Zobacz pełną wersję : extender 1.4 /2 i szeroki kąt
jak w temacie..
kiedyś gdzieś tam czytałem, że extendery można podpinać tylko do dłuższych ogniskowych, a na szerokim ponoć się nie da.
Prawda czy fałsz..?
extender chciałbym zapiąć do 24/1.4 II na pełnej klatce
pzdr
prawda - mój canonowskie extendery mają wystające elementy konstrukcyjne (optyczne), wchodzące w obiektyw - nie do każdego się zmieszczą, można zdać się tu na opis producenta!
jak w temacie..
kiedyś gdzieś tam czytałem, że extendery można podpinać tylko do dłuższych ogniskowych, a na szerokim ponoć się nie da.
Prawda czy fałsz..?
extender chciałbym zapiąć do 24/1.4 II na pełnej klatce
pzdr
http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_Extender_EF#Compatibility_information
A czy taki Kenko 1.4X Teleplus Pro 300 DGX może się nadać do 24mm?
Niestety nie ma nikt w okolicy, wiec nie mogę osobiście sprawdzić..
Podpinanie obiektywów szerokokątnych do extenderów mija się z założeniem ich producentów. Telekonwertery mają zwiększać ogniskową, co w przypadku szerokich szkieł jest nieporządną cechą.
dzieki kolego smegool za wyczerpującą odpowiedź. Wiem do czego służy extender i jakie bylo założenie producenta.
Ponawiam pytanie- czy ma ktoś w/w kenko i 24 mm i mógłby sprawdzić czy jest mozliowść podpięcia nie uszkadzając soczewki w 24mm?
dzieki kolego smegool za wyczerpującą odpowiedź. Wiem do czego służy extender i jakie bylo założenie producenta.
Ponawiam pytanie- czy ma ktoś w/w kenko i 24 mm i mógłby sprawdzić czy jest mozliowść podpięcia nie uszkadzając soczewki w 24mm?
Śmiem twierdzić, że pod 24II nie podepniesz żadnego extendera, gdyż konstrukcja tego obiektywu po prostu na to nie pozwala, nie ma miejsca na extender.
Śmiem twierdzić, że pod 24II nie podepniesz żadnego extendera, gdyż konstrukcja tego obiektywu po prostu na to nie pozwala, nie ma miejsca na extender.
Extendera może i nie ale z obrazków (zdjęć) widzę, że taki kenko nie ma tej wystającej "dupeczki".
Potrzebuje coś zbliżonego do 35mm i dlatego próbuje sie dowiedzieć czy ta kombinacja sie sprawdzi. 35/1.4 mialem i nie powiem swietne szklo ale obecnie brak funduszy a 35/2 nawet nie biore pod uwagę. Taki kenko posłużyłby mi również do 135/2
pozdr
Extendera może i nie ale z obrazków (zdjęć) widzę, że taki kenko nie ma tej wystającej "dupeczki".
Potrzebuje coś zbliżonego do 35mm i dlatego próbuje sie dowiedzieć czy ta kombinacja sie sprawdzi. 35/1.4 mialem i nie powiem swietne szklo ale obecnie brak funduszy a 35/2 nawet nie biore pod uwagę. Taki kenko posłużyłby mi również do 135/2
pozdr
Do 135/2 jak najbardziej ale do 24II wg mnie nawet bez "dupeczki" na zapniesz tam jest tylko gwint :-D, czyli ok 4mm miejsca :p.
Gdybyś wiedział nie zakładałbyś takiego tematu.
End.
Ja uważam , że spokojnie podepnie konwenter pod obiektyw dedykowany pod pełną klatkę. Ale nie firmowy!! Wprawdzie nie posiadam takiego obiektywu w swoim zbiorze ale T17-35 spokojnie podpinam do extendera Kenko 2X . Ten obiektyw jest dedykowany pod FF . EF-Sa nie da się zapiąć bo za głęboko wchodzi. Chciłałem wrzucić zdjęcie do w/w tematu ale nie ściąga z mi z dysku tylko linki muszę podać.