Zobacz pełną wersję : C 50d - brak folderów na karcie po podłączeniu do PC
Zapewne to prosta sprawa, ale jak podłączam aparat pod PC, to zdjęcia nie są pogrupowane w folderach (np. wg dni), tylko wszystkie razem są wrzucone. Poza tym ikona jpg nie jest taka xpkowa, tylko jakaś taka inna. czy potrzeba jakiś sterowników, by się to normalnie wyświetlało?
rafal3076
05-11-2010, 18:55
Ja miałam podobny problem, jeszcze do tego rawy się wyświetlały jako jpg podłącz aparat pod komputer i exportuj do komputera za pomocą EOS Utillity
ale właśnie chodzi o to, że ja bym chciał, żeby aparat (karta) były czytane jak dysk, pendrive a nie jako całe urządzenie. Chyba można to jakoś zrobić? W tej chwili na karcie nie mam nawet folderu DCIM tylko fotki i jakiś ffolder MISC
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i po podłączeniu aparatu do kompa nie pokazuje mi sie ekran przesyłania, tylko na górnym wyświetlaczu miga busy.
rafal3076
05-11-2010, 20:02
no to ja mam tak samo, to chyba tylko możesz kupić czytnik kart i wtedy będzie ci komputer po prostu czytał kartę
aha, no to kurde dziwna rzecz. Do tej pory miałem pentaxa, sony i samsunga i we wszystkich działało jak trzeba.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Może ktoś poleci dobry i tani czytnik kar CF?
Patryk_mirek
05-11-2010, 20:22
Problem ten można łatwo zażegnać inwestując w czytnik kart CF za jedyne 10-30 zł.
Pewnie przestawiłeś w aparacie tryb połączenia (nie pamiętam jak jest w 50d bo nie mam go pod ręką, ale np w 350d był tryb normal/disk i tryb "print/ptp") albo coś w programie.
no właśnie że w 50d nie ma takiej opcji, żeby ustawić jako dysk. Pozostaje czytnik.
rafal3076
05-11-2010, 21:17
tak jak mówiłam (pisałam) też z tym "walczyłam", ale chyba najlepszym rozwiązaniem będzie czytnik
Patryk_mirek
05-11-2010, 21:29
W tej chwili na karcie nie mam nawet folderu DCIM tylko fotki i jakiś ffolder MISC
hm zaraz zaraz... po dokładniejszym przeczytaniu odnoszę wrażenie, że karta pamięci została sformatowana/nie ma już na niej zdjęć...
po włożeniu karty do aparatu sformatowałem ją (tak każe instrukcja). Ale i tak wciąż problem występuje.
B o g d a n
07-11-2010, 00:03
hasos, albo będziesz wyjmował kartę z aparatu i czytał ją w czytniku, albo zainstalujesz EOS Utility. Innej opcji w żadnym nowym Canonie nie ma.