Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Brak papierów a gwarancja migawki - pomocy !

misiek100
26-10-2010, 21:22
Mam okazję kupic canona 40d z przebiegiem 20.000 zdjęć niestety niema na niego ani gwarancji ani dowodu zakupu. Na aparat owa gwarancja napewno się skończyla ale z tego co wiem na migawkę ma byc 100.000 pstryków niezależnie od terminu upływu gwarancji. Co sie dzieje w przypadku gdy na aparat niema dowodu zakupu ani oryginalnej gwarancji czy jest szansa wymiany migawki po stwierdzeniu że przebieg jest dużo mniejszy niż 100.000 czy bez oryginalnych papierów możemy zapomnieć o bezpłatnej wymianie migawki a wiadomo że ten model ma taką przypadłość. :)

Wiem że bylo wiele tematow podobnych ale takiego przypadku nie znalazłem więc prosze o wyrozumiałosc.

Bartek_902
26-10-2010, 21:25
Kolego zanim wypstrykasz 80.000 klatek to minie troche,poza tym to nie jest regułą że po 100001 klatce ci padnie migawka,moze śmigać i do 200000.
Chyba że nalezysz do tych co najpierw robią trybem seryjnym a potem myślą to to 80.000 może się okazać małym zapasem...
Sam znam ludzi co kupowali pierwsze lustro i przez pierwszy miesiać robili 20.000 klatek a dobrych zdjec z tych 20 tysiecy garstka albo i nie

misiek100
26-10-2010, 21:32
To akuratnie jest jasne jak słońce ale widzisz kupuję używke bez papierów i nie jest powiedziane że migawka nie padnie mi po tysiącu klapnieć a co wtedy ??

Chce wiedzieć czy bez papierów zakupu mam szanse coś wywalczyć w tym temacie czy mam liczyć na szczęscie. To była by 1 puszka tej firmy i niewiem jak to u Was jest.

Krzychu
26-10-2010, 21:35
40D nie ma nigdzie zapisanej gwarancji na migawkę a to czy ją zrobią w razie padnięcia to ich widzimisie - póki co robili i to nawet takie przywiezione z US bez żadnej gwarancji...

misiek100
26-10-2010, 21:41
Czyli wychodzi na to że nawet dowód zakupu ani inny świstek nie jest mi potrzebny poprostu w razie potrzeby wysyłam body do canona i powinni działac za free. Proszę wszystkich ,, doswiadczonych" w tym temacie o potwierdzenie słow Krzycha.

Krzychu dzięki

Bartek_902
26-10-2010, 21:53
traktują róznie były przypadki że wymieniali za free gdy miala przebieg mniejszy niz 100.000 a było też tak że za usługe się płaciło

poszukiwacz2006
26-10-2010, 22:08
A zadzwoń chłopie do serwisu na Żytnią i zapytaj się.

Shingo
26-10-2010, 22:28
ale z tego co wiem na migawkę ma byc 100.000 pstryków niezależnie od terminu upływu gwarancji.
Kto ci takich głupot naopowiadał...

...czy bez oryginalnych papierów możemy zapomnieć o bezpłatnej wymianie migawki a wiadomo że ten model ma taką przypadłość. :)

możesz zapomnieć o darmowej wymianie kompletnie jak kolwiek

N00bek
26-10-2010, 23:17
Shingo, rozwiń. Bo się pogubiłem. Czy to był sakrazm czy nie? ;)

Z tego, co doczytałem w temacie ogólnym. Płaci się za robociznę teraz.
Dwa lata temu koleżanka wysłała 10d po padniętej migawce i zrobili to za darmo bez żadnych problemów. Jej aparat miał wbite 58.000
Nie wiem jak jest teraz.

Vitez
27-10-2010, 09:21

A na forum wiele osób potwierdzało.

Nie kłam. Na forum jest wystarczająca ilość, choć porozsiewanych, potwierdzonych przypadków wymiany migawki nawet po 1 czy 2 letniej gwarancji ale gdy padła przed 'obiecanym' przebiegiem. Nie będę szukał za kogoś, wystarczy np w http://maciejko.net/cbsearch/ wpisać "wymiana migawki" i trochę poczytać.

Shingo
27-10-2010, 14:09
Nie kłam. Na forum jest wystarczająca ilość, choć porozsiewanych, potwierdzonych przypadków wymiany migawki nawet po 1 czy 2 letniej gwarancji ale gdy padła przed 'obiecanym' przebiegiem. Nie będę szukał za kogoś, wystarczy np w http://maciejko.net/cbsearch/ wpisać "wymiana migawki" i trochę poczytać.

Kontaktowałem się kilka razy z serwisem w tej sprawie, i mogę powiedzieć że albo to mój głos tak na nich działa albo wąsy ale na słowo "darmowa naprawa" , "naprawa w ramach gwarancji która minęła" ze smiechem w głosie odpowiedzieli ze nie ma takiej opcji

Vitez
27-10-2010, 14:47
Kontaktowałem się kilka razy z serwisem w tej sprawie, i mogę powiedzieć że albo to mój głos tak na nich działa albo wąsy ale na słowo "darmowa naprawa" , "naprawa w ramach gwarancji która minęła" ze smiechem w głosie odpowiedzieli ze nie ma takiej opcji

Czyli się z nimi po prostu nie dogadałeś, a poza tym wiadomo że serwis telefonicznie prawie nic nie załatwia. Wysłanie konkretnego body z danym przypadkiem padniętej migawki przed jakąśtam ilością skutkowało darmową wymianą - potwierdzone przypadki znajdziesz na forum w wyżej wspomniany sposób.

Shingo
27-10-2010, 15:18
Czyli się z nimi po prostu nie dogadałeś, a poza tym wiadomo że serwis telefonicznie prawie nic nie załatwia. Wysłanie konkretnego body z danym przypadkiem padniętej migawki przed jakąśtam ilością skutkowało darmową wymianą - potwierdzone przypadki znajdziesz na forum w wyżej wspomniany sposób.

mam nadzieje ze to tylko moj odosobniony przypadek, naprawdę wolałbym się mylić w tym momencie ,zawsze to dla kazdego z nas lepsza perspektywa pracy

BRS
27-10-2010, 15:23
mozesz poprostu zapytac o to samo w inny sposob
ja pytalem czy wymiana pierwszej migawki w 40d do przebiegu 100000
jest darmowa bo takie info dostalem od canon polska - odpowiedz byla
ze jesli posiadam dowod zakupu i karte gwarancyjna (nieaktualna) to mam
to przeslac razem z body i wymiana migawki bedzie wykonana za darmo
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a bylo to juz dosc dawno, przed kupnem mojego pierwszego 40d

barman_pl
27-10-2010, 15:34
Dzwoniłem właśnie na żytnią i pan poinformował mnie, że na migawkę jest gwarancja producenta niezależnie od tego ile aparat ma lat (pytałem na podstawie 5D) - jeśli migawka rozleci się przy np. 140k klapnięć i aparat ma 5 lat to migawka zostaje wymieniona za darmo ;)

Pozdr.

misiek100
27-10-2010, 15:44

Nikt mi nie naopowiadał poprostu takie info jest tutał łatwo zlaleźć na waszym forum. Nie jestem pewnie dlatego pytam ale jak zaznaczyłem osób które są pewne odpowiedzi lub miały takie przypadki. Dzięki za info dzwonie do WWA.

kuzi4
27-10-2010, 15:58
W moim body migawka ma się dobrze, ale zaraz po zakupie (aparat miał wtedy 3 lata i 140k klapnięć) padł mirror box. Wymienili bez zbędnego gadania na nowy ZA DARMO. Więc nie tylko migawka ma gwarantowany przebieg ale i mechanizm lustra również.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam, że nie wymagali komplenie żadnych papierów, gwarancji czy faktur. Poprosili o wysłanie apoaratu na Żytnią i po czterech dniach wrócił do mnie sprawny.

misiek100
27-10-2010, 16:28
Dzwoniłem i potwierdzam wasze słowa - aparat wysyłamy bez żadnych papierów jest sprawdzany przebieg sprzętu i jeżeli ma mniej niż 100.000 klapnięć wymiana jest za free.
Dzieki temat uważam za zamknięty ! :)

Vitez
27-10-2010, 18:25
naprawdę wolałbym się mylić w tym momencie ,zawsze to dla kazdego z nas lepsza perspektywa pracy

I jak widzisz mylisz się.

Na tej podstawie proszę, byś na przyszłość nie pisał takich "prawd objawionych" jak w tym wątku :? , szczególnie takim podburzającym, agresywnym tonem, bo niepotrzebnie wprowadzasz ludzi w błąd, robiąc z siebie wszewiedzącego guru.

misiek100
27-10-2010, 22:34

Na tej podstawie proszę, byś na przyszłość nie pisał takich "prawd objawionych" jak w tym wątku :? , szczególnie takim podburzającym, agresywnym tonem, bo niepotrzebnie wprowadzasz ludzi w błąd, robiąc z siebie wszewiedzącego guru.

Tu popieram kolegę przez chwilę poczułem sie jak ...no nieważne ;)
Jeszcze raz dzięki i bedę wpadał częsciej gdyż to moje 1 body canona i chetnię sie podziele opiniami chociaż tu już chyba wszystko jest napisane ;)

Shingo
27-10-2010, 23:08

ja mówie cos co kilkukrotnie uslyszalem w serwisie dzwoniac do nich, a ton pracownika , no cóż conajmniej ironiczny, czasem dobrze sie mylić, czy ja sie do teog nie przyznaje? drodzy forumowicze myliłem się i powiem więcej dobrze że tak sie myliłem :)

koniec OT Pani moderatorze bo temat się rozwiazał i nie ma sensu moim zdaniem tego ciągnac