Zobacz pełną wersję : 5D Mark II - skaza
Witam,
Od paru dni jestem posiadaczem nowego 5DII. Dziś zauważyłem że na każdym zdjęciu jest mała skaza. O co może chodzić? Jak widać na załączonych fotach, jest ona podobna na każdej focie, niezależnie od przysłony i ogniskowej. Pojawia się w tym samym miejscu w kadrze.
Podglądnąłem zdjęcia które pstryknąłem jako pierwsze przed kilkoma dniami i na nich też jest ta rysa. Nie dotykałem matówki, matrycy, lustra ani nic w środku korpusu, gołym okiem nie widać też na nich żadnych uszkodzeń.
Miał ktoś z czymś podobnym do czynienia? Gdzie szukać przyczyny?
Oto dzisiejsze foty testowe:
http://img828.imageshack.us/img828/2381/5diiskaza2.jpg
http://img44.imageshack.us/img44/5548/5diiskaza1.jpg
http://img441.imageshack.us/img441/2475/5diiskaza3.jpg
http://img831.imageshack.us/img831/2843/5diiskaza4.jpg
http://img541.imageshack.us/img541/9712/5diiskaza5.jpg
evangelion69
29-10-2010, 23:54
matryca ma pewnie rysę zrobioną gwoździem. Oddawaj do sklepu i bierz inny
orlen.ownlog.com
29-10-2010, 23:54
wszystko robiles na 24-105L ?
sprawdz czy nie masz paprocha na tylnej soczewce albo na matrycy.
Wszystko na 24-105 ale na innych szkłach jest to samo. Też podejrzewam rysę na matrycy ale nie widzę jej gołym okiem i chciałbym wykluczyć inne możliwości przed wizytą w sklepie.
Szczur88
30-10-2010, 00:26
Rysa na filtrze dolnoprzepustowym...
Przemek_PC
30-10-2010, 00:52
Albo może coś między filtrem a matrycą skoro nie widać tego z zewnątrz.
Raczej mało prawdopodobne żebyś 'gołym okiem' tą mikro ryskę zauważył.
Na Twoim miejscu byłbym już w sklepie i wracał z nową puszką. ;-)
Szczur88
30-10-2010, 13:40
Albo może coś między filtrem a matrycą skoro nie widać tego z zewnątrz.
To by było czarne/ciemne, nie takie...
Przemek_PC
30-10-2010, 13:44
Mówię o rysie albo mikropęknięciu bezpośrednio na matrycy albo na filtrze od wewnętrznej strony.
Szczur88
30-10-2010, 13:59
Ani to, ani to.
luck1985
30-10-2010, 15:26
Co za temat - sprzet nowy , idzie i sie wymienia - ogolnie dziala w sklepie.
A nawet jakby ktos napisal co to jest ,to co to da ?
Zrobilem kupe , mam zawolac mame czy sam podcierac tylek?
Litosci........
Foty na pena , zeby pan w sklepie obczail , sam sobie przestrzeli i sprawdzi i wymieni albo cos innego poradzi/zrobi.
Przemek_PC
30-10-2010, 17:30
Albo sprzedawca powie, że to wina użytkownika bo porysował filtr przy czyszczeniu matrycy. Może więc zanim pójdzie się na wojnę ze sprzedawcą to warto uzbroić się w argumenty?
Zrobilem kupe , mam zawolac mame czy sam podcierac tylek?
Litosci........
Wezwij pogotowie . Przecież nikt nie każe się wypowiadać na siłę.
Powracając do meritum , co do tematu to jak najbardziej na miejscu po to jest właśnie forum żeby dyskutować między innymi na takie tematy. Ja z ciekawością będę śledził ten wątek , miałem bardzo podobny przypadek w 5D ale zauważyłem ten fakt po upływie gwarancji tzn u mnie nie było widać na fotkach nic ale na matrycy była mała malusieńka rysa widoczna gołym okiem (wyszło podczas sprzedaży). Nigdy nie był czyszczony więc jestem pewny że to nie wada mechaniczna wyszłem na kombinatora bo kupujący był bardzo dokładny i ją odkrył..... Ja tak jak inni radzę Ci leć jak najszybciej do sprzedawcy i złóż reklamację ale może zakończyć się różnie bo jak udowodnisz że to ty nie zarysowałeś ?? no ciekawe jak podejdzie sprzedawca do tematu.
bo jak udowodnisz że to ty nie zarysowałeś ?
Tego właśnie się obawiam bo przecież tylko ja wiem że nie grzebałem nic w środku i że ta skaza jest od początku..
Zastanawia mnie jeszcze jedno. Jeśli ta kreska jest na każdym zdjęciu ostra, nierozmyta, czy nie oznacza to że znajduje się ona bezpośrednio na matrycy?
Na moje oko to nie jest mała skaza , moja była dużo mniejsza i było ją widać gołym okiem na matrycy, może nie odrazu ale jak się wpatrzyło.....
Podnieś lustro i dobrze oblukaj matrycę pod różnymi kontami jeśli nie znajdziesz spróbuj sobie doświecić delikatnym światłem.....
MariuszJ
30-10-2010, 19:03
Typowa rysa na filtrze dolnoprzepustowym wygląda jak na zdjęciach z 20D na tych zdjęciach:
http://canon-board.info/showpost.php?p=881474&postcount=311
Tu masz wyraźne kolory i dużą "ostrość" rysy. To matryca moim zdaniem, krzywda której absolutnie nie mogłeś zrobić sam. Nie ma co się zastanawiać, jeżeli jest gwarancja.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
Zapomniałem dopisać - lewy górny róg kadru.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
Przepraszam za syf w poście, zaczynam przyzwyczajać się, że edycja postów to jednak coś normalnego na forach internetowych.
to juz wszystlo zalezy od sklepu, bo musisz udowodnic ze to nie ty zrobiles a nie jestes zapewne w stanie. jezeli aparat byl odbierany na miejscu to sprzedawca moze ci powiedziec ze sprawdzic miales mozliwosc na miejscu , zawsze zrobic foto obejrzec na kompie itp, wiec uwazaj, to juz wszystko zalezy od sklepu, powiedz mi gdzie go kupiles? no i raczej wątpie aby ci poprostu przyjeli sprzet "uzywany" i dali nówke... najpewniej poprostu sprzet musiałby zostac wyslany a serwis stwierdzic ze to nie ty to zrobiles i naprawią, jednak jezeli stwierdza ze to uszkodzenie mechaniczne ktore moglo powstac w wyniku niewlasciwego uzytkownia aparatu (np czysczenie matrycy samemu) to musialbys im udowodnic ze nie to ty to zrobiles...
słaba sprawa, miejmy nadzieje ze wszystko pójdzie gładko i bedzie wporządku
według mnie to nie jest rysa ani jakiś paproch. rysy wyglądają inaczej. mnie się to widzi na coś mokrego, np; 1d (ileś tam) miały wadę, że smar z lustra syfił matrycę. być może to samo jest.
masz wyraźne kolory i dużą "ostrość" rysy. To matryca moim zdaniem, krzywda której absolutnie nie mogłeś zrobić sam. Nie ma co się zastanawiać, jeżeli jest gwarancja.
dokładnie też mi się tak wydaje - jakby mucha narobiła bezpośrednio na matrycę (włażąc pod filtr).
uczciwy fachowiec od razu stwierdzi, że nie mogłeś tego sam zrobić.
a jeżeli to jest uszkodzona matryca (a nie ryśnięta) - to spróbuj jeszcze samodzielnego mapowania pikseli - może pomoże. zresztą naprawa w serwisie i tak zapewne tylko do tego by się sprowadzała... :roll:
(tzn. zmapowali by ci piksele zamiast wymieniać body/matrycę, ciężka sprawa :neutral:)
Jeszcze raz obejrzałem matrycę (filtr) i dalej nie widzę żadnej skazy. Ale faktycznie nie wygląda to jak rysa na filtrze, która byłąby rozmyta na zdjęciach. Raczej na pewno coś z matrycą, może rzeczywiście jakiś smar czy inny syf bezpośrednio na niej? :/ Tylko podejrzanie linearny mi się wydaje..
Aparat kupiłem w krakowskim sklepie internetowym, jednak odebrałem go osobiście (do Krakowa mam 120 km).
Spróbowałem myku z ręcznym 'mapowaniem' (czyli podniesienie lustra i otwarcie migawki na minutę przy zaślepionym obiektywie) i nie pomogło, zresztą chyba nie miało prawa bo działa ponoć na hot pixele, a to na nie nie wygląda.
No nic, po Wszystkich Św. zadzwonię do sklepu i ustalę co dalej z tym począć.. W sumie wada niewielka ale przy takim sprzęcie dla mnie nie do przyjęcia.
Skaza na zdjęciach, które zamieściłeś jest ledwo widoczna (nie mówię o powiększeniu). Zmniejsz je jeszcze do wielkości matrycy to w ogóle zniknie, jedynie mikroskop mógłby pomóc.
Sam nie byłbyś w stanie tego zrobić, chyba że po kupnie nowego aparatu, rozebrałeś go, usunąłeś filtr i czyściłeś matryce.
Niedorzeczne prawda, myślę że sprzedający to zrozumie. Życzę powodzenia w wymianie sprzętu.;-)
Aparat kupiłem w krakowskim sklepie internetowym, jednak odebrałem go osobiście (do Krakowa mam 120 km).
No wiec mogą ci powiedzieć że mogles sprawdzić w momencie odbioru...:(
No nic, po Wszystkich Św. zadzwonię do sklepu i ustalę co dalej z tym począć.. W sumie wada niewielka ale przy takim sprzęcie dla mnie nie do przyjęcia.
najpewniej wysla cie do serwisu, a jak nie to i tak bedzie musial go odwiedzic, moze najlepiej odrazu z nimi sie skontaktuj bedzie szybciej
lukasz b
31-10-2010, 08:01
jak nie sklep to poźniej serwis...
jezeli to nie pomoże to skontaktuj się z INFOLINIĄ KONSUMENCKĄ, jeżeli to jest świeża sprawa to możesz się powołać na (dokładnie nie pamiętam) "towar niezgodny z opisem" lub tez jezeli to nie ma 6miesiecy jako wada ukryta ;-)
jeżeli bedziesz chciał więcej na ten temat to później dopisze - jak moja LP wstanie ;-)
Sprawa załatwiona. Dziś odebrałem aparat z serwisu na Żytniej, wymienili cały zespół matrycy i wygląda na to że nic przy okazji nie upaćkano i nie zniszczono. Rysy nie ma, wszystko działa. Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem.