Zobacz pełną wersję : 60D czy 550D
Pablo200
19-11-2010, 13:47
Witam,
W sobote musze dokonac wyboru
Jestem amatorem
Mam szkło 15-85 Canona
Różnica ok 800 zł
Dzięki za pomoc
Mam szkło 15-85 Canona
Różnica ok 800 zł
60D bo np.:
- AF
- obracany ekranik pod 15mm - bajka
- każda nowsza puszka ma ciut, ale jednak to zawsze coś, lepszą jakość zdjęć na wysokim iso.
BTW. Jeśli nie masz lampy to brałbym Rebela i 430EXII
Pablo200
19-11-2010, 14:05
50d odpada
mały wyświetlacz i starszy model.
Wchodzą w gre tak jak wyzej pisałem modele.
50D ma mały wyświetlacz? Ciekawe.
Pablo200
19-11-2010, 14:10
o mniejszej rozdzielczości
W praktyce różnice są pomijalne.
Czy przypadkiem nie masz na myśli 40D ??
hehe i tu wychodzi marketing canona, nie 50D tylko 60D , bo nowszy. Niestety nowsze nie znaczy lepsze. Jesli mialbym wybierac tylko miedzy 550D a 60D wybralbym 60D, ale jesli mialbym wybor miedzy 60D a 50D wybralbym 50D. Niestety 60D to nie jest juz wspaniala seria 2 cyfrowa Canona , mialem w reku 60D i stwierdzam ze wybralbym jednak 50D mimo ze starszy.
Pablo200
19-11-2010, 14:29
Czyli zdecydowanie 60D
OK :-D
A jakie plusy na 550 D >
Czyli zdecydowanie 60D
OK :-D
A jakie plusy na 550 D >Wolałbym 50D nawet, gdybym miał dopłacić.
Kolega wie lepiej. Ekranik najważniejszy.
Przemek_PC
19-11-2010, 14:42
A miałeś wcześniej jakąś lustrzankę? Jeśli tak to jaką i czego w niej brakowało?
Kolega wie lepiej. Ekranik najważniejszy.Nie, wydaje mi się, że kluczowym argumentem jest "nowszość" ;)
WiatruMistrz
19-11-2010, 14:45
A nie znacie się kręcenie filmików najważniejsze ...
Zaletą 550D jest to że jest lekki i mały i ma dużo przycisków i rozbudowane menu a i ekranik 3:2 duzo lepszy od tego starocia 4:3 z 50D
A nie znacie się kręcenie filmików najważniejsze ...
Zaletą 550D jest to że jest lekki i mały i ma dużo przycisków i rozbudowane menu a i ekranik 3:2 duzo lepszy od tego starocia 4:3 z 50DA 60D nie ma jeszcze 16:9 Fullhade? ;)
A jakie plusy na 550 D >
jesli jestes anorektyczna kobieta to pewnie waga i uchwyt, no i ewentualnie do malych dloni lepiej 550d, wszystko inne przemawia za 60D
550 vs 60
530g vs 755g
129 x 98 x 75 mm vs 145 x 106 x 79 mm
jahjah1986
19-11-2010, 14:56
Uwilebiam konkretne odpowiedzi na konkretne pytania :)
Pytanie: 60D czy 550D?
Odp: 50D
haha
Ja bym brał 60D jednak :)
dzidofon
19-11-2010, 15:04
Kolega Pablo chyba potrzebuje aparatu, którym można będzie się pochwalić. Że najnowszy ;-). W czym on niby lepszy od 50D to naprawdę nie wiem... Ach, fakt, podobno większy wyświetlacz. Z tym że fotki lepiej wyglądają jednak oglądane na monitorze lub na papierze ;-).
Ja bym nadal bawił się poczciwą 350-ką, ale że umarła to nabyłem 50-kę... Z tym że ja nie mam parcia na podniecanie się zabawkami ;-)
Przemek_PC
19-11-2010, 15:10
Jak już szpanować to zamiast 60D kupić dwie sztuki 1D po ok. 1500zł/szt. Ludzie zobaczą jedną i szczeny im opadną a jak z torby wyjmie się drugą to gały na wierzch wyjdą. W końcu nowe jedynki po ponad 20tys.zł chodzą a kto to sprawdzi czy to nowe czy nie, zawsze można dorobić małe "s" i dokleić na dole "Mark IV" :)
Ja z tych dwóch brałbym 60d ale gdybym nie potrzebował filmików to jednak skusiłbym się na 50D.
60D
Jak wyjdzie 70D to będziesz miał najlepszy aparat na forum ;)
A miałeś wcześniej jakąś lustrzankę? Jeśli tak to jaką i czego w niej brakowało?
Co to uwaga i nastepna ma wspolnego z pytaniem w watku
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak już szpanować to zamiast 60D kupić dwie sztuki 1D po ok. 1500zł/szt. Ludzie zobaczą jedną i szczeny im opadną a jak z torby wyjmie się drugą to gały na wierzch wyjdą. W końcu nowe jedynki po ponad 20tys.zł chodzą a kto to sprawdzi czy to nowe czy nie, zawsze można dorobić małe "s" i dokleić na dole "Mark IV" :)
chyba ze radzisz brac przyklad z siebie.
A dla pytajacego radze brac nowsza konstrukcje, bo zawsze sa tam pewne ciekawsze rozwiazania.
A dla pytajacego radze brac nowsza konstrukcje, bo zawsze sa tam pewne ciekawsze rozwiazania.Niezły tekst :mrgreen: Zakładam, że sprzedajesz właśnie 7D, żeby wymienić na nowsze 60D?
Przemek_PC
19-11-2010, 16:21
Pytanie czy miał lustrzankę i czego mu brakowało jest jak najbardziej zasadne bo inaczej doradza się komuś kto nie miał lustrzanki a inaczej komuś kto zmienia lustrzankę bo wtedy chyba jest istotny powód chęci zmiany na inny model? Reszty postu nie komentuję bo z ponurakami nie znającymi się na żartach tudzież ludźmi z jakimiś ukrytymi kompleksami nie rozmawiam.
Pablo200
19-11-2010, 16:25
Używałem 500D
PS.
Niektóre odpowiedzi są wyraźnie złośliwe
Widać że są tu ludzie z PISU:)
Przemek_PC
19-11-2010, 16:27
No to napisz czego w 500D ci brakowało.
Niezły tekst :mrgreen: Zakładam, że sprzedajesz właśnie 7D, żeby wymienić na nowsze 60D?
Nie zamierzam.
A zdanie moje jest odpowiedzia na pytanie zakladajacego watek "60D czy 550D", i ma ses w tym kontekscie.
550D i lampa za różnicę.
Chyba że ceny nie mają znaczenia to 60D i lampę.
Do tego jakiś jasny obiektyw i fajny zestawik będzie.
Pablo200
19-11-2010, 16:35
Mam Canona 15-85
No, więc jakie cechy w 500D zdecydowały, że chcesz go wymienić na coś innego? Odpowiedź na to pytanie jest kluczowa, jeśli wybór ma mieć jakiś sens DLA CIEBIE. Bo każdy ma nieco inne wymagania.
dzidofon
19-11-2010, 18:23
Używałeś 500D czy miałeś 500D? Bo pod pojęciem "używałem" mieści się też pożyczenie od kolegi na jeden wieczór :-). Wtedy raczej nawet nie liźniesz tego co oferuje lustro, jakie ma zalety, wady... Natomiast jeśli miałeś 500 dłużej to uważasz że 550 to będzie taka przepaść że warto kupować ją zamiast 500? Pytam w ślad za innymi: co takiego super miałoby być w 550 że chcesz ją zamiast 500? Rozumiem gdybyś miał wcześniej np. 350... To nie moja sprawa, ale sytuacja co najmniej dziwna ;-). Ale to Twoja kasa, kupuj jeśli masz taka wolę ;-)
sprocket73
19-11-2010, 18:37
Mniejsza waga kosztem ergonomii bo zdjęcia z obu bedą identyczne.
Jeżeli chcesz mieć jak najlżejszy zestaw, bo np. zdjęcia robisz głównie wycieczkowe to bierz 550D, zostanie Ci parę stów w kieszeni. Jeżeli waga nie ma znaczenia, to 60D będzie na pewno wygodniejszy i bardziej szpanerski.
60D-to jednak znacznie lepsza pucha niż550D.
poczyniłem pewne założenia, i:
jak będziesz chciał robić zdjęcia na life view i chcesz sobie kupić fajny aparat pod choinkę z bajerami to chyba lepsze będą soniaki a33 i a55. Tam na life view autofocus przynajmniej szybko chodzi.
Pablo200
21-11-2010, 21:34
Stało się
Kupiłem 60D
Jak narazie wszystko jest ok
Pięknie współpracuje ze szkłem 15-85
Myśle ze na poczatek mi wystaczy :mrgreen:
Stało się
Kupiłem 60D
Jak narazie wszystko jest ok
Gratuluje podjetej decyzji, zycze dalszej przyjemnej zabawy.
panmateusz
22-11-2010, 15:30
Dobrze zrobiłeś, sam mam zamiar wymienić 450D na 60D. Miało być 7D, ale fundusze ciągle mi uciekają z portfela. Następnym razem nie zadawaj pytań na forum, bo tutaj niezależnie od treści pytania i tak poleci fala krytyki ;)
też gratuluję. Wrzucaj fotosy!
marceleqs
23-11-2010, 20:26
Niestety 60D to nie jest juz wspaniala seria 2 cyfrowa Canona , mialem w reku 60D i stwierdzam ze wybralbym jednak 50D mimo ze starszy.
miałem ten sam wybór, już czytając o 60D wiedziałem, że wybiorę 50D ale biorąc do ręki 60D to dopiero nabrałem przekonania do 50D:)
miałem ten sam dylemat i stwierdziłem że 550D wystarczy... jest lekki i prosty w użyciu... jedyny argument na 60D jest obrotowy ekran... czasem się przydaje ;) i to chyba wszystkie zalety...
jeśli miałbym taki dylemat to prędzej 7D używany... niż to 60D... i jeszcze jedno... "złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy..." ...każdy chwali to co ma, ale każdy też potrzebuje czegoś innego...
550D
+mały
+lekki
+tani
+ma te same berbechy co 7D i 60D ;)
60D
+obrotowy wyświetlacz
+lepsze AF
-cena
-waga
PS.
nikogo nie oszukując lepiej kupić 550D i jak coś to zmienić za jakiś czas na 5D mk2... ;)
OrzelPiotr
24-11-2010, 14:22
Miałem taki problem pół roku temu, nagminnie czytając rewelacje o 60D (canonrumors.com). Zapowiadał się naprawdę dobrze, nawet APS-H było w planach. Gdyby nie fakt, że nie stał się prawdziwym następcą 50d to bym go wziął a tak musiałem się zdecydować na bardzo ówcześnie krytykowany (wysokie szumy, zwariowany autofocus, kiepska głębia tonalna) 7D który to lada moment miał być zastąpiony 7D mark II. Kupiłem go tanio bo było już długo po premierze, większość wad naprawił firmware update. Puki co aparat daje radę i jest fajnie.
Może i inwestycja w 60D za jakiś czas stanie się równie opłacalna...
dokładnie... jak body D60 będzie w cenie ok. 3000zł to może i będzie się opłacało ;)
Miałem taki problem pół roku temu, nagminnie czytając rewelacje o 60D (canonrumors.com). Zapowiadał się naprawdę dobrze, nawet APS-H było w planach.
Ale chyba byłeś świadom tego, że to są plany marzycieli, a nie Canona?
OrzelPiotr
24-11-2010, 15:39
Ale chyba byłeś świadom tego, że to są plany marzycieli, a nie Canona?
Byłem świadom, że 60D ma być sukcesorem 50D i w oparciu o to przekonanie działała moja wyobraźnia, która to wzbogacona o pewną dozę informacji wykreowała produkt który nie zaistniał. Co do planów Canona to można tłumaczyć je kryzysem; do końca jednak nie ma to sensu biorąc pod uwagę przykład nikona d7000 - który w moim osobistym przekonaniu był modelem trafionym w oczekiwania.
michalwil
24-11-2010, 17:21
Mediamarkt robi zajefajną promocję na Canon 50D - cena 2888zł +...grip Canon BG-E2N (500zł) + Torba Canon (wartości około 250zł). wychodzi kosz samego body lekko ponad 2000zł. Fajna oferta - szkoda, że ja już swój kupiłem...bez tych dodatków;(
ticalion
24-11-2010, 19:45
A w jakim mieście można dostać go w takiej promocji? Ja jestem jak najbardziej zainteresowany. Od trzech tygodni poluje na 50d w przystępnej cenie ok. 2500-2600 zł za body.
marceleqs
24-11-2010, 19:46
550D
+mały
+lekki
+tani
+ma te same berbechy co 7D i 60D ;)
No widzisz, te plusy 2 dla innych są minusami, a dwa kolejne to nie do końca prawda, bo 550D kosztuje prawie tyle co 50D, a bebechów nie ma tych co 7D (procesory, drugi lcd, egronomia, af... ) :) 550D jest po prostu nowy i względnie tani i to są jego plusy.
Mediamarkt robi zajefajną promocję na Canon 50D - cena 2888zł +...grip Canon BG-E2N (500zł) + Torba Canon (wartości około 250zł)
teoretycznie taka promocja mogła by być - praktycznie nie, bo nawet jesli bylaby, to z pewnoscia nie dla zwyklego kowalskiego, rozeszłyby się nawet w cenie 3000zł jak świeże bółeczki w każej ilości..
michalwil
24-11-2010, 21:30
Lublin - od piątku 26.11 - cena 2880 Canon 50d + otryginalny grip + oryginalna torba. Zestaw super. Ja niestety już swój kupiłem w takiej cenie ale bez tych dodatków. A sam sprzęt super. Jestem bardzo z niego zadowolony.
marceleqs, no w końcu 550D musi się czymś różnić od 7D... w końcu ceny też są inne więc coś musi więcej mieć... grunt że foty są porównywalne jakościowo ;)
No dla niektórych to jeszcze między 550D a 60D (pomijając nie trochę lepszy ale wdg. mnie nieporównywalny AF, lepszą ergonomię z dużymi szkłami, uchylny wyświetlacz) są inne istotne różnice jak np. sporo lepszy wizjer (jak bawisz się w makro lub używasz manualnych szkiełek), sterowanie lampami (cls-em u nikona wszyscy się rajcowali a jak canon dał to cisza), Srawy, dokładniejsze autoiso, szybkość 5,3kl/s vs 3,7kl/s, górny wyświetlacz...
Fakt, że jak obydwa postawisz na statyw i zrobisz jakąś statyczną fotkę to jakość będzie ta sama ale jak się pójdzie popstrykać coś szybszego i af dasz w servo to odsetek dobrych (przynajmniej trafionych) zdjęć będzie inny ( piszę na bazie porównania swojego 450d, domowego 50d i foto motocykli ) oczywiście nie piszę, że się nie da ( bo tutaj istotnym czynnikiem jest również znajomość sprzętu) ale jednak w takich momentach jest spora różnica między tymi segmentami puszek. Wdg. mnie warto dołożyć te 800zl różnicy.
pzdr
...ale jak się pójdzie popstrykać coś szybszego i af dasz w servo to odsetek dobrych (przynajmniej trafionych) zdjęć będzie inny ( piszę na bazie porównania swojego 450d, domowego 50d i foto motocykli )
Szczerze, to takie porównanie jest trochę w stylu: "na podstawie smaku wiśni i czereśni mogę śmiało powiedzieć, że nektarynki są smaczniejsze od brzoskwiń" ;)
zdRAWki
Nie chciałem aby to co napiszę zostało odebrane jako jedyna objawiona i niepodważalna Prawda, to jest moje subiektywne zdanie (może trochę gdybanie) z uwzględnieniem tego, że sam af jest ponoć w 60D jak i 50D działający porównywalnie. A co do porównania 60D i 50D to niedługo będę miał w domu obydwa więc na pewno podzielę się opinią o smaku "mandarynek" :-D pozdrawiam
marceleqs
27-11-2010, 01:15
Lublin - od piątku 26.11 - cena 2880 Canon 50d + otryginalny grip + oryginalna torba. Zestaw super.
nawet bardzo super zestaw, ale w rzeczywistości pewnie jest tak, że na sprzedaż wystawiona 1 sztuka a reszta w magazynie schowana dla pracowników, zbyt dobrze znam sztuczki tych sklepów, żeby to mogło być możliwe.. wielka rzadkość.. chylę czoła przed sprzedawcami jeśli mają więcej na stanie dla ludzi, coraz mniej takich na świecie ;)
gdyby na świecie;] zostały tylko 550D i 60D.. dołożył bym do 7D ;) lub przynajmniej 60D. Myślę również, że warto.
SWokulski
06-12-2010, 23:12
Hej,
Nie chcę zaśmiecać forum, więc dopiszę swoje pytanie tutaj ;-)
Również rozważam zakup lustra (już od dłuższego czasu). Cały czas miałem ochotę na Nikona D90 (biorąc pod uwagę cenę, robi wrażenie, tym bardziej jeśli weźmie się 18-105VR w kicie). Tyle,*że później zobaczyłem 550d, a konkretnie kręcone przy jego pomocy filmiki (nie mówię nawet o tych od Canona, ale o tych tworzonych przez zwykłych użytkowników) i od kilku miesięcy nie mogę się zdecydować.
Wiem, że aparat służy przede wszystkim do robienia zdjęć, jednak kilka lat temu zabawa z kamerą dała mi naprawdę dużo radości (niestety już jej nie posiadam, a oddzielnej nie planuję kupić - zresztą jakość oferowana przez 550d jest porażająca).
Właściwie jedyną wadą 550d jest dla mnie cena (bo zbliżona do D90, a to przecież wyższa półka). Wiele osób narzeka na "zabawkowe" wykonanie, jednak ja mam raczej małe ręce i body typu 50D czy D90 może być dla mnie za duże (poza tym boje się, że zniechęciłoby mnie to do robienia zdjęć). Obecnie posiadam Fuji S9600 i 550d jest chyba zbliżony rozmiarowo...
Chciałbym zapytać Was o trzy rzeczy.
1) W moim S9600 najbardziej przeszkadzają mi:
- bardzo wolny AF! (a to mi jest raczej potrzebne do uchwycenia ciekawych rzeczy "w mieście")
- wolny zapis RAWów (co zniechęca mnie do korzystania z nich, a potem nie ma jak uratować przepalonych jpegów...)
- problemy z pomiarem światła (nie wiem, czy jest to kwestia mojego egzemplarza, ale aparat sam dostosowuje parametry bardzo słabo... oczywiście nie jest to problemem w manualu, z którego korzystam np. w domu, ale kiedy potrzebuję uchwycić jakąś unikalną chwilę, to raczej nie będę się zdawał na swoje niewielkie umiejętności)
- brak stabilizacji, niskie "używalne" iso (w efekcie można pomarzyć o zrobieniu nocnego zdjęcia bez statywu, nawet w dobrze oświetlonym centrum miasta)
Czy przesiadka z hybrydy na 550d będzie bardzo odczuwalna?
2) Jaki obiektyw na początek? Spotkałem się z różnymi opiniami o podstawowym 18-55... Najchętniej bym zostawił, ale przeważnie to negatywne opinie. W D90 tani jest właśnie 18-105VR, a tutaj?
Interesują mnie głównie plenery, fotografia "miejska", architektura. Np. 50mm raczej mi niepotrzebne, bo portretów w ogóle nie robię, superzoom, który pewnie by się przydał, to na razie zbyt duży koszt. Najlepsze byłoby więc coś jak nikonowski 18-105, ale nie wiem czy C ma coś do zaoferowania w przystępnej cenie.
Najlepiej, gdybym zamknął się ze wszystkim w 3k, więc obiektyw około 500 zł - znajdzie się za tyle jakaś sensowna alternatywa dla 18-55?
3) Czy są jakieś plotki odnośnie nowych modeli obydwu producentów?:-) Wyszła nowa puszka od Nikona (D3100), ale jednak nie zadowalałaby mnie w pełni :( Chętnie zobaczyłbym jakieś 650d czy coś.... Po prostu wtedy cena 550d pewnie trochę by spadła, a generalnie lustro chciałbym kupić do maja, więc nie muszę podejmować natychmiastowej decyzji.
Z góry dziękuję za wszelkie porady (:
Bogdan56_Ch
06-12-2010, 23:37
Czy przesiadka z hybrydy na 550d będzie bardzo odczuwalna?
Będzie i to bardzo, ale sama z siebie nie podniesie umiejętności robienia zdjęć a nawet na początku może utrudnic.. Za 500zł nie licz na jakiś dobry obiektyw. Taki jak opisujesz to masz za 1tyś Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS
Dodatkowo, 18-55 z IS nie jest taki zły na początek, ale wymaga trochę wiedzy aby Ciebie zadowolił.
SWokulski
07-12-2010, 16:37
Oczywiście jestem świadomy tego, że przesiadka na inny system żadnego wpływu na umiejętności nie będzie miała, aczkolwiek, jeśli 550d spełni moje oczekiwania, będzie miała znaczący wpływ na przyjemność płynącą z robienia zdjęć :-)
Czy dobrym pomysłem byłoby kupienie 550d z kitowym obiektywem 18-55 i dopiero po jakimś czasie dokupienie innego? W sumie mógłbym później znaleźć jakiś używany, a samego body 550d nie bardzo opłaca się kupować (najlepsze oferty są z obiektywem).
@ SWokulski
no ja się właśnie przesiadłem z S9600 na 550, a chciałem usilnie kupic D90, tylk jak już byłem zdecydowany na D90 to był taki głupi okres, że nie mogłem dostać tam gdzie chciałem (raty 0% i te sprawy) i kupiłem 550,
przesiadka była dla mnie po prostu szokiem :) właśnie w kwestiach o których piszesz AF, szybkość zapisów plików, stabilizacja i pomiar :):):), z tym, że w D90 odczucie pewnie byłoby takie same... ja się zastanwiam czy jak nie spłace mojego 550 to czy nie kupię D7000...
SWokulski
07-12-2010, 18:40
O, nie spodziewałem się, że trafię na kogoś po identycznej przesiadce:)
Czyli reasumując było warto, tak?
Mam pytanie - czy masz może gdzieś zdjęcia wykonane już 550d? Patrzyłem na stronkę z profilu i tam w tagach w większości S9600.
Ogólnie, jak już wspominałem, nie spieszy mi się z zakupem, więc może odłożę fundusze i kupię od razu z 18-135 (pewnie uda mi się znaleźć używany), wydaje się, że taki obiektyw byłby dla mnie w sam raz :)
(...) Czyli reasumując było warto, tak?(...)
ja bym to ujął w ten sposób, że właściwie to nie da się porównać kompaktu (bo S9600 to właściwe kompakt) z lustrzanką, to jest zupełnie inna "bajka" czyt. jakość wykonywania zdjęć, ale swoją drogą te Nikony ciągle mnie kuszą... :).
a propos zdjęć- wyślę na priv
SWokulski
02-01-2011, 21:28
Po kilku miesiącach (!) przemyśleń zdecydowałem ostatecznie, że zakupię 550d.
Pozostaje tylko kwestia obiektywu (szukałem na forum różnych wątków, ale w sumie nie było gdzie napisać, a nie chciałem zakładać, więc zapytam tutaj).
Na początek na pewno chciałbym coś w miarę uniwersalnego (jako, że przesiadam się z S9600 - 28-300) - jeśli chodzi o sam zakres, to kitowy obiektyw 18-135 jest w sam raz, ale... spotkałem się z bardzo różnymi opiniami na jego temat. Wiele recenzji docenia stosunek ceny do jakości, ale równie dużo uznaje obiektyw za nieporozumienie (szczególnie te bardziej profesjonalne).
Sam byłem przekonany do zakupu aparatu z 18-135 i dokupieniu 50mm 1.8 (bo tanio i chciałbym mieć coś, czym mógłbym porobić zdjęcia w mieście wieczorem), ale jak popatrzyłem na różnych stronach na zdjęcia z kitowego obiektywu, to faktycznie jest on strasznie ciemny :(
Znajomy ma w swoim Nikonie Tamrona 17-50 2.8 i sobie chwali - cena podobna, ale jednak dużo mniejszy zakres :[ Poza tym jest jeszcze jedna rzecz - 18-135 wychodzi jako kit mniej niż 900 złotych, normalnie jest droższy co najmniej o dwieście. Samo body można kupić najtaniej za 2460, a z 18-55 za 2499, trochę bez sensu...
Może bardziej doświadczeni użytkownicy coś poradzą w takiej sytuacji?:) Brać 18-135 + 55 1.8 czy zdecydować się na coś innego?
Mój budżet to maksymalnie 4 tysiące złotych (aczkolwiek muszę się zaopatrzyć jeszcze w kartę pamięci, bo w Fuji są xD, oraz jakiś filtr).
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :)
Jeżeli chcesz coś uniwersalnego to na początek 18-135 spokojnie da radę (+ oczywiście 50-tka). A jako, że możesz wziąć go taniej to jak już będziesz wiedział co jest ci potrzebne to sprzedasz go z minimalna stratą.
(...)Sam byłem przekonany do zakupu aparatu z 18-135 i dokupieniu 50mm 1.8 (bo tanio i chciałbym mieć coś, czym mógłbym porobić zdjęcia w mieście wieczorem), ale jak popatrzyłem na różnych stronach na zdjęcia z kitowego obiektywu, to faktycznie jest on strasznie ciemny :(
(...)
miałem wcześnie S9600 i obecnie mam to co w podpisie i nie narzekam, moim zdaniem jest to całkiem fajny zestaw na początek, choć myślę również o pozbyciu się 18-135 i dokupieniu tamrona 17-50 ze względu na światło, bez względu na to co zrobię nie pozbędę się stałki gdyż warto ją mieć :), zupełnie inne efekty niż zoomem :)
SWokulski
02-01-2011, 23:15
Jeżeli chcesz coś uniwersalnego to na początek 18-135 spokojnie da radę (+ oczywiście 50-tka). A jako, że możesz wziąć go taniej to jak już będziesz wiedział co jest ci potrzebne to sprzedasz go z minimalna stratą.
No tak, w sumie nie pomyślałem o takim rozwiązaniu :) Jako, że zawsze bardzo dbam o wszelkiej maści sprzęt, jest to dobra opcja.
Najtańszy zestaw z 18-135 jest za 3300, więc cena szkła wychodzi 850 złotych (jako że nie da się kupić tanio samego body - oczywiście rozmowa byłaby inna, gdyby body kosztowało 2200). W sumie bardzo mały zakres by mnie trochę na początku ograniczał (jak już pisałem, przesiadka z tego kuriozum 28-300), a tak będę też przecież miał 50mm z dobrym światłem.
50d odpada
mały wyświetlacz i starszy model.
Wchodzą w gre tak jak wyzej pisałem modele.
faktycznie. niesamowite powody... takie rzeczowe. zwłaszcza to, że to starszy model. te "starsze modele", np. mocno starsze np. 350d to robią takie fotki, że ty tym obracanym odpustowym ekranikiem pewnie jeszcze nie za szybko zrobisz...:)
Pamiętaj jeszcze, że do kręcenia przyzwoitych filmów lustrzanką musisz zainwestować w sprzęt. Obiektywy to oczywiście podstawa, a jasne stałki trochę kosztują. Dalej są różnej innej maści przedmioty do stabilizacji ujęć. Choćby rzecz najprostsza - statyw. Musi mieć głowicę olejową aby ujęcia nie były szarpane. Jeszcze dalej są rigi, stadicamy, follow focus, slide track itd. W MIARĘ stabilne ujęcie z ręki jest naprawdę bardzo ciężko zrobić, tym bardziej, że drugą bawisz się w kręcenie pierścieniem ostrości ;)
Zła wiadomość jest taka, że niestety spora część z tego badziewia jednak jest potrzeba i odgrywa zdecydowanie większą rolę od np. gripa przy fotografowaniu - tutaj nie chodzi o wygodę a stabilizację, płynność.
Dobra wiadomość jest taka, że to wszystko można generalnie dokupić potem, w razie potrzeb, mając już korpus i jakiś podstawowy obiektyw jako bazę ;)
No tak, w sumie nie pomyślałem o takim rozwiązaniu :) Jako, że zawsze bardzo dbam o wszelkiej maści sprzęt, jest to dobra opcja.
Najtańszy zestaw z 18-135 jest za 3300, więc cena szkła wychodzi 850 złotych (jako że nie da się kupić tanio samego body - oczywiście rozmowa byłaby inna, gdyby body kosztowało 2200). W sumie bardzo mały zakres by mnie trochę na początku ograniczał (jak już pisałem, przesiadka z tego kuriozum 28-300), a tak będę też przecież miał 50mm z dobrym światłem.
No decydując się na lustrzankę wchodzisz w niekończące się właściwie rozważania na temat obiektywów. w zasadzie nie ma idealnego obiektywu do wszystkiego. jak zakres ogniskowej pasuje to z reguły za ciemny, jak i jedno i drugie to coś nie tak z ostrościa i moze by jednak wybrac inny rezygnując ze stałego swiatła itp, idt i tak w kółko, i z powrotem, aż się zmęczysz ślęczeniem nad kolejnymi testami, porównaniami, tablicami, a cxas mija i fotek ni ma, bo się człowiek zastanawia. Ja już wiem, że do moich potrzeb najlepszy bedzie C. 15-85 i taki sobie nabędę:)
SWokulski
03-01-2011, 02:57
Oczywiście rozumiem to, raczej nie pozwolę, aby rozważania nad sprzętem przesłoniły mi (mój) główny cel fotografowania ;-)
Wcześniej zapomniałem jeszcze o jednym obiektywie - Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM - jak Waszym zdaniem prezentuje się on w porównaniu do 18-135 IS? Do tej pory spotykałem się z raczej negatywnymi opiniami.
Pozwólcie,że wróce na moment do tytułu wątku
Myśle ze 60d to troszke bardziej zaawansowany technicznie aparat niż 50d (mam taki)
Tylko że te zaawansowanie techniczne pewnie będzie się zmiejszło nowymi nakładkami programowymi.
Co mi się nie podoba w 60d?
Po pierwsze zdrada!
Canon postąpił bardzo zle dając temu aparatowi dwucyfrowe oznaczenie
Do tej poru dwucyfrowe oznaczenia byłt zarezerwowane dka spezętu półprofesjonalnego,
charakteryzującego się też budową
Dwucyfrowce to zawsze były odporne odlewy pokryte dobrą okładzinę
To również z tego wynikała większa cena sprzęty
Auto aluminiowe bedzie droższe od zwykłego.
60d to plastik i przypomina mi bardziej kompakt niż lustrzanke.
Do tego obrotowy ekran?
Czy mam się bać że taki ekran będzie w profesjinalnych lustrzankach ???
Oczywiście że 60d mimo swojej budowy(kiepskie materiały,brak lekkich nawet uszczelnień itd) Może być bardzo dobrą lustrzanką ,ale smstorską (3 cyfrową)
Plastikowy korpusik to wstyd dla aparatów 2-cyfrowych.
Osobiście czuje się zniesmaczony takim oznaczeniem.
Zaniża standarty i wprowadz ludzi w błąd
Nie wiem czym kierował sie Canon, ale dobrze że nie dał oznaczczenia np 6d
Co mi się podoba w 60d?
Nareszcie dobrze przemyślane miejsca na przycisk do podświetlania LCD.
Ktoś kiedyś napisał ,ze 60d możewprowadzić duże zamieszanie wśród aparatów Canona.
Już widze obitego 60d na dyndającym R-strapie z otwatym LCD.
Choć to LCD to mogę jakosć znieść (nie trzeba go otwierać poza obrys aparatu) To materiał z którego wykonany jest korpus kwalifikuje go tylko do 3-żeby nie napisać 4-cyfrowców.Jeżeli to miałbyć zabieg marketingowy 60d za 50d to jest to strzał w stope
Jeżeli ktoś z Canona to czyta, to niech wie, że oznaczenie 2-cyfrowe dla tego body to wstyd i zdrada pewnych utartych norm. Może Canon nabierze paru nowych klientów.ale prawdziwi ,długoletni,Canonowcy nie dadzą sie oszukać.Canonie bedziesz tego żałował
Canonie wstyd mi za ciebie !!!
Bardzo proszę o przestrzeganie pkt. 6. regulaminu forum.
Tego się nie da czytać!
Pozdrawiam. K.
Bardzo Wszystkich przepraszam za złamanie regulaminu
Macie racje !
Post pisany był w nocy na klawiaturze raczej graficznej
Zapewniam,że szanuje wszystkich czytelników forum.
Pozdrawiam
SWokulski
06-01-2011, 02:14
:( Tak jak się spodziewałem, po Nowym Roku nastąpił znaczny wzrost cen... Nawet miałem zamiar zamówić 31 grudnia (choć planowałem kupić aparat trochę później), ale liczyłem, że duże sieci nie wykorzystają nadarzającej się okazji do podwyższenia cen. A tu 550d + 18-135 z 3300 na 3600 w EURO ;)
W związku z tym trochę pewnie poczekam, a jednocześnie zwiększą mi się fundusze, które będę mógł przeznaczyć na zakup. Od razu pomyślałem o 15-85 USM (zakres wydaje się w sam raz dla mnie - bardzo lubię robić zdjęcia krajobrazów, a tutaj dodatkowo ogniskowa nie jest bardzo ograniczona "od góry"). Czy myślicie, że gra jest warta świeczki?:-) Wiem, że to całkiem inna (niż 18-135) kategoria cenowa, ale myślę, że taki obiektyw by mi wystarczył na dłuuugi czas.
przemko216
06-01-2011, 06:46
powiem Ci szczerze że też nastawiam się na kupno tego obiektywu
byłem w sklepie oglądałem go i.... średnio wygląda jak za taką cenę.
Być może nadrabia parametrami a oglądałem sample i jest bardzo ok
tylko ta cena...
jeśli kupisz koniecznie opisz jak sie robi foty i jak wyglądają z tą puszką 550
SWokulski
06-01-2011, 14:58
Jeśli zdecyduje się na coś droższego, to popatrzę też na alternatywy (bo jednak wcześniej brałem pod uwagę max około 1250 złotych).
Jeszcze jedna ciekawa rzecz - chodzą słuchy, że w pierwszym kwartale br. Canon wypuści 600d, który będzie miał odchylany wyświetlacz - jego brak w przypadku 550d najbardziej mnie "bolał" (bo z praktyki z S9600 wiem, że jest to BARDZO przydatna rzecz).
Ciekawy jestem, oczywiście o ile to prawda, jak będą kształtowały się ceny po wejściu nowych modeli. Pamiętacie jak to wyglądało w przeszłości? Np. 500d vs 550d. Jeśli 600d miałby zająć miejsce 550d, to powinien być minimalnie droższy (a 550d cena niższa niż teraz) - jeśli byłby droższy, to zbliżałby się niebezpiecznie do 60d ;) Cóż, na razie to tylko spekulacje - zobaczymy, czy faktycznie w lutym pojawi się nowe body.
Do amatorskich lustrzanek ruchomy LCD to duża wygoda.
Nie wiem dlaczego Canon nie zastosował tego w 500d albo w 550d.
W sumie Canon za długo się przed tym broni.
Przecież w kompaktach ten patent mają dobrze opanowany
Może te pogłoski o 600d z ruchomym LCD to prawda?
I od 600d rozpoczenie sie już produkcja nowych amatorskich lustrzanek z LCD.
450d,500d,550d mocno spadną w cenie jeśli ta 600d będzie rozsądnie wyceniona.
Lubie takie ruchy,bo dzięki nim spada cena używanego sprzętu i wzrasta liczba użytkowników lustrzanek.
Amatorów,którzy potem powoli pną do góry.
TomBlack
07-01-2011, 11:28
Albo majaczą na forum, że przesłona się im zmienia wraz ze zmianą ogniskowej w kicie. :twisted:
Nie lubię kiedy amatorów przybywa. Często trafiają się tacy, co nie mają bladego pojęcia o robieniu zdjęć. Wypisują na forach bzdety i jeszcze pyskują, wkręcając, że to oni mają rację.
Wychodzi wtedy wiele szmir i rynek ślubny czy sportowy się łamie, bo amator wbiega i bierze dosłownie każde pieniądze...
Jeśli Canon chce wypuścić obracany ekran, proszę bardzo. Wiadomo, że takie rzeczy jak lv nigdy nie zastąpią wizjera. Fuji s9600 miałem. Do makro korzystałem z odchylanego ekranu i tylko do szybkiego podglądu. Nic więcej.
W 50D na statywie robiąc zdjęcia notatek na studia dla znajomych także lv służy jako podgląd -i tak ostrze na za pomocą wizjera.
Odnośnie ceny nie spodziewałbym się rewelacji. 600d z odchylanym wizjerem by musiał być obcięty z tych kilku dodatkowych funkcji w 60d.
... Nie lubię kiedy amatorów przybywa. Często trafiają się tacy, co nie mają bladego pojęcia o robieniu zdjęć. Wypisują na forach bzdety i jeszcze pyskują, wkręcając, że to oni mają rację.
Wychodzi wtedy wiele szmir i rynek ślubny czy sportowy się łamie, bo amator wbiega i bierze dosłownie każde pieniądze...
Lubisz nie lubisz Twoja sprawa, ale po co odrazu takie teksty.
Kazdy kiedys zaczynal fotografowac i sie uczyl. A artysci fotografofie i fotograficy napewno amatorow sie nie boja, bo sa artystami. :)
Do amatorskich lustrzanek ruchomy LCD to duża wygoda.
Nie wiem dlaczego Canon nie zastosował tego w 500d albo w 550d.
W sumie Canon za długo się przed tym broni.
Przecież w kompaktach ten patent mają dobrze opanowany
Może te pogłoski o 600d z ruchomym LCD to prawda?
I od 600d rozpoczenie sie już produkcja nowych amatorskich lustrzanek z LCD.
450d,500d,550d mocno spadną w cenie jeśli ta 600d będzie rozsądnie wyceniona.
Lubie takie ruchy,bo dzięki nim spada cena używanego sprzętu i wzrasta liczba użytkowników lustrzanek.
A ja czegoś takiego nie lubię. I nie tylko dlatego, że nigdy nie brakowało mi w moim 40D ruchomego lcd. Denerwuje mnie przesuwanie się jakości sprzętu w stronę klasy amatorskiej przy jednoczesnym utrzymywaniu cen na tym samym poziomie. Spójrz na Canona 50D - dobry aparat, szybki, z mikroregulacją. Jego następnca - 60D - ma już odchylany LCD (tu amatorzy krzykną: hurra!), kręcenie filmów (hurra!), wypasiony lcd (hurra!), trapezowy górny lcd (hurra), większe przyciski (hurra!), ale coś za coś: żeby utrzymać tę samą cenę odjęli od niego mikroregulację, dali gorszą obudowę, zmniejszyli szybkość robienia zdjęć, pogorszyli zakres tonalny, usunęli przyciski do ustawiania balansu bieli czy kompensacji błysku (trzeba wchodzić w menu i ustawiać kursorami)... Mi się takie coś nie podoba. Gdy po 20D przyszedł 40D, a potem 50D był to progres. Teraz przy 60D jest regres.
Kolekcjoner
07-01-2011, 15:18
A ja czegoś takiego nie lubię. I nie tylko dlatego, że nigdy nie brakowało mi w moim 40D ruchomego lcd. Denerwuje mnie przesuwanie się jakości sprzętu w stronę klasy amatorskiej przy jednoczesnym utrzymywaniu cen na tym samym poziomie. Spójrz na Canona 50D - dobry aparat, szybki, z mikroregulacją. Jego następnca .....
....7D ma wszystko i jeszcze więcej.
Przepraszam za małą manipulację Twoim tekstem ale tak to obecnie wygląda :).
60D to poniekąd następca (rozwojowy) 550D.
Obecnie produkowane niewiadomoco pod nazwą 60d to jakaś kpina.
To już walnąć z grubej rury i dać symbol 6d
Małe plastikowe body z oznaczeniem półprofesjonalnym ???
Canon sobie sam zaszkodził łamiąc system oznaczeń.
No chyba,że teraz już wszystkie lustrzanki bedą plastikowe.
Gdy po 20D przyszedł 40D, a potem 50D był to progres. Teraz przy 60D jest regres.
Marudzisz :).
Canon zmienił trochę linię aparatów, dodał 7D które jest pod każdym względem lepsze od 50D i 60D które teraz idealnie wpasowuje się pomiędzy 550D i 7D.
Wybór w cropowych korpusach jest szeroki, od zupełnie amatorskiego 1000D przez ciut lepsze, ale ciągle EL 550D, potem jest 60D ze znacznie lepszą ergonomią, ale ciągle stosunkowo prosty i nie przeładowany możliwościami aparat i 7D, właściwie profesjonalny korpus, tyle że APS-C.
Jedyne co może na prawdę zaboleć w 60D to brak mikroregulacji AF, reszta zupełnie fajna i praktycznie bez znaczenia. Gdyby zostawili w 60D mikroregulację to nawet nie popatrzyłbym w stronę 50D, chyba że z powodu braku pieniędzy bo jednak jest zauważalnie tańsze.
Nikon wykonał ruch w drugą stronę D7000 jest gorszy od D300, ale lepszy od D90, następcy D300s raczej nie zobaczymy.
OrzelPiotr
07-01-2011, 17:49
Sinusoida - raz lepszy nikon raz canon. Trzeba być cierpliwym i w końcu każdy doczeka się swojego świętego graala. Oczywiście delikatny kompromis z naszej strony jest wskazany.
Żeby nie robić totalnego off-topa - osobiście brał bym 60D bo mu bliżej do 50D niż 550-siątce. Co do krytykowanego odchylanego ekranika zawsze lepiej go mieć niż nie mieć. 60D nie rozczarowuje to po prostu inny segment rynku, pozostaje nam się przyzwyczaić lub przejść do konkurencji.
Obecnie produkowane niewiadomoco pod nazwą 60d to jakaś kpina.
To już walnąć z grubej rury i dać symbol 6d
Małe plastikowe body z oznaczeniem półprofesjonalnym ???
Canon sobie sam zaszkodził łamiąc system oznaczeń.
No chyba,że teraz już wszystkie lustrzanki bedą plastikowe.
Zwykle ludzie kupują sprzet patrząc na specyfikacje i osiągi nie numer modelu. :roll:
Mi się 60D podoba. Fajniejsza puszka niż 550D. Ruchomy wyświetlacz chętnie widziałbym w swojej siódemce.
Jedyne czego brakuje 60D to ta nieszczęsna mikroregulacja.
Na razie w swoim aparacie nie muszę z tego korzystać, ale dobrze mieć taką opcję.
Ten ruchomu LCD to jeszcze troche rozumiem ,
ale budowe i materiały w XXd absolutnie nie.
Mikroregulacji nie było w poprzednich puszkach i żyło sie dobrze
Ja mam 50d z mikroregulacja, ale jeszcze z tego nie korzystałem.
Sprawdziłem tylko czy działa na kitowym szkle
Pierwsza bedzie Cosina 100-300 i ew Sigma 135-400
Ale czytałem na tym forum,ze Ci co tego użyli zachorowali na dziwną chorobę
I teraz często sprawdzają,ustawiaja żeby było ostro,ostrzej najostrzej
Tylko z braku czasu zdjęć nie robią.
A jak zrobią to zaraz siadaja i znowu regulują
Boje sie takieh choroby
I jeszcze sie okaże że moja 1D Mark II N.nie robi osrto bez tek mikroregulacji
Witam
Marudzisz :).
Canon zmienił trochę linię aparatów, dodał 7D które jest pod każdym względem lepsze od 50D i 60D które teraz idealnie wpasowuje się pomiędzy 550D i 7D.
...
50D ma lepszą dynamikę tonalną od 7D !!!
Pozdrawiam
....7D ma wszystko i jeszcze więcej.
7D które jest pod każdym względem lepsze od 50D i 60D
7D nie ma ręcznej regulacji poziomu nagrywanego dźwięku - czyli dość podstawowej funkcji przy nagrywaniu filmów. :roll:
a 60D to ma.
i co teraz? :wink:
https://canon-board.info/imgimported/2011/01/60DAudio-1.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/_cjKBt75CUq0/TKWFBhMnDXI/AAAAAAAABXc/qyeYW6_oGZ4/s640/60D+Audio.jpg)
czy ta 60d odtwarza mp3?
i chyba może robić za dyktafon
7D nie ma ręcznej regulacji poziomu nagrywanego dźwięku - czyli dość podstawowej funkcji przy nagrywaniu filmów. :roll:
a 60D to ma.
To wtopiłem :), może dlatego że filmy mnie "nie kręcą"? ;-)
Mimo wszystko "fotograficznie" chyba jednak 7D przeważa nad 60D i 50D?
Kolekcjoner
08-01-2011, 01:20
a 60D to ma.
Ano to, że razem z odchylanym LCD jest lepszą kamerą :mrgreen:.
No coż...60d jest sprzętem pewnie bardzo dobrym,
a jedyny minus ,ale to wielki minus to oznaczenie go XXd
Czesto słyszę, ze to dobry,mały aparat z możliwością nagrywania wideo i podgladem
ruchomuch obrazów na ruchomym LCD.Czyli fajna kamerka
Niestety, ale miałem ją tylko na momenclk w swoim ręku
No i własnie troche gnębi mnie takie pytanie
Moze ktos mi na nie odpowie ?
Czy po włączeniu aparatu ukazuje sie ekranie jakiś fajny ekran powitalny z ciekawa animacją i muzyczką...???
No coż...60d jest sprzętem pewnie bardzo dobrym,
a jedyny minus ,ale to wielki minus to oznaczenie go XXd
Czesto słyszę, ze to dobry,mały aparat z możliwością nagrywania wideo i podgladem
ruchomuch obrazów na ruchomym LCD.Czyli fajna kamerka
Niestety, ale miałem ją tylko na momenclk w swoim ręku
No i własnie troche gnębi mnie takie pytanie
Moze ktos mi na nie odpowie ?
Czy po włączeniu aparatu ukazuje sie ekranie jakiś fajny ekran powitalny z ciekawa animacją i muzyczką...???
No pojawia się ta sama znana od paru lat wejściówka canona ale bez muzyczki... "sensor cleaning" :)
550 nie jest złym aparatem, pod względem filmów nie wychodzi wcale gorzej od 60d. Ja miałam podobny dylemat ale ostatecznie zdecydowałam się na tańsze body i lepszy obiektyw. Sporo czasu spędziłam oglądając filmiki testowe użytkowników, tobie tez polecam...
flankerp
20-01-2011, 21:25
Tak sie zastanawiam, bo ja mialem jakis czas temu podobny dylemat... Co tak naprawde rozni 500D od 550D poza cena i mozliwoscia podlaczenia zew. microfonu?
pozdr..
dziobolek
20-01-2011, 21:37
Tak sie zastanawiam, bo ja mialem jakis czas temu podobny dylemat... Co tak naprawde rozni 500D od 550D poza cena i mozliwoscia podlaczenia zew. microfonu?
pozdr..
Co za pytanie :roll:
Porównaj specyfikację obu, to się dowiesz.
Pozdrówka!
flankerp
20-01-2011, 21:45
Mialem na mysli bardizej praktyczne roznice niz papierowe... np. szybszy af, cicha migawka (ta w 500D jest naprawde glosna) itd...
Nie rozumiem krytyki obrotowego ekranu. Jak ktoś nie ma o tym pojęcia niech bzdur nie pisze. Ze swoim S5IS (obrotowy ekran) przejechałem świat wokół (dosłownie) i akurat uważam, że mam prawo się w tym temacie wypowiedzieć. Aparat był wysoko w Himalajach, na pustyni w Afryce, na spływach itd. itp... w każdym razie ten krytykowany ekranik sprawdza się doskonale (nie zawsze przecież i nie trzeba go non stop używać) i mimo ekstremalnych zastosowań nadal działa (loty na paralotniach, raftingi, trekingi, nagrywanie podczas jazdy motocyklem, jazda na łyżwach itd.).
Mimo na prawdę dużego przebiegu (kilkadziesiąt tyś.) i wielu obracań ekranu o dziwo taśmy dalej kontaktują i nic zupełnie się nie dzieje.
Ci co krytykują to jacyś niepoprawni konserwatyści!
Zobaczycie, że i w 5d takiego ekranu się doczekamy i bardzo dobrze!
Gadanie, że już się widzi jak łamie się przy upadku to jakaś pomyłka.
Jak ktoś zamiast cykać zdjęcia rzuca aparatem (bo mu nie wychodzą?) to niech zmieni hobby!
Owszem, może komuś ten ekran nie być potrzebny ale niech nie krytykuje od razu że jest do d.... A czy tryby typu portret, automat używacie?
Skoro nie to krytykujcie producentów że je dają. Przecież są zupełnie zbędne.
Pozdrawiam
jacek_73
23-01-2011, 20:57
...
Owszem, może komuś ten ekran nie być potrzebny ale niech nie krytykuje od razu że jest do d.... A czy tryby typu portret, automat używacie?
Skoro nie to krytykujcie producentów że je dają. Przecież są zupełnie zbędne.
Pozdrawiam
Może to nie ładnie tak z kontekstu wypowiedzi wyciągać, ale cóż :-D. Jeśli istnieje taka możliwość, chętnie korzystam z programów tematycznych i nie uważam że są one jakoś zbędne, ale może jestem jedynym wyjątkiem potwierdzającym regułę.
Pozdrawiam.
bagatela
23-01-2011, 21:19
Ja bym dołożył do 60D, większe gabaryty, lepiej leży w dłoni i odchylany ekran
uważam za dużą zaletę. Dodatkowy wyświetlacz.
photogambler
23-01-2011, 21:49
A co za roznica czy magnezowy czy aluminiowy.Dla mnie liczy sie obrazowanie.Z tej trojki (7d,550 i 60d tonalnosc jest najlepsza w 60d.I obraz jakby <łagodniejszy> - moje subiektywne odczucie.Regulacja do niedawna nie była nam potrzebna:-) A poza tym 60d jest nowszy i lepiej dopracowany.Co ciekawe w dxomark pisza,ze ma wieksze piksele i milion mniej!!! Moze to prawda? Moze dlatego obrazowanie jest nie takie superperfekcyjne?
pozdrowki;)
ghosthunter
23-01-2011, 23:29
Ja bym dołożył do 60D, większe gabaryty, lepiej leży w dłoni i odchylany ekran
uważam za dużą zaletę. Dodatkowy wyświetlacz.
Dodatkowo w 60D można założyć precyzyjną matówkę a taka się bardzo przydaje przy jasnych obiektywach.