Zobacz pełną wersję : C 50d - hot pixele
Wiem, że temat był już pewnie wielokrotnie wałkowany, ale mam kilka pytań odnośnie tego problemu, na które odpowiedzi nie znalazłem w poprzednich wątkach.
Otóż na niskich czułościach nie ma żadnych hotów, a program deadpiheltest pokazuje 0/0. natomiast na wyższych, ok 1600 już się pojawiają. Dziwna to rzecz, bo na wcześniejszych aparatach: samsungu gx20 i sony nex3 nic takiego się nie pojawiało. Pojawiają się kropki niebieskie i czerwone. kilka na zdjęciu, 2-3. To nie problem, jednak na iso 6400 i 12800 pojawiają się dodatkowo takie białe, w dużej ilości. Wyglądają jak rozsypana kasza. Strasznie mnie to denerwuje, bo jest ich tyle, że nie da się ich usunąć w PS. Czy u was też tak jest na tych wysokich czułościach?
próbowałem ręcznego czyszczenia matrycy. Pomogło, zniknęły duże czerwone, jednak białe pozostały. Czy jak jest możliwość wymieniać sprzęt, czy w Canonie jest to powszechne i zapewne w innym też tak będzie?
po co .... praktycznie każda matryca je ma ...
raczej nie ma możliwości wymiany chyba że jest duże skupisko lub linia widoczne na NORMALNYCH zdjęciach ...
porada: zdejmij dekielek jak fotografujesz pixele nie będą przeszkadzać :lol:
Bartek_902
06-11-2010, 10:09
Wrzuć ten sampelek na iso 12800 bo moze wyolbrzymiasz :)
Raw na 6400, f8.
http://img191.imageshack.us/img191/9581/img01271600x1200.jpg
nic tu nie ma
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ps chętnie odkupię z pół ceny twój wadliwy egz ...
eee, na tym samplu nic nie widać po zmniejszeniu. zaraz wrzucę w pełnej rozdz.
na tym już widać :) http://img443.imageshack.us/img443/1328/img0127qfl.jpg
na jpg widać to jeszcze bardziej.
eee, na tym samplu nic nie widać po zmniejszeniu. zaraz wrzucę w pełnej rozdz.
na tym już widać :) http://img443.imageshack.us/img443/1328/img0127qfl.jpg
na jpg widać to jeszcze bardziej.
Eh, mi to po prostu na szumy wygląda.
Bartek_902
06-11-2010, 10:22
Tak ma być i przestać fotografować dekielki bo to normalne ze przy takim iso i czasie naswietlania 30s takie kwiatki wyskakują...
Idz na powietrze porobić jakieś zdjęcia lepiej ...
spoko :) , nie jestem jakiś maniakiem testów. Po prostu wyskoczył mi na zdjęciu wielki czerwony pixel i dlatego przetestowałem. na szczęście zniknął po czyszczeniu. Przez weekend mam czas na testy, bo mam możliwość ewentualnej wymiany, dlatego się czepiam. jak się rzekło, idę na powietrze :)
poczytaj testy aparatów na optycznych pod kątem darków
jacek_73
06-11-2010, 12:45
straszne rzeczy :confused:
porobiłem fotki i generalnie nie jest źle. po czyszczeniu matrycy i fotkachvh białej kartki poznikały te kolorowe, ale te białe kropeczki są. Widoczne lekko na 1600 i 3200, bardzo na h1 i h2. na iso 100-800 ich nie widać. Ktoś ma takie podobne białe kropeczki? czy mapowanie w serwisie to usuwa? Czy w ogóle są Canony, które nie mają tych pixeli na wysokich czułościach?
Bartek_902
06-11-2010, 17:02
Każdy aparat to ma! chłopie idz robić normalne zdjecia a nie dekielki białe kartki czy co tam jeszcze :)
Bartek_902
06-11-2010, 17:16
ok, koniec tematu.
no właśnie,porponuje wyjsc z domu w plener i zrobić troche zdjec ktore beda cieszyć oko:) moze nie dziś bo pogoda trochę kapryśna ale przy najblizszej okazji
Darmowy plugin do photoshopa - hotpixel załatwi białe i czarne kropeczki. Jest nie zastąpiony. Przepuść dwa razy przez plugin i uzyskasz mniejsze szumy.