Zobacz pełną wersję : Akumulatory AA, jak sprawdzic zuzycie.
Posiadam akumulator CP-E 4, oczywiscie wewnatrz jest on zasialany przezbaterie AA, i tu jest problem. Przez pewien czas uzbieralo mi sie roznych akumulatorow, sa wiec teraz starsze i nowsze. Niektore z nich jak mysle nie trzymaja juz tak mocy jak inne, ale sek w tym ze nie wiem jak rozpoznac te slabsze. Doszlo do tego ze niekiedy po kilkunastu minutach pracy, lapma siada a ja w leb zachodze ktora nie chce pracowac jak nalezy... Czy ktos ma jakis pomysl jak to sprawdzic?
Polecam ładowarkę Techno Line BC900 albo BC700
Ja sprawdzam który jest wyczerpany w trakcie roboty mierząc prąd zwykłym miernikiem
http://allegro.pl/uniwersalny-cyfrowy-multimetr-miernik-lcd-bateria-i1274467711.html
Ustawiam na 10 A - i przykładam do + i -
Jest to pomiar prądu zwarciowego nie może trwać długo ale sprawdza się.
Pisałem już o tym i wielu to krytykowało że można zepsuć aku.
Ja jednak czynie tak od kilkunastu lat i nie narzekam by padały.
Przy intensywnym używaniu wytrzymują AA około 3-4 lat czasem kilkakrotnie sprawdzane i ładowane w ciągu tygodnia.
Decyzja należy do ciebie.
Polecam ładowarkę Techno Line BC900 albo BC700
Ja sprawdzam który jest wyczerpany w trakcie roboty mierząc prąd zwykłym miernikiem
A ta ladowarka nie pokazuje przypadkiem ile jeszcze zostalo mocy w akumulatorze? Jak to wlasciwie jest z takim starym akumulatoram. Czy z biegiem czasu pracuje znacznie krocej ale posiadajac z poczatku ta sama moc. Czy czy po prostu po naladowaniu nie posiada takiej mocy jak te nowe rownoczesnie z nia ladowane??
Akumulatorki z czasem tracą swoją pojemność tz. ich czas pracy jest krótszy.
Ładowarka pokazuje ile teoretycznie ma w sobie prądu akumulator.
pisze tak bo zdarzyło mi się że akumulatorek miał taką wadę ze ładowarka wskazywał iż na 4Ah taki co powinien mieć 2Ah - po prostu przyjmował prąd ale go nie gromadził - pod miernikiem okazało się że wcale nie był naładowany.
Miernika używam tylko do sprawdzenia jaki jest stan naładowania.
Jeśli mi wychodzi w granicach 2,7-4A prądu zwarciowego to jest dobry jeśli poniżej 1,5 to nadaje się tylko do rozładowania w ładowarce i ponownego naładowania - przynajmniej w ładowarce BC900. Takie między 2,7 a 2 wkładam do zabawek dla dzieci jak mi się nie spieszy bo poniżej 2,5 to na niewiele starczą w lampie.
Przeważnie któryś z akumulatorków wcześniej pada i miernik jest bdb sposobem by sprawdzić który.
Jeśli mi wychodzi w granicach 2,7-4A prądu zwarciowego to jest dobry jeśli poniżej 1,5 to nadaje się tylko do rozładowania w ładowarce i ponownego naładowania - przynajmniej w ładowarce BC900.
No wlasnie. A jak to jest z tymi akumulatorami, czy maja tzw, pamiec czy nie? Powiedzmy ze gdy kupuje je wstepnie naladowane to lepiej nie doladowywac? Ciekawa sprawa z tym rozladowywaniem. Musze sie postarac o ta ladowarke ale przydaloby sie miec wiecej dokow na baterie niz cztery, znasz cos godnego polecenia?
wywalić wszystko i zakupić nowe :)
szymekgd
25-10-2010, 11:24
[...]pisze tak bo zdarzyło mi się że akumulatorek miał taką wadę ze ładowarka wskazywał iż na 4Ah taki co powinien mieć 2Ah - po prostu przyjmował prąd ale go nie gromadził - pod miernikiem okazało się że wcale nie był naładowany.[...]
Pomiar pojemnosci jest dokonywany podczas cyklu rozladowywania, wiec powyzsze jest troszke nieprawdopodobne ;)
A ta ladowarka nie pokazuje przypadkiem ile jeszcze zostalo mocy w akumulatorze? Jak to wlasciwie jest z takim starym akumulatoram. Czy z biegiem czasu pracuje znacznie krocej ale posiadajac z poczatku ta sama moc. Czy czy po prostu po naladowaniu nie posiada takiej mocy jak te nowe rownoczesnie z nia ladowane??
Nie moc tylko pojemność. Z biegiem czasu w skutek zużycia ogniwa zmniejsza się jego wydajność prądowa.
szymekgd niestety jest jak najbardziej prawdopodobne, gdyż i u mnie tez tak czasem pokazuje. Podczas ładowania, ładowarka podaje przybliżoną pojemność ogniwa, obliczając ją na podstawie prądu i czasu ładowania.
Pomiar pojemnosci jest dokonywany podczas cyklu rozladowywania, wiec powyzsze jest troszke nieprawdopodobne ;)
szymekgd
25-10-2010, 17:18
Widocznie b.przyblizona, zeby obliczyc pojemnosc ladowarka najpierw laduje akumulator, az wykryje, ze jest "pelny",a nastepnie rozladowuje go do min.
Ładowarki BC 700 i BC900 mają bardzo przydatną opcję ładowania TEST, która po cyklu ładowania i rozładowywania naładuje akumulatorki do max. i odczyta naładowaną wartość :-D, i chyba o to chodzi :p.
Heilsberg
25-10-2010, 17:55
Ja bym poszukał kolegi modelarza RC. Oni dysponują mocno zaawansowanymi ładowarkami do wszelkich typów ogniw. Należałoby podłączyć akumulator do trochę lepszej ładowarki typu Robbe Infinity, ICE, Shark czy inna, których dziś mnóstwo na rynku, z głową ustawić prądy ładowania i rozładowania i progi napięć, wrzucić na 3-4 cykle i zobaczysz ile prądu odda w czasie rozładowania. Bo w czasie ładowania na pewno więcej bo sporo pójdzie w ciepło. Miernikiem natomiast, to sobie można...
Dokładnie, nie należy mylić wskazań BC 700 i 900. One mogą pokazywać to ile energii weszło do akumulatora w trakcie prostego ładowania albo mierzyć energię w trakcie jego rozładowania. Tylko to drugie jest miarodajne, ta pierwsza wartość jest mocno przybliżona, wyliczana z założeniem, że akumulator jest sprawny. Jakiekolwiek testy to tylko z wykorzystaniem funkcji TEST albo REFRESH tej ładowarki, którą nb. uważam za niesamowitą a jej cena ostatnio jest bardzo przystępna.