PDA

Zobacz pełną wersję : Przejściówka EF/FD

widelko
27-10-2010, 17:49
Witam wszystkich.
Posiadam aparat Canon EOS 50d i obiektyw TOKINA SD 70-210mm 1/4 - 5,6.
Może ktoś z Was orientuje się, czy opłaca się kupić przejściówkę (chyba tak to się nazywa), aby połączyć aparat z tym obiektywem. Jeśli tak to proszę mi jakąś polecić. Czy to się opłaca? Nie wiem co mam zrobić z tym obiektywem. Wykorzystać czy wyrzucić. (Nabyłam go przez pomyłkę) Czy zdjęcia nie będą traciły na jakości? Bardzo proszę o pomoc. Może to jest oczywiste, lecz ja się na tym nie znam.
Pozdrawiam, Magda.

jacapa
27-10-2010, 18:55
Jaki jest bagnet w tej Tokinie ?
Zakładamy że Canon FD. Są dwa rodzaje przejściówek FD/EOS. Tanie bez optyki czyli nie pozwolą ostrzyć na nieskończoność. Droższe z soczewką , pozwalają uzyskać nieskończoność , ale słaba optyka powoduje degradację obrazu.
Jest też trudno dostępna oryginalna przejściówka firmy Canon. Podobno b.wysokiej jakości i degraduje obraz bardzo nieznacznie lub wcale jak twierdzą niektórzy. Niestety i ona ma wadę, bardzo istotną , kosztuje ok. 1000$ na e-bay.

Viracocha
27-10-2010, 18:56
Lepiej odpuść sobie tą przejściówkę. Nie dość, że obiektyw niezbyt warty zachodu, to jeszcze przejściówka posiada soczewkę, która jakości na pewno nie polepszy.

widelko
27-10-2010, 19:55
Tokina z bagnetem FD.

Lepiej odpuść sobie tą przejściówkę.
Dziękuję za konkretną odpowiedź. Myślałam, że chociaż do makro się przyda, no ale trudno. Obiektyw nadal będzie zdobił półkę.
Dziękuję i pozdrawiam.

N00bek
28-10-2010, 21:06
Myślałam, że chociaż do makro się przyda
Możesz spróbować. Sprawdź średnicę mocowanie filtrów i kup filtr odwrotnego mocowania. Podczepisz i będzie makro robić :)

widelko
28-10-2010, 21:09
Jeszcze Was pomęczę trochę.
Co myślicie o dokupieniu pierścienia odwrotnego mocowania (w tym przypadku chyba 52/58) i połączeniu kitowego obiektywu (18-55) z wyżej wymienioną tokiną? Będzie miało to sens?

jacek_73
28-10-2010, 21:18
nie wiem, ale dużo nie zubożejesz, a kto wie może macro okaże się tym co lubisz najbardziej i zaczniesz karmić resztę populacji ładnymi obrazkami :)

zieloo
28-10-2010, 21:19
Zależy co chcesz uzyskać.

Jeśli idziesz w stronę dużych skal odwzorowania to spróbuj na początek kupić pierścień odwrotnego mocowania do eosa, tzn. z jednej strony bagnet z drugiej mocowanie filtrowe 52, albo 55mm. Obiektyw (dowolny, albo tokina, albo kit) mocujesz tyłem na przód. Skala będzie spora, mała odległość przedmiotowa.

Kontrukcje z dwoma obiektywami dają jeszcze większe skale, ale już nie pamiętam jak się ja liczyło :) Ogólnie jest to mało poręczne, a tylną soczewką praktycznie dotyka się przedmiotu...

Zacznij od czegoś takiego: http://allegro.pl/pierscien-odwrotnego-mocowania-canon-ef-58mm-i1281238164.html

jacapa
28-10-2010, 21:59
Jeśli chcesz kombinować w makro , to możesz obiektyw podpiąć odwrotnie lub normalnie poprzez przejściówkę plus pierścienie. Druga opcja jest droższa i chyba nie warto tyle inwestować w ten obiektyw.