PDA

Zobacz pełną wersję : extender 1.4 /2 i szeroki kąt

kedazi
17-11-2010, 19:25
jak w temacie..
kiedyś gdzieś tam czytałem, że extendery można podpinać tylko do dłuższych ogniskowych, a na szerokim ponoć się nie da.
Prawda czy fałsz..?
extender chciałbym zapiąć do 24/1.4 II na pełnej klatce
pzdr

v.1958
17-11-2010, 19:39
prawda - mój canonowskie extendery mają wystające elementy konstrukcyjne (optyczne), wchodzące w obiektyw - nie do każdego się zmieszczą, można zdać się tu na opis producenta!

Krzychu
17-11-2010, 19:43
jak w temacie..
kiedyś gdzieś tam czytałem, że extendery można podpinać tylko do dłuższych ogniskowych, a na szerokim ponoć się nie da.
Prawda czy fałsz..?
extender chciałbym zapiąć do 24/1.4 II na pełnej klatce
pzdr

http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_Extender_EF#Compatibility_information

kedazi
10-12-2010, 01:01
A czy taki Kenko 1.4X Teleplus Pro 300 DGX może się nadać do 24mm?
Niestety nie ma nikt w okolicy, wiec nie mogę osobiście sprawdzić..

smegool
10-12-2010, 07:55
Podpinanie obiektywów szerokokątnych do extenderów mija się z założeniem ich producentów. Telekonwertery mają zwiększać ogniskową, co w przypadku szerokich szkieł jest nieporządną cechą.

kedazi
10-12-2010, 18:55
dzieki kolego smegool za wyczerpującą odpowiedź. Wiem do czego służy extender i jakie bylo założenie producenta.
Ponawiam pytanie- czy ma ktoś w/w kenko i 24 mm i mógłby sprawdzić czy jest mozliowść podpięcia nie uszkadzając soczewki w 24mm?

koraf
10-12-2010, 18:59
dzieki kolego smegool za wyczerpującą odpowiedź. Wiem do czego służy extender i jakie bylo założenie producenta.
Ponawiam pytanie- czy ma ktoś w/w kenko i 24 mm i mógłby sprawdzić czy jest mozliowść podpięcia nie uszkadzając soczewki w 24mm?
Śmiem twierdzić, że pod 24II nie podepniesz żadnego extendera, gdyż konstrukcja tego obiektywu po prostu na to nie pozwala, nie ma miejsca na extender.

kedazi
10-12-2010, 20:53
Śmiem twierdzić, że pod 24II nie podepniesz żadnego extendera, gdyż konstrukcja tego obiektywu po prostu na to nie pozwala, nie ma miejsca na extender.

Extendera może i nie ale z obrazków (zdjęć) widzę, że taki kenko nie ma tej wystającej "dupeczki".
Potrzebuje coś zbliżonego do 35mm i dlatego próbuje sie dowiedzieć czy ta kombinacja sie sprawdzi. 35/1.4 mialem i nie powiem swietne szklo ale obecnie brak funduszy a 35/2 nawet nie biore pod uwagę. Taki kenko posłużyłby mi również do 135/2
pozdr

koraf
10-12-2010, 22:16
Extendera może i nie ale z obrazków (zdjęć) widzę, że taki kenko nie ma tej wystającej "dupeczki".
Potrzebuje coś zbliżonego do 35mm i dlatego próbuje sie dowiedzieć czy ta kombinacja sie sprawdzi. 35/1.4 mialem i nie powiem swietne szklo ale obecnie brak funduszy a 35/2 nawet nie biore pod uwagę. Taki kenko posłużyłby mi również do 135/2
pozdr
Do 135/2 jak najbardziej ale do 24II wg mnie nawet bez "dupeczki" na zapniesz tam jest tylko gwint :-D, czyli ok 4mm miejsca :p.

smegool
10-12-2010, 22:49

Gdybyś wiedział nie zakładałbyś takiego tematu.
End.

jacurek
10-12-2010, 23:23
Ja uważam , że spokojnie podepnie konwenter pod obiektyw dedykowany pod pełną klatkę. Ale nie firmowy!! Wprawdzie nie posiadam takiego obiektywu w swoim zbiorze ale T17-35 spokojnie podpinam do extendera Kenko 2X . Ten obiektyw jest dedykowany pod FF . EF-Sa nie da się zapiąć bo za głęboko wchodzi. Chciłałem wrzucić zdjęcie do w/w tematu ale nie ściąga z mi z dysku tylko linki muszę podać.