Zobacz pełną wersję : Zmiana firmware a kalibracja szkieł
dostałem właśnie maila z Żytniej, że wspaniałomyślnie wgrali mi do puchy nowy firmware (taki gift najwidoczniej).
Samą puszkę dostali aby skalibrować do niej moje szkło.
Teraz proste pytanie - czy i jak się ma zmiana softu w body, do kalibracji dwóch innych szkieł od Sigmy, które wcześniej były ustawiane pod ten korpus?
Piotru26
28-10-2010, 13:26
Ja to bym się martwił nie firmware'm a faktem, że ci skalibrowali puszkę pod szkło, które im podesłałeś a domu leżały wcześniej dwie sigmy. Sam jestem ciekawy odpowiedzi na twoje pytanie od jakiegoś specjalisty. Przy okazji zadam swoje:
Czy jak mam skalibrowane body po mojego Tamrona i odeślę do kalibracji body i np. 50mm Canona to chłopaki z serwisu tak namieszają że już Tamron nie będzie ostrzył?
Dla uproszczenia załóżmy że wysyłam sprzęt do hipotetycznego serwisu znającego się na swojej robocie (nie na Żytnią???)
skalibrowali puszkę pod szkło, które im podesłałeś a domu leżały wcześniej dwie sigmy.
dostali szkło aby ustawić je do body. o wgrywaniu nowego FW nie było jakiejkolwiek rozmowy ani pytania z ich strony...
sebcio80
28-10-2010, 13:47
Czy jak mam skalibrowane body po mojego Tamrona i odeślę do kalibracji body i np. 50mm Canona to chłopaki z serwisu tak namieszają że już Tamron nie będzie ostrzył?
Dla uproszczenia załóżmy że wysyłam sprzęt do hipotetycznego serwisu znającego się na swojej robocie (nie na Żytnią???)
można kalibrować samo body pod wszystkie szkła, mozna kalibrować body tylko pod dane szkło, można w końcu kalibrować tylko obiektyw (nie ruszajac body)
MariuszJ
28-10-2010, 13:56
można kalibrować samo body pod wszystkie szkła, mozna kalibrować body tylko pod dane szkło, można w końcu kalibrować tylko obiektyw (nie ruszajac body)
Niestety, nie za bardzo można wykalibrować body pod dane szkło.
Parametr kalibrujący AF w body jest jeden. Mikroregulacja działa w ten sposób, że koryguje go o wbitą przez użytkownika wartość w zależności od przypiętego obiektywu (jego sygnatury).
Obiektywy z USM mają więcej parametrów kalibracyjnych, pozwalających na aproksymację krzywej maksymalizującej MTF dla różnych ogniskowych (zwykle skrajnych).
... Sam jestem ciekawy odpowiedzi na twoje pytanie od jakiegoś specjalisty...
Nie jestem specjalistą ;) ale zadałem takie pytanie jakiś czas temu gdy odbierałem z Żytniej komplet po kalibracji i powiedziano mi ze upg firmware nie ma wpływu na kalibracje i mogę swobodnie aktualizować
pozdr.
Hellfire
09-02-2011, 23:44
Mi się ostatnio wszystkie ustawienia kalibracji skasowały i pojęcia nie mam dlaczego. Nowego firmware nie wgrywałem, ani nie przywracałem ustawień domyślnych (to tak offtopowo trochę).
zadałem takie pytanie jakiś czas temu gdy odbierałem z Żytniej komplet po kalibracji i powiedziano mi ze upg firmware nie ma wpływu na kalibracje i mogę swobodnie aktualizować
no to fajnie.
zadałem identyczne pytanie niecały miesiąc temu po odebraniu z kalibracji starej 350D i 50/1.4 i dostałem taką odpowiedź:
"Witam
Wgranie oprogramowania może usunąć przeprowadzone regulacje.
Pozdrawiam,
C.S.I. Foto i Video"
i bądź tu mądry :wink:
Mi się ostatnio wszystkie ustawienia kalibracji skasowały i pojęcia nie mam dlaczego.
a skąd wiesz, że się skasowały?
mxw - potwierdzam, dostalem wlasnie odpowiedz na maila ze może skasować. Jakoś trochę brak mi w tym logiki. Firmware aktualizuje soft body, a:
- często oddajemy obiektywy do kalibracji bez body, wiec to co w body nie ma wpływu na kalibracje obiektywu, oczywiście w kontekście aktualizacji firmware
- w serwisie można za drobna opłatą dać body do aktualizacji firmware, a nie słyszałem o przypadku żeby do tej czynności wymagano przyniesienia kompletu szkieł w celu sprawdzenia czy aktualizacja nie spowodowała potrzeby kalibracji, co więcej wątpię żeby sprawdzano nawet to szkło, które jest na body biorąc pod uwagę szybkość realizacji tej usługi, a wiec serwis świadomie realizuje jedna usługę z ryzykiem po stronie klienta ze zaraz będzie musiał wywalić x stów na doprowadzenie swojego sprzętu do stanu sprzed aktualizacji?
i jeszcze kilka nieścisłości chodzi mi po głowie, które w warstwie logicznej podważają powiązanie aktualizacji fw z kalibracją, ale biorę poprawkę na to że w przypadku Canona logikę trzeba na bok ;) przynajmniej logikę patrzącą z punktu widzenia interesu użytkownika.
Hellfire
10-02-2011, 17:00
a skąd wiesz, że się skasowały?
Tak strzelam, że mając wszystkie szkła na jakimś minusie, a potem mając zero dla wszystkich to drogą dedukcji wydaje mi się, że ustawienia się skasowały. No, ale mogę się mylić ;)