Fly
23-10-2010, 19:22
Witam,
Co fotografuję…
Drobne przedmioty (wymiary głównie do 5x5x5 cm) do sklepu internetowego. Żadnych robali, małych żyjątek. Przedmioty są na tyle małe, że szkła ze stopki nie zawsze do końca spełniają swoje zadanie.
Pozostałe wyposażenie to stół bezcieniowy, namiot bezcieniowy, lampy Quantuum, softboxy i kupa dodatków.
Docelowo fotki są zmniejszane do max 800x600 i kompresowane do JPG.
Czym to robić ?
Obiektyw makro wydaje się idealny. I tu pojawia się dylemat:
100mm f/2.8 USM … czy 100mm f/2.8 L IS USM.
Wiem, wiem: L to L. Ale zastanawiam się, czy w moim zastosowaniu L da lepszy (zauważalnie) rezultat ? Różnicę w cenie (jakieś 30%) uznajmy za mniej ważną.
Generalnie oba obiektywy są chwalone, L oczywiście bardziej.
Pytanie kieruję do osób, które miały do czynienia z obydwoma szkłami i mogą je porównać i ocenić przydatność dla moich zastosowań.
Dzięki za pomoc.
Co fotografuję…
Drobne przedmioty (wymiary głównie do 5x5x5 cm) do sklepu internetowego. Żadnych robali, małych żyjątek. Przedmioty są na tyle małe, że szkła ze stopki nie zawsze do końca spełniają swoje zadanie.
Pozostałe wyposażenie to stół bezcieniowy, namiot bezcieniowy, lampy Quantuum, softboxy i kupa dodatków.
Docelowo fotki są zmniejszane do max 800x600 i kompresowane do JPG.
Czym to robić ?
Obiektyw makro wydaje się idealny. I tu pojawia się dylemat:
100mm f/2.8 USM … czy 100mm f/2.8 L IS USM.
Wiem, wiem: L to L. Ale zastanawiam się, czy w moim zastosowaniu L da lepszy (zauważalnie) rezultat ? Różnicę w cenie (jakieś 30%) uznajmy za mniej ważną.
Generalnie oba obiektywy są chwalone, L oczywiście bardziej.
Pytanie kieruję do osób, które miały do czynienia z obydwoma szkłami i mogą je porównać i ocenić przydatność dla moich zastosowań.
Dzięki za pomoc.