PDA

Zobacz pełną wersję : Canon TS-E 24 mm

wedluk
17-11-2010, 17:45
Koledzy i koleżanki czy ktoś we Wrocławiu posiada takowe szkło ?
Chce kupić i potrzebuje przyłożyć do body zależy mi na czasie mam 15 dni na zakup i muszę podjąć decyzję czy TS czy 35mm oba są mi potrzebne ;) tylko proszę bez pisanie że kup sobie oba ... hehehe:mrgreen:

Cichy
17-11-2010, 18:02
Nie ten dział.

wedluk
17-11-2010, 18:04
jak nie ten skoro testy sprzętu ?

marekb
17-11-2010, 18:18
Koledzy i koleżanki czy ktoś we Wrocławiu posiada takowe szkło ?
Chce kupić i potrzebuje przyłożyć do body zależy mi na czasie mam 15 dni na zakup i muszę podjąć decyzję czy TS czy 35mm oba są mi potrzebne ;) tylko proszę bez pisanie że kup sobie oba ... hehehe:mrgreen:kup oba:mrgreen: mam 24 i polecam, nałożysz ex.1.4 i masz 34;)

Cichy
18-11-2010, 12:59
jak nie ten skoro testy sprzętu ?

Jak sama nazwa wskazuje, zamieszcza się tutaj TESTY SPRZĘTU.

Przemek_PC
18-11-2010, 13:13
A obiektyw nie jest sprzętem? Poproszę w takim razie o definicję sprzętu.

MC_
18-11-2010, 13:18
A gdzie jest napisane, że obiektyw to nie sprzęt?

imichal
18-11-2010, 13:53
hee ale Cichemu raczej chodzi że ten dział jest od pokazywania testów.
Od pytań co do obiektywów jest dział "obiektywy" http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=21

Ale ja jestem nowy :p

MC_
18-11-2010, 14:18
Oczywiście, że masz rację.

chrislab
18-11-2010, 14:22
Kup TS-E 24 II - to mój najlepszy obiektyw, choć 35/1.4 też jest świetny i ma AF! Najlepiej mieć oba :) Aha, wersji pierwszej TS-E 24 raczej kupować nie warto...

Cichy
18-11-2010, 15:25
Ja nie pogrubiałem słowa "SPRZĘTU" to te cholerne reklamy (co one ciągle tutaj robią...).

Aha, wersji pierwszej TS-E 24 raczej kupować nie warto...

O to bardzo ciekawa teoria, a jakieś uzasadnienie ?

MC_
18-11-2010, 15:32
W jakimś magazynie foto było porównanie różnych tiltsziftów i własnie wersja pierwsza 24TSE wypadła blado.
Może o to chodzi?

Cichy
18-11-2010, 15:46
W jakimś magazynie foto było porównanie różnych tiltsziftów i własnie wersja pierwsza 24TSE wypadła blado.
Może o to chodzi?

Pod jakim względem blado ? Ja mam to szkiełko i jest genialne.

MC_
18-11-2010, 15:49
O ile dobrze pamiętam, chodziło o rozdzielczość.

Czy, w związku z posiadaniem przez Ciebie tego szkła, byłaby możliwość wstawienia zdjęć w pełnej rozdziałce?

marekb
18-11-2010, 16:00
Kup TS-E 24 II - to mój najlepszy obiektyw, choć 35/1.4 też jest świetny i ma AF! Najlepiej mieć oba :) Aha, wersji pierwszej TS-E 24 raczej kupować nie warto...a miałeś wersję pierwszą i porównywałeś?? mam pierwszą i nie widzę żadnych problemów drugiej nie miałem, ale skoro piszesz...

Cichy
18-11-2010, 16:03
Mam tylko ślubne, a tak na szybko:

www.negatyw.org/smieci/24TS.jpg

f=3.5, jpg prosto z puszki Standard

teethar
18-11-2010, 17:49
cholera... a już myślałem że Cichy zrobił test tego obiektywu!!! :/ ehhh.... ;)

rog
18-11-2010, 17:50
Daj f/8 i pokaz rogi. :D

bebok_mg
18-11-2010, 21:27
odpowiedź jest prosta, jeśli potrzebujesz do architektury to tylko tlit/shift, jeżeli nie to 35/1.4 powinno być ok; ja mam 24 w pierwszej wersji i jest genialne, możesz śmiało zainwestować w używaną wersję, bo tam naprawdę to nie ma się co zepsuć, obiektyw jest bardzo solidny, a brak AF jest na korzyść jego niezawodności, kłopot pojawia się tylko przy dość dużym przesuwie (aberracje- w sofcie w dużej części do usunięcia), ostrość szkła jest porażająca; polecam :)

zanussi
18-11-2010, 22:10
Pracowałem 24 TS-E pierwszej generacji przez prawie trzy lata w latach 2002-2005 chyba. Spod "ręki" tego szkła wychodziłi bardzo fajne obrazki z wypasionych wnętrz. Nigdy bym nawet nie przypuszczał, że to szkło ktoś oceni jako dupowate.... Ostre, równe, kontrastowe.

MC_
18-11-2010, 22:41
A czy wobec tego można prosić o jakieś zdjęcia, przykłady?

Nie ukrywam, że od pewnego czasu "chodzi" mi po głowie to szkło ze względu na brak środków na wersję II.

chrislab
18-11-2010, 22:53
Panowie,
Może źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że wg. testów różnej maści różnica pomiędzy TS-E I i TS-E II jest kolosalna (rozdzielczość, ostrość, abberacje, ale także skala shiftu i możliwość obracania szkła w dowolny sposób). Ja nie miałem wersji I i opieram się tylko i wyłącznie na testach, których zanim kupiłem ten obiektyw, przeczytałem masę. Oczywiście jeżeli weźmie się pod uwagę cenę, to lepiej mieć TS-E I za 3k, niż TS-E II za 6k. Jak się włoży więcej czasu w obróbkę to większość słabości wersji I da się pewnie zamaskować. Tak czy siak nie chcę wywoływać wojny - jednym bardziej pasuje wersja I, innym II. Obiektyw TS-E generalnie polecam, bo jest rewelacyjny! Aha, na 5D II dużo gorzej mi się ostrzy manualnie (z potwierdzeniem ostrości bez LV), niż na 1D - jeszcze nie wiem z czego to wynika. Muszę pokombinować.
A jeżeli chodzi o zdjęcia, to sporo jest na moim blogu (http://photochrisl.blogspot.com) tak od kwietnia.

Czapa
18-11-2010, 23:16
Może to idiotyczne, ale nigdzie nie moge znaleźć portretu zrobionego tym szkłem, a jestem strasznie ciekaw mimo że to nie takie przeznaczenie ,) najlepiej z w miare bliska, Cichy robiłeś nim jakieś ślubniaki, podrzucisz coś ?

Cichy
18-11-2010, 23:56
To stiltowane:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.kubacichocki.pl/10/ts.jpg)

źródło (http://www.kubacichocki.pl/10/ts2.jpg)

marekb
19-11-2010, 01:05
e tam cichy, znów nieostre u dołu...

a jak zwykle na tym forum najwiecej mają do powiedzenia ci którzy sprzętu w rękach nie mieli

Cichy
19-11-2010, 01:09
e tam cichy, znów nieostre u dołu...

a jak zwykle na tym forum najwiecej mają do powiedzenia ci którzy sprzętu w rękach nie mieli

Ogólnie po rogach nieostre, zwłaszcza na f8 :D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
.
PS. Jeszcze nieostry w rogach portret ;)

źródło (http://www.kubacichocki.pl/10/ts3.jpg)

marekb
19-11-2010, 09:36
fakt nie miałem dłuższej chwili by się nim pobawić i ogólnie jarzę do czego tilt, do czego shift jednak może jest gdzieś jakaś instrukcja jak tego używać bo na razie robię wszystko po omacku. Acha, przy shifcie przy granicznych wartościach w wizjerze robi się dziwnie ze światłem, może ktoś doradzi czy jakaś inna matówka pomoże (choć szczerze wątpię ) no i ustawić expo również tylko po omacku bo żadne światłomierze nie pomagają (zwłaszcza jeśli w kadrze jakieś żródło światła chyba trzeba mierzyć światło ):confused:

chrislab
19-11-2010, 09:38
Z ciekawości Cichy - na ile miałeś TILT na tym ostatnim zdjęciu ustawiony?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha, parę fotek:
TS-E I - http://flickriver.com/lenses/canon/canontse24mmf35l/
TS-E II - http://flickriver.com/lenses/canon/canontse24mmf35lii/

Cichy
19-11-2010, 10:30
Acha, przy shifcie przy granicznych wartościach w wizjerze robi się dziwnie ze światłem

Zobacz na sucho jak działa shift to będziesz miał odpowiedź na pytanie, czemu w wizjerze robi się dziwnie ze światłem... ;)

marekb
19-11-2010, 10:45
Zobacz na sucho jak działa shift to będziesz miał odpowiedź na pytanie, czemu w wizjerze robi się dziwnie ze światłem... ;)
Cichy ja wiem co się dzieje ale jak ujarzmić światło w granicznych przypadkach, czy to tylko na czuja (tak to juz powoli zaczynam łapać) czy da się jakoś blizej zmierzyć..??

Cichy
19-11-2010, 10:55
Ja robię na czuja.

Ps. można prosić o przeniesienie wątku do działu "obiektywy" ?

wedluk
19-11-2010, 21:36
Witam dzięki za wszystko decyzja podjęta TS wygrał .... 35 może poczekać (zresztą mam od kogo pożyczyć w razie W) co do różnic miedzy I i II to kiedyś czytałem jakiś test teraz nie mogę znaleźć, ale wnioski były takie że za różnicę w cenie mam TS I + 35mm
Kiedyś robiłem zdjęcia 40D teraz 5D i lepszych zdjęć nie robię :D

Cichy
19-11-2010, 21:43
co do różnic miedzy I i II to kiedyś czytałem jakiś test teraz nie mogę znaleźć

Dla kogoś, kto robi zdjęcia a nie ogląda pliki na LCD pod lupą optycznie nie będzie różnicy, ale zasadniczą zmianą w wersji II jest niezależne przesumięcie tiltu i shiftu. Trudno to wytłumaczyć komuś, kto nie używał szkiełka ;)

O , już wiem. Zdjęcie takie jak to poniżej oprócz tego, że jest stiltowane można wersją II również wyprostować :)

źródło (http://img185.imageshack.us/img185/1323/tilt3.jpg)
fot. Kuba Cichocki

wedluk
19-11-2010, 22:38
Kuba na marginesie plenerki ze starymi dębami piękne ;)

dziobolek
19-11-2010, 22:42
Dla kogoś, kto robi zdjęcia a nie ogląda pliki na LCD pod lupą optycznie nie będzie różnicy, ale zasadniczą zmianą w wersji II jest niezależne przesumięcie tiltu i shiftu. Trudno to wytłumaczyć komuś, kto nie używał szkiełka ;)

O , już wiem. Zdjęcie takie jak to poniżej oprócz tego, że jest stiltowane można wersją II również wyprostować :)

Czyli najprościej to ujmując ver.I posiada funkcje tylko TILT,
natomiast ver.II to TILT/SHIFT; dobrze kumam??? :roll:

Pozdrówka!

chrislab
19-11-2010, 22:43
To nie tak. W wersji I możesz używać albo TILT albo SHIFT. W wersji II TILT i SHIFT możesz używać JEDNOCZEŚNIE. To jedna z zalet wersji II.

Cichy
19-11-2010, 22:48
W wersji 1 Tilt i Shift też możesz używać jednocześnie, ale niekoniecznie tak, jak by się chciało :)

dziobolek
19-11-2010, 22:50
Oki, dzięki za wyjaśnienie.

Pozdrówka!

marekb
20-11-2010, 00:03
we srodę zacząłem sesje tym szkłem i jak szybko zacząłem tak szybko skończyłem- fakt było mocno ciemno.

miszaqq
20-11-2010, 07:09
nigdy nie mialem TS-E wiec pare pytanek, czy nie tykajac tilt/shift's poprostu mam standardowe 24mm f3.5? oraz czy dzieki zabawie wlasnie z tilt/shift da sie osiagnac podobne/lepsze rezultaty niz z 24L f1.4 jesli chodzi o bokeh i selektywne wybieranie co ma byc ostre a co nie ? innymi slowy ktore z tych 2 ?

jak tez sprawowaloby sie ts-e24 w studiu ? bo wowczas musialbym sie pozbyc kilku innych

chrislab
20-11-2010, 09:50
Tak, nie używjąc T/S masz "standardowe" szkło 24mm/3.5. Z tym ,że to standardowe oznacza najostrzejsze 24mm w stajni Canona. Podobno porównywalne ze słynnym 21/2.8 Zeissa.
Jeżeli chodzi o zastąpienie nim 24/1.4 to chyba nie jest dobry pomysł, bo te dwa szkła mają zupełnie różne zastosowania. TSE nie jest jasny i nie da się jak napisałeś "selektywnie" wybierać co ma być ostre, a co nie. Ta selektywność jest mocno ograniczona. Poza tym TSE nie ma AF, a 24/1.4 ma. No i jasność zupełnie inna. Ja bym jednak pozostał przy 24/1.4 II i (nie zamiast!) 24 TS-E II :)

Cichy
20-11-2010, 10:59
Tak, nie używjąc T/S masz "standardowe" szkło 24mm/3.5. Z tym ,że to standardowe oznacza najostrzejsze 24mm w stajni Canona. Podobno porównywalne ze słynnym 21/2.8 Zeissa.

Hm, jak 24L przymknę do 3.5 to nie ma co porónywać z TS...

Anpe
20-11-2010, 12:51
Czy może ktoś, kto używał TS-E 24 wypowiedzieć się na temat współpracy szkiełka z filtrami polaryzacyjnym i połówkami cokina? Czy mocno winietuje przy pokłonach?

chrislab
20-11-2010, 13:16
Cichy, nie będę ukrywał, że ja swoje zdanie opieram na tym teście i wielu innych tekstach dostępnych w sieci (bo nie posiadam 24/1.4, a jedynie 24 TS-E II):
http://the-digital-picture.com/Reviews/Canon-TS-E-24mm-f-3.5-L-II-Tilt-Shift-Lens-Review.aspx

Z tego wynika, że po przymknięciu 24/1.4 II do 3.5 jest on mniej ostry od 24 TS-E II. Z kolei ostrość jest bardzo podobna do 24 TS-E I, więc może stąd Twój wniosek?
Nie wiem do których wersji obiektywów sie odnosisz w swojej wypowiedzi?

Cichy
20-11-2010, 13:58
Nie miałęm w ręku tylko TS2 ale może faktycznie jest takie genialne ;)

chrislab
20-11-2010, 14:21
Jeżeli mówimy o ostrości, to dla mnie jest genialne. Z innych stałek znam doskonale 35/1.4L, 85/1.8, 400/5.6L, 100/2.8L i nic się do niego nie zbliża nawet :(

Cichy
20-11-2010, 22:40
Nie ufam testom w TDP, ale raczej nie wierzę w nie wtedy, gdy jakieś szkiełko wypada w nich kiepsko. Tutaj 24TS II wypada bardzo dobrze, więc trudno podejrzewać, że tak nie było faktycznie.

vengo
20-11-2010, 22:55
Podobno w Samyangu ma się coś pojawić z T/S .
Pewnie,jak się pojawi to Cichy strzeli kilka kadrów dla rozeznania.
;-)

rauf
20-11-2010, 23:14
Podobno w Samyangu ma się coś pojawić z T/S .
Pewnie,jak się pojawi to Cichy strzeli kilka kadrów dla rozeznania.
;-)

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

P.S. nie ma to jak opinie gości, którzy chcieli by, a nie mogą, ale wiedzą lepiej...

IMO Siamjang będzie będzie najostrzejszy...na 3.5 :twisted:

vengo
21-11-2010, 01:27
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

P.S. nie ma to jak opinie gości, którzy chcieli by, a nie mogą, ale wiedzą lepiej...

A to co jest ?
http://www.youtube.com/watch?v=JcW0w20GYBM&feature=player_embedded#!

wg ciebie te pierwsze kadry to pewnie robione jakąś mydelniczką?
:lol::lol::lol:

IMO Siamjang będzie będzie najostrzejszy...na 3.5 :twisted:

Wszystko może ci się wydawać, dopóki gadasz o czymś,o czym nie masz najmniejszego pojęcia :twisted:

marekb
21-11-2010, 03:51
dziś na weselu zrobiłem kilka zdjęć tym szkłem i powiem tak: do reportażu to się conajmniej średnio nadaje (w czasie zabawy jeśli ci nie zależy akurat na 100% emocji, momentów to można się z ręki bawić ) w przeciwieństwie do 24/1.4. Jak na razie to dla mnie trudne szkło, i choć zaczynam łapać konkrety o co w tym chodzi przysięgi w kościele na razie bym się nim nie podjął. Też pod kątem ślubniaków to średnio się może efekt odbiorcom podobać, bo już słyszałem że "takie to w PSie można szybko osiągnąć".

chrislab
21-11-2010, 08:20
hehee...do ślubów TS-E :) może w plenerze to jeszcze...
to szkło jest ewidentnie do architektury, landscape'ów, etc. - raczej nie do reportażu! Ale to chyba każdy wie. Gdyby miało AF to możnaby jeszcze jako standardowe 24mm użyć na weselu, czy ślubie, ale tak to ewidentnie odpada (jak dla mnie).

Parteq
21-11-2010, 10:27
hehee...do ślubów TS-E :) może w plenerze to jeszcze...
to szkło jest ewidentnie do architektury, landscape'ów, etc. - raczej nie do reportażu! Ale to chyba każdy wie. [...]

I wlasnie dlatego gdybym je mial to tez bym sprawdzil w repo :D
Bo cos nowego nie oznacza od razu zle.

marekb
21-11-2010, 11:24
Gdyby miało AF to możnaby jeszcze jako standardowe 24mm użyć na weselu, czy ślubie, ale tak to ewidentnie odpada (jak dla mnie).a w czym brak AF-u przeszkadza ..?? tego akurat nie rozumiem??

chrislab
21-11-2010, 13:31
a w czym brak AF-u przeszkadza ..?? tego akurat nie rozumiem??

Napisałem "jak dla mnie", bo używam tego obiektywu od roku i wiem ile się trzeba namęczyć, aby nim zrobić dobre zdjęcie z ręki z manualnym AF-em, szczególnie jak się używa shift i tilt jednocześnie. Może gdyby mieć jakąś fajną matówkę, byłoby łatwiej, a tak w zasadzie trzeba bazować na potwierdzeniu ostrości lub LV (z ręki raczej LV odpada). O ile w 1D jeszcze daję rade, to w 5D jest nawet trudniej.
Zakładam, że w reportażu w większości przypadków akcja jest raczej szybka i trzeba działać sprawnie - z praktyki nie wyobrażam sobie tego z tym obiektywem. Nie wykluczam jednak, że ktoś jest zdolniejszy i sobie poradzi. Wyraziłem tylko swoje zdanie i nikt nie musi sie z nim zgadzać.
Tak, czy siak obiektyw polecam!

MikaEli
30-03-2015, 18:19
Czy jest jakaś różnica między max. kątami wychylenia między wersją I i II?

zanussi
30-03-2015, 21:32
Na pewno II wersja mniej winietuje i daje zdecydowanie mniejszą abberację przy max pochyłach...

Lukee
22-07-2019, 13:32
Dzień dobry,
Czy używał ktoś tego obiektywu z aparatem APS-C?
Wszędzie czytam o tym jaki to świetny obiektyw i do czego jest wykorzystywany ale zawsze widzę, że jest podpięty pod duże klatki. Czy jak go podepnę pod mojego 60D to też będę mógł cieszyć się z jego właściwości?

Pozdrawiam

Kolekcjoner
22-07-2019, 16:02
Dzień dobry,
Czy używał ktoś tego obiektywu z aparatem APS-C?
Wszędzie czytam o tym jaki to świetny obiektyw i do czego jest wykorzystywany ale zawsze widzę, że jest podpięty pod duże klatki. Czy jak go podepnę pod mojego 60D to też będę mógł cieszyć się z jego właściwości?

Pozdrawiam

Tak .

Lukee
22-07-2019, 18:59
Dzięki za rozwianie wątpliwości :-)

zanussi
23-07-2019, 08:48
Jesli nie przeszkadza Ci zawężenie pola widzenia to może się okazać, że na cropie będzie miał lepsze warunki optyczne :)