofertą.

W sprawie wróżenia z fusów nie pomogę - nie mam takich zdolności. Ale można wykorzystać najbliższe dni - coś tam może pokaże wosk przepuszczony przez jakiś słoik.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A w MM ten zestaw jest za 2900. Zresztą chyba nie w każdym sklepie - w Łodzi nie, za to np. w Kielcach tak.

Piotru26
25-11-2010, 01:59
Ten 50D to rzeczywiście bardzo dobra oferta ale ani w Szczecinie ani w Gorzowie tej oferty nie ma a do tego ja jestem zdecydowany na 60D (filmy).

MaciejPM może mieć trochę racji w tym co pisze o Vacie.

Czy ktoś pamięta styczniowe trendy cenowe w poprzednich latach (pomijając ten Vat oczywiście).

Bogdan56_Ch
25-11-2010, 01:59
Brak możliwości filmowania w 50D to jedna z wielu zalet tego aparatu.

Jacek23
25-11-2010, 02:55
Zeby fajne filmy krecic DSLR trzba dokupic kilka fajnych i drogich akcesoriow, no i opanowac tez do perfekcji MF:)

flagus
25-11-2010, 03:53
Tez juz wrzucalem kiedys ten temat
Odpowiedziano mi czy znam kursy walut w przyszlosci?
Moim zdaniem zgodnie z generalna tendencja zakupow w swieta - albo szybko teraz albo pod koniec stycznia.
Akurat ten model slabo zostal przyjety przez rynek wiec moze byc ze im bardziej poczekasz tym bedzie taniej.
Pewnie jakbys wzial bez rachunku to moglbys juz teraz zejsc ponizej 3000pln.
Powodzenia

Kolekcjoner
25-11-2010, 05:08
Witajcie,

W temacie lustrzankowym siedzę dopiero od niedawna i chciałbym się zapytać jak kształtują się ceny tego (dosyć jednak drogiego) sprzętu w okresie grudniowo-styczniowym.

Tak samo jak i każdego innego 8-).

Brak możliwości filmowania w 50D to jedna z wielu zalet tego aparatu.
Zależy dla kogo. Są tacy dla których wraz z odchylanym wyświetlaczem to jeden z niewielu impulsów żeby kupić 60D 8-).

A tak na marginesie - ciekawi mnie na czym polega ta właśnie zaleta 50D :-D?

Akurat ten model slabo zostal przyjety przez rynek
A możesz to rozwinąć - co znaczy słabo przyjęty? :)

tom517
25-11-2010, 09:09
Jeśli kurs walut by się nie zmienił, to styczeń - luty z reguły przynosi obniżki, ale wystarczy taki incydent w Korei i już krzyczą, że złotówka leci. IMO masz kasę i czas poprzeglądaj przez tydzień oferty i wybierz najlepszą, możesz lepiej wyjść na tym, jeśłi pod koniec stycznia będziesz szukał na gwałt :)

Przemek_PC
25-11-2010, 10:03
A tak na marginesie - ciekawi mnie na czym polega ta właśnie zaleta 50D :-D?

A taka, że jak widzisz coś ciekawego to się zastanawiasz czy filmować czy fotografować i po prostu robisz być może wybitne zdjęcie :) A jak się zaczniesz zastanawiać czy sfocić czy sfilmować to już będzie po akcji.

OrzelPiotr
25-11-2010, 11:33
Ja jeszcze w swoim życiu nie widziałem, żeby coś było tanie na święta - z punktu marketingowego się to po prostu nie opłaca - idąc dalej - zawsze po nowym roku są podwyżki + jeszcze sprawa z tym chorym vat-em. Natomiast w przypadku elektroniki im jest starsza tym tańsza - C60D osiąga powoli pułap ceny atrakcyjnej - to też się zapewne skończy - chyba, że zostanie okrzyknięty gniotem roku wtedy na pewno będzie jeszcze taniej - tylko czy canon sobie na to pozwoli - osobiście wątpię.

jacek-ie
25-11-2010, 15:48
Witaj,

możesz kupić już dziś za cenę odrobinę powyżej 3.000 pln, dokładnie 3.070.

Gdzie ?? Tutaj : http://cgi.ebay.ie/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=140481317801&ssPageName=STRK:MEWAX:IT

Sam się do tego przymierzam na dniach, jak masz ochotę, to zapraszam na PW na wymianę informacji.

Pozdrawiam,

Jacek

Kolekcjoner
25-11-2010, 16:46
A taka, że jak widzisz coś ciekawego to się zastanawiasz czy filmować czy fotografować i po prostu robisz być może wybitne zdjęcie :) A jak się zaczniesz zastanawiać czy sfocić czy sfilmować to już będzie po akcji.

bardzo ciekawe podejście :-D.

Przemek_PC
25-11-2010, 17:38
W Pabianicach jest do wzięcia nowy 60D za 3350,- w sklepie z gwarancją.

jacek-ie
25-11-2010, 18:03
Witam,

to i tak jest 280 zł więcej, niż to z Ebay'a, to prawie 10 % różnicy, jak kolega szuka najtaniej, to ma dwie propozycje.

Pozdrówka

J.

Przemek_PC
25-11-2010, 19:37
Warranty Length: This product comes with 3 Months Warranty by Seller!

Więc to nie to samo.

Piotru26
25-11-2010, 21:22
Na razie najkorzystniejszą ofertę ma Euro AGD - ale tylko w sklepie internetowym - 3390 PLN. Za 4.95 PLN można odebrać w stacjonarnym. I do tego nie płacić bo mają raty 30x0%. Więc chyba spłacę extra 3400 zł raty za mieszkanie :-)
Tak kombinuje Polak z kredytami :-)

Zrobię zamówienie jutro, na odbiór mam kilka dni - jak się cena zmieni w dół w przyszłym tygodniu to najwyżej zrezygnuję z zakupu u nich. Ale generalnie, zwłaszcza biorąc na raty, są dziś nie do pobicia (w Polsce).

Oferta z Ebaya ciekawa ale te 3 miesiące gwarancji. Poza tym nigdy nie lubiłem kupować u sprzedawców sprzedających jednocześnie nowe i odnawiane (refurbish) sprzęty. Jakoś tak nie wierzę w te nieodpakowane pudełka :-)

Misiek87
25-11-2010, 22:21
Warranty Length: This product comes with 3 Months Warranty by Seller!

Więc to nie to samo.

No i ciekawe czy daje fakture albo paragon? :D bo bez niej nie ma w ogole gwarancji w PL :D

Przemek_PC
25-11-2010, 22:51
Jak by dawał to by napisał European Warranty. Z takimi "okazjami" trzeba uważać i nie napalać się tylko dokładnie czytać opis.

jacek-ie
25-11-2010, 23:23
No i ciekawe czy daje fakture albo paragon? :D bo bez niej nie ma w ogole gwarancji w PL :D

Och jejku ... Faktura czy paragon ??;)

Masz rachunek i masz tanio, coś jeszcze ??

J.

Jak by dawał to by napisał European Warranty. Z takimi "okazjami" trzeba uważać i nie napalać się tylko dokładnie czytać opis.

To nie jest "okazja" tylko możesz kupić sprzęt niedrogo, masz wątpliwości ?? Kup w Euro AGD RTV :)

4.000 PLN i masz gwarancję PL. :lol:

J.

Przemek_PC
25-11-2010, 23:48
Widać niewiele rozumiesz. Mam za 3350,- w moim mieście nowy z gwarancją Canon Polska, za niewiele więcej jest też z polską gwarancją do tego na raty i nie za 4000 jak piszesz tylko dużo mniej. I jeśli mam już kupować coś nowego to tak, wolę zapłacić więcej i mieć gwarancję PL.

flagus
26-11-2010, 00:17
Witajcie,

Akurat ten model zaliczył gwałtowny spadek ceny od początku swojej obecności i dziś można kupić go za 3300 - 3400 zł. W ciągu ostatnich dwóch tygodni jego cena spadła o 500 zł.

A możesz to rozwinąć - co znaczy słabo przyjęty? :)

1. patrz powyzszy wpis piotru26
2. Wg skapiec.pl od premiery we wrzesniu za 4700 zjechal do 3300, a eos50 w zeszlym tygodniu podrozal o 200 pln :-o

jacek-ie
26-11-2010, 00:21
Widać niewiele rozumiesz. Mam za 3350,- w moim mieście nowy z gwarancją Canon Polska, za niewiele więcej jest też z polską gwarancją do tego na raty i nie za 4000 jak piszesz tylko dużo mniej. I jeśli mam już kupować coś nowego to tak, wolę zapłacić więcej i mieć gwarancję PL.

Owszem, rozumiem dużo ;)

Kolega się zapytaj o tanie oferty, więc podałem linka do taniego zakupu. Masz ochotę wydać 280 PLN więcej, więc wydaj, nikt nie broni. Ja tylko pokazałem, zę można taniej ...

Chcesz kupić w sklepiku za rogiem od ręki - wolna droga :D

J.

2. Wg skapiec.pl od premiery we wrzesniu za 4700 zjechal do 3300, a eos50 w zeszlym tygodniu podrozal o 200 pln :-o

Dokładnie, C50D jest juz drozszy do C60D, zapasy magazynowe się kończą jak widać ...

http://cgi.ebay.ie/NEW-CANON-EOS-SLR-DIGITAL-CAMREA-50-D-50D-BODY-/120651992183?pt=UK_CamerasPhoto_DigitalCameras_Dig italCameras_JN&hash=item1c176b4c77

J.

Kolekcjoner
26-11-2010, 00:37

Ale jaki to ma związek? Nowość zawsze tanieje to było wiadomo od początku, bo u Canona to standard. Czego to ma dowodzić?
Pomijam już że początkowa cena którą przytaczasz to już kompletne curiosum - dużo wyższa od startowej ceny producenta w Polsce.
Pomijam już, że dane na które się powołujesz są zupełnie niereprezentatywne żeby wyciągać takie wnioski.

mkev
26-11-2010, 13:25
ja mam tylko nadzieję, że 5d2 stanieje po nowym roku. Jeszcze gdyby konkurencja pokazała coś podobnego, to nie miałby wyjścia.
Na dzień dzisiejszy okazyjną ceną jest 6800,- ciekawe jak to będzie po nowym roku..

Piotru26
27-11-2010, 13:47
Na razie ceny w górę. Dziś w nocy oglądałem ofertę EuroAGD na kompakty bo pomyślałem, że rodzicom na gwiazdkę kupię coś małego przy okazji brania rat na 60D. No i przed północą ceny wg ceneo (i u nich na stronie) były naprawdę dobre. W większości przypadków w Ceneo byli w pierwszej piątce ( a różnica między pierwszym a piątym to w interesujących mnie przypadkach nie więcej niż 10 zł).

A po północy na stronie Euro AGD zrobili podwyżkę od 30 do 100 zł zależnie od modelu.
Ja swoje 60D zamówiłem jeszcze po 3390 a dziś jest już po 3429 zł. Różnica może nie wielka ale kierunek zmian niesympatyczny :-)

Jednym słowem sezon świątecznych, wysokich cen można uznać za otwarty?
miało być niewielka!

Przemek_PC
27-11-2010, 14:08
To i tak mało ceny podnieśli, wczoraj złoty osłabił się dość mocno z powodu Portugalii a kolejce jest jeszcze kilka innych państw z kłopotami.

Piotru26
27-11-2010, 15:16
Wiem że nic takim gadaniem nie zdziałam ale oni ten sprzęt mają w magazynach lub na sklepach (dostawa natychmiastowa) więc zmiana kursów nie powinna zmieniać cen. Nowe dostawy - jak najbardziej tak ale dlaczego towar z półek ma być droższy?
Chyba jednak będę głosował za Euro :-)

Przemek_PC
27-11-2010, 15:31
To zanim na to euro będziesz głosował pogadaj z ludźmi np. z Włoch czy coś na tym zyskali. Zauważ też, że euro straciło wczoraj do dolara blisko procent więc to nie tylko problem złotówki ale całej strefy Euro.

Piotru26
28-11-2010, 16:28
Dobra, dobra - nie widziałeś uśmieszku?
Na ekonomii trochę się znam więc taki bezkrytyczny w stosunku do Euro to nie jestem. Nie tylko przykład Włoch odstrasza ale i bliższej nam Słowacji.
Bardzo jestem ciekaw jak na tym wyjdzie Estonia - za miesiąc się przekonamy (mam tam sporo znajomych).

Ale odchodzimy od tematu.
Ja swoje aparaciki już zamówiłem (DSLR dla siebie i kompakcik dla rodziców) biorąc pod uwagę opinie niektórych z Was.
Będę z ciekawością obserwował co się teraz będzie działo z cenami.

roberto601
25-01-2011, 22:06
No to fajnie się dzieje, C60D tańszy od C50D ok. 1500 zł. (ceneo). C50D 4799zł. Niespełna 2 miesiące temu można było go kupić za 2700zł. Niezłe przebicie dla hurtowni które mają zapasy tego sprzętu. Ciekawe, czy jeszcze podrożeje.Notabene fajny sprzęt. Mogłem go kupić w super stanie za 2200zł. A czekałem na 60tkę. Niepotrzebnie, bo to trochę niewypał. Wypadałoby wznowić produkcję starego modelu, może ceny by trochę spadły.

szunaj
25-01-2011, 22:36
To co pokazuje cenneo to bajki bo jak klikniesz na linki do sklepów to okazuje się że 50D jest niedostępny.
Pozdrawiam.

akmetoys
02-02-2011, 16:26
W ogóle nie ma 50D prawie nigdzie, na allegro kilka sztuk i w cenach prawie takich jak 5D (oczywiście wszystko używane)...

sica
03-02-2011, 17:49
W Islandii ostatnio kupiłem 50D cena około 5tyś.zł ,a to dlatego bo myślałem że dostane go w wakacje w Polsce ale widzę że pusto w sklepach, a i w Is. ostatnie sztuki.Niestety dobry sprzęt na półkach długo nie leży.

miczael
03-02-2011, 18:24
Canon 50D jest i będzie niedostępny gdyż od października roku 2010 jest nieprodukowany, sam dzwoniłem za tą puchą i ostatnią w sylwestra wydarłem z okolic Kielc, niestety świetna pucha zastąpiona, wg speców od marketingu Canona, eosem 60D (takie jest stanowisko Canon Polska) choć wiem, że to zupełnie różne aparaty.
Pozdrawiam

Sunders
03-02-2011, 18:33
W Islandii ostatnio kupiłem 50D cena około 5tyś.zł
W Polsce za tyle kupiłbyś teraz 7D :shock:

Przemek_PC
03-02-2011, 18:39
No proszę, ten 50D który był zdecydowanie gorszy od 40D bo szumiał, bo to, bo tamto stał się rarytasem :) Szkoda że swój egzemplarz sprzedałem, teraz dostałbym za niego więcej.

nomax
09-02-2011, 10:35
Tak a propos powyższej dyskusji o cenach 50D/60D - jak przewidujecie zmienią się (będą się zmieniać) ceny modeli 500/550 w związku z pojawieniem się 600 ?

Nie śledzę tych trendów na bieżąco, więc nie wiem za bardzo czego się spodziewać.

nowart
09-02-2011, 11:18
- jeśli będą wystarczające zapasy w magazynach to troszkę stanieją,
- jeśli ich nie będzie to utrzymają do końca swoją cenę po czym po prostu z dnia na dzień znikną , choćby jak 50D
Bardziej szczegółowe info - www.wróżka.pl ;)