Zobacz pełną wersję : Uszkodzone zdjęcia
wykrzyknik1
02-12-2005, 19:51
Witam, używam 350D, co kilkadziesiąt zdjęć mój aparat generuje jedno dziwne zdjęcie. Mianowicie połowa zdjęcia jest normalna, natomiast dróga połowa jest np packa kilku jasnych kolorów. Zdjęcia nie daje się otworzyć aby je np przekonwetować na TIFF( zdjęcia robię w rawie). CZy komuś z posiadaczy 350-tki zdażają sie podobe sytuacje?? Czy może jest to wina karty pamięci ( dla jasności co pewien czas ją formatuje).
DoMiNiQuE
02-12-2005, 19:55
Stawiam na karte CF. Ja bym uwazal na Twoim miejscu, bo takie oznaki nie wroza nic dobrego. Ktorgos pieknego dnia karta moze Ci odmowic posluszenstwa.
rysiaczek
03-12-2005, 03:10
...lub czytnik lub połączenie (w zależności, co używasz - czytnik-komp, czytnik-databank, aparat- itd). Mnie tak się raz stało - co ciekawe seria 300 fotek przed i 1200 po była ok, a jedno zgranie nie:-? Na szczęście robiłem wtedy JPG+RAW - oj chyba nigdy się tak z tego trybu jeszcze nie cieszyłem:):rolleyes:
EDIT: nie doczytałem, że dzieje się tak cyklicznie co kilkadziesiąt zdjęć - wtedy rzeczywiście pewnie to uszkodzona karta, ja bym obstawiał błąd całej linii adresowej, nie pojedynczej komórki.
KORD/EPKK
03-12-2005, 05:54
Witam, używam 350D, co kilkadziesiąt zdjęć mój aparat generuje jedno dziwne zdjęcie. Mianowicie połowa zdjęcia jest normalna, natomiast dróga połowa jest np packa kilku jasnych kolorów. Zdjęcia nie daje się otworzyć aby je np przekonwetować na TIFF( zdjęcia robię w rawie). CZy komuś z posiadaczy 350-tki zdażają sie podobe sytuacje?? Czy może jest to wina karty pamięci ( dla jasności co pewien czas ją formatuje).
Sproboj "przejrzec" karte jakims programem do partycjonowania. Ewentualnie format karty : najpierw na kompie a nastepnie w aparacie . byc moze cos Ci to pomoze - ale stawiam ze karta zawiera blad "hardware'owy" (problemy z zapisem do jednej komorki pamieci) i czasem Ci sie trafi takie zdjecie.
pozdrawiam
Może to być związane z akumulatorkiem.
Nie zdarza się czasem, że siada podczas zapisu zdjęcia?
Pozdrawiam,
Grzegorz.
Marfackib
08-12-2005, 14:13
Czasami też mi się takie dziwne zdjęcia generowały. Ale tylko w przypadku gdy kartą w aparacie był Kingston. Teraz używam Sandisców i problem znikł.
Zmień kartę. Jeśli to nie pomorze sprawdź gniazdo, stabilnośc baterii...
Czy problem jest powtarzalny np. : co któreś konkretne zdjęcie? Jeśli tak daj puchę do serwisu, może być coś z prockiem.
W jakich warunkach robisz zdjęcia?
Nie ma ekstremów?
Czasami też mi się takie dziwne zdjęcia generowały. Ale tylko w przypadku gdy kartą w aparacie był Kingston. Teraz używam Sandisców i problem znikł.
Cholera, mam znajomego w Lesznie o "podobnym designie zewnętrznym" imię mu sie na K zaczyna i kiedyś sie w "okna" bawił...
miałem tak samo (pomarańczowy kingston 512 + 350D) - po zmianie na Sandisk jest OK