PDA

Zobacz pełną wersję : Co kupić ?

oleju
28-10-2010, 11:53
Witam,
Jest to mój pierwszy post i nie jestem pewien czy trafiłem na dobre forum :)
Mam zamiar przesiąść się z systemu Olympusa właśnie na Canona, po sprzedaniu sprzętu jaki mam miałbym do rozdysponowania ok. 2500 zł, szukałbym czegoś w kierunku fotografii ślubnej, reportażowej, co moglibyście polecić ? Sprzęt oczywiście szukałbym używany. Wstępnie zastanawiałem się nad puszką 40d, używany można już kupić za ok. 1700 zł, ale jaki/jakie obiektyw/y ? I czy w ogóle w takim przedziale cenowym znalazłbym coś ?

Pozdrawiam

dobro-konieczne
28-10-2010, 12:06
Co do puszki 40d, to na początek powinna Ci wystarczyć, ale ze szkiełkami do tej kwoty to będziesz miał problem. Zastanów się nad 50 1,4 , choć w twoim wypadku będziesz pracował na cropie, to może była by lepsza 30 /1,4 Sigmy.

oleju
28-10-2010, 12:10
Dzięki:) A co z 50/1.8 Canona ? Jest w dobre cenie a jasność wydaje się niezła.

Erg
28-10-2010, 12:13
Używane 40D i używany Tamron 17-50 f2.8 (starsza wersja bez stabilizacji) byłoby zestawem dość uniwersalnym na początek.
Ale na ślub potrzebowałbyś jeszcze lampy. No i oczywiście nie mówimy tu o profesjonalnym poziomie usług. Ot tak, u kuzynki popstrykać, czy u kolegi, albo jako drugi fotograf. Poszukaj, ( http://maciejko.net/cbsearch/ ) na forum są już podobne wątki.

A co do 50 f1.8, przy ograniczonym budżecie naprawdę warto kupić, jako pierwszą portretóweczkę. Ale zastosowania ślubne też odpadają, bo ten obiektyw nastawia ostrość głośno, wolno, i w kiepskich warunkach oświetleniowych często niecelnie
Pozdrówka

oleju
28-10-2010, 12:25
A czy sama puszka 40d daje późniejsze możliwości rozwoju ? Tzn jeśli zainwestuje po jakimś czasie w lepszy obiektyw to czy jakość(poziom wykonanych fotografii- mówię o samych aspektach technicznych, nie umiejętnościach fotografa) znacznie się poprawi ?

Pozdrawiam, i dziękuję z góry :)

Erg
28-10-2010, 12:46
40d to dobra puszka, oczywiście możesz potem rozbudowywać zestaw, dokupując inne obiektywy, i jakość zdjęć będzie wzrastała. Choć to jest w zasadzie prawidłowość, bez względu na model puszki, wzrost jakości szkieł poprawi jakość obrazka.
Dla mnie jedyną irytującą wadą 40D jest słaby wyświetlacz, obraz na nim jest dość mydlany i ciężko ocenić ostrość zrobionego zdjęcia. Ale da się z tym żyć, najważniejsze żeby zdjęcia wyglądały ok po zgraniu na komputer :)

dobro-konieczne
28-10-2010, 12:47
Czterdziestka to udany model i idealna na początek, i przy lepszych obiektywach będziesz mógł dalej się rozwijać, ale z biegiem czasu zacznij myśleć o pełnej klatce. Niedrogim rozwiązaniem jest zainwestowanie starą dobra piątkę.

Lapatik
28-10-2010, 13:06
... Niedrogim rozwiązaniem jest zainwestowanie starą dobra piątkę.

niedrogim? chłopak ma na aparat i obiektywy 2,5k

40D jest OK po przesiadce z OL bedziesz widział różnice (mowisz ok 1700)
50 1.8 fajne szkiełko jak za takie pieniądze (używke za 300-350 kupisz)
to zostaje Ci jeszcze 500zl a przydałby Ci sie jakiś szerszy kąt i lampa..

Erg
28-10-2010, 13:21
Ale kolega Oleju ma do wydania 2500 pln, starej piątki za tyle nie kupi, a gdzie kasa na szkła? Przy tym budżecie nie ma co myśleć o pełnej klatce. Moim zdaniem minimum na start w FF to ze dwa razy tyle.
Dopóki budżet nie wzrośnie, nie ma na co czekać. Kup cropa z obiektywem, i zbieraj kasę. Zanim uzbierasz kolejne 2500, będziesz już pewno wiedział lepiej, czego Ci brakuje. Jeśli zdecydujesz się na przejście na pełną klatkę, to na odsprzedaży używek też wiele nie stracisz. A do tego czasu, ciesz się 40d :)

Pozdrowka

CyrJak
28-10-2010, 13:25
ekhem ale po cholere gościowi szklarnia, body jak nawet nie będzie miał w czym to nosić i na co fotki zapisywać? Generalnie przy składaniu zestawu "od zera" powinno się to liczyć, nie?
Body - 40d to już z 1400zł
Szkiełko, no zostało nam 1100.. dorwie może używanego 17-50 tamrona bez VC
no i powinno starczyć na jakąś tanią torbe i karty pamięci.. ;P

Trzeba wybrać, czy chcesz mieć przyzwoite szkło albo kita i lampe.
No niestety, kwota ogranicza cie BARDZO mocno.

oleju
28-10-2010, 13:29
Spokojnie, napisałem, że się przesiadam się z systemu Olympusa, karte, torbe i inne akcesoria mam, zdaje sobie sprawę, że potrzebuję lampe ale z tym mogę poczekać, bo będę cykać też coś w plenerze a tu mogę zadowolić się blędą. Chodzi mi tylko o radę co do korpusu i szkła. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam

CyrJak
28-10-2010, 13:36
Spokojnie, napisałem, że się przesiadam się z systemu Olympusa, karte, torbe i inne akcesoria mam, zdaje sobie sprawę, że potrzebuję lampe ale z tym mogę poczekać, bo będę cykać też coś w plenerze a tu mogę zadowolić się blędą. Chodzi mi tylko o radę co do korpusu i szkła. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam

No tak, ale blenda w reporterce to raczej sie nie sprawdza..
Skoro możesz poczekać na lampe, bierz 40d i 17-50 2.8 tamrona bez vc. Fajne szkiełko, fajne body powinieneś być zadowolony. Potem jak ma być do reporterki się dokupi 580EX i będzie można katować ludzi :D

mar_ko
28-10-2010, 13:59
[...]
Skoro możesz poczekać na lampe, bierz 40d i 17-50 2.8 tamrona bez vc. Fajne szkiełko, fajne body powinieneś być zadowolony. Potem jak ma być do reporterki się dokupi 580EX i będzie można katować ludzi :D

Ja myślę tak samo. Mam 40D i 17-50 bez VC. Jestem zadowolony - szczególnie jak sobie porównam zdjęcia jakie robiłem "nielustrzanką". Chociaż z drugiej strony wiem, że zadowolenie jest stanem przejściowym. Czym więcej zdjęć zrobisz (obejrzysz zdjęcia innych) to prędzej czy później dojdziesz do wniosku, że zestaw jaki posiadasz jest niekompletny.
Mi na przykład zaczyna brakować do Tamrona czegoś przed 17 i czegoś po 50.
Nie wiem tylko, co najpierw (C10-22, czy L-ka 70-200).

CyrJak
28-10-2010, 15:37
Ja myślę tak samo. Mam 40D i 17-50 bez VC. Jestem zadowolony - szczególnie jak sobie porównam zdjęcia jakie robiłem "nielustrzanką". Chociaż z drugiej strony wiem, że zadowolenie jest stanem przejściowym. Czym więcej zdjęć zrobisz (obejrzysz zdjęcia innych) to prędzej czy później dojdziesz do wniosku, że zestaw jaki posiadasz jest niekompletny.
Mi na przykład zaczyna brakować do Tamrona czegoś przed 17 i czegoś po 50.
Nie wiem tylko, co najpierw (C10-22, czy L-ka 70-200).

Powiem Ci że ja zadowolny z kita byłem do czasu.. w którym mi jeden gość dał pobawić się 10-20 hsm sigmy, tym ciemniejszym.. Cholera zakochałem się w fotkach z oczka, zobaczyłem że szerzej jak kit jest super. Fakt, wszystko przyjdzie z czasem. Na razie kupiłem tego tamrona którego polecam autorowi tematu, z resztą mój onan sprzętowy chodzi sobie w podpisie :-)

Generalnie, jeżeli gość kupi to co mu polecamy, tzn tamrona + C40D powinien być bardzo zadowolony. Samo szklo jest cudne, fajnie wykonane itp.

Będzie chciał więcej jak sie zapatrzy na fotki robione pewnie jakimś 10-20 albo jak ktoś dam mu takie cudaczne cudo w łapki :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No jeszcze co do fot robionych czymś gorszej jakości, kompatkem itp... To chyba każdy widzi różnice w swoich fotkach wykonanych kiedyś kompatkem.. i teraz canonem ;P

oleju
28-10-2010, 15:52
Gdzie jest napisane, że używałem kompaktu ? Miałem zestaw Olympus e-510 + double kit.

CyrJak
28-10-2010, 16:28
Gdzie jest napisane, że używałem kompaktu ? Miałem zestaw Olympus e-510 + double kit.

Czy ja napisałem że to było odnośnie ciebie :-)? Taki darmowy offtop.

Lapatik
28-10-2010, 18:09
5tys to itak za mało jak na FF za samo 5DmkI zadbane musisz dac ok 4k a 1 tysiak na szkielka do to niewiele;p

tomek s
28-10-2010, 18:13
Samo szklo jest cudne, fajnie wykonane itp.

Napisz, że nie miałeś na myśli tego klekoczącego Tamrona wystruganego z tandetnego plastiku :lol:
pozdr

CyrJak
28-10-2010, 18:33
Napisz, że nie miałeś na myśli tego klekoczącego Tamrona wystruganego z tandetnego plastiku :lol:
pozdr

Jak sie kupuje na bazarze to sie ma, mój nie klekocze i nie wydaje się być plastikowym gównem.

jacek_73
28-10-2010, 20:10
pozdr

zapomniałeś napisać o źle działającym autofocusie.
Jeszcze trochę i się dowiem że jakieś 50tys. zdjęć mam nieostre :)
Pozdrawiam!

P.S.
Bardzo nieostre bo używam starej sigmy.