Zobacz pełną wersję : Jedno zwykle zdjecie
snowboarder
01-12-2005, 09:02
Przegladam swoje kolejne 5D zdjecia i jedno rzucilo mi sie w oczy.
Niby nic takiego, nuda, srodek dnia w gorach, moznaby to Ixusem
zrobic i efekt bedzie taki sam.
A moze jednak nie taki sam? A na serio, czy nie dotykamy tu juz lekko
jakosci sredniego formatu?
(5D + 200 f2.8L) :-)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.wildlifeland.com/shuttle/5D_0060.jpg)
Ale gory, Wow! a i zdjecie OK. Rozumiem ze przed zmniejszeniem jest jeszcze wiecej detali, co tylko sklania do zbierania na 5D.
DarekSzu
01-12-2005, 09:56
JA bym rzekł że dotykamy jakości Velvi ISO 50 bo średni format to raczej jeszcze długo będzie niedoscigniony. Jak wiesz są przecież przystawki do średmniego formatu więc wyobraź sobie to zdjecie zrobione matrycą co najmniej 22 mln pix lub większą - takie przecież są przystawki, dochodzą te bardzoiej popularne i 40 mln pix ......
snowboarder - podlinkuj jak możesz w pełnym rozmiarze.
king_nothing
01-12-2005, 11:01
http://canon-board.info/showthread.php?p=95307#post95307
WYJEBISTE MIEJSCE mieszkasz tam ? zazdroszcze jak cholera :cry:
przemo_21
01-12-2005, 11:25
Cud góry aż mnie kręci po nich pochodzić. Jakość zdjęcia jest rewelka. Oj ta cena 5d :-(.
snowboarder, fajne zdjęcie, ale aby porównywać do średniego formatu to trzeba by IMHO zobaczyć duże powiększenie i najlepiej na papierze.
No dokladnie, trzeba bylo zrobic to samo ixusem i wrzucic na forum dwie fotki w tej samej rozdzielczosci. Do porownania. :>
sedni format mmmm robimy odbitke z 1/3 kadru i nie widac zadnego ziarna nie mam pytan po prostu, zakochalem sie w starym pentaconie six :mrgreen: maly obrazek czy to cyfrowy czy analogowy jeszcze dlugo bedzie scigal format 6 x 6
Pentacon Six - piękna maszyna - uczyłem się na tym zdjęcia robić dawno temu ;)
E tam.
Ja zbieram na Cambo. :D
king_nothing
01-12-2005, 13:59
E tam.
Ja zbieram na Cambo. :D
Na ten: http://tinyurl.com/am498 :?:
:mrgreen:
Cambo tyz fajna rzecz :) w klucz wiolinowy go wyginalem ale robic zdjec jeszcze nie mialem okazji :rolleyes:
thorin: ;)
Ja abrdziej na taki: http://www.cambo.com/Html/products_photo/set01/english/internet/Item284.html
Albo taki, co go ostatnio taniutko na allegro widziałem..
snowboarder - nie wiem czy zbliza do sredniego, ale faktem jest, ze 5-tka wciagnela Cie na calego :)
milej zabawy :D
ale ja wlasnie o takim Cambo Adamek mowilem, tamten do malego obrazka jakis smieszny jest :) nie mam pojecia jaki mamy typ tej kamerki, ale wiem ze nie jestem tez w stanie policzyc listkow migawki na obiektywie :mrgreen:
snowboarder
01-12-2005, 18:43
snowboarder, fajne zdjęcie, ale aby porównywać do średniego formatu to trzeba by IMHO zobaczyć duże powiększenie i najlepiej na papierze.
zapraszam :-)
Coronado
01-12-2005, 19:27
Przegladam swoje kolejne 5D zdjecia i jedno rzucilo mi sie w oczy. Niby nic takiego, nuda, srodek dnia w gorach, moznaby to Ixusem
zrobic i efekt bedzie taki sam.
Czy to na Tioga Pass Road (120)? Strasznie lubie te okolice. Na Sylwka jade do June Lake ale tam to juz nawet z lancuchami wtedy nie wjade... Jakosc foty powala - chyba musze sprzedac butelki i moze uzbiera sie na 5D... :)
Pozdrawiam
Coronado
snowboarder
01-12-2005, 20:58
Czy to na Tioga Pass Road (120)? Strasznie lubie te okolice. Na Sylwka jade do June Lake ale tam to juz nawet z lancuchami wtedy nie wjade... Jakosc foty powala - chyba musze sprzedac butelki i moze uzbiera sie na 5D... :)
Pozdrawiam
Coronado
Zgadza sie :-)
Udalo nam sie wjechac w ostatnie dni przed zamknieciem drogi na zime.
Snieg sie spoznil, wiec byla jeszcze otwarta w zeszly weekend.
Teraz juz totalnie zamkneli, wali dzis sniegi wreszcie sezon z prawdziwego
zdarzenia sie zaczyna.
Na pocieszenie jeszcze jedno...
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.wildlifeland.com/5D_test/pictures/5d_0018b.jpg)
Jakosc foty powala - chyba musze sprzedac butelki i moze uzbiera sie na 5D... :)
trzeba bedzie w kij tych butelek sprzedac.. :(
fotki rzeczywiscie wymataja :shock:
oj nie bluznij :mrgreen:
snowboarder - zapodaj link do oryginału
Nie chcialem zasmiecac forum moja wypowiedzia, ale musze to napisac. JAKOSC POWALA.
2 fotka mnie zahipnotyzowala. Chyba sprzedam samochod, chociaz wczesniej postanowilem sobie, ze za rok dopiero 5D kupie :(
snowboarder
01-12-2005, 22:06
Sorry, ale nie ;-)
Nie mam takiego super lacza, by zniesc 1000 x 12MB w ciagu
nastepnej godziny...
A na serio, uwierz mi, jakosc jest dobra.
Gdy upgrade'uje moj printer do 4800, zrobie duzo testow w wiekszym
formacie, ale o jakosc jestem spokojny...
snowboarder
01-12-2005, 22:10
Nie chcialem zasmiecac forum moja wypowiedzia, ale musze to napisac. JAKOSC POWALA.
2 fotka mnie zahipnotyzowala. Chyba sprzedam samochod, chociaz wczesniej postanowilem sobie, ze za rok dopiero 5D kupie :(
nie rob tego, musisz jeszcze miec czym dojechac w fajne miejsca,
by aparat wyprobowac...
;-)
-=Festyk=-
01-12-2005, 22:12
nie rob tego, musisz jeszcze miec czym dojechac w fajne miejsca,
by aparat wyprobowac...
;-)
TABLICE TESTOWE:twisted:
Sorry, ale nie ;-)
Nie mam takiego super lacza, by zniesc 1000 x 12MB w ciagu
nastepnej godziny...
no to wrzuc moze jakies cropy (ja moge to wystawic na szybkim ftp'ie), skoro mowimy o srednim formacie to niemozemy ogladac fotek 900x600 px ;-)
yogi-bear
01-12-2005, 22:54
snowboarder: jakość powala rzecz jasna... jeśli zechcesz podzielic sie full-size to daj mi znac, na pewien czas uzycze swoj szybciutki serwer ;). eh.. 5D - marzenie. Może kiedyś jak sprzet zacznie poważnie zarabiać na siebie... :)
co za problem - zakladasz darmowa galerie na pbase.com i jazda ;)
oskarkowy
05-12-2005, 17:54
Snowborder, zaczyna mnie to bawić. Już im pokazałeś, że 5D to fajny aparat.
Mimo wszystko porównanie go z przynajmniej 6x6 jest.. śmieszne.
A śmiem twierdzić, że w wielu sytuacjach nawet mały obrazek da więcej szczegółów na tych samych szkłach.
A śmiem twierdzić, że w wielu sytuacjach nawet mały obrazek da więcej szczegółów na tych samych szkłach.
wiecej szczegolow niz 6x6 czy niz cyfra ? gdzies czytalem ze rozdzielczosc materialu negatywowego 36 x 24 mm o czulosci ISO 100 jest w przyblizeniu rowna matrycy 10 mln pixeli, prawda to li ?... pytam tylko bo zaden ze mnie znawca...
oskarkowy
05-12-2005, 18:18
Ja nie zwykłem bawić się w liczenie cyferek. Po prostu porównuję efekty.
Zdecydowanie lepszej jakości zdjecia w trudnych warunkach zrobisz na czarno-białym negatywie, niż 5D konwertując obraz do czarnobieli.
Odbitka z negatywu będzie o niebo lepsza, będzie miała większą rozpiętość tonalną i więcej szczegółów.
A jak światło będzie czerwone, to wszystkie cyfrówki możesz sobie w torbę wsadzić...
OK. Południowa Kalifornia. Przedgórze gór skalistych. :grin:
Snowborder publikuj ile się da.
Masz dobr plenery, dobry sprzęt, dobre oko i sporo umiejętności.
Daj nam jeszcze trochę posmakować.
Coronado
05-12-2005, 18:45
OK. Południowa Kalifornia. Przedgórze gór skalistych. :grin:
Poludniowa Kalifornia - gory Sierra Nevada. Do Gor Skalistych jest jeszcze kaaaawal drogi. Ale za to trzeba przyznac, ze bardzo fajny kawal ;-)
Pozdrawiam
Coronado
Ja nie zwykłem bawić się w liczenie cyferek. Po prostu porównuję efekty.
Zdecydowanie lepszej jakości zdjecia w trudnych warunkach zrobisz na czarno-białym negatywie, niż 5D konwertując obraz do czarnobieli.
Odbitka z negatywu będzie o niebo lepsza, będzie miała większą rozpiętość tonalną i więcej szczegółów.
A jak światło będzie czerwone, to wszystkie cyfrówki możesz sobie w torbę wsadzić...
Mieszasz kolego, mieszasz. Nie o tym jest rozmowa. Sam mówiłes o ilości szczegółów (czyli rozdzielczości), a teraz na konkretne pytanie uciekasz w rozpiętość tonalną. Z resztą, to co piszesz na jej temat jest prawdą odnośnie samej rozpietości tonalnej, ale niestety nie jakości :-( Tradycyjne materiały srebrne słabo sie skanują. Zostaje XP2 i co tam jeszcze jest do C41, ale to nie to samo co Trix400 :-(
Poludniowa Kalifornia - gory Sierra Nevada. Do Gor Skalistych jest jeszcze kaaaawal drogi. Ale za to trzeba przyznac, ze bardzo fajny kawal ;-)
Pozdrawiam
Coronado
No jasne, że to był kawał. Patrząc na globus to bardzo blisko.;)
Ale napisałem uczciwie, że chodzi o "przedgórze". Przecie góry skaliste są bardzo wielkie, to i przegórze może się nazywać sierra cośtam :?: :lol: :wink:
A tak co by nie mówić: zazdroszczę wam, ludziom z Kaliforni.
Plenery, sprzęt - umiejętności wyniesione z Polski...
Lubię Was.
oskarkowy
05-12-2005, 18:59
Mieszasz kolego, mieszasz. Nie o tym jest rozmowa. Sam mówiłes o ilości szczegółów (czyli rozdzielczości), a teraz na konkretne pytanie uciekasz w rozpiętość tonalną. Z resztą, to co piszesz na jej temat jest prawdą odnośnie samej rozpietości tonalnej, ale niestety nie jakości :-( Tradycyjne materiały srebrne słabo sie skanują. Zostaje XP2 i co tam jeszcze jest do C41, ale to nie to samo co Trix400 :-(
Arkan, to co piszesz o materiałach srebrowych i ich skanowaniu tylko po części jest prawdą. To, że się ciężko skanują - zgoda. Ale nie jest to niewykonalne. Widziałem trochę skanów zrobionych z małego obrazka przez zawodowców. 5D z jego możliwościami chowa się szybko.
Do tego dochodzi jeszcze uczulenie matrycy na czerwienie. Przy jednolitym czerwonym oświetleniu nie ma za grosz szczegółów. Mnie to bardzo doskwiera i jakoś sobie muszę z tym radzić. A film rejestruje to jak każdy inny kolor.
Arkan, to co piszesz o materiałach srebrowych i ich skanowaniu tylko po części jest prawdą. To, że się ciężko skanują - zgoda. Ale nie jest to niewykonalne. Widziałem trochę skanów zrobionych z małego obrazka przez zawodowców. 5D z jego możliwościami chowa się szybko.
Do tego dochodzi jeszcze uczulenie matrycy na czerwienie. Przy jednolitym czerwonym oświetleniu nie ma za grosz szczegółów. Mnie to bardzo doskwiera i jakoś sobie muszę z tym radzić. A film rejestruje to jak każdy inny kolor.
Nie powiedziałem, ze to niewykonalne, tylko, że trudne. Wiem, że dobry spec poradzi sobie z tym, ale... No właśnie - znasz kogoś w Warszawie, kto w przywoitej cenie (Profilab +50%) zeskanuje Trixa400? Ja nie znam, i dlatego po długich bojach poddałem się i zakupiłem zapas XP2. Nie jest to mój wymarzony negatyw, ale przynajmniej skany dostaję akceptowalnej jakości. Co do czerwieni - zgoda, jest tak jak mówisz. Myślę, że to nie jest jedyne miejsce gdzie cyfra oddaje pole dobremu negatywowi. Np dobry skan z dobrego szkła 6x6 pokazuje jak dużym kompromisem jest cyfra jeśli chodzi o plastykę obrazu.
oskarkowy
05-12-2005, 19:43
Tutaj zgadzamy się w pełni. Co do skanowania: oddawałeś coś do coolscana? To dobry spec, tylko drogi.
Aha, tydzień temu sprzedałem ostatniego analoga i już raczej nie wrócę do tematu ;)
Przyłanczam się do prośby o linka do niezmniejszonej wersji, zdjęcia bajka, polarek miałeś na tym obiektywie ?
snowboarder
06-12-2005, 04:43
Snowborder, zaczyna mnie to bawić. Już im pokazałeś, że 5D to fajny aparat.
Mimo wszystko porównanie go z przynajmniej 6x6 jest.. śmieszne.
Powiedz mi, co mi da, ze gdzies tam w teorii, 35mm czy 6x6 ma wieksza
rozdzielczosc, rozpietosc tonalna, czy co tam chcesz. Masz jakis
sposob, zeby mi ta rozdzielczosc, DR itd wrzucic na twardy dysk?
Jak znajdziesz rozwiazanie, ktore nie bedzie mnie kosztowac tyle, co
jeden 5D na miesiac, to mozesz sobie twoje rozwazania wlozyc
za przeproszeniem w sfere teorii.
Poki co film przerobilem, skanowanie tez, obrabianie i czyszczenie skanow
z predkoscia jeden na tydzien/miesiac tez.
Wydruk ostateczny byl gorszy od D60 nie mowiac juz o 20D czy 5D.
Jesli twoim celem jest robienie zdjec i pozniej zabawa kolorem itd,
to nie ma lepszej metody aktualnie. Kropka.
PS zauwazylem, ze dalsza dyskusja zeszla dokladnie na ten sam tor,
wiec rozumiem, ze sie zgadzamy?
;-)
snowboarder
06-12-2005, 04:46
i to mozna ten kawal na kilka sposobow zrobic, z czego kazdy bedzie
niezly ;-)
oskarkowy
06-12-2005, 09:27
Powiedz mi, co mi da, ze gdzies tam w teorii, 35mm czy 6x6 ma wieksza
rozdzielczosc, rozpietosc tonalna, czy co tam chcesz. Masz jakis
sposob, zeby mi ta rozdzielczosc, DR itd wrzucic na twardy dysk?
Jak znajdziesz rozwiazanie, ktore nie bedzie mnie kosztowac tyle, co
jeden 5D na miesiac, to mozesz sobie twoje rozwazania wlozyc
za przeproszeniem w sfere teorii.
Poki co film przerobilem, skanowanie tez, obrabianie i czyszczenie skanow
z predkoscia jeden na tydzien/miesiac tez.
Wydruk ostateczny byl gorszy od D60 nie mowiac juz o 20D czy 5D.
Jesli twoim celem jest robienie zdjec i pozniej zabawa kolorem itd,
to nie ma lepszej metody aktualnie. Kropka.
PS zauwazylem, ze dalsza dyskusja zeszla dokladnie na ten sam tor,
wiec rozumiem, ze sie zgadzamy?
;-)
Tak zgadzamy się. Z jednym zastrzeżeniem: z filmu nadal można uzyskać lepszą jakość pliku niż z 5D. Co nie znaczy, że ja czy Ty to umiemy. Takie rzeczy zleca się zawodowcom i oni już zadbają o odpowiednią jakość takiego skanu..
Jeszcze jedna sprawa: mnie to jest nie potrzebne. Jakość jaką daje mi 5D wystarcza mi w zupełności (i tak spora część danych idzie do kosza).
Mi teraz pozostaje skompletowanie odpowiedniej optyki. Ale o tym już rozmawiamy w innym wątku :-D