Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : canon 500d / ustawienie tryby MF manual focus

mam_imie_na_p
16-11-2010, 23:25
cześć wiara,

kilka dni temu zostałem właścicielem canona 500d, a dziś kupiłem samyang`a 8mm fish-eye (manual).

poradźcie mi >BŁAGAM< jak ustawić tryb manual focus MF a aparacie

wcześniej byłem włascicielem nikona D70 i tam na korpusie była "wajha" do wyobru trybu: AF / MF

gdzie takie coś jest w canon`ie?

póki co nie mogę porobić fotek gdyż przy przekręcaniu pierścieniem nie zmienia się pogląd na wizjerze / ekranie.

fotopawkas
16-11-2010, 23:28
nie ma... taka "wajha" jest lub jej nie ma na obiektywach z AF/MF i tam sobie przełączasz

dr_bonzo
16-11-2010, 23:29
W canonie AF/MF masz na obiektywach i na lepszych body.

Ten samyang jest manualny wiec... masz juz MF wlaczony.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No i ten 8mm obiektyw daje prawie caly czas ostry obraz - z uwagi na b. krotka ogniskowa (hiperfokalna itd).

mam_imie_na_p
16-11-2010, 23:39
ale na wizjerze nie widzę różnicy przy zmianie pieścienie ostrości.... tak ma być? w takim stuacji wogóle nie ma radości z posiadania aparatu / obiktywu / zestawu :///////////

iso
16-11-2010, 23:42
'lol'. przy 8mm i f/3.5 nie ma szans żeby zobaczyć zmianę ostrości w wizjerze, bo taka praktycznie nie występuje. przy dłuższych szkłach już tak, ale 8mm to istny fix focus.

Shingo
16-11-2010, 23:56
ale na wizjerze nie widzę różnicy przy zmianie pieścienie ostrości.... tak ma być?
Tak

w takim stuacji wogóle nie ma radości z posiadania aparatu / obiktywu / zestawu :///////////

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img404.imageshack.us/i/801950jesusfacepalmsupe.jpg/)

to ja sie pytam gdzie była matka?

mam_imie_na_p
17-11-2010, 00:00
matka gdzieś się szlaja ;)

Shingo
17-11-2010, 00:03
matka gdzieś się szlaja ;)

chłopie ty już nie pogrążaj sie prosze

Handelson
17-11-2010, 00:29
chłopie ty już nie pogrążaj sie prosze

Już chyba bardziej nie można :-?

evangelion69
17-11-2010, 01:04
ja zrobiłem podwójny facepalm...

Shingo
17-11-2010, 01:56
kurde mialem nie pisać ale jak jeszcze nie spie to sobie pozwole na jedno pytanie

czy ludzie którzy kupują lustrzanki są szczęśliwi?Ten wątek jak i wiele innych pokazuje że nie, zauwazmy jedne z ostatnich tematow tutaj założone są przez osoby tylko po to aby zapytać się o problem z aparatem, nie logują sie w celu nauki, rozmowy , zamieszczania zdjęć tylko dlatego że mają problem którego tak naprawde nie ma , problemem jest brak wiedzy ja ww. wypadku,

Rada dla kazdego amatora albo kazdego kto chce kupic lustro i czyta ten temat , jezeli twoje zycie jest pełne szczescia, milosci, masz w domu labradora a wakacje spędzasz grając z synem w piłkę nie kupuj lustrzanki zniszczy ci życie i rozbije rodzine , dostaniesz apopleksji a nawet sam Bóg da ci facepalma...
Jeżeli zaś jesteś chorym psychicznie cierpiącym na problemy z osobowością, mającym komplek mniejszości i jedynym celem w twoim życiu jest podniesienia swojej rangi społecznej w oczach innych za wszelką cenę poprzez pokazanie rzeczy jakie kupujesz lustrzanka to dla ciebie idealny aparat :)

pan.kolega
17-11-2010, 07:56
..... problemem jest brak wiedzy ja ww. wypadku,

[....]Jeżeli zaś jesteś chorym psychicznie cierpiącym na problemy z osobowością, mającym komplek mniejszości i jedynym celem w twoim życiu jest podniesienia swojej rangi społecznej w oczach innych za wszelką cenę poprzez pokazanie rzeczy jakie kupujesz lustrzanka to dla ciebie idealny aparat :)

Racja, racja....dobrze powiedziane.

A za "brak wiedzy" to ja bym nie rugał i cierpliwie tłumaczył, tylko lał po mordzie, bo to szkoda słów....my tu o wiele za cierpliwi jesteśmy na tym forum...

SergioM
17-11-2010, 08:04
Shingo...Amen!!

Handelson
17-11-2010, 16:19
Shingo - dobry post :twisted:

dinderi
17-11-2010, 16:22
W canonie AF/MF masz na obiektywach i na lepszych body.Zainteresowało mnie to "na lepszych body". Czy mogę prosić o wskazanie, na których?

Handelson
17-11-2010, 16:24
Zainteresowało mnie to "na lepszych body". Czy mogę prosić o wskazanie, na których?

Ja też mam jakieś takie słabsze chyba :(

dr_bonzo
17-11-2010, 17:01
@dinderi, @Handelson: moze sie mylilem z tymi lepszymi body, zapamietalem ze 1D itp, maja przelaczniki na body (http://www.kenrockwell.com/canon/images/1d-mk-iii/1d-mk-iii-rear.jpg) ;)

Ja też mam jakieś takie słabsze chyba
Byle soniacz jest lepszym body od twojego [w kwestii AF na body] ;)

Handelson
17-11-2010, 17:04
Byle soniacz jest lepszym body od twojego [w kwestii AF na body] ;)

A po kiego grzyba mi taki przełącznik na body skoro mam go na szkłach? :shock:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ty chyba raczej nie wiesz co to takiego przycisk AF ON i tu leży problem :mrgreen:

dr_bonzo
17-11-2010, 17:21
Ojtam ojtam - pisalem o tym przycisku z pamieci - i sie pomylilem.

Handelson
17-11-2010, 17:24
Ojtam ojtam - pisalem o tym przycisku z pamieci - i sie pomylilem.

No to może zanim zaczniesz udzielać porad na forum to przeczytasz chociaż jakąś instrukcję do któregokolwiek body canona?
Bo zamiast pomagać wprowadzasz w błąd tylko :???:

pavlov
17-11-2010, 19:30
spokojnie Panowie do <17 trzeba spokojnie i duzymi literami rozmawiac. Jeśli chcesz mieć radość z aparatu/obiektywu/zestawu zakup szkło 18-200 i tam bedziesz widzial zmiene ostrości na bank!

Shingo
17-11-2010, 20:18
spokojnie Panowie do <17 trzeba spokojnie i duzymi literami rozmawiac. Jeśli chcesz mieć radość z aparatu/obiektywu/zestawu zakup szkło 18-200 i tam bedziesz widzial zmiene ostrości na bank!

nierozumiem, czy to ze ma mniej niż 17 lat tzn że zwalnia to z funcji myślenia? jezeli ma 15 lat to stawiam mój dekielek że chłopak napewno miał browara w łapie, dorośli to tylko wtedy gdy im się to widzi a jak przychodzi co do czego to dzieciak... bezsens

dinderi
17-11-2010, 21:48
@dinderi, @Handelson: moze sie mylilem z tymi lepszymi body, zapamietalem ze 1D itp, maja przelaczniki na body (http://www.kenrockwell.com/canon/images/1d-mk-iii/1d-mk-iii-rear.jpg) ;)Ufff, ulżyło mi, że na moim jest :D Cholewcia, dowiedziałem się zacnej, nowej funkcji tego przycisku :D:D:D:D:D:D

Handelson
17-11-2010, 21:51
Ufff, ulżyło mi, że na moim jest :D Cholewcia, dowiedziałem się zacnej, nowej funkcji tego przycisku :D:D:D:D:D:D

A mi ulżyło, że jednak każdy soniacz nie jest lepszy od mojego aparatu :mrgreen: