Zobacz pełną wersję : Problem 50d
Witam
Dziś patrząc na full Rawa zauwazyłem dziwne dwie plamki w lewym dolnym rogu zdjecia :( nie wiem czy to nie coś z matryca, martwe pixele czy jak :(
zdjecie w jpg z sRawa ( bo takie tego dnia robiłem ). owe punkty sa na kaazdym zdjęciu gdzie w tym miejscu jest czarny kolor.
http://img228.imageshack.us/i/img0240s.jpg/
To są martwe piksele,przy wywołaniu RAWa powinny zniknąc
no własnie przy wywołaniu rawa nie znikają, dodam ze aparat mam 2 tyg i 3 dni.
To lec do serwisu poki masz gwarancje!
bo próbowac wymienić w sklepie, to juz chyba o 3 dni za pozno? zreszta mieli ostatnią sztukę.
Masz jeszcze ponad 5 miesięcy, aby bez większych problemów żądać wymieny na inną sztukę.
Nie rozumiem skąd te 3 dni Ci się wzięły.
to lepiej uderzać do sklepu, czy na Żytnia dzwonić?
A nie jest tak, ze na wymiane jest tydzien a pozniej tak czy siak najpierw wysla do serwisu?
Bzdura nie wiem skąd wzięta.
to dzwonie jutro do RTV tam gdzie kupiłem, nie ma problemu ze na raty?
marceleqs
21-11-2010, 23:21
poczytajcie o ochronie praw konsumenta, tam beda przepisy i przyklady, zamiast sie domyslac lepiej sie upewnic :)
Bzdura nie wiem skąd wzięta.
W media kiedys keidys wymienialem Discmana i facet mi to powiedzial..stad szyk pytajacy mojej wypowiedzi
To nie jest dobre miejsce na naukę praw przysługujących konsumentowi.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mam na myśli duży sklep sieciowy oczywiście.
czyli na podstawie prawa(czytałem przed chwilą) mam z pismem reklamacyjnym, zadac od RTV Euro AGD zamiany aparatu na wolny od wad ?? tak?
Tak, z powołaniem się na ustawę.
Ok, dzieki wielkie Chłopaki ;)) wiec w najblizszych dniach czeka mnie kurs do Krakowa.
To i ja podziekuje:) Miejmy nadzieje, ze ta wiedza nigdy mi sie nie przyda.. Powodzenia w RTV!
A łatwo nie będzie.
Tylko nie daj się "wypchnąć" na naprawę gwarancyjną.
co byś doradził MC, aby sie nie dac wypchnąc?
Przyjść z pismem, zażądać potwierdzenia przyjęcia na drugim jego egzemplarzu.
Poczytać w na stronie uokiku.
owe punkty sa na kaazdym zdjęciu gdzie w tym miejscu jest czarny kolor.
boszzz, zwykłe hot-pixele, każdy to ma :roll:
jak wymienisz w sklepie, też będziesz miał - prędzej czy później - podobne.
włącz czyszczenie matrycy na kilkadziesiąt sekund, matryca się "zmapuje", hoty powinny zniknąć - standardowa procedura, każdy to zna.
boszzz, zwykłe hot-pixele, każdy to ma :roll:
jak wymienisz w sklepie, też będziesz miał - prędzej czy później - podobne.
włącz czyszczenie matrycy na kilkadziesiąt sekund, matryca się "zmapuje", hoty powinny zniknąć - standardowa procedura, każdy to zna.
Powtórzyłem tą procedure 2-krotnie - Chyba znikły, bo usilnie robie zdjęcia zeby w tym miejscu było coś czarnego, no i nie ma ich. Jak to tak jest?
Przemek_PC
22-11-2010, 10:40
No to się ciesz że zniknęły i jak to mówią na forum idź robić zdjęcia :)
Powtórzyłem tą procedure 2-krotnie - Chyba znikły, bo usilnie robie zdjęcia zeby w tym miejscu było coś czarnego, no i nie ma ich.
no to gratuluję.
a teraz podziękuj kolegom-doradzaczom wysyłającym cię z awanturą do sklepu ;-)
Jak to tak jest?
jak to jest?
normalnie.
jak zwykle chodzi o pieniądze.
wyprodukowanie matrycy w 100% sprawnej - jest technicznie niemożliwe. każda matryca ma jakiś procent uszkodzeń już w chwili wyprodukowania - jaki duży? tego oczywiście nie wie nikt (ale Canon jest i tak najlepszy ;), bo robi matryce CMOS od ~30 lat).
dlatego uszkodzone pixele mapuje się - ich treść jest zastępowana przez treść sąsiednich pikseli - i jest to standardowa procedura. inaczej się nie da. inaczej byłoby to zbyt kosztowne. 8-)
no to gratuluję.
a teraz podziękuj kolegom-doradzaczom wysyłającym cię z awanturą do sklepu ;-)
jak to jest?
normalnie.
jak zwykle chodzi o pieniądze.
wyprodukowanie matrycy w 100% sprawnej - jest technicznie niemożliwe. każda matryca ma jakiś procent uszkodzeń już w chwili wyprodukowania - jaki duży? tego oczywiście nie wie nikt (ale Canon jest i tak najlepszy ;), bo robi matryce CMOS od ~30 lat).
dlatego uszkodzone pixele mapuje się - ich treść jest zastępowana przez treść sąsiednich pikseli - i jest to standardowa procedura. inaczej się nie da. inaczej byłoby to zbyt kosztowne. 8-)
Dzięki wielkie za fachowe wytłumaczenie mi tego. Teraz juz sie nie bede tak tym przejmował ;)) :smile:
adriandz1
27-12-2010, 14:09
Ja mam zupełnie inne pytanie ale skorzystam z juz załozonego wątku. Co zrobić żeby w 50D wbudowana lampa nie wyzwalała błysków doswietlających przed finalnym błyskiem. czytałem w instrukcji ale znalazłem tam tylko to, że jest to spowodowane redukcja czerwonych oczu, którą mam wyłączoną. I jeszcze drugie pytanie. W moim Olympusie gdy zmieniam wartośc przysłony lub czas otwarcia migawki to na drabince pokazuje się odchylenie EV. W Canonie nie i nie wiem czy zdjecie wyjdzie doświetlone czy nie. Wiem, że to dość błahe sprawy ale nie moge nigdzie w googlach ani na forum znaleźć pomocy. pozdrwienia
dziobolek
27-12-2010, 16:20
Oprócz "redukcji czerwonych oczu" jest jeszcze "wspomaganie AF".
Ustawienia znajdziesz w menu na pomarańczowej zakładce z symbolem aparatu (druga od prawej)
C.FnIII -5:Autofokus/Migawka Oświetlenie wspomagające AF (poz. 5)
Instrukcja str. 179.
Pozdrówka!
adriandz1
27-12-2010, 16:59
A widzisz...:) Teraz pamiętam, że na poczatku w olympusie też miałem ten problem ale tam jest o wiele prostsze menu i jakoś sobie poradziłem. Dzieki:) Pozdrowienia