Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ob. 28 mm jako standard

Maciej
01-12-2005, 11:00
Chciałbym sobie sprawić jasny i ostry standard.
Planuje sobie kupić jakiś obiektyw 28mm M42 i przypiąć go do 300D.
Po kropie ogniskowa będzie wynosić 44,8 mm czyli taki akuratny standard.

Mam tylko wątpliwości 9a może sie mylę) czy przypadkiem mimo kropa obiektyw ten nie przeniesie mi zniekształceń takich jakie powstają przy fotografowaniu szerokim kątem??

Czy ktoś ma doswiadczenia w tym temacie ??

Riccardo
01-12-2005, 11:12
Chciałbym sobie sprawić jasny i ostry standard.
Planuje sobie kupić jakiś obiektyw 28mm M42 i przypiąć go do 300D.
Po kropie ogniskowa będzie wynosić 44,8 mm czyli taki akuratny standard.

Mam tylko wątpliwości 9a może sie mylę) czy przypadkiem mimo kropa obiektyw ten nie przeniesie mi zniekształceń takich jakie powstają przy fotografowaniu szerokim kątem??

Czy ktoś ma doswiadczenia w tym temacie ??

Przeniesie razem z duza GO.

Fotos
01-12-2005, 12:46
Poza tym mozesz zapomniec o jasnym 28 (typowo 2.8). Chyba, ze kupisz jakas L-ke Canona :-) Niestety trudno zmontowac standard 50/1.4 w cyfraku.

Tomasz Golinski
01-12-2005, 12:55
Jeśli obiektyw ma jakąś wadę optyczną to przeniesie. Jeśli zaś chodzi o przedstawienie perspektywy i głębi, to będzie takie, jak w obiektywie 44.8mm na analogu.

adamek
01-12-2005, 12:55
No jest sigma 30/1.4 (nie używałem jak coś)
Ale też będzie dawała zniekształcenia i GO jak obiektyw 30mm

popmart
01-12-2005, 13:09
ja polecam MC Pentacona 29/2,8 bardzo fajne szkło za 100-150 pln idealny stan
szkło po cropie traci beczkowatość i zniekształcenia na brzegach

nie słuchaj że pentacony są słabe bo ten jest ok i lepszego w tej klasie nie ma
polecam szczerze a wiem coś na ten temat...

zastanów się nad MC FLEKTOGON 2,4/35 CARL ZEISS JENA podobno też dobre efekty daje

popmart
01-12-2005, 13:20
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.popmart.neostrada.pl/Foto/architekt/cerkiew.jpg)

a to z pentacona 29/2,8

Robson01
01-12-2005, 13:33
Jak to traci beczkowatość po cropie, a ta totalna beczka w górnych partiach zdjęcia:lol: . Fajne-jak za te pieniądze super fajne(szkło).

gwozdzt
01-12-2005, 13:35
Jeśli obiektyw ma jakąś wadę optyczną to przeniesie...
Co przeniesie? Pozbiera beczkę i mydło z brzegów kadru i przeniesie bliżej środka?
Przeciez matryca crop 1,6 jest mniejsza i właśnie tych największych zniekształceń na brzegach kadru po prostu nie widzi i nie ma szans zarejestrować!

Jeśli zaś chodzi o przedstawienie perspektywy i głębi, to będzie takie, jak w obiektywie 44.8mm na analogu.
Perspektywa - TAK,
Głębia (ostrości) - NIE. Głębia ostrości, która jest zależna tylko od ogniskowej (no i oczywiście otworu względnego) pozostanie taka jak dla 28mm.
Hint: totalna głębia ostrości w cyfrowych kompaktach.

popmart
01-12-2005, 13:35
hahaha beczka cerkwiowata :lol:

Tomasz Golinski
01-12-2005, 13:38
Co przeniesie? Pozbiera beczkę i mydło z brzegów kadru i przeniesie bliżej środka?
Przeciez matryca crop 1,6 jest mniejsza i właśnie tych największych zniekształceń na brzegach kadru po prostu nie widzi i nie ma szans zarejestrować!
Możliwa jest beczka również w centrum kadru i tego krop nie uratuje.

Perspektywa - TAK,
Głębia (ostrości) - NIE. Głębia ostrości, która jest zależna tylko od ogniskowej (no i oczywiście otworu względnego) pozostanie taka jak dla 28mm.
Hint: totalna głębia ostrości w cyfrowych kompaktach.
NIe pisałem o głębi ostrości, tylko o głębi w sensie przedstawienia 3d. Wiadomo, że szeroki kąt uwypukla 3d, a tele spłyca. GO oczywiście się zwiększy.

Hint: ten temat był już wałkowany parę razy ;)

Polaco
01-12-2005, 15:44
Możliwa jest beczka również w centrum kadru i tego krop nie uratuje.
PTLens i po klopocie ;)