PDA

Zobacz pełną wersję : nie wiem czy to głupie pytanie...



Tytus
10-08-2004, 15:31
ale czy "wywołanie" RAW wpływa na zapisany/dołączony do niego jpeg?
nie próbowałem, muszę to zrobić, ale może ktoś wie...

i żeby nie zaśmiecać forum

właśnie chciałem zachować w PS CS raw po wywołaniu, ale nie da się tego zrobić w pliku źródłowym, musi to być raw Photoshopa lub np. TIFF ALE nie np. jpeg, da się to jakoś obejść???

gietrzy
10-08-2004, 16:18
ale czy "wywołanie" RAW wpływa na zapisany/dołączony do niego jpeg?
nie próbowałem, muszę to zrobić, ale może ktoś wie...

pozwolisz, że odpowiem cytatem Tomka Knolla
Camera Raw NEVER modifies a raw file in any way.

Poza tym nie wywołujemy RAWa tylko wywołujemy z RAWa

Moim zdaniem raw jest nietykalny i jego jpg również. Możesz sobie wyjąć (extract) jpga z RAW BreezeBrowser'em (http://www.breezesys.com/BreezeBrowser/index.htm)


i żeby nie zaśmiecać forum
właśnie chciałem zachować w PS CS raw po wywołaniu, ale nie da się tego zrobić w pliku źródłowym, musi to być raw Photoshopa lub np. TIFF ALE nie np. jpeg, da się to jakoś obejść???

Raw jest nietykalny, podczas konwersji edytujesz rawa, w efekcie otrzymujesz bitmapę. To wszystko, twoje ustawienia edycje - jeśli ich nie zapisałeś - zginęły. Pozostał nietknięty RAW :mrgreen:

Naprawdę polecam lekturę Real World CameraRaw with Adobe Photoshop CS - Bruce Fraser. Śmiało można rzec, że jest to zaginiony rozdział z manuala do Shopa. Przy okazji sporo technicznych informacji o strukturze formatu raw, czyli to o co pytasz :wink:

Tytus
10-08-2004, 19:50
ale czy "wywołanie" RAW wpływa na zapisany/dołączony do niego jpeg?
nie próbowałem, muszę to zrobić, ale może ktoś wie...

pozwolisz, że odpowiem cytatem Tomka Knolla
Camera Raw NEVER modifies a raw file in any way.

Poza tym nie wywołujemy RAWa tylko wywołujemy z RAWa

Moim zdaniem raw jest nietykalny i jego jpg również. Możesz sobie wyjąć (extract) jpga z RAW BreezeBrowser'em (http://www.breezesys.com/BreezeBrowser/index.htm)


i żeby nie zaśmiecać forum
właśnie chciałem zachować w PS CS raw po wywołaniu, ale nie da się tego zrobić w pliku źródłowym, musi to być raw Photoshopa lub np. TIFF ALE nie np. jpeg, da się to jakoś obejść???

Raw jest nietykalny, podczas konwersji edytujesz rawa, w efekcie otrzymujesz bitmapę. To wszystko, twoje ustawienia edycje - jeśli ich nie zapisałeś - zginęły. Pozostał nietknięty RAW :mrgreen:

Naprawdę polecam lekturę Real World CameraRaw with Adobe Photoshop CS - Bruce Fraser. Śmiało można rzec, że jest to zaginiony rozdział z manuala do Shopa. Przy okazji sporo technicznych informacji o strukturze formatu raw, czyli to o co pytasz :wink:

OK aluzju poniał, zakładam binokle i zaszywam się w lekturze :wink: