Zobacz pełną wersję : Displex - pasta polerska do wyświetlacza
Witam
Ma ktoś pomysł gdzie w Trójmieście można kupić pastę polerską Displex. Muszę na szybko doprowadzić ekran wyświetlacza do porządku a przez net trochę trwa :(
kiedyś używałem tej pasty do wyświetlaczy w telefonach. niestety w większości z marnym skutkiem bo zanim rysa ulegała zatarciu to w miejscu polerowania szybka wyglądała tak, jakby ktoś ją - nie wiem jak to określić - przypalił ogniem. Tak jakby roztapiała się a robiłem to naprawdę delikatnie i starannie...
to tak na wypadek, gdybyś naczytał się reklam i chciał to robić po raz pierwszy.
Bartek_902
14-11-2010, 20:07
ja bym sobie darował,efekty takich past wcale nie są takie jak to widać w zdjęciach reklamowych na alledrogo...albo nie dają nic albo robią więcej szkud niż było
MariuszJ
14-11-2010, 20:19
Zrób prosty test z jakąś starą, mocno przechodzoną płytą CD-R i pastą do zębów. Wyniki są naprawdę dobre. Uwaga: trzeba dużo cierpliwości.
luck1985
14-11-2010, 20:48
Pasty sa dobre ;)
Kolega wyzej mocniej wycieral w jednym miejscu dlatego mial taki efekt.
Pasta sciera szybke , efekt znikania rys polega na tym , ze scieramy szybke do momentu az dojdzie do glebokosci rysy , wyrowna sie i jest ok - jak nowy.
Trzeba dokladnie to robic , tym samym ruchem i z ta sama sila , jak mocniej gdzies docisniesz , bedzie widac roznice.
Mozna uzyc pasty do mycia zebow - ten sam efekt sie uzyska.Normalna , bez zadnych czastek itp bo wtedy sie porysuje .
Mozna zalac ryse plynem do mycia podlog Sidolux - moze rysa zniknie.
Bartek_902
14-11-2010, 20:51
A ja bym sobie darował...domowe sposoby na takie rzeczy są o d*** potłuc,tym bardziej jak ktoś nie ma zdolności manualnych do takich rzeczy...
Kup folie albi szybke ggs ze szkła naklej i tyle,bo zaraz będzie post o tresci ,,jeszcze bardziej porysowana szybka" albo co gorzej pęknieta
Kolega wyzej mocniej wycieral w jednym miejscu dlatego mial taki efekt.
Pasta sciera szybke , efekt znikania rys polega na tym , ze scieramy szybke do momentu az dojdzie do glebokosci rysy , wyrowna sie i jest ok.
Nie gadaj! Serio?? :shock:
...
:shock::-o:lol:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Autorze - z doświadczenia na wielu porysowanych ( w granicach rozsądku) wyświetlaczach wiem, że znacznie lepszy efekt da naklejenie grubej folii, jakimi zabezpieczamy często wyświetlacze. Klej wypełni mikroryski i zasychając sprawi, że w większości staną się pod folią niewidoczne.
pietro.s
14-11-2010, 21:49
nie wiem jaki ekran chcesz polerować, ale np. w lustrzankach na wyświetlaczu jest warstwa antyodblaskowa i jak zaczniesz to polerować to dopiero się narobi. Chyba, że to chodzi o górny wyświetlacz z parametrami albo o telefon...
Trzeba faktycznie uważać czy nie ma jakiejś dodatkowej powłoki na wyświetlaczu. Jeśli jej nie ma to śmiało można polerować.
Doskonale nadaje się do tego pasta polerska do lakieru samochodowego. Pasta do zębów jakoś tak niefajnie zasycha no i nie jest tak ścieralna, czyli dłużej trzeba polerować.
Efekty ścierania są dobre, choć jak jest głęboka rysa to nie będzie takich dobrych efektów, choć można ją "wygładzić" na tyle, że będzie mniej widoczna.
baracuda
14-11-2010, 22:27
Witam , wszelkie pasty polerskie można stosować do typowych wyświetlaczy
z pleksi , jeżeli w telefonie, aparacie mamy powłoki to tylko spieprzymy ,
prostym sposobem jest próba pasty w rogu wyświetlacza , jeżeli efekt
będzie dobry możemy jechać z całością ekranu , w zależności od głębokości
rys może to trwać do kilku godzin , pasta + flanela i dużo cierpliwości.
Dla nie cierpliwych tak jak poradzili koledzy powyżej nakleić folię ochronną
która zamaskuje wszystkie rysy , nie łasić się na tanią folię za 1,50
jeżeli już to np. folia Brando.
Ja pastą już sp..........em wyświetlacz w jakiejś nokii .
nie wiem jaki ekran chcesz polerować, ale np. w lustrzankach na wyświetlaczu jest warstwa antyodblaskowa i jak zaczniesz to polerować to dopiero się narobi. Chyba, że to chodzi o górny wyświetlacz z parametrami albo o telefon...
Ekran w a40 i klika szybek w telefonach :) Chyba najpierw spróbuję u zaprzyjaźnionego zegarmistrza ( czasem meldował mi po wymianie baterii że "spolerował szkiełko" ) ,może będzie mógł i w tym temacie pomóc
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kiedyś używałem tej pasty do wyświetlaczy w telefonach. niestety w większości z marnym skutkiem bo zanim rysa ulegała zatarciu to w miejscu polerowania szybka wyglądała tak, jakby ktoś ją - nie wiem jak to określić - przypalił ogniem. Tak jakby roztapiała się a robiłem to naprawdę delikatnie i starannie...
to tak na wypadek, gdybyś naczytał się reklam i chciał to robić po raz pierwszy.
Może niewłaściwego materiału użyłeś?
Chce to zrobić po raz pierwszy - popróbuję na starych szybkach ( jeśli się nie uda trudno kupię nowe ) z a40 gorzej będzie.
Ale najpierw do zegarmistrza :)
Sergiusz
15-11-2010, 02:38
Kiedyś za komuny nacierało się płyty analogowe czarną pastą do butów aby miały połysk i wyglądały jak nówki sztuki. Zero rys. kupując płytę trzeba było mieć nosa i dobrze ją obwąchać bo pasta do butów nieźle capiła. Teraz kupując cyfrową używkę należy zwracać uwagę czy nie śmierdzi miętą?
Kiedyś za komuny nacierało się płyty analogowe czarną pastą do butów aby miały połysk i wyglądały jak nówki sztuki. Zero rys. kupując płytę trzeba było mieć nosa i dobrze ją obwąchać bo pasta do butów nieźle capiła. Teraz kupując cyfrową używkę należy zwracać uwagę czy nie śmierdzi miętą?
Dla siebie to robię.
Sądzisz, że ktoś kupi używanego Canona PowerShot a40?