PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do 1000d?

jarek479
26-10-2010, 23:18
Witam!
Jestem tu nowy, ale dużo zdążyłem już przeczytać :)
Zastanawiam się nad kupnem 1000D i moje pytanie brzmi czy warto dołożyć 100zł i wziąć to zamiast kita http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-1000d-tamron-af-18-200-mm.bhtml vs http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-1000d-18-55-mm.bhtml
Te 100zł nie robi różnicy, ale troche poczytałem i obawiam się o właściwości optyczne tego tamrona, chociaż wiem, że KIT to też żadne cuda. Gdybym się zdecydował to pewnie dokupiłbym jeszcze stałkę 50mm i narazie to by musiało mi wystarczyć. Więc wg was warto czy nie? Pozdrawiam

Przemek_PC
26-10-2010, 23:44
Z obiektywami jest podobnie jak np. ze sprzętem audio. Jeden usłyszy różnicę w dźwięku sprzętu trzykrotnie droższego a inny nie. To że dla kogoś dany obiektyw jest słaby nie oznacza, że będzie słaby dla wszystkich. Trudno więc powiedzieć czy obrazek z 18-200 uznasz za gorszy od 18-55, oczywiście mowa o normalnych zdjęciach a nie zdjęciach tablic testowych. Zależy co chcesz fotografować, w jakich warunkach oświetleniowych i z jakim przeznaczeniem (oglądanie na TV, kompie, odbitki z labu itp itd.) To co jest fajnego w Tamronie to zakres choć jak wiadomo szeroki zakres ogniskowych zawsze pociąga za sobą spadek jakości obrazka. Pytanie czy ten spadek zauważysz i czy będzie on dla Ciebie uciążliwy (znam ludzi którzy nie widzą różnicy między szkłem za 100zł a takim za kilka tysięcy). Moja rada, zabierz do sklepu kartę pamięci, porób zdjęcia obydwoma obiektywami ale takie jak będziesz zwykle robił w więc nie kartki z testami i na spokojnie w domu podejmij decyzję. Nie oczekuj konkretnej odpowiedzi bo to TY masz być zadowolony z zakupu.

N00bek
27-10-2010, 00:27
zabierz do sklepu kartę pamięci,
Gorzej jeśli wymuszą od niego posiadanie akumulatora jak to bywa w Toruńskim RTV EURO AGD:(

Na temat Tamrona 18-200 oraz jego hmm konkurenta Sigmy 18-200 na pewnej stronie znalazłem porównanie. Sam kiedyś skusiłem się na właśnie taką promocję w EURO. Kupiłem wtedy D80tkę + 18-200 Tamrona. Nic nie wiedziałem. Nawet się nie naczytałem nic na jego temat. Zdjęcia cykałem i byłem zadowolony.

Dopiero potem coś mi walnęło do głowy żeby go sprzedać i kupić kit. Naprawdę nie ma co się przejmować opiniami. Jeśli naprawdę chcesz szkła żeby zabrać go wszędzie gdzie Ci tylko wygodnie. To bierz 1000d z właśnie tym Tamronem.

jarek479
27-10-2010, 07:11
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi :)

Przemek_PC
27-10-2010, 09:29
Gorzej jeśli wymuszą od niego posiadanie akumulatora jak to bywa w Toruńskim RTV EURO AGD:(

Wtedy idzie się do innego sklepu. BTW ten sklep w moim mieście ma dość wysokie ceny na sprzęt foto.

N00bek
28-10-2010, 10:41
Przemek_PC, nie tylko u Ciebie. Ale w Toruniu -czyli u mnie są zaledwie dwa sklepy to EURO, gdzie da radę pomacać sprzęt i fotojoker, gdzie ciężko o jakiekolwiek obeznanie*

FJ miał kiedyś taką usługę, że można było sprzęt zamówić do testu za bodajże 35zł. Zamówiłem u nich w sklepie internetowym przyszedł 24-70. Miałem się zgłosić bodajże jakoś na początku tygodnia. Przyszedłem podałem jej zapis ze sklepu internetowego chciałem już zabrać go do testów* a tu babeczka zażądała ode mnie 400zł. Tłumaczę, że wszystko opłacone. Nie, bo to jest niezgodne z regulaminem. Wskazałem jej adres strony FJ z regulaminem i wytłumaczeniem usługi. Nie - ona musi zadzwonić do przełożonego, bo jej nie poinformowano. Trzy tygodnie użerałem się z nimi w końcu tę sigmę pożyczyłem w PRO Centrum. Fj kasę oddało po dokładnie miesiącu z przeprosinami od prezesa. Wtedy dopiero babeczka chciała mi go wypożyczyć. Odmówiłem i podziękowałem.

1^* sprzedający nie potrafią odróżnić filtra polaryzacyjnego od UV-ki jak nie mają ochoty czegoś sprzedać to tłumaczą, że nie mają i nigdy nie mieli, co jest niedorzecznością, bo wisi za nimi
2^* potrzebowałem do pewnego projektu ;)

Kurde ale OT zrobiłem.
Co do Euro to jedynym jeszcze opłacalnym szkłem jest chociażby 70-200/4 - cena 2370zł jeszcze jest odpowiednia. Jednak to, że za kit z Is-em życzą sobie około 900zł to przesada. http://www.euro.com.pl/obiektywy2/canon-ef-s-18-55-mm-f-3-5-5-6-is.bhtml

;(

namoamo
28-10-2010, 11:44
W euro ceny co chwilę się zmieniają, 70-200 i za 2100 można trafić na ich stronie ;-)

Siemek
30-10-2010, 22:57
Ja bym na twoim miejscu brał C1000D z C18-55, a do tego C50/1.8 i zacząłbym zbierać na lampę C430exII. 18-55 będzie do wnętrz, a 50/1.8 do zewnętrz, a jak się dorobisz lampy, to zobaczysz jakie cuda może zdziałać 18-55 w połączeniu z lampą.

N00bek
31-10-2010, 09:49
zobaczysz jakie cuda może zdziałać 18-55 w połączeniu z lampą.

Będąc na wielu koncertach u mnie w mieście, często widywałem właśnie studentów z takimi zestawami. No nie powiem zdjęcia rzeczywiście wychodziły całkiem całkiem. Jednak praca zarobkowa na kicie wprawiała mnie w obrzydzenie:-?

jacek_73
31-10-2010, 10:07
Ja bym na twoim miejscu brał C1000D z C18-55, a do tego C50/1.8 i zacząłbym zbierać na lampę C430exII. 18-55 będzie do wnętrz, a 50/1.8 do zewnętrz, a jak się dorobisz lampy, to zobaczysz jakie cuda może zdziałać 18-55 w połączeniu z lampą.

Tak, od czegoś trzeba zacząć.
Obiektyw 18-200 to inna bajka i do innych zastosowań często. Istnieje możliwość, że za jakiś czas poczujesz potrzebę posiadania obiektywu o takim zakresie (i sobie dokupisz), a możliwe że do niczego nie będzie Ci on potrzebny (i dasz sobie z nim spokój).