Zobacz pełną wersję : fotka redaktora jak zrobić?
Witam!
Proszę o poradę,poroszono mnie o zrobienie fotki przedstawiającej redaktora pewnej małej gazetki nakł.25000 :grin:
Zdjęcia robie amatorsko chociaż dosyć często mam 300d i pare szkieł.
Jakie proponujecie ujęcie na dworze czy też w biurze,pani redaktor ma zmarszczki mimiczne (częste solarium)
Jeśli wyraziłem się jasno to proszę o odpowiedź:p
ps.Pozdrawiam wszystkich:wink:
Hmm najlepiej w biurze przy biurku. Patrzący w obiektyw. Coś do pisania w ręce i jakis dokument na blacie. Jakby coś pisał.
Dobre zdjęcie do wstępniaka w gazecie.
Coś w stylu fotki kaczyńskiego tej w przy biurku :)
:) dzięki ripek
Czekam jeszcze na jakieś sugestie co do kadru, jak i zmarszczek pani redaktor nie wiem jaki obiektyw tele czy szeroki.Koniecznie musi wyglądać ładnie:-D
Skoro masz kilka to zrob rozne zdjecia - potem wybierzesz najlepsze.
Obiektyw zmarszczek nie usuwa - zrobisz to w PS.
A jak ze światłem w pomieszczeniu ?
światło jest mieszane dzienne(jak jest :grin: )i świetlówki.
Ostatni robiłem 200mm od zenita i wychodziły dość plastycznie co wy na to:?:
Dzięki za porady i własne doświadczenie
Pozdrawiam
Tomasz Golinski
03-12-2005, 19:32
mieszane może dać paskudny efekt zafarbów w niektórych miejscach, chyba że będziesz umiał nad tym dobrze zapanować.
200mm da Ci rozmyte tlo i przez to wyeksponuje postac postac na pierwszym planie. Niestety zwezi tez postac, co moze niekorzystnie wplynac na ogolny wizerunek. Ja bym sie do tego przymierzyl najpierw np z 50/1.8 (1.4). Nie napisales jakie szkla posiadasz wiec ciezko doradzac.
200mm da Ci rozmyte tlo i przez to wyeksponuje postac postac na pierwszym planie. Niestety zwezi tez postac, co moze niekorzystnie wplynac na ogolny wizerunek. Ja bym sie do tego przymierzyl najpierw np z 50/1.8 (1.4). Nie napisales jakie szkla posiadasz wiec ciezko doradzac.
szkiełka jakie posiadam -18-55 kit,ruski od zenita200mm,EF 50mm 1.8 II,Pentacon 200/4
Jeden z moich poprzednich 24-70L spokojnie by sobie z tymi zmarszczkami poradził - ani jednej byś nie zobaczył :wink:
Mówisz chyba o ukrywaniu zmarszczek ;D
yogi-bear
03-12-2005, 20:35
IMO powinienes dowiedzieć się najpierw jak dokładnie będzie eksponowane zdjęcie w tej gazetce (bo chyba po to robisz zdjęcie? ;)). A jeśli pani redaktor ma być ładna (ładniejsza) to PS :D Tylko zawsze powtarzam - W GRANICACH PRZYZWOITOŚCI :) Bo czasami nie jest to moralne - mocno upiększać ;)
szkiełka jakie posiadam -18-55 kit,ruski od zenita200mm,EF 50mm 1.8 II,Pentacon 200/4
No to mysle ze piecdziesiatka da rade, jak nie to uzyj kita (na pewno da rade!)
Jansy obiektyw sie przyda w pomieszczeniu, a po przymknieciu to nie tylko zmarszczki ale i włoski na twarzy wyjda :P
rysiaczek
04-12-2005, 01:44
50'tka to chyba najlepszy wybór i to na 1.8 - głębia mała, część twarzy (zależy do jakiego ujęcia się przymierzysz) pójdzie poza GO, więc część niedoskonałości urody z głowy, reszta PS:)
Hmm najlepiej w biurze przy biurku. Patrzący w obiektyw. Coś do pisania w ręce i jakis dokument na blacie. Jakby coś pisał.
Dobre zdjęcie do wstępniaka w gazecie.
Coś w stylu fotki kaczyńskiego tej w przy biurku :)
Może rozpieta lekko bluzka z wystającym "przypadkowo" koronkowym stanikiem? Zdjęcie może nie przejść do publikacji, ale pani redaktor też kobieta i do swojej kolekcji będzie takie chciała. Tylko bądź ostrożny!:twisted: