PDA

Zobacz pełną wersję : Yoł, jestem w kropce ...

Hefajstoss
21-11-2010, 23:20
Yoł ziomale , jestem tutaj świeży więc nie dymcie sie odrazu. Temat wyglada tak że dostałem od taty aparat bo powiedzialem mu że chciałbym sie pobawić fotografią i dał mi swoje zapasowe body i 3 obiektywy ale chyba dał mi jakis badziew sądząc po tym jak bez gadania mi to dał :( chciałbym robić takie super zdjecia jak wy ale chyba mam za słaby sprzęt, kompletnie nie zna msie na niczym, czytam i czytam forum ale ja nie moge nic zrozumieć (taty nie zapytam bo jest po rozwodzie z mamą i za duzo nie gadamy ) Dał mi aparat Canon 5D ale chyba jakiś stary bo strasznie obdrapany i do tego 3 obiektywy, 85 /18 , 50/18 i jakis nieogyginalny sigmy 17-35/28-35 (to wyczytałem ze szkieł, jezeli trzeba moge dopisac reszte oznaczeń), jak zobaczylem ze ta 50 kosztuje 400 zł to sie troche zdenerwowałem bo tata kupuje obiektywy jakies starsznie drogie kiedys widzialem jakis za 8 tys zł , Jednak do rzeczy, moje pytanie czy to dobry sprzęt dla początkujacego dla osoby która chce sie nauczyć? czy te szkła nie są "ciemne"? (czytam o tym ale nieiwiem o co chodzi) ? Pomóżcie prosze bo nie chce wyjść na cieniasa jak zaprosze dziewczyne zeby jej foty zrobic :(

koy
21-11-2010, 23:25
Troll ?

adrian1115
21-11-2010, 23:26
Hmm... Trol ?

Husky
21-11-2010, 23:27
Sprzedaj ten badziew a za zarobioną kasę zaprowadź dziewczynę do dobrego fotografa.
Zamów sesją rozbieraną a fotki wstaw na naszą klasę i na CB.

Handelson
21-11-2010, 23:27
Wątek roku - bezsprzecznie :evil:

czarny1999
21-11-2010, 23:28
Yoł ziomale , jestem w kropce:(

nie wiem czy ten temat to zart, czy prowokacja ...
... przygarnij kropka ... nic innego mi nie przychodzi do glowy, sorry

xxkomarxx
21-11-2010, 23:32
To powinno być w dowcipach o fotografii. Proszę o zamknięcie wątku i przeniesienie do odpowiedniego działu :P

Zdecydowanie najlepszy wątek. :)

Hefajstoss
21-11-2010, 23:33
nie kumam ? prosze o porade a widze że uzyskać jej nie można ? zapytałem jak czlowiek a wy nie mozecie odpowiedzieć tylko obrażać? może ktoś nie siedzi przed kompem 8 godzin dziennie czytając fora i poradniki tylko dostał aparat i to jego pierwszy dzień? czy wy jak dostaliscie aparat do ręki to odrazu wiedzielisćie wszystko o tych cyferkach ustawieniach i bajerach? 5 wypowiedzi żadna sensowna. czy jak na ulicy was ktos zapyta o godzinę to mówicie że nie lubicie poziomek? czy tylko mi się wydaje czy wasza otwartosc na nowych użytkowników jest adekwatna do mojej wiedzy fotograficznej?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

To powinno być w dowcipach o fotografii. Proszę o zamknięcie wątku i przeniesienie do odpowiedniego działu :P

Zdecydowanie najlepszy wątek. :)

a dlaczego zamknac? czy ja nie moge uzyskać odpowiedzi? jakiś gorszy jestem czy co?

Handelson
21-11-2010, 23:36
...zapytałem jak czlowiek...

Sorry ale ja tego człowieczego żargonu nie rozumiem :oops:

Hefajstoss
21-11-2010, 23:38
Handelson , a czego nie rozumiesz to wytlumacze? Mam 17 lat , mogłem coś nie tak zawsze określić, chętnie odpowiem na pytania ktore pomogą wam w odpowiedzeniu na temat

korona-pl
Poczytaj, dokładnie w takiej kolejności:
1. Słownik języka polskiego
2. Instrukcję aparatu
3. http://merlin.pl/Ksiazka-o-fotografowaniu_Andrzej-Mroczek/browse/product/1,636946.html
4. http://merlin.pl/Ekspozycja-bez-tajemnic_Bryan-Peterson/browse/product/1,566948.html

Tatuś dał Ci dobry aparat... Jak po przeczytaniu powyższych pozycji nie nauczysz się go obsługiwać, to nic Ci nie pomoże...

Husky
Podstawowa rada. Zacznij rozmwiać z ojcem.

xxkomarxx
21-11-2010, 23:41
Kolego tu nie chodzi czy gorszy czy lepszy tylko o podejście. Brak Ci podstaw.
Musisz usiąść spokojnie i poczytać wszystko od początku.
Nikt z nas nie urodził się z wiedzą fotograficzną. Każdy się uczy i latami zdobywa doświadczenie żeby robić ładne zdjęcia.

W odpowiedzi na Twoje pytanie żeby nie było że bezsensu.
Aparat Canon 5d - świetna maszynka do zdjęć. Wiele osób marzy o takim ale środki nie pozwalają.
Canon 85/1.8 Bardzo dobry obiektyw. Wręcz rewelacyjny. Do portretów idealny.
Canon 50/1.8 co z tego że tani. Generuje bardzo ładne obrazki.
Sigma 17-35 szeroko do krajobrazów itp.

Na początek to świetny zestaw. Tylko zapału i chęci do nauki.

Nie ma za co.

Pozdrawiam

Hefajstoss
21-11-2010, 23:43
ok a jakies rady jak zacząć poza czytaniem?j jakieś cwiczenia które pozwalają na szybką naukę fotografi? może powinienem np sprzedać któryś obiektyw i kupić lampę bo ten aparat nie ma jej a myślałem że każy ma :(

xxkomarxx
21-11-2010, 23:44
Zacznij z tym co masz. Czytanie jest nieuniknione. Bez tego nic się nie nauczysz.
Oczywiście jest szybszy sposób ale z ojcem mało rozmawiasz.

Handelson
Poproszę jeszcze raz cały post - po polsku. Bez ziomali, dymania, cieniasów i rozwodów. Napisz kulturalnie o co Ci chodzi i na 100% dostaniesz odpowiedź... żeby poszukać na forum - bo już na ten temat było. Żeby uprzedzić - podaję linka do działającej forumowej wyszukiwarki:
http://maciejko.net/cbsearch/

Miłej lektury i wytrwałości życzę, fotografia to nie sztuka jednego dnia i trzeba być cierpliwym żeby czegokolwiek się nauczyć.
Proponuję czytać, czytać, czytać i oglądać jak najwięcej zdjęć na początek.

Can50
Świetny tekst.

Hefajstoss
21-11-2010, 23:48
Świetny tekst.

twój też :) wniósł masę nowych informacji do mojego tematu, dzięki niemu otworzyły mi się wrota możliwosci fotograficznych a twoje wszeobecna wiedza wskazała mi drogę którą powinienem kroczyć:)

xxkomarxx
21-11-2010, 23:54
No i każdy jest zadowolony.

zaitsev
21-11-2010, 23:57
Czytaj poradniki/książki, instrukcję od aparatu, oglądaj dużo zdjęć i sam dużo rób. Praktyka, praktyka, praktyka i czas, dużo czasu. I żadnej innej genialnej rady nie dostaniesz, bo wszystko zależy od Ciebie i Twojego samozaparcia. Trafiłeś na bardzo wymagające hobby pod względem czasu, umiejętności i sprzętu. To ostatnie masz gratis od ojca i szanuj to, bo to na prawdę dobry sprzęt i wiele osób by chciało tak zaczynać. I przede wszystkim, trochę pokory...

dinderi
21-11-2010, 23:59
twój też :) wniósł masę nowych informacji do mojego tematu, dzięki niemu otworzyły mi się wrota możliwosci fotograficznych a twoje wszeobecna wiedza wskazała mi drogę którą powinienem kroczyć:)
Jeśli Twój pierwszy post to nie żart, to najpierw musisz przeczytać kilka książek. Dopiero, kiedy zrozumiesz co to jest: Ogniskowa, przysłona, ekspozycja weź instrukcję aparatu do ręki. Jak już ją przeczytasz, to idź pogadać z ojcem. A potem weź się za zdjęcia. Dopiero na samym końcu, zadawaj pytania na forum.
Swoją drogą, masz fajnego starego, że Ci dał taki obdrapany aparat...

Hefajstoss
22-11-2010, 00:05
a może jest ktoś z Kałuszyn albo bywa w nich to można by się umówić kiedyś żeby mi opowiedzieć o tym wszystkim napewno było by łatwiej?

xxkomarxx
22-11-2010, 00:08
a może jest ktoś z Kałuszyn albo bywa w nich to można by się umówić kiedyś żeby mi opowiedzieć o tym wszystkim napewno było by łatwiej?

Z tego co piszesz wynika że nie traktujesz tego jako hobby tylko umówiłeś się z koleżanką na zdjęcia bo powiedziałeś że robisz też zdjęcia jak ojciec. Teraz żeby nie było ci głupio próbujesz za wszelką cenę przyswoić sobie jakieś min i nie przyjmujesz do wiadomości że na to potrzeba czasu i praktyki.
Pewnie po jakimś niedługim czasie zostawisz to bo stwierdzisz że to za ciężkie.

Handelson
22-11-2010, 00:13

Proponuję nie tracić czasu na takie posty i zabrać się za czytanie.
Link do wyszukiwarki podałem wcześniej.

Hefajstoss
22-11-2010, 00:21
Z tego co piszesz wynika że nie traktujesz tego jako hobby tylko umówiłeś się z koleżanką na zdjęcia bo powiedziałeś że robisz też zdjęcia jak ojciec. Teraz żeby nie było ci głupio próbujesz za wszelką cenę przyswoić sobie jakieś min i nie przyjmujesz do wiadomości że na to potrzeba czasu i praktyki.
Pewnie po jakimś niedługim czasie zostawisz to bo stwierdzisz że to za ciężkie.

to moja dziewczyna a nie koleżanka, i nie napisałem że chce jej te zdjecia zrobić za 2 dni, tylko jak już bede umiał co nieco, a to czy naucze się tego "co nieco" w miesiąc czy w rok to juz odemnie chyba zależy?

po czym wnioskujesz że zostawie to?dlaczego uważasz że dla mnie może być to za ciężkie? czy znamy się z prywatnego życia abyś oceniał mnie i moje zaangażowanie ? jeżeli ty wnioskujesz po moich słowach że jestem głupim dzieckiem które jest niecierpliwie i tupie nóżką w momencie gdy coś niewychodzi to sorry ale mylisz sie bardzo mocno.
Zgodnie z twoją teorią oceniając po wypowiedziach a nie po długotrwałym kontacie z osobą mogę domyślać się że jesteś dość apodytktyczną osobą która widzi siebie na szczycie tej góry zwanej "misztrzunio" , w domu pewnie też najlepsze kanapki robisz ty , tylko ty umiesz zagotować wodę i najlepiej zawiązujesz buty? Obejrzałem twój temat ze zdjęciami i muszę przyznać że jak na poziom tego forum użytkowników tutaj to naprawde jesteś mocno wyszczekany do użytkowników którzy mało wiedzą , tak jak ja, może to jakiś kompleks?

xxkomarxx
22-11-2010, 00:26
to moja dziewczyna a nie koleżanka, i nie napisałem że chce jej te zdjecia zrobić za 2 dni, tylko jak już bede umiał co nieco, a to czy naucze się tego "co nieco" w miesiąc czy w rok to juz odemnie chyba zależy?

po czym wnioskujesz że zostawie to?dlaczego uważasz że dla mnie może być to za ciężkie? czy znamy się z prywatnego życia abyś oceniał mnie i moje zaangażowanie ? jeżeli ty wnioskujesz po moich słowach że jestem głupim dzieckiem które jest niecierpliwie i tupie nóżką w momencie gdy coś niewychodzi to sorry ale mylisz sie bardzo mocno.
Zgodnie z twoją teorią oceniając po wypowiedziach a nie po długotrwałym kontacie z osobą mogę domyślać się że jesteś dość apodytktyczną osobą która widzi siebie na szczycie tej góry zwanej "misztrzunio" , w domu pewnie też najlepsze kanapki robisz ty , tylko ty umiesz zagotować wodę i najlepiej zawiązujesz buty? Obejrzałem twój temat ze zdjęciami i muszę przyznać że jak na poziom tego forum użytkowników tutaj to naprawde jesteś mocno wyszczekany do użytkowników którzy mało wiedzą , tak jak ja, może to jakiś kompleks?

Tak się składa że wiem jakie zdjęcia robię i wiem ile mi brakuje.

Skoro ludzie z forum piszą że nauka praktyka i jeszcze raz praktyka a ty czy nie ma szybszej drogi to można przypuścić że twoje zaangażowanie wynosi tyle co nic.
Brak ci elementarnej wiedzy a pyskujesz do każdego jakbyś był najważniejszy. Otóż nie jesteś.

Hefajstoss
22-11-2010, 00:30
Skoro ludzie z forum piszą że nauka praktyka i jeszcze raz praktyka a ty czy nie ma szybszej drogi to można przypuścić że twoje zaangażowanie wynosi tyle co nic.
Brak ci elementarnej wiedzy a pyskujesz do każdego jakbyś był najważniejszy. Otóż nie jesteś.

czy ty chodzisz do pracy? i nie mowisz sobie "kurde ale fajnie bylo by szybciej dostać podwyzkę" , czy to oznacza że twój zapał do pracy jest marny i że jeseś złym pracownikiem? co złego jest chęci przyswojenia wiedzy szybko?

Co do pyskowania do nikogo nie pyskuje, na wstępie dostałem 5 wiadomosci w temacie w których od razu zostałem posądzony o jakiegos trolla , którym nawet niewiem kto jest... (a mówią że to ja niezrozumiałemy językiem pisze) może posiadając większą wiedze zamiast smiać się i pokazywać co nie tak pokaż co robic TAK żeby było dobrze?

Handelson
22-11-2010, 00:33
Ale przecież rady już dostałeś - lepszych nie będzie., więc na co czekasz?
A szybko - to trzeba pchły łapać ;)

xxkomarxx
22-11-2010, 00:34
Tak jak pisałeś nie wiem jaki jesteś w życiu prywatnym. Oceniać można jedynie po tym co się tu pisze.
Sądzę że nikt nikogo nie chce obrażać ani nawet nie ma takiego zamiaru.
Jeśli już ktoś ma coś do innego użytkowania to zawsze są wiadomości prywatne.

Wracając do sprawy.
Fotografia to bardzo wymagające hobby. Wymaga wielu ćwiczeń. To że ktoś pokaże jak ustawić aparat co się z czym je to jeszcze nic. Kadrowanie, ekspozycja itd itp Tu się zaczynają schody.

Bogdan56_Ch
22-11-2010, 00:44
Nie dziw sie.
Dostałeś aparat do którego większość na tym forum wzdycha, obiektyw 85mm który jest podstawą w portrecie, 50mm które choć jest tanie to jednak dużo osób kupuje ze względu na niezłe właściwości. Co do obiektywów sigmy, cokolwiek to jest może posłużyć do nauki.
Same obiektywy Canona i puszka to będzie między 5do 6 tyś. nie liczę obiektywów sigmy i ty mówisz że ojciec daje ci badziew?
W sumie dostałeś sprzęt o którym niektórzy mogą tylko pomażyć, dlatego nie dziw się że biorą Ciebie za trolla który podpuszcza innych na tym forum.

Moja rada, jak chcesz się szybko nauczyć, musisz poprosic kogoś kto umie pracować na takim sprzęcie (choćby twojego tate) i poprosic o poświęcenie paru godzin na wytłumaczenie zasad obsługi aparatu, robienia zdjęć. Dobry byłby plenerek nawet z dziewczyną, gdzie mógłbyś poćwiczyć pod czyimś kierunkiem.

Hefajstoss
22-11-2010, 00:47
zawężając wypopwiedz, z ojcem praktycznie nie rozmawiam i nie chce z nim rozmawiac, to dlaczego to juz moja prywatna sprawa, pisalem na pocżatku ze rodzice są po rozwodzie, więc tak super mieciu z niego nie musi być.

Handelson
22-11-2010, 00:53
zawężając wypopwiedz, z ojcem praktycznie nie rozmawiam i nie chce z nim rozmawiac, to dlaczego to juz moja prywatna sprawa, pisalem na pocżatku ze rodzice są po rozwodzie, więc tak super mieciu z niego nie musi być.

Szkoda w tkim razie, że nie oddał tego "badziewia" komuś, kto wypowiada się o Nim w cieplejszych słowach.
Znikam stąd bo nadal mi to śmierdzi prowokacją :-?

gervee
22-11-2010, 00:54

Widzisz ... z Ojcem nie chcesz rozmawiać (nie moja sprawa) a dupę chcesz innym zawracać. Nie znasz się na niczym a już nosem kręcisz: że stary, że odrapany, że tani. Nie masz chęci stulić uszu po sobie gdy dają Ci rady i posłuchać a chcesz się nauczyć? Jest na to metoda ... ucz się sam. W przeciwnym przypadku trochę pokory nie zaszkodzi ... może ktoś pomoże, wytłumaczy, poświęci swój czas na to żeby ci pomóc.

Hefajstoss
22-11-2010, 01:01
Nie dziw sie.
Dostałeś aparat do którego większość na tym forum wzdycha, obiektyw 85mm który jest podstawą w portrecie, 50mm które choć jest tanie to jednak dużo osób kupuje ze względu na niezłe właściwości. Co do obiektywów sigmy, cokolwiek to jest może posłużyć do nauki.
Same obiektywy Canona i puszka to będzie między 5do 6 tyś. nie liczę obiektywów sigmy i ty mówisz że ojciec daje ci badziew?
W sumie dostałeś sprzęt o którym niektórzy mogą tylko pomażyć, dlatego nie dziw się że biorą Ciebie za trolla który podpuszcza innych na tym forum.

zaraz zaraz , czyli fakt ze dostałem sprzęt to jest ten czynnik który spowodował to że dostałem takie wypowiedzi? Znaczy się że gdybym skłamał i napisał że pracowałem na ten aparat 5 lat na plantacji ryżu w chinach i nic nie jadłem i piłem roza wodą i ryzem to byłbym odebrany jako super hero tego forum? bo nie kumam? nie mozna sprzetu juz dostać i zaptyać? trzeba na niego zapracować własnymi rękami , wtedy jest sie lepszym fotografem i nie jest trollem? bo nie rozumiem, mam chęć i zamiar uczyć się fotografi ( juz oczywiscie pwooli czytam i przyswajam to co wczesniej ludzie pisali) ale to żę dostałem aparat i obiektywy czyni ze mnie złego i niedobrego człowieka? czy wy nigdy niczego nie dostaliście? wiele rzeczy na tym swiecie jest pewnie niesprawiedliwych, niektórzy napisza że papież niemiec z hitler jugen inni ze czarny prezyden usa, ale cóż swoją złośc najlepiej wyładować na pełnym zapału i energii użytkowniku który sprzęt poprostu dostał.
Widzę że jednak popłaca się kłamać bo dzięki temu ludzie są dla nas milsi...

N00bek
22-11-2010, 01:02
Yoł ziomale , jestem tutaj świeży więc nie dymcie sie odrazu.
Po pierwsze. Nigdy prze nigdy żadne z nas nie było dla Ciebie ziomalem. Potrafisz jeszcze bezczelnie wyrzucać kolegom, że się czepiają bez powodu. Przecież od razu po takim poście widać z kim się ma do czynienia.
Gdyby chociaż Ci przez myśl przeszło wklepanie do wujka google "Canon 5D test" - to już daje dużo informacji o posiadanym sprzęcie. Dacie produkcji czy Bóg wie czego Ci tam jeszcze potrzeba.

Drugą sprawą jest to, że w języku polskim występują przecinki, kropki. Zdania zaczyna się z dużej litery. Ty natomiast lecisz jak po nitce, prosto i bez przecinków.

chciałbym robić takie super zdjecia jak wy ale chyba mam za słaby sprzęt, kompletnie nie zna msie na niczym, czytam i czytam forum ale ja nie moge nic zrozumieć (taty nie zapytam bo jest po rozwodzie z mamą i za duzo nie gadamy
Jeżeli mój własny ojciec zarabiał na fotografii i do tego dałby mi aparat do ręki - to oznacza, że tworzy sytuację abyś do niego zagadał.

Skoro nie jesteś w stanie nauczyć się niczego z podanych tutaj przez moich miłych kolegów informacji, to czas zagadać do osoby bliskiej.
Na pewno da Ci to o wiele więcej niżeli "PYSKOWANIE" i "FILOZOFOWANIE" na forum fotograficznym. Jeżeli jednak nie pójdziesz za tym przeczuciem, to w prostej linii można Cię objąć nazwą "TROLLA" Ten wyraz też znajdziesz u cioci wiki.

jak zobaczylem ze ta 50 kosztuje 400 zł to sie troche zdenerwowałem bo tata kupuje obiektywy jakies starsznie drogie kiedys widzialem jakis za 8 tys
No i? Ty się żalisz czy chwalisz? Bo coś widzę u Ciebie zainteresowanie fotografią z czysto "lansiarskiej strony" Czego się spodziewałeś, że ojciec wręczy Ci do ręki korpus z wysokiej półki i szkło za 8k zł? Sam natomiast wybierze się w plener z samym korpusem? Może uważa:
- że czas znaleźć Tobie jakieś hobby.
- że będzie wam ze sobą bliżej,
- że złapiesz tego samego "bakcyla" i razem będziecie wychodzić na plenery
No i chodzi mu może o to, że zasłużysz na lepsze szkło?

bo nie chce wyjść na cieniasa jak zaprosze dziewczyne zeby jej foty zrobic :(
Moja dziewczyna potrafi mi tylko przygadać jak jej ręce ucinam na zdjęciach:mrgreen:

Nie wierzę żeby jakakolwiek dziewczyna uznała laika za cieniasa. Jedynie, że jej nagadałeś jakim to fotografem jesteś.

Obejrzałem twój temat ze zdjęciami i muszę przyznać że jak na poziom tego forum użytkowników tutaj to naprawde jesteś mocno wyszczekany do użytkowników którzy mało wiedzą , tak jak ja, może to jakiś kompleks?

Dziwi mnie jeszcze jedno. Jakim cudem potrafisz oceniać czyjeś zdjęcia skoro się nie znasz. Słowo krytyki możesz umieścić w stosownym dziale. Autor natomiast nie wstawia tutaj zdjęć dla szpanu tylko po to aby pokazać co i jak mu wyszło lub nie wyszło. Ja sam trzymam się zasady, że moje zdjęcia dysku twardego nie opuszczą dopóki "pewna komisja" nie stwierdzi, że się nadają.

Bogdan56_Ch
22-11-2010, 01:03

Ojciec to przykład, może być kolega.
Ale musisz zrozumieć jedno, aparaty różnią się menu, przyciskami itp...
Nawet ten co posiada 5D nie będzie w stanie udzielić rad po których staniesz się doświadczonym fotografem. Nauka polega na fotografowaniu czegokolwiek i tylko w ten sposób można czegoś nauczyć się.

Hefajstoss
22-11-2010, 01:16
Po pierwsze. Nigdy prze nigdy żadne z nas nie było dla Ciebie ziomalem. Potrafisz jeszcze bezczelnie wyrzucać kolegom, że się czepiają bez powodu. Przecież od razu po takim poście widać z kim się ma do czynienia.
Gdyby chociaż Ci przez myśl przeszło wklepanie do wujka google "Canon 5D test" - to już daje dużo informacji o posiadanym sprzęcie. Dacie produkcji czy Bóg wie czego Ci tam jeszcze potrzeba.

jezeli nazywanie kogoś ziomalem synonim ziomka czyli bardzo stare polskie słowo obrazilo kogos to przepraszam

Drugą sprawą jest to, że w języku polskim występują przecinki, kropki. Zdania zaczyna się z dużej litery. Ty natomiast lecisz jak po nitce, prosto i bez przecinków.

Jeżeli brak znaków interpunkcyjnych i dużych liter powoduje u ciebie niezrozumienie pisanego przezemnie tekstu oraz całego tematu to słabo.

Jeżeli mój własny ojciec zarabiał na fotografii i do tego dałby mi aparat do ręki - to oznacza, że tworzy sytuację abyś do niego zagadał.

twój ojceic nie jest moim ojcem , wiecej nie musze tłumaczyć

Skoro nie jesteś w stanie nauczyć się niczego z podanych tutaj przez moich miłych kolegów informacji, to czas zagadać do osoby bliskiej.
Na pewno da Ci to o wiele więcej niżeli "PYSKOWANIE" i "FILOZOFOWANIE" na forum fotograficznym. Jeżeli jednak nie pójdziesz za tym przeczuciem, to w prostej linii można Cię objąć nazwą "TROLLA" Ten wyraz też znajdziesz u cioci wiki.

Temat założony dziś wieczorem, czy od tego czasu powinienem jużwszystko wiedzieć?Najwyraźniej z twojej wypowiedzi wynika że tak

No i? Ty się żalisz czy chwalisz? Bo coś widzę u Ciebie zainteresowanie fotografią z czysto "lansiarskiej strony" Czego się spodziewałeś, że ojciec wręczy Ci do ręki korpus z wysokiej półki i szkło za 8k zł? Sam natomiast wybierze się w plener z samym korpusem? Może uważa:
- że czas znaleźć Tobie jakieś hobby.
- że będzie wam ze sobą bliżej,
- że złapiesz tego samego "bakcyla" i razem będziecie wychodzić na plenery
No i chodzi mu może o to, że zasłużysz na lepsze szkło?

zajmuje się mechaniką samochodową, pomagam przygotować znajomemu auto do zawodów kjs oraz drugie do drift(tak jestem w zawodówce w mechaniku ale to nie oznacza że jestem głupi i nie mam planów zrobić matury), to jedna z moich pasji a fotografią chcialby msie zająć również bo , czemu nie? Co do ojca prosze nie wracajmy i nie nawiązujmy prosze.

Nie wierzę żeby jakakolwiek dziewczyna uznała laika za cieniasa. Jedynie, że jej nagadałeś jakim to fotografem jesteś.

nic takiego jej nie powiedzialem

Dziwi mnie jeszcze jedno. Jakim cudem potrafisz oceniać czyjeś zdjęcia skoro się nie znasz. Słowo krytyki możesz umieścić w stosownym dziale. Autor natomiast nie wstawia tutaj zdjęć dla szpanu tylko po to aby pokazać co i jak mu wyszło lub nie wyszło. Ja sam trzymam się zasady, że moje zdjęcia dysku twardego nie opuszczą dopóki "pewna komisja" nie stwierdzi, że się nadają.
hmmm podam ci prosty przykład, kiedy oglądam mecz manchester vs barcelona to poziom gry jest tak wysoki że chciałbym kibicować obu drużynom, kiedy ogladam mecz polskiej reprezentacji szukam lepszego kanału w tv, nie musze bycznawcą i profesjonalistą w pilce nożnej , nie musze nawet znać nazw zespołów ale ogladajac dobryy słaby skład jestem w stanie stwierdzić który mi siębardziej podoba, chyba mam racje ?

Tak na zakończenie polecam teżprzeczytaćcaly temat, wiem że to trochę stron ale wiele odpowiedzi znajduje się w nim wyjaśniajacy moje wypowiedzi i tłumaczący pewne rzeczy

lukeandro
22-11-2010, 01:35
Nie przejmuj się tymi ludźmi z forum, niektórzy myślą że pozjadali własne mózgi i są PRO.

Tak do postu o aparacie i sprzęcie :
Canon 5D - świetna maszyna niejeden z w/w ludzi chciałby go mieć
85mm F1,8 zarąbisty obiektyw w połączenie z 5d (typowy obiektyw do portretów)
50mm f1,8 świetny obiektyw, może ma niską cenę ale jak na początek bardzo dobra stałka dla ciebie (stałka- stałoogniskowy obiektyw)
tej sigmy nie znam ale ma szeroki kąt

Generalnie otrzymałeś zestawik, który niejeden z tych ludzi chciałby mieć, a że patałachy są zazdrośni to inna sprawa.

Teraz jedynie pozostaje ci masa treningów, nocki nieprzespane :D, praca nad obróbką, a kiedyś przyjdzie czas(jeśli stwierdzisz że to dla ciebie) że pokażesz ojcu, że mimo iż twoje szkiełka (czyt. obiektywy) nie są po 8tys. zł to i tak z tego wyciągasz co najlepsze.

Na początek polecam ci lekturę:
http://www.fotografia.kopernet.org/
wszystko co można wiedzieć o sprawach technicznych.
Później rozjerzyj się za książkami autora : Scott Kelby. Fajnie piszę w sam raz dla początkujących.
Po wyżej wymienionych lekturach już sam stwierdzisz co chcesz robić.
Mogę się założyć, że jak cię zacznie to kręcić to będziesz pstykał foty wszystkiemy co możliwe.
Po jakimś 1 roku może 2, zaczniesz wyrabiać własny styl. Będziesz w stanie określić co zamierzasz fotografować i w którą stronę pojdziesz.
Równie dobrze może cię to zniechęcić i przestaniesz focić. Tak czy owak wszystko zależy od ciebie i twojego samo zaparcia.
Pierwsze foty nie będą fajne, spotkasz się z ogromnymi kopami w d..e w sensie słowa krytyki.
Najważniejsze to nie poddawać się i robić to co się lubi.
Pozdrawiam Łukasz
Przepraszam wszystkich za niektóre słowa użyte - trzeba młodego podnieść na duchu a nie zaraz krytykować.

dinderi
22-11-2010, 01:42
Hefajstos, zaczynasz swoją bytnośc na forum od zachowania uważanego za "brak dobrego wychowania". Za chwileczkę nie będzie w tym wątku nikogo, kto miałby ochote Ci odpowiedzieć. Zostaniesz sam, ze swoim problemem. A chyba nie tego chcesz...

Hefajstoss
22-11-2010, 02:19
Hefajstos, zaczynasz swoją bytnośc na forum od zachowania uważanego za "brak dobrego wychowania". Za chwileczkę nie będzie w tym wątku nikogo, kto miałby ochote Ci odpowiedzieć. Zostaniesz sam, ze swoim problemem. A chyba nie tego chcesz...

oczywiscie ze nie ale skoro pierwsze odpowiedzi to były przysłowiowe lewe proste w twarz to dlaczego mam stać i dalej obrywać ?

Jacek23
22-11-2010, 02:39
A dlaczego Hefajstos ma caly czas 13 postow?

ahaed
22-11-2010, 03:41
Bo nie napisał jeszcze 14-stego? :-D

lukasz b
22-11-2010, 09:09
oczywiscie ze nie ale skoro pierwsze odpowiedzi to były przysłowiowe lewe proste w twarz to dlaczego mam stać i dalej obrywać ?

jeżeli czytasz to/te forum, to powinieneś zauważyć, że nikt nie uzywa słowa "yoł" jak i "ziomale", to ze masz 17lat i ze jestes mechanikiem samochodowym to dla nas (forumowiczow) nic nie znaczy (tak mysle), jeżeli piszesz ze "interesujesz sie fotografia" to zapytam sie dlaczego?
google nie gryzą, a nikt nie poda/napisze krok po kroku jak włączyc i ustawic aparat w daną chwilę, a CHĘCI to połowo sukcesu reszta zależy od Ciebie - trochę pokory i staraj lepiej zrozumiale pisać zdanie i swoej wypowiedzi.

pozdrawiam

szuler
22-11-2010, 09:28
normalnie ręce opadają
1. każdy sprzęt będzie dla Ciebie za dobry, a na pewna nie wart by trafił w Twoje ręce
2. tata lepiej by zrobił waląc Cię tym body w ...

Hefajstoss
22-11-2010, 10:32
2. tata lepiej by zrobił waląc Cię tym body w ...

i to podobno moje YOŁ i ZIOMALE jest obraźliwym słowem, świeżak (nowy użytkownik) na forum i chyba mogę popełnić błąd na wstępie jednak taki wyjadacz jak ty który od 3 lat siedzi na forum a fotografuje pewnie dużo dłużej z takimi zdaniami do nowego to pokazuje chyba że jesteś kolejną mało otwartą osobą

dinderi
22-11-2010, 10:36
Hefajstos, ciągnięcie tego tematu jest bez sensu, bo powoduje tylko wzrost animozji między uczestnikami. Ja bym to skończył i zajął się konkretem. Chyba, że wolisz trollowanie.

DEA
22-11-2010, 10:43
Elo, brat :) Nie no, jest spox. Lustrzaneczka jest gites. Twoj tata musi byc niezłym kozakiem, ze Ci tak sprzęt kopsnął ot tak. I nic się nie stresuj ziom, wyluzuj zwieracze:)

Na początek 85 1.8 i 50-tka Ci styknie, ale później to bez co najmniej 24-70/2,8, 35L, 85/1,2 i 70-200/2,8 IS USM nie kopsniesz wydolki.

Zwykla lampka systemowa to kaszana, ale jak spytasz tate, to może ma gdzieś walające się ze dwie aurory (tylko co najmniej 600ws) coby Ci podkopsał, reszta to dla cieniasow.

Także wyluzuj stary i smigaj na srita focic co sie da, to rozkminisz może trochę puchę i lada dzień będziesz zjadał tatę na śniadanie.

Pozdro ziom
Wielkie Yoł :)

gervee
22-11-2010, 10:44
Autorze tego wątku (niewątpliwie humor z niego bije ale czarny ;))!

Czy znana jest Ci zasada, że wchodząc do kogoś witasz się z nim - grzecznie, szczególnie jeśli kogoś nie znasz? Wpadłeś na forum i rzucasz ziomalami i jołami (mało madafaka z rozpędu nie dodasz). Skończ to głupie łapanie się za byle co i pytaj o robinie zdjęć bo wychowywać tu raczej nie będziemy (co zbierzesz po głowie z takim zachowaniem to Twoje).

greg7878
22-11-2010, 11:03
Elo, brat :) Nie no, jest spox. Lustrzaneczka jest gites. Twoj tata musi byc niezłym kozakiem, ze Ci tak sprzęt kopsnął ot tak. I nic się nie stresuj ziom, wyluzuj zwieracze:)

Na początek 85 1.8 i 50-tka Ci styknie, ale później to bez co najmniej 24-70/2,8, 35L, 85/1,2 i 70-200/2,8 IS USM nie kopsniesz wydolki.

Zwykla lampka systemowa to kaszana, ale jak spytasz tate, to może ma gdzieś walające się ze dwie aurory (tylko co najmniej 600ws) coby Ci podkopsał, reszta to dla cieniasow.

Także wyluzuj stary i smigaj na srita focic co sie da, to rozkminisz może trochę puchę i lada dzień będziesz zjadał tatę na śniadanie.

Pozdro ziom
Wielkie Yoł :)

Dobre ! :lol:

Hefajstoss
22-11-2010, 11:08
5 stron wątku a gdyby zebrać wszystkie sensowne odpowiedzi do tematu to może jedna nie cała by się zebrała, widze że bardziej w smaku jest pokazanie komuś ze nie mozna mówić yoł albo że ziomal to obrazliwe słowo, ja moze i jestem amatorem i nie znam się na sprzęcie i może zadałem wg was głupie pytanie ale to wy pokazaliście mi że nie warto odpowiadać na pytania tylko warto pokazać że użytkownik nie używa znaków interpunkcyjnych , dużych liter oraz pisze jak do znajomych bo uważałem że nie jest to klub snobistycznego popijania herbaty, najwidoczniej myliłem się. Po wczorajszych postach kilku (o dziwo) przydatnych w porównaniu do pozostałych dowiedziałem się wiele przydatnych informacji . Przepraszam wszystkich za to że z instrukcją obsługi którą czytałem na przemian z pisaniem tego tematu byłe i wciąz jestem świeży jak jajka na wiejskiej fermie. No cóż ci którzy tak głośno krzyczą chyba poprostu lubią pokazać swoją wyższość ale wg mnie robią to w niewłaściwy sposób :) , (a mi zarzucane jest robienie czegoś w niewłaświy sposób )

dinderi
22-11-2010, 11:12
uważałem że nie jest to klub snobistycznego popijania herbaty, Błąd przez wielkie "bły"!!! Jest! Bezdyskusyjnie jest :)

Kanghoy
22-11-2010, 11:16
jak zobaczylem ze ta 50 kosztuje 400 zł to sie troche zdenerwowałem bo tata kupuje obiektywy jakies starsznie drogie kiedys widzialem jakis za 8 tys zł

Wyje...ło mnie z butów. 17latek ma pretensje do ojca, że mu dał tani sprzęt bo sam on ma droższy... połowa tutaj ciężko zbiera na taki zestaw, a ten przyszedł i pyskuje.

Chłopie ludzie maja w życiu większe problemy...

Can50
22-11-2010, 11:17

Drogę może wskazać "Duchowy Przywódca"-ja tylko mogę doradzić.

lukasz b
22-11-2010, 11:24
nie czytałem regulaminu, ale nie moza tego kolesia "zbanowac" albo usunac ten temat?

bo drążenie tego tematu jest dla mnie bez sensu...

gavin
22-11-2010, 11:28
A może chcesz zamienić ten stary odrapany 5d na nowiutki Canon 1000d?

5d prehistoria, 1000d to jest nówka :D

DEA
22-11-2010, 11:32
No dobrze, to w takim razie bardziej merytorycznie:

Jednak do rzeczy, moje pytanie czy to dobry sprzęt dla początkujacego dla osoby która chce sie nauczyć? czy te szkła nie są "ciemne"? :(

Ad1: Tak, bardzo dobry.
Ad2: Nie, nie są ciemne.

gervee
22-11-2010, 11:40
No dobrze, to w takim razie bardziej merytorycznie:

Ad1: Tak, bardzo dobry.
Ad2: Nie, nie są ciemne.

DEA mylisz się ;)! One są za ciemne ... one są CZARNE! No co innego gdyby były BIAŁE ... wtedy byłyby dobre ;).

lukasz b
22-11-2010, 11:45
nie podpinaj do body innego obiektywu niz Canon Luxury - bo poprostu zdjęcia "nie wyjdą"

...

szuler
22-11-2010, 11:49
Tu nie chodzi o to jak piszesz tylko co. Wyrażasz w ten sposób swój szacunek do ojca, do ludzi, do rzeczy jakie dostałeś. Ciesz się chłopie z tego co masz, a nie jeszcze narzekasz nie mając o tym zielonego "kwadracika". Jeżeli Twój ojciec ma obiektywy za 8 tyś. to nie oznacza, że musi Ci takie darować. Nie są Ci potrzebne, nie wykorzystasz ich potencjału, nie będziesz i tak szanował tego gestu jak i darowanego przedmiotu.

as...
22-11-2010, 11:57
5 stron wątku a gdyby zebrać wszystkie sensowne odpowiedzi do tematu to może jedna nie cała by się zebrała, widze że bardziej w smaku jest pokazanie komuś ze nie mozna mówić yoł albo że ziomal to obrazliwe słowo, ja moze i jestem amatorem i nie znam się na sprzęcie i może zadałem wg was głupie pytanie ale to wy pokazaliście mi że nie warto odpowiadać na pytania tylko warto pokazać że użytkownik nie używa znaków interpunkcyjnych , dużych liter oraz pisze jak do znajomych bo uważałem że nie jest to klub snobistycznego popijania herbaty, najwidoczniej myliłem się. Po wczorajszych postach kilku (o dziwo) przydatnych w porównaniu do pozostałych dowiedziałem się wiele przydatnych informacji . Przepraszam wszystkich za to że z instrukcją obsługi którą czytałem na przemian z pisaniem tego tematu byłe i wciąz jestem świeży jak jajka na wiejskiej fermie. No cóż ci którzy tak głośno krzyczą chyba poprostu lubią pokazać swoją wyższość ale wg mnie robią to w niewłaściwy sposób :) , (a mi zarzucane jest robienie czegoś w niewłaświy sposób )

Dostałeś konkretne odpowiedzi.
Masz naprawdę dobry sprzęt. 5d + 85f1.8 jest świetny do portretu.
A to że oddrapany, on ma robić zdjęcia i będzie robił genialne foty.
Trzeba tylko trochę nim ich porobić.

Nie rozumiem czemy szukasz zaczepek??
- czy chcesz robić zdjecia??

Odpowiedzi na Twoje pytanie padło kilka.
Więc pokaż teraz jakie zdjęcia wychodza z 5d + 85 1.8

Hefajstoss
22-11-2010, 12:02
Wyje...ło mnie z butów. 17latek ma pretensje do ojca, że mu dał tani sprzęt bo sam on ma droższy... połowa tutaj ciężko zbiera na taki zestaw, a ten przyszedł i pyskuje.

Chłopie ludzie maja w życiu większe problemy...
No cóż i to ja jestem podobno wulgarny... jak juz pisałem wczesniej czy to że dostalem sprzet to powód dla którego jestem zły?gorszy?czy gdybym napisał że zarobilem na niego oddając nerkę byłbym bohaterem?

nie czytałem regulaminu, ale nie moza tego kolesia "zbanowac" albo usunac ten temat?

bo drążenie tego tematu jest dla mnie bez sensu...
a dlaczego takiego "kolesia" jak zbanować? z jakiej racji? z racji niewiedzy? z racji pytań?

A może chcesz zamienić ten stary odrapany 5d na nowiutki Canon 1000d?

5d prehistoria, 1000d to jest nówka :D

Nie dziękuję poczytałem wczoraj bardzo dużo i dowiedziałem się co to jest pełna klatka a teraz tez poczytałem o 1000D i jednak podziękuję za propozycję :)

nie podpinaj do body innego obiektywu niz Canon Luxury - bo poprostu zdjęcia "nie wyjdą"

...
I to ja jestem trollem który pisze prowokując? (tak dowiedziałem sie kto to troll forumowy)

Tu nie chodzi o to jak piszesz tylko co. Wyrażasz w ten sposób swój szacunek do ojca,
Jak zaznaczyłem w pierwszym poście rodzice są po rozwodzie , podkreślam nie było to z powodu złego dogadywania się tylko cięższych tematów i nie ma sensu zebym tłumaczył je tutaj publicznie na forum , możecie się tylko domyślić że dzieciństwo zbyt różowe nie było i jak już tez pisałem nie chce z nim rozmawiac , dostałem aparat dostałem, kontakt z nim jest dla mnie w tym temacie zbędny niewazne dlaczego nie bede z nim rozmawiał, wszystkim którzy to proponują mówie serdecznie Nie Dziękuję

Ciesz się chłopie z tego co masz, a nie jeszcze narzekasz nie mając o tym zielonego "kwadracika".
Nie narzekam, zapytałem CZY NIE SĄ TO ZA CIEMNE OBIEKTYWY, CZY NIE JEST TO ZŁY SPRZĘT bo niewiedziałem bo nie znam sie na tym ,teraz już wiem po 6 stronach tematu, uświadamiania mnie że jestem niewdziecznym bachorem który nie potrafi się zwrócić normalnie i jest nienormalny bo nie chce gadać z ojcem który za mojego dzieciństwa był zapitą świnią... Prosilem o nie drążenie tematu ojca totemat ktory jest zamknięty dał aparat i tyle.

Jeżeli Twój ojciec ma obiektywy za 8 tyś. to nie oznacza, że musi Ci takie darować. Nie są Ci potrzebne, nie wykorzystasz ich potencjału, nie będziesz i tak szanował tego gestu jak i darowanego przedmiotu.
Oczywiscie z nie musi mi dawać , mógłby mi wogole nie dać aparatu albo szkieł. Nie powiedziałem że ma mi dać, ja tylko zapytałem, nic nie stwierdzałem.

luc_october
22-11-2010, 12:08
Dam Ci 2 tysiaki za ten ZŁOM i będziesz miał po kłopocie :D
Po co się męczyć?

Hefajstoss
22-11-2010, 12:11
Dam Ci 2 tysiaki za ten ZŁOM i będziesz miał po kłopocie :D
Po co się męczyć?

Kolejna ironia, i kolejny troll :)
nigdy nie nazwałem tego sprzętu złomem, zapytałem z niewiedzy, nierozumiem tych ataków.
aha, no i się nie męczę, bardzo sie ciesze że mam aparat i zaczynam z takim fajnym sprzetem ( wiele osób uświadomiło mnie że to dobry zestaw, a popatrzylem zdjęcia z tych obiektywów i widze ze bardzo ładnie "rysują")

mak100
22-11-2010, 12:23
Jak zaznaczyłem w pierwszym poście rodzice są po rozwodzie , podkreślam nie było to z powodu złego dogadywania się tylko cięższych tematów i nie ma sensu zebym tłumaczył je tutaj publicznie na forum

Udowodnij ze sa po rozwodzie.. nikt ci tu nie wierzy!

...uświadamiania mnie że jestem niewdziecznym bachorem który nie potrafi się zwrócić normalnie i jest nienormalny ...

To prawda..

Hefajstoss
22-11-2010, 12:24
Chyba kpisz sobie?

To prawda..
to chyba zazdrość?

mak100
22-11-2010, 12:25
to chyba zazdrość?

nie, robie sobie z Ciebie jaja...

dinderi
22-11-2010, 12:27
Tylko po co? Co to kogo obchodzi? Hefajstos już się dowiedział wszystkiego, co powinien na poczatek, po tak spektakularnym "wejsciu".
Ciągnięcie tego tematu uważam za bezcelowe.

ds74
22-11-2010, 12:30
Witam. Hefajstoss.
Dajmy sobie wszyscy już spokój z tą "jazdą" - ty też. Sam muszę przyznać że styl twojej pierwszej wypowiedzi trochę odbiegał od ogólnie przyjętych norm. Na tym forum są ludzie młodzi ale i starsi dużo od ciebie więc naprawdę zwrot typu ziomal (który jast do przyjęcia w gronie twoich rówieśników) jest trochę nie na miejscu - ale to już wiesz. Że sprzęt masz dobry (i nie ważne że podrapany-snobem chyba nie jesteś) też już wiesz. Że czeka cię teraz dużo nauki - wiesz także. No to nie siedź tutaj tylko bierz się do roboty, a jak będziesz miał fajne efekty to wklej na forum do galerii żeby się pochwalić. Pozdrawiam.

Hefajstoss
22-11-2010, 12:33
nie, robie sobie z Ciebie jaja...

troll:confused:

mak100
22-11-2010, 12:40
troll:confused:
eee, jak zwykle przesadzasz...

Ciągnięcie tego tematu uważam za bezcelowe.

Swieta racja,

Dziekuje, do widzenia :)

Pozdro Hefajstoss!

Hefajstoss
22-11-2010, 12:47
eee, jak zwykle przesadzasz...

Swieta racja,

Dziekuje, do widzenia :)

Pozdro Hefajstoss!

niewiem wogole po co sie wypowiadałeś skoro nic do tematu nie wniosłeś.

Powiedzcie mi czy jeżeli wrzuce foto to równie chętnie wydacie opinie na ten temat? bo widziałem ze tematy z galeriami bardzo często poprostu nei maja zadnych wypowiedzi :(

gavin
22-11-2010, 12:54
nie martw się, odpowiedzi będzie dużo

nhermano
22-11-2010, 12:57
niewiem wogole po co sie wypowiadałeś skoro nic do tematu nie wniosłeś.

Pewnie po to zeby Cie wkurzyc:)

Hefajstoss
22-11-2010, 13:11
Pewnie po to zeby Cie wkurzyc:)

ale on mnie wcale nie wkurzył, moze jakis kompleks ma czy coś? a nawet jezeli to jaki cel w tym ma? ja czuje ze to zwyczajna zazdrosc bo teraz wiem jak to dobry sprzęt jest i ile kosztuje i ile trzeba pracować zeby kupic taki sprzęt dla focenia sam dla siebie

Bogdan56_Ch
22-11-2010, 13:23
Powiedzcie mi czy jeżeli wrzuce foto to równie chętnie wydacie opinie na ten temat? bo widziałem ze tematy z galeriami bardzo często poprostu nei maja zadnych wypowiedzi :(

Najpierw przeczytaj regulamin, jakie zdjęcia mogą być zamieszczane. Dodatkowo są galerie tylko do zamieszczania zdjęć bez komentarzy.
Na tym forum nie ma przymusu do zamieszczania komentarzy odnośnie zdjęć. Jak chcesz być pewny opini to poproś o to, zapewne wtedy je otrzymasz. Pamiętaj jednak, że często są one surowo oceniane i mogą Ci się nie spodobać.

valdoo
22-11-2010, 13:27
Tak dynamicznie rozwijajacego sie watku to dawno nie widziałem :)
Kolego Hefajstos, już wiesz, że sprzęt, który posiadasz, to klasa sama w sobie. Wystarczyło tylko poszukać samemu po internecie opisów, testów,opinii, a dopiero potem zakładac watek na CB, zreszta tu też jest masa podobnych tematów. Podsumowujac, sprzet masz dobry,a teraz w plener :)

Hefajstoss
22-11-2010, 13:33
Najpierw przeczytaj regulamin, jakie zdjęcia mogą być zamieszczane. Dodatkowo są galerie tylko do zamieszczania zdjęć bez komentarzy.
Na tym forum nie ma przymusu do zamieszczania komentarzy odnośnie zdjęć. Jak chcesz być pewny opini to poproś o to, zapewne wtedy je otrzymasz. Pamiętaj jednak, że często są one surowo oceniane i mogą Ci się nie spodobać.

nie no to wiadome, zdaje sobie z tego sprawę jednak zawsze opinia, nawet ta najgorsza jest lepsza niż jej brak

luciferi
22-11-2010, 13:57
piszesz, ze robisz zawodowke i budujesz auta tak? czyli o tym w przeciwienstwie do foto pojecie masz, tak? to wyobraz sobie, ze logujesz sie na branzowym forum i piszesz: "hej ziomy moj stary dal mi lancera evo IX, odrapane to i jakies dziwne, nie wiem czy sie da tym jezdzic czy mam to spalic ale chce jezdzic tym w mistrzostwach polski co mam zrobic zeby miec tak z 500 koni i zamiatac jak kuchar"

jak myslisz co dostalbys w odpowiedzi? mysle ,ze podobna ironie jak i tu choc podziwiam niektorych, ktorzy powaznie podeszli do tematu.

internet to olbrzymia kopalnia wiedzy i logujac sie tu wypadaloby choc troche z tej kopalni juz miec uszczkniete...

anyway powodzenia ziom

Hefajstoss
22-11-2010, 14:04
piszesz, ze robisz zawodowke i budujesz auta tak? czyli o tym w przeciwienstwie do foto pojecie masz, tak? to wyobraz sobie, ze logujesz sie na branzowym forum i piszesz: "hej ziomy moj stary dal mi lancera evo IX, odrapane to i jakies dziwne, nie wiem czy sie da tym jezdzic czy mam to spalic ale chce jezdzic tym w mistrzostwach polski co mam zrobic zeby miec tak z 500 koni i zamiatac jak kuchar"

jak myslisz co dostalbys w odpowiedzi? mysle ,ze podobna ironie jak i tu choc podziwiam niektorych, ktorzy powaznie podeszli do tematu.

internet to olbrzymia kopalnia wiedzy i logujac sie tu wypadaloby choc troche z tej kopalni juz miec uszczkniete...

anyway powodzenia ziom
tak, w przeciwienstwie do fotografii znam sie na mechanice dlatego ni zadaje takich pytań odnośnie aut, tylko odnośnie aparatu, dla mnie aparat podoby wielkościowo do tego co stoi często w marketach na półkach a dodoatkowo bez lampy nie mówi nic,teraz już wiem więcej.

Niewiem czemu sie dziwić że ludzie podeszli do sprawy poważnie ? bo ktoś zadał pytanie? czy takie nie maja racji bytu?

xxkomarxx
22-11-2010, 14:33
Wątek rozwija się rewelacyjnie.

Mam taki pomysł. Każdy sobie trochę poużywał to może skończmy z tym.
My na niego on na nas i nic to nie wnosi. Może popularność rośnie ale nic poza tym.

Hefajstoss zacząłeś czytać co masz za sprzęt co znaczą poszczególne pojęcia więc już coś się dzieje. Zaczynasz pomału rozjaśniać mroki tematu fotografii i to już krok w dobrą stronę.

Skoro już powstał ten temat i jakiejś informacji nie możesz znaleźć lub czegoś nie rozumiesz to pisz i pytaj. Myślę że znajdzie się wiele osób które Ci pomogą (nie wracajmy do tego jak się zaczęło i nie rozdmuchujmy dalej sprawy)

Robicie auta. Fajna sprawa, weź aparat w dłoń i zrób zdjęcia z tego. Myślę że skoro to lubisz to może zechcesz się z tym podzielić. Myślę że może wyjść bardzo ciekawie. Załóż wątek foto i dodawaj swoje prace (tylko zgodnie z regulaminem) popularności już nabrałeś więc każdy będzie ciekaw tego co robisz i będzie komentował, mówił co poprawiać i co się podoba lub nie. W taki sposób zaczniesz wcielać w życie wiedzę. Pstrykasz patrzysz co się dzieje i pracujesz nad tym.

Resztę też proszę o wyluzowanie.

Vitez
22-11-2010, 14:36
*chrup* *chrup* *chrup* *gul* *gul*

(dźwięki chipsów i piwa...)

xxkomarxx
22-11-2010, 14:38

No wiesz pić w miejscu publicznym. Ładny dajesz przykład :-D ( no chyba że bezalkoholowe ;-) )

mor_feusz
22-11-2010, 14:46
Masz przeciez odpowiedzi

.....
Masz naprawdę dobry sprzęt. 5d + 85f1.8 jest świetny do portretu.
A to że oddrapany, on ma robić zdjęcia i będzie robił genialne foty.
Trzeba tylko trochę nim ich porobić.

..........
Tak do postu o aparacie i sprzęcie :
Canon 5D - świetna maszyna niejeden z w/w ludzi chciałby go mieć
85mm F1,8 zarąbisty obiektyw w połączenie z 5d (typowy obiektyw do portretów)
50mm f1,8 świetny obiektyw, może ma niską cenę ale jak na początek bardzo dobra stałka dla ciebie (stałka- stałoogniskowy obiektyw)
tej sigmy nie znam ale ma szeroki kąt

Generalnie otrzymałeś zestawik, który niejeden z tych ludzi chciałby mieć, a że patałachy są zazdrośni to inna sprawa.

Teraz jedynie pozostaje ci masa treningów, nocki nieprzespane :D, praca nad obróbką, a kiedyś przyjdzie czas(jeśli stwierdzisz że to dla ciebie) że pokażesz ojcu, że mimo iż twoje szkiełka (czyt. obiektywy) nie są po 8tys. zł to i tak z tego wyciągasz co najlepsze.
.

I to koniec w tym temacie.

85/1.8 - reelacja - poszukaj w sieci
50/1.8 - tez da rade
Sigma - dobra
5D - rewelacja (stary ale obrazek z niego przecudny)

Koniec.

Temat zamkniety.

Teraz rob zdjecia i wystawiaj tutaj.

zaitsev
22-11-2010, 16:00
Nu, rób zdjęcia i pokazuj.

roshuu
22-11-2010, 16:17
Ja moge kupic tego obdrapanca 5D (to kiepski sprzet) za 900zl, no moze 1000zl i reszte szkiel za 500zl za wszystko. Za 1500zl kupisz nowe i na gwarancji body Canon 1000D.
Deal?

Hefajstoss
22-11-2010, 16:21
Ja moge kupic tego obdrapanca 5D (to kiepski sprzet) za 900zl, no moze 1000zl i reszte szkiel za 500zl za wszystko. Za 1500zl kupisz nowe i na gwarancji body Canon 1000D.
Deal?

ktoś mi już proponował podobny układ, a takie ironiczne uszczypliwości wciąż napędzają ten temat który podobno miał się skończyć?

roshuu
22-11-2010, 16:26
ktoś mi już proponował podobny układ, a takie ironiczne uszczypliwości wciąż napędzają ten temat który podobno miał się skończyć?

Coz tu wiecej pisac - jak szukasz porad jak robic zdjecia to poczytaj ksiazki albo najlepiej ruszaj w plener i tyle. Nikt Ci tu nie napisze jak robic fotki jesli konkretnie nie zapytasz o temat fotografii, bo tego jest wiele i inaczej robisz zdjecia w nocy niz w dzien itp, itd..

skarabeusz696
22-11-2010, 16:28
Hefajstoss wstaw chociaż jedno zdjęcie zrobione tym sprzętem z exif-em

Hefajstoss
22-11-2010, 16:29
Coz tu wiecej pisac - jak szukasz porad jak robic zdjecia to poczytaj ksiazki albo najlepiej ruszaj w plener i tyle. Nikt Ci tu nie napisze jak robic fotki jesli konkretnie nie zapytasz o temat fotografii, bo tego jest wiele i inaczej robisz zdjecia w nocy niz w dzien itp, itd..

no tak , to juz wiele osob mi radziło, dziś pobawie się robiąc zdjęcia kropelkom, wyglądają dość fajnie a nie potrzebuje jakiś specjalnych dodatków aby zrobić takie zdjęcie poza wodą :)

roshuu
22-11-2010, 16:35
no tak , to juz wiele osob mi radziło, dziś pobawie się robiąc zdjęcia kropelkom, wyglądają dość fajnie a nie potrzebuje jakiś specjalnych dodatków aby zrobić takie zdjęcie poza wodą :)

Jak juz zrobisz, to jesli mozesz pochwal sie fotka, to bedziemy w stanie cokolwiek powiedzic, pomoc.

xxkomarxx
22-11-2010, 16:41
No i w końcu zaczynamy pisać o fotografii. A ja bym chciał zobaczyć reportaż z pracy w warsztacie. W końcu to coś co lubisz i fajnie byłoby to pokazać.

BigDog
22-11-2010, 16:52
Poczytałem sobie ten wątek i nasuwa mi się pewna rada dla Hefajstossa. Skoro chcesz w miarę szybko, łatwo i przyjemnie zdobyć choć trochę podstaw fotografii tak na dobry początek wybierz się na kurs fotografii. Jak się trochę postarsz na zajęciach to mniej więcej w połowie kursu zrobisz całkiem przyjemny portret swojej dziewczynie tym sprzętem który masz. Dalej będzie już z górki choć droga długa ;)
Napisz może z jakiego miasta jesteś, (chyba że nie doczytałem - sorry) możliwe, że ktoś z forumowiczów zaoferuje swoją pomoc w poznaniu podstaw, albo poleci fotoszkołę w Twojej okolicy. Tu na forum tak jest - najpierw pojadą ale serce dobre mają :twisted: ....jak trzeba pomogą :-D

nhermano
22-11-2010, 17:08
Flex!4627

Hefajstoss
22-11-2010, 17:22
Flex!4627
nie rozumiem o co chodzi?

CyrJak
22-11-2010, 18:59
TL;DR (http://en.wiktionary.org/wiki/TLDR)
Cool Strory Bro, Nie mam pojęcia co dokładnie napisano w tym temacie, czytałem pierwszy post i dałem sobie spokój. Nie rozumiem tylko jednego, jaki jest sens w trollowaniu na takich forach ja CB jak można np. tu CF (http://www.christianforums.com/) albo na czymkolwiek innym tego pokroju. Nosz ludzie.

EOT jak dla mnie, no chyba że dalej chcecie się w ciuciubabkę bawić :D

PS. Dobra przeczytałem połowe tematu, troll jak jasna cholera, i to całkiem sprytny. Po pierwsze, powiedzcie mi kto komukolwiek o zdrowych zmysłach da 5d 85/1.8 50/1.8 i szeroką sigmę na start? Pomijam oczywiście potentatów naftowych/szejków/billów gatesów itp.
btw, całkiem ciekawie 10 stron w 20 godzin. Rekord chyba.

lukasz b
22-11-2010, 19:43
... 5d 85/1.8 50/1.8 i szeroką sigmę...

czekać kiedy owa osoba zacznie dopytywać jak robić zdjęcia ślubne...

talarczyk
22-11-2010, 20:10
Po pierwsze, powiedzcie mi kto komukolwiek o zdrowych zmysłach da 5d 85/1.8 50/1.8 i szeroką sigmę na start? Pomijam oczywiście potentatów naftowych/szejków/billów gatesów itp.

oj, zdarza się całkiem sporo takich ludzi (choćby ze znajomych). Czy to coś negatywnego - nie mi to oceniać, na pewno nie przeszkadza mi coś takiego (bo niby czemu?). Po prostu ktoś ma szczęście jeśli jego "Przygoda z fotografią" zaczyna się z 5dii i jakas fajna stałką a nie 1000d z kitem.

chyba jednak zaczynamy odbiegać od "tematu" :roll: więc z mojej strony EOT

marceleqs
22-11-2010, 20:13
jak zadaje się sensowne tematy, które być może były albo być może celniej odpowiedzieli by na innych forach, to się to kasuje, w skrajnych przypadkach banuje..

.. a jak ktoś poda takiego big-trolla, to ciapcia się w to 10 stron.. zupełnie bez sensownie..

.. gdzie moderatorzy? usunąć..
PS: dając byt tak bogatym tematom, to forum niczego nie zyskuje.. wręcz przeciwnie

jacek_73
22-11-2010, 20:21
jak zadaje się sensowne tematy, które być może były albo być może celniej odpowiedzieli by na innych forach, to się to kasuje, w skrajnych przypadkach banuje..

.. a jak ktoś poda takiego big-trolla, to ciapcia się w to 10 stron.. zupełnie bez sensownie..

PS: dając byt tak bogatym tematom, to forum niczego nie zyskuje.. wręcz przeciwnie

zgłaszałeś do moderatorów? :arrow:to zgłoś! - ikonka wykrzyknika w lewym dolnym rogu posta:evil:

ahaed
22-11-2010, 20:46

zgłaszałeś do moderatorów? :arrow:to zgłoś! - ikonka wykrzyknika w lewym dolnym rogu posta:evil:

Przecież stronę wcześniej byli:

valdoo
22-11-2010, 20:59
Dla mnie wałkowanie tego tematu jest bezsensowne. Można go było zakończyć już kilkanascie postów temu. Chłopak miał pecha, źle zaczał, nie poczytał nic przed zadaniem pytaniai zaczął sie "sajgon". Drodzy koledzy, czy wam nigdy nie przytrafiła sie wtopa? pomyślcie o tym!

bernard78
22-11-2010, 21:00
a mnie On tak bardzo nie zraził do siebie, może ma taki "styl" bycia :-D

poczekajmy na jakieś jego prace.. z kropelkami np.
a jeżeli to nie jest jakiś troll prowokujący Nas i ma naprawdę 17 lat to jest On dość inteligentny młodym człowiekiem, może trochę "nie reformowalnym", ale...

Vitez
22-11-2010, 21:58
Yoł ziomale , jestem tutaj świeży więc nie dymcie sie odrazu.

Próbuj dalej Shingo... moderatorów jest kilku, Ty jesteś sam...