PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o sprzęt z rodziny 1D

artd4
09-11-2010, 05:36
Witam.
Mam dwa pytania,na które jakoś nie bardzo mogę znależć odpowiedzi
Jeżeli ktoś zna linki do odpowiedzi to proszę o nie.

1.Gdzie mogę znależć informacje o sposobie korzystania z funkcji "notatka dżwiękowa".W instrukcji niestety brak jest dokładniejszego opisu.Internet wywala albo kompakty z funkcją nagrywania filmów albo dyktafony

2.Mówi się często o legendarnej wprost wytrzymałości aparatów 1D na warunki pogodowe.Wymienia sie dziesiątki uszczelek,przykładami zdjęć robionych w deszczu itd.Jestem posiadaczem 1DIIN i zastanawia mnie taki fakt.Aparat z serii 1D z podpiętym szkłem z serii "L"w deszczu sprawia sie bardzo dobrze.Co bedzie gdy dopniemy do niego np 50/1,8 II z plastykowym gwintem.Co będzie jak podłączymy jakiś tańszy obiektyw kitowy?
Innymi słowy czy tanie szkła podczas złej pogody mogą być niebezpierczne dla body?
Jedynka jest aparatem o dużych rozmiarach.
Dobre szkło też nie jest małe.
Cały komplet schowany do torby jest po prostu duży
Można zamiast szkła zastosować zatyczke.
Ale ja wole jakiegoś taniego małego kita,bo zawsze aparat jest "stand by".
Ale czy taki zestaw podczas deszczu nie jest zagrożeniem dla body?

sebcio80
09-11-2010, 07:07
tani kit czy dekielek nie ma roznicy, oba nie maja uszczelnien, tylko body z dekielkiem to sie raczej na deszczu nie trzyma, bo po co?

W instrukcji 1D III jest bardzo szczegłowy opis nagrywania dźwieku

Przemek_PC
09-11-2010, 09:06
Obawiam się, że jak podepnę do jedynki 70-200/f4 L to będzie tak samo jakbym podpiął zwykły obiektyw bo akurat ta eLka nie ma pierścienia uszczelniającego przy bagnecie. Pierścień taki ma 17-40L.
Co do notatek głosowych to strona 114 instrukcji od 1DII opisuje ten temat. W instrukcji od 1DIIn też na pewno jest to opisane.

plaucjusz
09-11-2010, 09:33
Witam.
Mam dwa pytania,na które jakoś nie bardzo mogę znależć odpowiedzi
Jeżeli ktoś zna linki do odpowiedzi to proszę o nie.

1.Gdzie mogę znależć informacje o sposobie korzystania z funkcji "notatka dżwiękowa"?
Do tego nie potrzebujesz żadnej instrukcji.
Wybierasz obraz do którego chcesz dodać notatkę, naciskasz przycisk (kluczyk/mikrofon) przez 2 sek i nawijasz do 30sek.
Zwalniasz przycisk wcześniej i koniec nagrywania.
Tyle.
A innych obiektywów niż uszczelniane, na deszcz z jedynką bym nie wyprowadzał!!!

Canclerz
09-11-2010, 10:53
Na deszcz nie zapominajmy o lampie seri EX II na body. Przynajmniej w modelach mk III i nowszych.

artd4
09-11-2010, 12:23
Do tego nie potrzebujesz żadnej instrukcji.
Wybierasz obraz do którego chcesz dodać notatkę, naciskasz przycisk (kluczyk/mikrofon) przez 2 sek i nawijasz do 30sek.
Zwalniasz przycisk wcześniej i koniec nagrywania.
Tyle.

No akurat to to widać i bez instrukcji
W instrucji poświęcono temu "aż" pół strony (w tym 2 rys).
Mikrofon i przycisk i znalazłem bez niej
Nawet domyśliłem się, że jak jest przyciski to wypadało by go nacisnąć
I nawet zobaczyłem taka linijke, że sie nagrywa
I fotka dostała też znaczek"nutki"
I...
no własnie!
I co dalej?
Jak to sie odtwarza ,bo w aparacie kolumn głosnikowych ani nawet malutkiego głośniczka nie zamontowano
Przegladarka fotek pokazuje mi fotke i nic więcej
Może to trzeba dwa razy gadać ?
Raz jak się nagrywa ...a drugi jak sie odtwarza.
Co się dzieje z tym zapisanym dżwiękiem?
On idzie też po USB?.Ukrywa się gdzieś w pliku ".jpg"?
Instrukcje od jedynek są takie same i właściwie nic nie tłumaczą w tym temacie.Czy jest na forum ktoś kto to używał ?
Ja wiem że to może i gadzet, ale jak sie ma to dobrze wiedzieć jak to działa...
A może to nie jest taki głupi gadzet...
Nie odsyłajcie mnie do instrukcji bo akurat ten temat w niej znam na pamięć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

W instrukcji 1D III jest bardzo szczegłowy opis nagrywania dźwieku

Instrukcja używania prezerwatywy na jej opakowaniu to epopeja w stosunku do tego tematu w instrukcji Canona

tito86
09-11-2010, 12:32
ten komentarz zapisuje się na karcie jako plik dźwiękowy z nazwą taką samą jak to zdjęcie. normalnie można go odtworzyć

plaucjusz
09-11-2010, 18:02
I nadal uważam, że nie potrzeba do tego żadnej instrukcji. Na karcie pamięci pojawia się plik dźwiękowy dokładnie z takim samym numerem jak plik zdjęciowy czy to będzie jpg czy raw. Otwierasz np. w Winampie. I cała filozofia... Miłej zabawy

I nadal uważam, że nie potrzeba do tego żadnej instrukcji. Na karcie pamięci pojawia się plik dźwiękowy dokładnie z takim samym numerem jak plik zdjęciowy czy to będzie jpg czy raw. Otwierasz np. w Winampie. I cała filozofia... Miłej zabawy

Ups....Już było wyjaśnione post wyżej..

artd4
09-11-2010, 19:07
no nie wiem ...
a prawde mówiąc dalej nic nie rozumiem
Fakty:
1 pstrykłem fotke na próbe
2. Faktycznie pojawiły sie dwa pliki o tej samym nr,obydwa ".jpg"
3 Przerzucam je sobie do folderu na pupicie i zapisują mi się identycznie jak na karcie tylko jeden dostaje oznaczenie"(1)",czyli kopii
4. jak mam otworzyć plik ".jpg" w programie dżwiękowym np Media Window Pleyer?
Zaden program do odtwarzania dzwięku nie widzi ani jednego,ani drugiego pliku
5 Faktem jest, że po opcji skasuj plik nie znika tylko pojawia się ikonka trąbki
Ale pliku już nie ma

Ja wiem że na forum powinni pisać ludzie powyżej 18 lat
Przyznam sie że mam ich 46.
IQ mam ciut powyżej średniej krajowej(nie mensa)
Ale umówmy sie, że zapominamy o tej czterdziestce
Niech mi to ktoś wytłumaczy jak sześciolatkowi
Co robie żle?

krzysiek13
09-11-2010, 19:11
Czy te pliki zrzucasz na koma przez puszkę, czy z czytnika kart? Notatka głosowa jest z rozszerzeniem *.wav i otworzysz ją chociażby Media Playerem

artd4
09-11-2010, 23:42
Generalnie staram sie nie wyjmować kart z puszki,bo się naczytałem o złamanych i pogietych pinach,No i wrodzone lenistwo mówi mi że łatwiejsze jest wpiecie USB
W razie czego chyba wymiana gniazdka USB powinna kosztować mniej niż gniazda kart,
Pliki zasysam z puszki za pomoca USB.
Ale sprawdziłem obie karty.Na żadnej nie było pliku z rozszerzeniem dzwiękowym...

tito86
09-11-2010, 23:48
może mi się wydaje, ale chyba przesadzasz z ostrożnością, poza tym 1d mają miejsce na SD a w tych chyba nic nie powyginasz ;)

mxw
10-11-2010, 00:07
Pliki zasysam z puszki za pomoca USB.
no to wszystko jasne.
albo użyjesz czytnika albo zainstalujesz oprogramowanie canona do ściągania plików z aparatu.
dopiero wtedy zobaczysz oba pliki jak należy.
tak samo zresztą, jak tylko wtedy zobaczysz RAW+JPG.

3 Przerzucam je sobie do folderu na pupicie i zapisują mi się identycznie jak na karcie tylko jeden dostaje oznaczenie"(1)",czyli kopii
zapewne - podkreślam zapewne, bo nigdy nie wpadłem na to, żeby fotki ściągać bezpośrednio z puchy przez USB :roll: - jeden z tych plików to jest ten dźwięk. sprawdź wielkość plików i jeżeli jeden wielkością pasuje do przeciętnego JPG, to ten drugi to jest twój dźwięk.

4. jak mam otworzyć plik ".jpg" w programie dżwiękowym np Media Window Pleyer?
no to to już sześciolatki wiedzą: zmieniając rozszerzenie .jpg na .wav 8)

artd4
10-11-2010, 00:11
No ale ani na CF ani na SD nie ma plików "wav"
Czy komuś się udało odczytać zapisaną notatkę dżwiękową?

tak sobie myśle, że chyba fajnie by było obejrzeć fotografie np wodospadu i słyszeć szum wody...,albo zdjęcie maszerujących żołnierzy z dżwiękiem kroku marszowego...
albo fotke auta rajdowego z rykiem silnika w tle.Można też normalnie powiedzieć do mikrofonu np gdzie sie znajdujemy (choć ja stosuje GPS-loggera)
Niestety jakoś mi sie nie udaje,,,,
MXW dzieki,jutro sprawdze ta metode,
Tylko jak to polega na jakiś podmianach rozszerzeń plików to raczej cos nie tak
Oba te pliki sa tej samej wielkości
Czyli myślisz że program Canonowski ściągnie,zapisze i odtworzy plik z dzwiękiem?
Jutro to sprawdze

tito86
10-11-2010, 00:17
sprawdziłem i bez instalowania oprogramowania, "po kabelku" w moim komputerze na ikonie aparatu prawym i eksploruj -> i jak byk jest raw i wav... albo jak napisał mxw, mniejszy plik zmienić rozszerzenie i odpalić

Oba te pliki sa tej samej wielkości
to widocznie sposób jakim ściągasz pobiera tylko pliki obrazów. spróbuj tym sposobem co podałem i napisz czy widać pliki wav

Przemek_PC
10-11-2010, 00:46
Wprawdzie 1dII a nie 1dIIn ale po nagraniu notatki i włożeniu karty do czytnika od razu windows proponuje uruchomić media player a po uruchomieniu playera automatycznie odtwarzana jest notatka. Powtarzam, karta wyjęta z aparatu i włożona do czytnika. Żadne oprogramowanie Canona nie jest zainstalowane. Na karcie jest po prostu plik .wav

artd4
10-11-2010, 00:52
Wprawdzie 1dII a nie 1dIIn ale po nagraniu notatki i włożeniu karty do czytnika od razu windows proponuje uruchomić media player a po uruchomieniu playera automatycznie odtwarzana jest notatka. Powtarzam, karta wyjęta z aparatu i włożona do czytnika. Żadne oprogramowanie Canona nie jest zainstalowane. Na karcie jest po prostu plik .wav
Fajnie,
Jutro jak wróce z pracy zrobię tak jak mówicie

a czy mozesz zobaczyc czy wav i jpg są u Ciebie tej samej wielkości?

Przemek_PC
10-11-2010, 00:54
Są różne. WAV jest dużo mniejszy, 4 sek. notatka to 33,3kB
Ale jakość marniutka, próbkowanie 8kHz i strumień 64 kbps. Typowo głosowe ustawienia więc o szumie wodospadu można raczej zapomnieć, taka telefoniczna jakość.

artd4
10-11-2010, 17:18
Sprawdziłem.Sposób Przemka ujawnił dwa pliki i jeden z nich faktycznie jest ".wav "
Nawet WMP dobrze odbiera plik dżwiękowy.
A możecie mi jeszcze powiedzieć za pomocą jakiego programu moge jednocześnie oglądać zdjęcia z notatkami
WMP nie odtwarza mi ".jpg" z dżwiękiem tylko sam dżwięk czyli plik z ".wav"

Kto zna taka przeglądarkę która obsługuje pokaz slajdów z tymi notatkami?

mxw
11-11-2010, 01:02
Sprawdziłem.Sposób Przemka ujawnił dwa pliki i jeden z nich faktycznie jest ".wav "
czyli czytnik tak jak ci tu wszyscy od początku mówili?

Nawet WMP dobrze odbiera plik dżwiękowy.
za to mu płacą ;-)

A możecie mi jeszcze powiedzieć za pomocą jakiego programu moge jednocześnie oglądać zdjęcia z notatkami. Kto zna taka przeglądarkę która obsługuje pokaz slajdów z tymi notatkami?
pokaz slajdów z tymi notatkami? nie wiem... :roll:

ja używam ACDSee, gdzie mam zdjęcia i notatki obok siebie, jak klikam w zdjęcie, to mi pokazuje zdjęcie, a jak w notatkę, to odtwarza notatkę, podobnie przechodzenie next/prev pokazuje/odtwarza zdjęcie - notatkę - zdjęcie itd. (w zależności od wybranego filtru i trybu sortowania).

ale żeby pokaz slajdów i notatki razem - to nie wiem, ale chętnie się dowiem.