Zobacz pełną wersję : pierwszy szeroki kąt w 50d.
adamus84
27-10-2010, 21:11
witam.
Nabyłem ostatnio moją pierwsza lustrzankę czyli canona 50d z obiektywem
Canon EF-S 18-135 f/3.5-5.6 IS. jestem początkujący i szukam obiektywu szerokokątnego głównie do focenia moich realizacj (wnętrza). zastanawiam się nad
Samyang 8mm F3.5 fish-eye
słyszalem kilka ciepłych słów o nim... może ktos cos doradzic.
wiem ze mamy calą gamę drogich obiektywów ale szukam narazie czegos tańszego.
Bartek_902
27-10-2010, 21:18
raczej nie każdy bedzie zadowoly z zniekształceń jakie daje nam fish,szczególnie przy foto wnętrz...dołóż pare złotych i kup sigme 10-20 bardziej uniwersalnie będzie
dziobolek
27-10-2010, 21:21
Użyj http://maciejko.net/cbsearch/ i poczytaj.
Jest tu mnóstwo na ten temat.
Pozdrówka!
michael_key
27-10-2010, 22:01
Szukaj zanim założysz wątek (http://www.google.pl/search?num=100&hl=pl&tbo=1&q=szeroki+k%C4%85t+site%3Acanon-board.info&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=).
Jedyny sensowny i uniwersalny do 50-ki to C10-22.
Samyang daje fajne efekty ale jakościowo nie jest orłem, zastosowanie dość specyficzne i moim zdaniem monotonne, zaletą na pewno jest cena i choćby dlatego warto go mieć.
A ja polecę to co zawsze, czyli szukajkę i Tokinę 11-16/2.8.
Z tego co mi wiadomo, to jeśli by dobrze kadrować, to wychodzi nam 14mm szerokiego kąta.
Wtedy Samyang może się okazać ciekawym szkłem ;)
komarsnk
27-10-2010, 23:38
witam.
zastanawiam się nad
tańszego.
ja osobiście odradzam Samyanga. Owszem - bardzo go lubię, ale nie zawsze (rzadko) są warunki do przymykania do f/8, a tylko na przysłona daje w miarę dobre obrazki (bez wycinania na kompie bo wtedy też jest już źle). Tak więc jeśli fotografujesz wnętrza to musiałbyś mieć dobre zaplecze lamp studyjnych, a i owymi lampami ciężko będzie równomiernie oświetlić kadr, który obejmuje ten obiektyw ;)
Nie miałem w ręku ale dużo dobrego słyszałem o wspomnianej już Tokinie 11-16mm f/2.8
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sorry za źle powycinany cytat ;)
Z tego co mi wiadomo, to jeśli by dobrze kadrować, to wychodzi nam 14mm szerokiego kąta.
Wtedy Samyang może się okazać ciekawym szkłem ;)
Kadrowanie z rybiego oka nie pomaga. Co najwyżej "defish" (było ostatnio na forum)
zdRAWki
PS o szerokim kącie do cropów też było :P
xxkomarxx
28-10-2010, 08:49
A czym się różni szeroki kąt do 50 d od szerokiego do innych cropów. Niczym.
Poczytaj trochę wątków jest mnóstwo.
jacek_73
01-11-2010, 23:23
Tak sobie patrzę i widzę, że ten samyang coraz droższy się robi :???:
Za niewiele więcej da się wytargać całkiem dobrą tokinę12-24/4. Wybór należy do Ciebie.
Pozdrawiam.
Sigma 10-20, bardzo fajne szkło pod kropa. Za 1300 idzie wyrwać starą wersję.
Moim zdaniem Canon EF 10-22mm f/3.5-4.5 jest tym co powinno Cię zainteresować. Nie nowy (bo po co przepłacać) ale używany w dobrym stanie to jest pod cropa bardzo dobry nabytek. Za ok 2 tys masz dobre, szerokie szkło.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No a gdyby ktoś twierdził, że ciemno w tym obiektywie to biorąc pod uwagę, że chcesz robić zdjęcia wnętrz to nie ma wielkiego znaczenia. Statyw rządzi ;).
witam.
Nabyłem ostatnio moją pierwsza lustrzankę czyli canona 50d z obiektywem
Canon EF-S 18-135 f/3.5-5.6 IS. jestem początkujący i szukam obiektywu szerokokątnego głównie do focenia moich realizacj (wnętrza). zastanawiam się nad
wiem ze mamy calą gamę drogich obiektywów ale szukam narazie czegos tańszego.
Pierwsze zasadnicze pytanie to - czego Ci brakuje w Canonie?
wg mnie fish to bardzo bardzo specyficzne szkło i raczej nie do wnętrz, zastanów sie jednak czy nie warto dołozyć pare groszy i kupić polecana Sigmę 10-20 lub Tokine 12-24. Będzie szerzej od canona a z efektów bedziesz zadowolony.
Paviarotti
07-11-2010, 01:23
Obiektyw (8mm) jak dla mnie rewelka. Kupiłem nowego za śmieszną cenę i sprawuje się dobrze. Fakt, że trzeba go przymykać do f/8 żeby mieć dobrą jakość (noo awaryjnie do f/5.6), ale pamiętajmy, że mamy tutaj 8mm i czas naświetlania może być długi, spokojnie przy 1/10 można robić. Jeśli miałbym płacić za niego grubsze pieniądze to faktycznie chyba wolałbym po prostu UWA w stylu 10-20 Sigmy.
Inną kwestią jest czy taki efekt będzie Ci się podobał. Sam byłem sceptycznie nastawiony - że fish to tylko do specyficznych zastosowań i większość czasu będzie leżał w torbie. A tutaj niespodzianka - zapinam go często. Jak Ci się sprawdzi we wnętrzach to nie wiem. Ja mogę jedynie podesłać kilkanaście moich zdjęć z 50D i tego fisha (http://paviarotti.wordpress.com/tag/8mm/) <- uwaga, dużoo MB ;)