Zobacz pełną wersję : Obiektyw do 2000zł
Witajcie...
Jako że jestem nowy to dodam tylko tyle że wszystkie obiektywy do 2000zł/testy/porównania na tym forum(i nie tylko) przejrzałem/a raczej przeczytałem i mam jeszcze większy mętlik... czemu bo sporo obiektywów wyszło kilka lat temu i nikt nie podchodzi do nich jak ja... czyli cena jakość..
Czemu taki temat założyłem bo brakuje normalnej opinii... co do 2000zł za obiektyw... zaczniecie pisać czy szeroki czy zoom... piszcie przykłady... z czym wam jest najlepiej w tym przedziale cenowym... na dzień dzisiejszy :)
i nie piszcie o L-kach bo to inny temat który jestem świadom :) ale do nich muszę dorosnąć :wink:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS.
obiektywy stałoogniskowe to też inny temat... już dam sobie z nim radę :)
Wpisz sobie w allegro przedział cenowy i wybierz sobie JAKIŚ.
Bogdan56_Ch
23-10-2010, 01:08
Witajcie...
Jako że jestem nowy to dodam tylko tyle że wszystkie obiektywy do 2000zł/testy/porównania na tym forum(i nie tylko) przejrzałem/a raczej przeczytałem i mam jeszcze większy mętlik... czemu bo sporo obiektywów wyszło kilka lat temu i nikt nie podchodzi do nich jak ja... czyli cena jakość..
Czemu taki temat założyłem bo brakuje normalnej opinii... co do 2000zł za obiektyw... zaczniecie pisać czy szeroki czy zoom... piszcie przykłady... z czym wam jest najlepiej w tym przedziale cenowym... na dzień dzisiejszy :)
i nie piszcie o L-kach bo to inny temat który jestem świadom :) ale do nich muszę dorosnąć :wink:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS.
Mylisz się, każdy podchodzi cenowo i jakościowo do kupna obiektywu, niektórych nie stać więc kupują takie na jakie mogą sobie pozwolić, inni jak ja biorą coś lepszego na raty, inni mają kasy tyle że głupieją i wydają byle coś kupić i koniecznie żeby była to Lka.
Są obiektywy które mimo upływu lat bronią się całkiem skutecznie.
Masz też kilka uniwersalnych, dobrych szkiełek w twoim przedziale jak np:
Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
z nowych TAMRON 17-50 2.8 VC (stabilizacja)
stałki
Canon EF-S 60mm f/2.8 MACRO USM
Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM
Canon EF 100mm f/2.0
koledzy jeszcze coś dołożą z ofert.
Jak nie wiesz co kupić, kup uniwersalne szkiełko a potem takie które będzie Ci potrzebne do własnych celów.
Np ja mam: 1 to uniwersalny 24-105 do wszystkiego, 2 to Tamron 60 do portretu i macro, 3 to Canon 100 L do macro, potem do dalszych ujęć portetowych, sport itp... to szeroki zakres zdjęć. Jak go spłacę kupie szeroki kąt, prawdopodobnie Tokina 11-16 ale niekoniecznie, mam czas na zastanowienie
marekbodzioch
23-10-2010, 01:17
właściwie nie wiadomo czego potrzebujesz...
czy chcesz mieć krótkiego
czy może długiego
może chcesz aby się wydłużał
, a może chcesz aby był stały...
do 2000 kup sobie 70-200L4 i będziesz zadowolony
z tym że oczywiście wszystkiego min nie sfocisz
sebcio80
23-10-2010, 03:53
[QUOTE=Morfii;884073]Witajcie...
QUOTE]
Napisz jaki masz sprzet (body + szkła)
Dziwne pytanie, no ale dobra:
EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS
A jeśli zmienisz zdanie co do eLek, to 70-200/4
Bartek_902
23-10-2010, 09:09
Tamron 17-50 2.8 stary albo nowy vc
Celowo nie napisałem co mam by nic nie sugerować :) tak samo to czy ma być szeroko czy daleko ;)
Co do C70-200L4 to jestem świadom że jest to obiektów bardzo dobry jak na swoją cenę... ale... Lki zostawmy w spokoju - bynajmniej na chwilę ;)
Oczywiście że stary obiektyw nie znaczy że jest zły... chodzi o to że teraz ceny takich obiektywów są dużo niższe od ceny początkowej... a w porównaniach czy testach jest podejście do ceny z dnia premiery... :-?
sprocket73
23-10-2010, 10:59
Jeżeli ma to być jeden jak najbardziej uniwersalny obiektyw to C18-200.
Jeżeli chcesz odrobinę lepszą jakość i szerszy kąt to C15-85 - teraz kosztuje trochę ponad 2 tys. ale $ spada, pewnie za miesiąc będzie można kupić taki za dokładnie 2 tys.
niechcemisie
23-10-2010, 11:27
Posiadam w domu Canona 18-200 IS i chetnie bym go wymienil na jakas staleczke, bo od jakiegos czasu lezy sobie i rzadko go podpinam. Takze jak chcesz Morfii to w idealnym stanie (ok 3tys zdjec) mam na zbyciu ;)
jacek_73
23-10-2010, 11:38
Jeśli chcesz mieć jeden uniwersalny to 18-200 kosztem trochę gorszej jakości, jeśli chciałbyś uzyskać lepszą jakość to masz C15-85 (cena oscyluje w okolicach 2) + później coś dalej typu 70-300.
Niedawno sigma wypuściła na rynek obiektyw, który zapowiada się nader ciekawie 17-70 f2,8-4 ze stabilizacją (cenowo poniżej 2), ale na jego temat nic nie mogę powiedzieć, ale warto popytać.
... czym więcej człowiek o tym czyta tym więcej nie wie :P
Nie wiem czemu ale chyba postawiłbym na coś jasnego... z f2,8... fakt że C50 f1,4 lub 1,8 będzie w zestawie... ale przydało by się wymienić kita na coś ciekawszego i ku temu chciałbym się kierować :)
za 2000 to bym kupil na pewno 85/1.8 wg mnie najlepszy obrazek w tym przedziale cenowym, i do tego 50/1.8 i masz fajny zestaw portretowy z jakoscia bijaca na glowe nizsze elko-zoomy nie wspominajac o swietle tych stalek
za 2000 to bym kupil na pewno 85/1.8 wg mnie najlepszy obrazek w tym przedziale cenowym, i do tego 50/1.8 i masz fajny zestaw portretowy z jakoscia bijaca na glowe nizsze elko-zoomy nie wspominajac o swietle tych stalek
a coś na temat? :roll:
na bank będzie C50 f1.4...
no i do tego coś co zastąpi kita :) tylko czy brać coś z f2,8 czy np. obiektyw do wszystkiego: tamrona 18-270? kurna sam już nie wiem...
Bogdan56_Ch
29-10-2010, 14:40
na bank będzie C50 f1.4...
no i do tego coś co zastąpi kita :) tylko czy brać coś z f2,8 czy np. obiektyw do wszystkiego: tamrona 18-270? kurna sam już nie wiem...
Jeżeli zooma do wszystkiego to też głową. Zbyt duży zakres ogniskowych spowoduje pogorszenie obrazu. Tak naprawdę to nie znajdziesz za dużo zoomów do wszystkiego w cenie do 2000 zł. Jednym z lepszych jest Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM.
Bynajmniej to nie przynajmniej.
Do 2000zł kupiłbym używaną 17-40L. A jak nowy, to może Sigma 18-50mm f/2.8 EX MAKRO
Przemek_PC
29-10-2010, 18:35
A dlaczego ma być 50/1,4 a nie dużo tańszy 50/1,8 ?
Celowo nie napisałem co mam by nic nie sugerować :) tak samo to czy ma być szeroko czy daleko ;)
Co do C70-200L4 to jestem świadom że jest to obiektów bardzo dobry jak na swoją cenę... ale... Lki zostawmy w spokoju - bynajmniej na chwilę ;)
Oczywiście że stary obiektyw nie znaczy że jest zły... chodzi o to że teraz ceny takich obiektywów są dużo niższe od ceny początkowej... a w porównaniach czy testach jest podejście do ceny z dnia premiery... :-?
To może opiekacz do lodów? Albo kita do nikona? Flintę Minolty? Bez wątpienia można tu wpisać całe masy przedmiotów do 2k pln. Odczuwasz jakieś braki w posiadanym zestawie? Szukasz rybiego oka? Spacerzuma? Tele? UWA? Ostatnio przerzuciłem się na kawę rozpuszczalną i za chiny ludowe nie mogę tego z fusów wywróżyć. Jeśli w miarę ściśle określisz swoje potrzeby, bez wątpienia koledzy podpowiedzą co najlepszego dostaniesz za 2000. Jeśli jednak nie wiesz czego potrzebujesz, to znaczy że nie potrzebujesz. Jesteś bogatszy o 2000.
dreamstorm
29-10-2010, 22:35
Czy to musi być koniecznie 1 obiektyw ?
Jak bym chciał na start kupować jakieś szkła to wybrałbym Tamrona 17-50 i Canona 50 1.4
Uniwersalny jasny zoom - sprawdzający się we większości przypadków + dobra jasna stałka. Na cropie nie jest to ta sama perspektywa co na FF, ale i tak zupełnie inna klasa niż zoomy. Jakiś tele można dokupić później.
Wszystko jednak zależy co się fotografuje. Nie zastanawiaj się za długo, bo większość wad obiektywów, które wychodzą w testach jest przez amatora nie do zauważenia. Nie ma co za dużo czytać :)
marceleqs
29-10-2010, 22:48
moim zdaniem wymień kita na t17-50/2.8 z dwóch powodów. po pierwsze będziesz miał żyletę która cię wbije w fotel, jeśli dotąd używałeś kita. po drugie będzie to dość uniwersalny zakres z bardzo dobrym światłem. Oczywiście jeśli nie musisz mieć USM'a. Ze stałek ja bym obstawiał zdecydowanie 85mm/1.8, ma świetny obrazek do portretów. 50/1.8 bym odpuścił, wolna i.. taka KITowa mi się wydaje. Nie rozumiem tylko czemu tak się bronisz przed Lkami, 70-200/4 L to na prawdę rewelacyjne szkło jak za 2 koła.. a o tym t18-270 to chyba niedoczytałeś, ja wyczytałem że strasznie marne szkło zwłaszcza powyżej 200mm. A jeśli już całkiem zglupiałeś od czytania (co i mi sie czasem zdarza) kup tak jak ci radzą 15-85 albo 28-135, choc ten pierwszy pewnie bedzie duzo lepszy jakosciowo, czy tam 18-200 ale tu bedzie pewnie jeszcze slabiej. Ogolnie szukasz czegos co bedzie mialo chyba 10-300/1.4 ale tego nie znajdziesz, musisz sie sprecyzowac bardziej czego ci potrzeba.
moim zdaniem wymień kita na t17-50/2.8 z dwóch powodów. po pierwsze będziesz miał żyletę która cię wbije w fotel, jeśli dotąd używałeś kita. po drugie będzie to dość uniwersalny zakres z bardzo dobrym światłem.
A kontr-argumenty to: powolny AF i klekocząca obudowa.
Powiedzmy sobie szczerze, że ten temat jest jednym z cyklu mam 2k zł i chce coś kupić, ale nie potrafię powiedzieć czego chcę. Dla mnie brzmi, to wszystko jak "chcem nie chcem" jakiegoś młodego amatora.
Bez obrazy dla autora wątku, ale jeśli nie wiesz co zakupić i stosujesz jakieś głupie robione na widzi mi się gierki, to można znaczyć jedno. Nic Ci więcej nie potrzeba.
Do L-ek dorastać nie trzeba. Może dla Ciebie długa rura znaczy jakiegoś profesjonalistę, dla mnie natomiast 70-200/4l byłaby ciekawym urozmaiceniem kita i rozszerzeniem jakości robionych zdjęć.
Na początku piszesz o stałkach, że jest to inny temat, potem wracasz do stałek? Ja sensu w tym temacie naprawdę nie widzę.
Tak jak napisał forumowicz wcześniej tak i ja popieram tę teorię, że jeżeli masz 2k złotych i naprawdę nie wiesz czego Ci potrzeba nie kupuj nic będziesz o 2k zł do przodu.
Chcesz zbieraj dalej do tych 4k zł, może wtedy będziesz wiedział, co chcesz.
Jedyna sensowna odpowiedź na pytanie to drugi post wątku - na poście smegoola wątek powinien być zamknięty. Smegool mieszkasz obok mnie, może kiedyś jakiś plener?
Można by gdzieś wyjść.
Pracuję w lasach więc znam kilka ciekawych miejsc.
Ale to już na priv jak coś.