PDA

Zobacz pełną wersję : 96dpi POMOCY

nocka
31-10-2010, 17:08
hej, potrzebuję natychmiastowej odpowiedzi, Otóż dostałam pytanie od kumpla któremu robiłam zdjęcia na kampanię wyborczą czy mój aparat robi zdjęcia tylko w 96dpi? szczerze mówiąc pierwszy raz się z takim czymś spotkałam, pierwszy raz słyszę jako zapalona amatorka. czy może mi ktoś wytłumaczyć o co w tym chodzi ? :oops: :) dodam że mam Canona 450d,

pozdrawiam

Tezet-gdynia
31-10-2010, 17:16
Dopuki zdjecie jest w formie cyfrowej - to wszelkie pytania o DPI sa raczej bez sensu. To jest ilosc punktow na cal. Nie cal matrycy, nie cal monitora, tylko na cal wydruku ;)

Majac zdjecie o wymiarach np 3000px x 2000px mozesz uzyskac wydruk:

- 10DPI - 762cm x 508cm
- 100DPI - 76,6cm x 50cm
- 1000DPI - 7,6cm x 5cm

I wszelkie posrednie wartosci jakie tylko sa mozliwe :)

mateuszkaratysz
31-10-2010, 17:22
Być może koledze chodziło o to, że dałaś mu zdjęcia z 96dpi kiedy on potrzebowałby zdjęcie o rozdzielczości większej np 300dpi.

Jak będzie dawał zdjęcie na billboard będzie potrzebował największej możliwej rozdzielczości.

Rozdzielczość zmienia się programowo - image resizer, photoshop, podobno w irfanie też można.

korona-pl
31-10-2010, 17:36
Jak będzie dawał zdjęcie na billboard będzie potrzebował największej możliwej rozdzielczości.

Na billboard to raczej mała rozdzielczość... :rolleyes:

hej, potrzebuję natychmiastowej odpowiedzi
DPI ustawiasz podczas obróbki... Zapytaj znajomego co potrzebuje i potem pytanie tutaj jak to osiągnąć :mrgreen:

mateuszkaratysz
31-10-2010, 17:36
Oczywiście pisałem o ppi, zapatrzyłem się na post kolegi wyżej.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Na billboard 300dpi to za dużo, myślałem o czymś innym pisałem o czymś innym.

Przecież na druk wielkoformatowy 72dpi to dużo....

korona-pl
31-10-2010, 17:43
hej, potrzebuję natychmiastowej odpowiedzi

Po zastanowieniu...
Nie pytaj znajomego, bo on też nie wie o co chodzi...:mrgreen:
Niech Ci da kontakt do osoby, która będzie robiła wydruk i tam dopytaj co jest potrzebne (jaki rozmiar wydruku i w jakij rozdzielczości).