Zobacz pełną wersję : filtr polaryzacyjny + szara połówka
witajcie!
Czy ktoś z was używa jednocześnie polara i szarej połówki z względnie szerokim kątem (krótki koniec c17-55f2.8 IS)?
Mam polara w wersji slim ale gdy nakręcę na niego holder na trzy filtry typu cokin w rozmiarze P to ramka tegoż holdera włazi w kadr. Zastanawiam się czy przejście na wyższy rozmiar (Z-Pro, X-Pro) rozwiązałoby problem. Czy może lepiej zastosować jakiś cokinowy polar montowany w ramce? Z tym ostatnim nie miałem do czynienia i nie wiem jak jest z wygodą użytkowania, czy da się kręcić takim polarem niezależnie od holdera?
dziobolek
26-10-2010, 12:32
Kup (lub sprawdź w sklepie) holder typu slim.
Pozdrowka!
... albo obetnij ten który masz i zostaw jeden slot.
Rozumiem, że to pełna klatka?
U mnie na cropie i 17-40 nic nie włazi w kadr
Kup (lub sprawdź w sklepie) holder typu slim.
Pozdrowka!
myślałem nad tym ale na oko jednoslotowy holder slim wygląda na niewiele cieniej niż zwykły trzyslotowy
... albo obetnij ten który masz i zostaw jeden slot.
Rozumiem, że to pełna klatka?
nie, to crop (20D) z resztą obiektyw który powyżej wymieniłem to EFS. Spróbuję chyba obciąć dwa sloty, koszt eksperymentu niewielki.
U mnie na cropie i 17-40 nic nie włazi w kadr
ale czy nie włazi gdy nakręcisz holder na polara (nawet slim) i dopiero to wszystko na obiektyw? Bez polara u mnie też nic nie włazi w kadr.
ale czy nie włazi gdy nakręcisz holder na polara (nawet slim) i dopiero to wszystko na obiektyw? Bez polara u mnie też nic nie włazi w kadr.
No to widocznie twoje 17mm jest szersze od mojego, bo u mnie nic nie włazi na 100% :shock:
Mam polar Hoya pro1 digital i na to holder z trzema slotami.
Spróbuj odciąć najpierw jeden slot i sprawdź, może wystarczy?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mało tego, z pozostawioną UV-ką i na to polar i holder, też nic nie włazi w kadr!
dziobolek
26-10-2010, 13:37
myślałem nad tym ale na oko jednoslotowy holder slim wygląda na niewiele cieniej niż zwykły trzyslotowy
Na oko to chłop umarł ;-)
Gdyby nie było różnicy to by go nie produkowali.
Pozdrówka!
Czy może lepiej zastosować jakiś cokinowy polar montowany w ramce? Z tym ostatnim nie miałem do czynienia i nie wiem jak jest z wygodą użytkowania, czy da się kręcić takim polarem niezależnie od holdera?
da się kręcić polarem niezależnie od holdera, choć kręci się z oporem i trzeba jednocześnie przytrzymywać holder, w efekcie czego kręcę holderem uważając żeby nie wypadł polar ;-)
bartmika
27-10-2010, 23:07
Witam,
Robienie zdjec przy uzyciu polara i np. holdera z szara polowka jest mozliwe choc troche upierdliwe. Mam obiektyw 17-40 i 5D, na 17mm mam winietke, chociaz uzywam filtr marumi slim i przyciety holder. W sumie uzywanie holdera slim nic nie dalo rowniez mialem winietke. Dopiero gdzies przy 20mm winietka znika.Z tego co pamietam jest jakis inny system do robienia takich zdjec, ale dosyc drogi.
Pozdrowienia,
Bartek.