PDA

Zobacz pełną wersję : Gwarancja...

Morfii
12-11-2010, 10:58
Witam
Mam trochę dziwne pytanko... kupiłem aparat z obiektywem kitowym... Proszę powiedzcie mi jak jest z gwarancją na aparat... tzn. np. psuje się aparat i chcę go zareklamować a nie mam już tego obiektywu co był w zestawie... Czy samo body wysłane do naprawy uznają ? Czy musi to być cały kupiony zestaw ?

Pytam bo chcę się pozbyć tego kita... i kupić coś innego... ale nie wiem czy "w razie czegoś" uznali by mi gwarancję :confused:

Z góry dzięki za info ;)

niechcemisie
12-11-2010, 11:01
Puszk i obiektyw dwie rozne sprawy. Smialo mozesz kita sprzedac a w razie problemu zdajesz sama puszke i zaznaczasz to na protokole.

Shingo
12-11-2010, 11:49
zakupując zestaw powinienes dostac kartę kartę gwar. na której jest napisane za masz canon xxxD + 18-55 bądz xxxD KIT cos w ten desen a nizej wymienone dwa numery seryjne, jeden do obiektywu drugi do body sprzedajesz co cchesz a gwarancje na drugi sprzęt wciaz masz.

Morfii
12-11-2010, 12:03
Dzięki Panowie za szybką odp. :) Powiem szczerze że aż tak bardzo gwarancji się nie przyglądałem :/ ale teraz chociaż jestem świadom co i jak :)
Jeszcze raz THX :)

Bangi
12-11-2010, 12:14
Ja się dołączę, ale z torchę inną kwestią. A jak chcę sprzedać obiektyw kitowy i przekazać gwarancję kupującemu to jak to z kolei rozwiązać... ??? W sumie muszę mieć przecież dowód zakupu i kartę gwrancyjną, a jest jedna...

Shingo
12-11-2010, 12:24
Ja się dołączę, ale z torchę inną kwestią. A jak chcę sprzedać obiektyw kitowy i przekazać gwarancję kupującemu to jak to z kolei rozwiązać... ??? W sumie muszę mieć przecież dowód zakupu i kartę gwrancyjną, a jest jedna...

ksero :)

Morfii
12-11-2010, 13:15
Bangi, ksero dowodu zakupu jest tym samym co paragon ;) I praktycznie każdy paragon powinno się kserować bo po czasie blaknie... chyba że jest to faktura na papierze to co innego ;) ona nie wyblaknie :)

Bolek02
12-11-2010, 17:27
Bangi, ksero dowodu zakupu jest tym samym co paragon ;) I praktycznie każdy paragon powinno się kserować bo po czasie blaknie... chyba że jest to faktura na papierze to co innego ;) ona nie wyblaknie :)

Może nie tym samym, ale zawiera wszelkie niezbędne dane do realizacji gwarancji i zawsze to można sprawdzić jakby co :) Co do wyblakłych paragonów to też nie ma problemu - wystarczy podgrzać specjalną lampą i wszystko da się odczytać.

wally666
14-11-2010, 00:10
podepne sie pod temat Gwarancji:

chcialem kupic uzywany obiektyw (niewazne, canon czy sigma lub tamron) i sprzedajacy ma tylko podstemplowana karte gwarancyjna ale nie ma dowodu zakupu - czy gwarancja jest wazna bez dowodu zakupu/paragonu/faktury?

Shingo
14-11-2010, 17:56

chcialem kupic uzywany obiektyw (niewazne, canon czy sigma lub tamron) i sprzedajacy ma tylko podstemplowana karte gwarancyjna ale nie ma dowodu zakupu - czy gwarancja jest wazna bez dowodu zakupu/paragonu/faktury?

dowiedz się kiedy został zakupiony obiektyw , sprawdz czy wciaz podlega gwarancji czy juz nie, jezeli bedzie ci cos mowil o 2 latach gwarancji to ostrzegam Canon ma 1 rok gwarancji, jezeli ktos daje 2 lata to sklepu, a bez dowodu zakupu walczyc trzeba o ten rok, Sigma ma 2 lata albo 3 (zalezy od wersji czy to EX czy nie) jezeli nie ma dowodu zakupu to serwis i tak powinien to uznac ale wiem ze czesto wymagają tego, tamron niewiem jak z nim jest, nigdy nie korzystałem z ich serwisu i gwarancji

jacek_73
14-11-2010, 18:15

może być problem...niestety. najlepiej podreptać do jakiegoś sklepu i wypytać sprzedawców jak to dokładnie wygląda, ale o ile pamięć mnie nie myli to zawsze chcą dowód zakupu.

(...)
2. uprawnienia z tytułu udzielonej gwarancji będą realizowane jedynie po przedstawieniu oryginału karty gwarancyjnej wystawionej przez sprzedającego.
(...)
9. Karta gwarancyjna bez wpisanej dokładnej nazwy i typu sprzętu, daty i miejsca sprzedaży, pieczęci i podpisu sprzedawcy jest nieważna.
(...)

np. tutaj nic nie jest napisane o paragonie.