PDA

Zobacz pełną wersję : jaka średnia przesłona pracy 50 1.8?

\_Rafał_/
06-11-2010, 11:13
Witajcie,
chciałem aby forumowicze wypowiedzieli się w temacie, jaka jest zwykle u was ustawiona przysłona naszej plastic fantastic 50tki 1.8 :) ja wiem ze kazdy robi inaczej zdjecia itp ;) ale jak średnio przymykacie 50tke do takich codziennych powiedzmy zdjęć?
Pozdrawiam
Rafał

Bartek_902
06-11-2010, 11:27
Trochę głupie pytanie...no ale,ja zazwyczaj pracuje od 2.2 w góre:)

_igi
06-11-2010, 11:28
Jak miałem to szkło, zwykle jechałem albo na f/2,8, f/4, albo po prostu na pełnej dziurze.

kariel
06-11-2010, 11:53
Ja zazwyczaj pstrykam na f/5,6 gdyż wtedy jest najostrzejsze. Ale jak brakuje światła lub chcę małą głębie ostrości to odpowiednio mniej.

RNz
06-11-2010, 12:11
Jak idziesz na spacer z psem, to średnio macie po 3 nogi. Co z tego wynika? :-)

\_Rafał_/
06-11-2010, 12:17
Zwykle jak chodzisz z psem na spacer to nosisz go na rekach jak Paris?czy lata jak Szarik?to nie forum kynologiczne, mi chodzi po prostu o zobaczenie jaką zwykle mamy przysłonę ustawiona na 50tce,każdy z nas robi inaczej zdjęcia i chodzi inaczej z psem :)
Rafał

czerwiniak
06-11-2010, 12:21
Jak idziesz na spacer z psem, to średnio macie po 3 nogi. Co z tego wynika? :-)

Zabłysnołeś, jak nie masz ochoty to nie odpisuj takimi głupimi tekstami.

Przemek_PC
06-11-2010, 13:21
Przysłonę ustawia się w zależności zapotrzebowania na głębię ostrości, jeśli wszystko ma być ostre to f8 do f11. Jeśli chcę wyodrębnić z tła jakiś szczegół to okolice f2, jeśli portret to zależnie od tego czy cała sylwetka czy twarz różnie ale okolice 2,8. No chyba że światła mało to wtedy najwyższe używalne ISO i pełny otwór. Ale jeśli nie wnikać w głębię ostrości a zdjęcia mają wywołać efekt "wow ale żyleta" to f5,6-f8 bo w tym zakresie szkło ma największa rozdzielczość, dalsze przymykanie nie poprawia sytuacji a wręcz przeciwnie pogarsza ze względu na dyfrakcję. Oczywiście takie rzeczy jak ISO, czas i przysłona są ze sobą ściśle powiązane i jeśli priorytetem jest mały szum i duża ostrość to ustawienie ISO100 i przysłony f8 co w danych warunkach oświetleniowych daje czas 1/30sek. nie jest dobrym rozwiązaniem bo ryzyko poruszenia zdjęcia duże. Można by pisać i pisać, no ale co tu robić jak za oknem ulewa :(

Bogdan56_Ch
06-11-2010, 13:41
Nie zawsze jest wskazane robienie zdjęć na pełnej dziurze. Co mi z jakiegoś portretu, kiedy jedno oko jest ostre a reszta zamazana. Trzeba mieć wyczucie kiedy stosować daną przysłonę. Myślę ze najbardziej uniwersalną jest f/5.6

Lapatik
06-11-2010, 13:45
Przemek dobrze Ci opisal

najlepiej weź sobie sutaw 1.8 i pstryknij fote jak potrzebjesz większej ostrości to podnieś przesłone do 2.2 -2.8 i myśle ze na spacer będzie ok jak robisz w studiu to możesz sobie pozwolić na 5,6 -8 czy nawey 9-11 1.8 używaj gdy masz słabe światło 50 najlepiej sie sprawuje od 2.2 ale na 1.8 tez jest ok;)

Bartek_902
06-11-2010, 15:13
Dokładnie tak jak koledzy mówią...nie w każdej sytuacji sprawdzi się 1.8.
Przecięz przy scisłym portrecie gdy mamy w kadrze tylko twarz i troche szyji nie bardzo jest sens robić na 1.8 bo ostry bedziesz miał aby fragment a reszte nie....
Musisz umieć wyczuć kiedy można używać w pełni otwartego szkła

Przemek_PC
06-11-2010, 15:22
Jeżeli model/modelka nie ma zbyt dużego nosa :) to portrecik samej twarzy na 1,8 gdzie ostrość zaczyna się na czubku nosa a kończy na oczach też może mieć i z pewnością ma swój urok. Tyle że trzeba w odpowiedni miejscu ustawić ostrość (ani na nos ani na oczy tylko pośrodku).

RNz
06-11-2010, 18:57
Zabłysnołeś, jak nie masz ochoty to nie odpisuj takimi głupimi tekstami.

A ty walnąłeś pustego posta :mrgreen:

Pytanie autora wątku uważam za śmieszne.
Przysłonę się domyka w zależności od potrzeby, zamiaru i wizji.
Od f1.8 do f22.
Jak potrzebujesz wydłużyć czas ekspozycji to i 22 jest potrzebne, pomimo tego, że zaraz onaniści zakrzykną o spadku rozdzieczości.
Wszelkiego rodzaju uśrednianie jest dla mnie bezsensowne jak wyliczanie średniej ilość nóg z psem na spacerze.

gonzo44
06-11-2010, 20:39
RNz ma niestety rację. Pytanie jest bezsensowne, równie dobrze można zapytać na jakim biegu zazwyczaj jeżdżę swoim oplem a na jakim suzukim...

Gimli
06-11-2010, 20:53
Niestety nie mogę się zgodzić z przedmówcami. Jeżeli to pytanie byłoby w innym dziale to oczywiście można uznać je jako bezsensowne. Ale niestety albo stety jest w takim dziale, adekwatnym do wiedzy i znajomości sprzętu. Jeżeli komuś pytanie nie pasuje niech nie odpowiada ....... i tyle ... AMEN.

Tomeksad2
06-11-2010, 23:14
Ja kupiłem 50-kę głównie do zabawy z małą GO i robienia zdjęć w zastanym w mieszkaniu. Żeby było w miarę ostro ( jak dla mnie ) używam najczęściej 2,0 - 2,2, ale 1,8 nie pogardzę. Jak potrzebuję większą GO to mam 24-105.

ska
07-11-2010, 03:31
Lenistwo, każdy chce gotowca a tu niestety nie jest tak hop siu!

Siemek
07-11-2010, 11:06
Pytanie wcale nie jest bezsensowne. Ja najczęściej przymykam ten obiektyw do 2.8. Jest to dla mnie najczęściej i najbardziej używalna wartość przesłony w tym obiektywie, najlepszy stosunek światło/jakość/ostrość. Przy 1.8-2.2 ten obiektyw mimo że jest jasno ma spore mydło, trzeba uważać (i jak napisali inni nie zawsze efekt będzie dobry z uwagi na małą głębię ostrości), u mnie od 2.8 jest bardzo ostro i głębia ostrości jest na tyle duża, że nie mam problemów z portretami przy tej przesłonie, natomiast do 5.6 przymykam bardzo rzadko, bo wtedy już jest ciemno. Dlatego (zwłaszcza początkującym) polecam pracę z tym obiektywem przy pomocy trybu AV i ustawienia 2.8. Odradzam tryby auto oraz P, ponieważ w tych trybach bardzo często automat ustawia przesłonę 1.8 i bardzo często wychodzą zdjęcia nieostre i mydlane, ten obiektyw jest specyficzny i gryzie się z trybami auto.

Przemek_PC
07-11-2010, 12:38
Na pełnej klatce obiektyw dostaje mocnego kopa, jest ostry od 1,8. Co do trybów to takie rzeczy jak Auto czy P to zło, korzystać należy z Av, Tv i M.

_igi
07-11-2010, 13:25
Moje 50/1,8 odżyło jak podpiąłem je do 1D i wrzuciłem f/8. Żyleta większa niż 100L na 5D mark II, nawet na f/4 - a to ponoć jedno z najostrzejszych szkieł Canona.