PDA

Zobacz pełną wersję : jak połączyc obiekty milonty z eos 550d

theflog
21-10-2010, 12:59
Witam! Dostałem stary obiektywy minolty i chciał bym je podłączyć pod mojego eosa 550d. Gdzie można takie redukcje albo adaptery kupić w Warszawie

HuleLam
21-10-2010, 13:08
Witam! Dostałem stary obiektywy minolty i chciał bym je podłączyć pod mojego eosa 550d. Gdzie można takie redukcje albo adaptery kupić w Warszawie

1. Czemu dałeś to w "analogowym sprzęcie" a nie np w "dla początkujących"
2. Czy obiektyw to "stary system" (manualny) Minolty, czy od Minolty AF?
3. Co to za obiektyw (...bo prawdopodobnie nie ma to sensu ;) )

zdRAWki
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS Według Boba Atkinsa:
http://www.bobatkins.com/photography/eosfaq/manual_focus_EOS.html
sprawa jest niemożliwa do obejścia, za wyjątkiem być może macro.
zdRAWki

theflog
21-10-2010, 13:45
Napisałem tu bo chodzi mi o obiektyw manulany dokładnie Hanimar f28 z mocowanie do Minolty. Nie będę używał tego do fotografowania makro.

MacGyver
23-10-2010, 17:29
Napisałem tu bo chodzi mi o obiektyw manulany dokładnie Hanimar f28 z mocowanie do Minolty.
Manualny Hanimar to jednak nie analogowy Canon. Nazwa działu "Analogowy sprzęt Canona" wyraźnie wskazuje o jakim sprzęcie tu piszemy.

Przejściówkę znajdziesz na Allegro:
http://allegro.pl/listing.php/search?string=ef+md&sourceid=Mozilla-search

N00bek
24-10-2010, 20:13
Tyle, że podpinanie takiego obiektywu mija się z celem.
Po pierwsze, redukcja kosztuje naprawdę sporo. Od 100 - 300zł.
Po drugie, nie będziesz miał potwierdzenia ostrości, a jak będziesz miał mieć to wydasz jeszcze więcej na przejściówkę
Po trzecie, pomiaru światła też nie będziesz miał.
Po czwarte, Twój wizjer jest bardzo ciemny, bo to zaledwie xxxd, tak więc nic nie zobaczysz.
Po piąte, jesteś skazany na full manual, o ile dobrze sobie ustawisz na pierwszej ogniskowej, o tyle przesuwając go o te kilka mm znowu będziesz musiał ustawić światełko oraz F.
Reasumując, nie opłaca się. Jeśli lubisz się w tak dramatyczne rzeczy bawić to zapraszam, ale nie spodziewaj się cudów.

PS: Jaką ogniskową posiada owe szkło?

pan.kolega
25-10-2010, 08:05
Po czwarte, Twój wizjer jest bardzo ciemny, bo to zaledwie xxxd, tak więc nic nie zobaczysz.

A po piate, miales kiedys przy oku 550D? Idz do sklepu w swojej miejscowosci, albo w najblizszym wiekszym miescie, zerknij przez wizjer, a potem dopiero donies na forum od czego ciemniej bylo.

theflog
25-10-2010, 09:23
Przepraszam za zamieszanie i dziękuje ze przeniesienie tematu w odpowiednie miejsce. Co do obiektywu chcę go wykorzystać do filmów, a nie do fotografowania. Przeczytałem kilka wątków i widziałem że polecana są stare obiektywy manualne, a że dostałem właśnie kilka starych z mocowanie do Minolty po pomyślałem, że się sprawdzą.

HuleLam
25-10-2010, 10:17
Przepraszam za zamieszanie i dziękuje ze przeniesienie tematu w odpowiednie miejsce. Co do obiektywu chcę go wykorzystać do filmów, a nie do fotografowania. Przeczytałem kilka wątków i widziałem że polecana są stare obiektywy manualne, a że dostałem właśnie kilka starych z mocowanie do Minolty po pomyślałem, że się sprawdzą.

Fakt konieczności używania przejściówki z soczewką może Cię zamęczyć. Moim zdaniem, nie warto -lepiej kup 1-2 obiektywy M42 i tyle.
zdRAWki

PawelB
25-10-2010, 13:41
Po trzecie, pomiaru światła też nie będziesz miał.

Pomiar światła będzie działał.