Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zoom Lock Ring EF100-400 AWARIA!!!

szycho
09-11-2010, 14:15
Witam

Używam C100-400 od jakiś trzech/czterech lat i wszystko było ok aż tu ostatnio pojawił się problem z pierścieniem odpowiedzialnym za opór zoom'u.

Prawie straciłem możliwość zwiększania oporu, już nie wspomnę o całkowitym zablokowaniu:sad:

Pierścień ciągle chodzi z oryginalnym oporem [można sterować kciukiem] ale nic to nie daje. Kręcąc na maksa zarówno w stronę SMOOTH i TOGHT trafiam na maksa [pierścień się blokuje], a oporu wcale nie przybywa.

Macie może pomysła co mogło się stać?
Jakieś rady w stylu DIY, czy serwis?
Jak serwis, to który polecacie?:
1. http://www.e-csi.pl/
2. http://www.fototronik.com.pl/index.html

Szczur88
13-11-2010, 01:52
Się wyrobiło łożysko. Tam dookoła pierścienia są dziesiątki małych kulek, i opór tego łożyska decyduje o tym, czy pompka chodzi lekko czy ciężko. DIY nie polecam, bo pierwszy raz gdy rozkręcałem to szkło wspomniane kulki poleciały w cholerę, i musiałem kupować część (wystarczy, że jedna zniknie, i całość przestaje działać).

Nie polecam ani csi, ani tym bardziej fototronika...

Jacek23
13-11-2010, 02:13
A czemu nie polecasz csi?

Szczur88
13-11-2010, 03:19
Bo miśki z csi nie robią typowych napraw, tylko wymiany podzespołów. A tak się wrednie składa przy tym szkle, że pełnym podzespołem jest jego spory kawałek (zewnętrzny tubus, pierścienie, łożysko, zacisk, i parę drobiazgów), ergo części wyjdą bardzo drogo. A wymieniać tego wszystkiego nie ma potrzeby.

szycho
13-11-2010, 16:06
Szczur88, dzięki za odpowiedź. No troszkę minie zmartwiłeś z tymi częściami.
A ty jak sobie poradziłeś z tym problemem? Słyszałem, że to dość częsta przypadłość 100-400.
Na żytnią i tak chyba wyślę, żeby zbadali co i jak. Zobaczymy ile policzą. No i przy okazji poproszę o małe czyszczonko.

Jest jeszcze opcja, że poproszę kuzyna aby odstawił szkło do Berlina.

Szczur88
17-11-2010, 22:41
Ja problemu nie mam, bo mam mechaników na miejscu, to mi zawsze któryś szkiełko naprawi, do części też dostęp w miarę niezły (o ile ktokolwiek w ogóle może mieć dostęp do części Canona, który można nazwać "niezłym").

Zdecydowanie w Berlinie serwis dużo lepszy, żadnych zastrzeżeń nie miałem.