Zobacz pełną wersję : bamboo pen i pen & touch
takpoprostu
02-11-2010, 10:47
Cześć koledzy...
Powiedzcie mi czy naprawdę warto dokładać do pen % touch pomimo tego że ja wcale z tej opcji touch korzystać nie będę ?
Wiem że różni się czułością nacisku, ale 512 w "pen" to chyba i tak wystarczająco ?
Dużo ludzi piszę ze rozchodzi się tu o express keys - a Pen takich nie posiada...
Lecz jeżeli jedna rączka jedna rączka leżała by na klawiaturze a druka trzymała piórko, tak jak jest teraz z myszką, to nadal te express keys były by bardzo przydatne ?
Uświadomcie mnie czy jeszcze jakaś różnica jest pomiędzy tymi wersjami tabletu, czy moge kupić samego Pen a będę zadowolony..
Jak masz dziecko to warto. Ja mam a kupiłem tylko "pen" i nie do końca mój trzylatek radzi sobie z piórkiem (a czasem dobiera się do tabletu i komputera). Warto pewnie też dla przycisków (bo chyba w tablecie w tej wersji są 4 przyciski).
Moim zdaniem nie opłaca się pen&touch - touch jest mi nie potrzebne, poza tym jest tak samo irytujące jak w laptopach. Przyciski przydają się ponieważ można podpisać pod nie konkretne klawisze ale równie dobrze można sobie bez nich poradzić. Ja używam Pen&Touch ponieważ był mi w danej chwili potrzebny tablet,a tylko ten był akurat na stanie w sklepie. Pierwsze co zrobiłem po zainstalowaniu to wyłączyłem opcję touch. Jeżeli chodzi o czułość nacisku to ja używam tabletu na zasadzie używania myszki(kliknięcie) - czyli jak jest nacisk rysuje zawsze taką samą kreską
takpoprostu
02-11-2010, 11:15
ale spokojnie lewa rączka i klawiatura mogą zastąpić te przyciski prawda ?
Bartek_902
02-11-2010, 11:18
Ja mam pen&touch ale tylko ze względu że kiedyś u siebie w pracy mogłem kupić dla siebie ten model w cenie samego ,,pen" z funkcji touch jeszcze nie korzystałem,tzn testowałem ale wkurzało mnie to bardziej niz było użyteczne.
Co do samego tabletu to uważam że do zdjęć w zupełności wystarczy i nie widze sensu kupowania np intous-a przynajmniej w moim przypadku,jedyna zalety wyższych modeli to wiekszy rozmiar...
Poza tym i tak z tabletem działam zawsze w komplecie z myszką bo trochę drażni mnie robienie wszystkiego samym tabletem
takpoprostu
02-11-2010, 11:21
A przyciski aż tak bardzo Tobie ułatwiają pracę ?
Bartek_902
02-11-2010, 11:23
A przyciski aż tak bardzo Tobie ułatwiają pracę ?
Mam być szczery?
Nie używam ich,a nawet ich nie programowałem :) jestem za bardzo przyzwyczajony do mychy i klawiaturu i zawsze działam na tych 3 rzeczach
takpoprostu
02-11-2010, 11:26
no właśnie, chce by tablet dał mi dużo większą precyzję, ułatwienie w zmienianiu siły nacisku i wielkości pędzla... To wszystko :)
ale spokojnie lewa rączka i klawiatura mogą zastąpić te przyciski prawda ?
bez najmniejszego problemu :)
Jeśli pracujesz na Photoshopie, to przyciski mogą się przydać tylko i wyłącznie do regulacji siły nacisku piórka. To chyba jedyna funkcja z której korzystam klikając w mojego nieco przedpotopowego intuosa ;)
takpoprostu
02-11-2010, 12:01
a przyciski na piórku też mogę sobie zaprogramować tak ?
Nie wiem jak jest na windowsach, bo nigdy nie używałem z nimi tabletu, ale na maćku jest soft wacoma gdzie można sobie wybrać obszar roboczy tabletu i ustawić spooooro rzeczy.
PS. Wielkość i twardość pędzla w photoshopie to "[" i "]", oraz to samo z "shift". Pozdrawiam.
Jeśli pracujesz na Photoshopie, to przyciski mogą się przydać tylko i wyłącznie do regulacji siły nacisku piórka.Do tego to chyba wygodniej używać klawiszy 0..9 na klawiaturze.
a przyciski na piórku też mogę sobie zaprogramować tak ?
Domyślnie jest tak, że dolny przycisk to "rączka" do przesuwania fotki po oknie programu a górny to prawy przycisk myszy. I tak jest chyba najsensowniej.
Odpowiadając na wcześniejsze pytanie, ja przycisków na tablecie nie używam w ogóle.
takpoprostu
02-11-2010, 12:13
aha, czyli spokojnie mogę brać samego Pena i klawiaturka zastąpi mi te express keys. Dzięki śliczne za szybką pomoc :) zaoszczędziłem dzięki wam ponad 100zł ;]
rediconn
02-11-2010, 15:06
Dołączę się do dyskusji. Także rozważam zakup tabletu, kolega polecał Bamboo, z powyższych postów wyszło, że kupię wersję bez Touch ... dopytam tylko o rozmiar: A6 naprawdę styka do obróbki (głównie ślubne)? Nigdy nie miałem w rękach tabletu :) więc nie bardzo wiem, jak rozsądnie podejść do rozmiarów - rzucać się na większy czy A6 będzie wystarczająco wygodny?
takpoprostu
02-11-2010, 15:15
z tego co wyczytalem z roznych artykulow i wypowiedzi na forach, rozmiar a6 do retuszu fot jest najlepszy
z tego co wyczytalem z roznych artykulow i wypowiedzi na forach, rozmiar a6 do retuszu fot jest najlepszyDokładnie tak. Większy będzie wręcz gorszy. Mniej ergonomiczny, więcej miejsca na biurku. Większe rozmiary są przydatne w innych zastosowaniach.
Rozmiar A6 jest całkiem poręczny :), nie zajmuje za dużo miejsca na biurku i nie wymaga machania całą ręką.
Mr_Black
02-11-2010, 16:14
Kiedyś testowałem Tablet Pentagram XXL (robocza powierzchnia A4). Nie wiem jak bmaboo ale na tamtym nie można było się normalnie podpisać, o obróbce nie wspominając. Do tego operowanie całym przed ramieniem, zamiast samej dłoni z penem precyzji nie sprzyjało. Zatem A6 na pewno będzie lepszy (też się nad bamboo zastanawiam)
dreamstorm
02-11-2010, 18:05
Też kiedyś testowałem Pentagrama XXL, ale jak tablet to tylko Wacom. Przesiadłem się na Intuos 3 i jest rewelka. A6 też powinien dać radę, ale A5 wydaje się być w sam raz. Może kwestia przyzwyczajenia. Warto się zastanowić czy kupić wersję wide czy standardową (w zależności od posiadanego monitora)
rediconn
03-11-2010, 12:37
Dzięki wielkie za odpowiedzi :) Bamboo bez touch format A6 - zamawiam :)
przyciski dla mnie bezużyteczne, wolałbym większy obszar
Do tego to chyba wygodniej używać klawiszy 0..9 na klawiaturze.
Domyślnie jest tak, że dolny przycisk to "rączka" do przesuwania fotki po oknie programu a górny to prawy przycisk myszy. I tak jest chyba najsensowniej.
Odpowiadając na wcześniejsze pytanie, ja przycisków na tablecie nie używam w ogóle.
Tyle że tym zmienia się krycie i wypełnienie pędzla (z shiftem i bez), chodzi mi dokładniej o nacisk piórka jako takiego, w sensie jak mocno musimy je wbic w tablet, żeby uzyskać określony nacisk.
Odswieze temat.
Mam bamboo cth-460 pen&touch.
http://www.tablet4u.co.uk/product/en/bamboo-pen-touch.html
Jestem z niego bardzo zadowolony ale wczoraj kupilem za grosze nie uzywanego, nowego MTE-450 http://www.tablet4u.co.uk/product/en/bamboo-tablet.html
W sumie z mysla o sprzedazy bo dostane za niego na ebayu 3 razy wiecej niz za niego zaplacilem ale zaczolem sie zastanawiac czy nie podmienic swojego bambusa.
Wygladem MTE-450 podoba mi sie bardziej, do tego ma to kuleczko ze scrolem na srodku a i kabel wychodzi z innej strony co jeszcze bardziej pasuje do mojego biurka.
I tu pytanie. Czy da sie odczuc roznice w stopniowaniu nacisku pomiedzy 512 a 1024 i dokladnosc 0,5mm a 0,25mm bo jak by nie patrzec na opis a na wyglad to niestety nowszy pen&touch wyglada jak okrojona wersja.
Wiem mogl bym podpiac 450tke i sie pobawic ale jako ze jest nie uzywana to chce zeby taka pozostala jesli mial bym ja sprzedawac.
Dzieki za wszelkie podpowiedzi.
ma ktoś takiego http://allegro.pl/nowy-tablet-wacom-bamboo-touch-ctt-460-a6-fv-i2000690350.html
Mad piszesz że masz cth-460 ten jest ctt i doczytałem że jest mniejszy... ale cena jest kusząca. Warto czy lepiej tego większego?
KrzysiekT
18-12-2011, 20:39
Ja mam takiego tylko Pen i Touch, a to co na allegro to jest samo Touch - czyli tablet dotykowy bez piórka, coś jak ten Applowski gładzik Magic cośtam.
Generalnie uważam że do fot jest najlepszy rozmiar A5, ale mam ręce jak drwal, przez co wersja A6 jest dla mnie trochę przymała, bo mi ręka spoczywa w nieanatomicznym miejscu ;)
GMHusky przecież ten co pokazałeś to tylko Touch..
Ja polecę CTH-461 - jedyny minus, w miarę szybko zużywają się końcówki od piórka przy intensywnej pracy (a w którym nie.. :P)
aaa to już wiem, kurde dobrze ze nie zamówiłem... nie zauważyłem że jest tylko touch, zmylił mnie opis: Wbudowany uchwyt na pióro dla wygodnego przechowywania