Zobacz pełną wersję : Jak wygląda zdjęcie wydrukowane w drukarcje fotograficznej ?
nonilion
22-10-2010, 12:19
Witam
Wiem że pytanie może wydać wam się dziwne, ale ja jestem zupełnym laikiem.
O co mi chodzi, otóż oczywiście czytałem fora etc. i nie znalazłem prostej informacji jako że rozumiem jest ona oczywista dla ludzi w temacie.
Otóż jak taka fotografia z drukarki fotograficznej wygląda ?
Czy to jest taka jakość jaką uzyskuje się w punkcie foto ? Pomijam tutaj oczywiście jakość samego pliku. Przyjmijmy że jest on idealnie dopasowany do drukarki.
Jakich efektów mogę się spodziewać ? Czy mimo wszystko będą widoczne takie nie fajne plamy atramentowe jak na tanim wydruku ? A może to już tak poszło do przodu że są to super kopie jak w pkt fotograficznych ?
Przyznam że nie mam gdzie tego sprawdzić, nikt w koło nie ma takiej drukarki, a przez internet też ciężko wytłumaczyć jak wygląda druk.
Być może jednak jakiś obraz tego czego mogę oczekiwać uda się nakreślić, bardzo proszę o odpowiedzi.
Osobiście lubię edytować zdjęcia, doklejać, przeklejać, fajnie by było powiesić niektóre mozaiki na ścianie. Zresztą parę już wisi, ale zawsze płaciłem profesjonalistą, pytanie co mogę osiągnąć na własną rękę, jaką jakość :)
Czy to jest taka jakość jaką uzyskuje się w punkcie foto ?
Lepsza - z odpowiedniej drukarki, na odpowiednim papierze.
Witam
Czy to jest taka jakość jaką uzyskuje się w punkcie foto ? Pomijam tutaj oczywiście jakość samego pliku. Przyjmijmy że jest on idealnie dopasowany do drukarki.
Bez zbędnego rozpisywania się , im lepsza drukarka (jezeli sie nie znasz czyt. im wiecej wydasz) i im lepszy papier tym lepsza jakość zdjęcia
Jakich efektów mogę się spodziewać ? Czy mimo wszystko będą widoczne takie nie fajne plamy atramentowe jak na tanim wydruku ? A może to już tak poszło do przodu że są to super kopie jak w pkt fotograficznych ?
Przyznam że nie mam gdzie tego sprawdzić, nikt w koło nie ma takiej drukarki, a przez internet też ciężko wytłumaczyć jak wygląda druk.
Dokładnie jest to cieżko wytłumaczyć. najlepiej wybrać się do sklepów autoryzowanych, bardzo często majątam swojego rodzaju "wzory" jak wygląda taki wydruk i jestes w stanie podjąć decyzję
W niektórych sklepach nawet jak ładnie poprosisz to zrobią ci jakiś wydruk testowy...
Przemek_PC
22-10-2010, 13:45
Nie zapomnij tylko sprawdzić ekonomicznej strony drukowania zdjęć bo tanio nie będzie jeśli ma być lepiej niż z labu.
ale zawsze płaciłem profesjonalistom, pytanie co mogę osiągnąć na własną rękę, jaką jakość :)
Co to za jakaś nowa, potworna maniera, żeby celownik zastępować narzędnikiem?!
Nie zapomnij tylko sprawdzić ekonomicznej strony drukowania zdjęć bo tanio nie będzie jeśli ma być lepiej niż z labu.Będzie sporo drożej. Papier i dobre atramenty sporo kosztują. Dobra drukarka to też niepomijalny wydatek a do tego trzeba bezwarunkowo doliczyć koszt spektrofotometru. Inaczej nie ma szans na zgodność barw między ekranem i wydrukiem.
Nie zapomnij tylko sprawdzić ekonomicznej strony drukowania zdjęć bo tanio nie będzie jeśli ma być lepiej niż z labu.
Patrz, a mi wychodzi taniej (Epson R800+Lyson)...
nonilion
22-10-2010, 14:18
Dokładnie jest to cieżko wytłumaczyć. najlepiej wybrać się do sklepów autoryzowanych, bardzo często majątam swojego rodzaju "wzory" jak wygląda taki wydruk i jestes w stanie podjąć decyzjęW sumie, genialen w swej prostocie, zobaczę jak to u mnie w mieście.
W niektórych sklepach nawet jak ładnie poprosisz to zrobią ci jakiś wydruk testowy... No tego nie udało mi się osiągnąć, może z twarzy nie ciekawy byłem, nie wiem :mrgreen:
Będzie sporo drożej.Hmm a tak mniej więcej, czy ktoś może z was podać taki zestaw zadowalający ? Może ktoś z was ma coś w domu, przetestował i może polecić jakiś produkt ;-)
Mr_Black
22-10-2010, 14:19
Z ciekawości - jakiego papieru używasz?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To pytanie do Krzycha ;)
Hmm a tak mniej więcej, czy ktoś może z was podać taki zestaw zadowalający ? Może ktoś z was ma coś w domu, przetestował i może polecić jakiś produkt ;-)
Dołączam się do pytania. Czy któryś z szanownych forumowiczów mógłby polecić jakiś konkretny sprzęt? Jak wygląda sprawa z zamiennikami oryginalnych tuszy? Ogólnie nie warto stosować czy są może jakieś godne polecenia?
Z ciekawości - jakiego papieru używasz?
To pytanie do Krzycha ;)
Głównie Epsona Premium Glossy.
Czy któryś z szanownych forumowiczów mógłby polecić jakiś konkretny sprzęt?
prawie każdy współczesny sprzęt (atramentówki) jest godny polecenia, choć oczywiście może nie te najtańsze modele.
najlepszą renomę mają drukarki Epsona,
ja używam (sentyment?) akurat Canona.
wtedy kupujesz jakąś przyzwoitą drukarkę typu Canon Pixma (im większy numer, tym lepsza), oryginalny papier Canona, oryginalne tusze Canona.
wtedy prawie że nieważne jak bardzo coś spieprzysz, zdjęcia i tak wyjdą dobre lub bardzo dobre. 8-)
Jak wygląda sprawa z zamiennikami oryginalnych tuszy?
sprawa wygląda tak samo, jak ze wszystkimi innymi zamiennikami. :roll:
albo jak z LPG w samochodach.
albo jak z sigmą zamiast elki.
jest, działa, można używać.
ale gdyby koszty były identyczne, to nikt by nie używał.
komplet oryginalnych tuszy do mojej pixmy to ~160 zł.
oryginalny papier to ~50 zł.
komplet zamienników o takiej samej wydajności to ~28 zł.
papier foto z lidla: ~19 zł.
oczywiście drukując na zamiennikach zupełnie nie przejmuję się kolorami na zdjęciach, bo to IMHO trochę nie na miejscu by było. zdjęcia są dostatecznie akceptowalne i koniec.
a odpowiadając jeszcze na pytanie autora wątku:
tak, drukując na dobrej drukarce w domu na dobrych (oryginalnych) tuszach i papierze spokojnie uzyskamy jakość i trwałość porównywalne lub lepsze od tych z niejednego labu (bo laby też są lepsze i gorsze oczywiście).
Dołączam się do pytania. Czy któryś z szanownych forumowiczów mógłby polecić jakiś konkretny sprzęt? Jak wygląda sprawa z zamiennikami oryginalnych tuszy? Ogólnie nie warto stosować czy są może jakieś godne polecenia?
Ja mam epsona r285 - dość prosta drukarka nie wiem czy w ogóle jeszcze produkowana, stosuje się w niej 6 kartridży.
Wydruki naprawdę wyglądają nieźle.
Oryginały są dość drogie i każdy kartridż ma chipa. Żeby móc używać zamienników potrzeba resetera chipów (dostępne na allegro).
Przemek_PC
22-10-2010, 15:06
A możecie podać konkretne liczby? Czyli cena drukarki i przybliżony koszt jednego wydruku czy to A4 czy "pocztówki"? Cena papieru 50zł, ok ale jaki format i ile sztuk?
mateuszkaratysz
22-10-2010, 15:18
Przy drukarkach drukujących do formatu A4, nie opłaca się drukować zdjęć. Taniej zrobi to lab.
epson r285 - 340 PLN
set kartridży oryginałów - 240 PLN
Papier jak wyżej
mi starcza to max na jakieś 60 odbitek 10x15cm
Przemek_PC
22-10-2010, 16:11
Czyli ok. 3zł za 10x15 bez amortyzacji drukarki?
Nie 3zł tylko 5zł (240+50)/60szt.
liquidsound
22-10-2010, 16:25
Panowie i Panie ajak z wycinaniem takich zdjec? jak sobie z tym poradzic?
Czyli ok. 3zł za 10x15 bez amortyzacji drukarki?
Nie 3zł tylko 5zł (240+50)/60szt.
Trochę taniej, bo na jednym arkuszu A4 zmieścisz 2 fotki 10x15. Ale i tak drożej niż w labie.
mateuszkaratysz
22-10-2010, 16:39
Gilotynom, przecież nie nożyczkami....
Trochę taniej, bo na jednym arkuszu A4 zmieścisz 2 fotki 10x15. Ale i tak drożej niż w labie.
A nie 4 ?
A nie 4 ?
Na a3 zmieścisz 4 fotki.
jacek_73
22-10-2010, 19:12
Na a3 zmieścisz 4 fotki.
format A4 - 210×297 to jak podzielisz na 4 to masz dokładnie ćwiartki o wymiarach 105X148,5 czyli 10X15 :shock:
A nie 4 ?format A4 to 29,8 x 21 . Jak by nie "ustawiać" wydruk zmieścisz dwie foty 15 x 10
jacek_73
22-10-2010, 19:16
format A4 to 29,8 x 21 . Jak by nie "ustawiać" wydruk zmieścisz dwie foty 15 x 10
gratuluję, mi się mieszczą 4
ups! 29,7 cm nie 29,8. Jacek, chyba połówki
gratuluję, mi się mieszczą 4 no tak, jak się pisze o czymś innym niż myśli :oops:
No tak,te 1,5mm na długości zdjęcia robi kolosalną różnicę :roll:
Wiesz,ile potrafią w laboratorium uciąć przy kadrowaniu ? ;-)
Tak się składa że wczoraj dostałem w prezencie drukarkę termosublimacyjną Sony DPP-FP 75.
Muszę przyznać że jestem pod wrażeniem jakości wydruku i mobilności urządzenia.
Drukarka ma dosłownie kieszonkowe wymiary , zmieści się do dużej kieszeni kurtki.
Cena wydruku 10x15cm to 1.1zł.
cos tam pisali o tej drukarce cyt. Można mieć zastrzeżenia do algorytmu budowania bardziej skomplikowanych kolorów. Ten brak odbija się na kolorach naturalnych, wizerunkach twarzy, zieleni i nieba, które wychodzą spłaszczone. Do drukarki sprzedaje się ładunki papieru i taśmy na 40 lub 120 zdjęć
czy to prawda ?
Podobny koszt jak w canon selphy 780.
Jakość naprawdę godna polecenia.
Uważaj tylko by nie dotknąć papieru przed jego użyciem.
Cokolwiek na powierzchni i zafarb murowany.
Ja niczego takiego nie widzę , ale ja się na tym nie znam. Nie mam też innych poza wykonanymi w labie odbitek do porównania. Fotki bardzo dobrej jakości , kolory czyste i żywe. Dla mnie jak na razie ok. Może z czasem zobaczę jakieś mankamenty. Na razie, od wczoraj zrobiłem 40 odbitek , bo tyle miałem papieru w komplecie z drukarką. Zamówiłem pakiet 120 szt papieru i będę się bawił dalej.
nonilion
22-10-2010, 21:48
Hmm czyli taniej czy drożej niż w labie ?
Czy warto się w to bawić ? Przyznam szczerze że i tak kupię drukarkę więc jak by i pobawić by się można było to nie zaszkodzi, ale czy na dłuższą metę, tzn systematyczne drukowanie to jest sens czy lepiej znaleźć swoje ulubione laboratorium i tam słać foty ?
1,1 za 10x15 i do tego w domu, brzmi kusząco.
No w labie 2x-3x taniej w zależności od ilości i papieru.
W labie 30-40 groszy przy 300-100 szt.
No w labie 2x-3x taniej w zależności od ilości i papieru.
Ps.
Fajnie jest mieć możliwość natychmiastowego wydruku w domu , czy na imprezie. Podoba mi się to :-D. Drożej, ale frajda jest.
Właśnie jak zrobisz zdjęcie od początku do końca, samemu, to daje największą satysfakcję. :) Poza tym, tego typu drukarki, raczej nie są do zarabiania a właśnie do zabawy w domu.
Fajnie jest mieć możliwość natychmiastowego wydruku w domu , czy na imprezie. Podoba mi się to :-D. Drożej, ale frajda jest.
właśnie o to chodzi
Drukarka ma dosłownie kieszonkowe wymiary , zmieści się do dużej kieszeni kurtki.
Cena wydruku 10x15cm to 1.1zł.
a jak długo się męczy przy każdym zdjęciu?
chyba w internecie... :roll:
w realu albo w jakimś bardziej sprawdzonym labie ~80-90 gr.
no i właśnie o to chodzi.
koszty nie grają (wtedy) roli :wink:
a jak długo się męczy przy każdym zdjęciu?
Dość szybko , szybciej niż na plujce i trwałość wydruku termosumblimacyjnego jest wyższa. Nie mierzyłem ale wydruk na oko trwa ok. pół minuty , czasem nieco dłużej dłużej. W każdym razie na tyle szybko, że nie irytuje.
chyba w internecie... :roll:
w realu albo w jakimś bardziej sprawdzonym labie ~80-90 gr.
Masz rację 40 gr to przez internet . Trochę się zapędziłem.
No i sprawa frajdy , jest bezcenna.
Przemek_PC
24-10-2010, 17:33
W moim mieście 10x15 to 0,39 przy zamówieniu powyżej 100szt. a jak mniej to 0,49.
Kolekcjoner
24-10-2010, 22:01
Ja dostałem jakąś pixmę - żaden wypas. I powiem, że jestem pod wrażeniem jakości zdjęć. Koszty pewnie są duże - nie liczyłem ale jakość co najmniej porównywalna ze zdjęciami z labu. Przy tym mam dużo większy wpływ na końcowy efekt :).
nonilion
29-10-2010, 10:58
Czyli koszt większy niż w labie, także dla hobbystycznych druków spoko, szybko i można się pochwalić, a przepłacić 50gr za 1 odbitkę to nie grzech.
No ale przy dużych partiach chyba jednak lab wygrywa.
No bez wątpienia , ale nie o koszty tu chodzi.
Kolekcjoner
30-10-2010, 14:57
No ale przy dużych partiach chyba jednak lab wygrywa.
Zdecydowanie.