Zobacz pełną wersję : Problem z karta
witam
jestem jeszcze w podrozy, stad przepraszam za brak polskich liter.
Jedna z kard CF ( oczywiscie o najwiekszej pojemnosci) 16gb sandisk II
zostala w calosci zapisana zdjeciami. Po kilku dniach chcialem przejrzec zdjecia na karcie i tu niepodzianka. Wyswietla sie komunikat ze karta nie jest sformatowana. Udalo mi sie podlaczyc do czytnika - informacja byla podobna. Co wiec robic po powrocie?
Sformatowac w aparacie i jakism programem odzyskac zdjecia?
Czy tez sformatowac w czytniku i odzyskiwac?
Jakies polecane programy?
Ktos cos przerabial takiego?
Zdjec szkoda, cale szesc pierwszych dni z Nepalu.... ;-/
pozdrawiam
g.
Hubolsky
04-11-2010, 10:03
Parę razy musiałem odzyskiwać dane z kart (mam zdolną szefową), używałem kliku programów, ale najbardziej mi się sprawdził UndeleteMyFiles. Ważne jest tylko aby nic po formacie na tej karcie nie zapisywać. Powodzenia.
McMelassa
04-11-2010, 10:39
Mnie pomógł program RescuePro (dołączany do kart pamięci Sandisk) - starciłem wtedy chyba tylko jedno zdjęcie. (plus kilka kilogramów wagi, tak się spociłem)
dziobolek
04-11-2010, 12:05
Może pomoże - tylko dziś za free
iCare Data Recovery 4.0 (http://www.giveawayoftheday.com/icare-data-recovery-4-0/)
Pozdrówka!
Dzienks.
Może nie będzie potrzebny :?.
Oby.
Witam
Chciałem się dowiedzieć czy udało się odzyskać te pliki i w końcu jakim softem?
Najpierw zniknęły mi z karty wszytkie zdjęcia (na szczęście miałem je na kompie zgrane) i dostałem komunikat komunikat ze karta nie jest sformatowana.
Sformatowałem, ale mam kolejny problem - mam dłuższe filmy w HD, gdzie w trakcie odtwarzania albo zgrywania niektórych następuje zawieszenie aparatu, jest błąd odczytu (jak zgrywam przez czytnik zew.)
I zastanawiam się jak sprawdzić czy to błąd karty i zażądać nowej w ramach reklamacji. Jest do tego jakiś soft? Karta to szybki kingstone 16GB.
Jakieś pomysły?
witam
jestem jeszcze w podrozy, stad przepraszam za brak polskich liter.
Jedna z kard CF ( oczywiscie o najwiekszej pojemnosci) 16gb sandisk II
zostala w calosci zapisana zdjeciami. Po kilku dniach chcialem przejrzec zdjecia na karcie i tu niepodzianka. Wyswietla sie komunikat ze karta nie jest sformatowana. Udalo mi sie podlaczyc do czytnika - informacja byla podobna. Co wiec robic po powrocie?
Sformatowac w aparacie i jakism programem odzyskac zdjecia?
Czy tez sformatowac w czytniku i odzyskiwac?
Jakies polecane programy?
Ktos cos przerabial takiego?
Zdjec szkoda, cale szesc pierwszych dni z Nepalu.... ;-/
pozdrawiam
g.
może nie pomgę techniczne, ale w jednej z książek Scott Kelby pisał właśnie (przy okazji fotografii ślubnej) by nie używać kart o dużej pojemności, właśnie z takich powodów jak opinsane w tym wątku
Pamiętam jak upowszechniały się cyfraki była zasada, że nie zapełnia się karty do ostatniego zdjęcia. Dziś technologia produkcji kart wygląda zapewne inaczej, ale ja mimo to zawsze zostawiam jedno lub dwa zdjęcia przed końcem.