PDA

Zobacz pełną wersję : Przejściówka M42/Canon -problem

moritto
20-10-2010, 18:53
jest taka sprawa że nie mogę tak dokręcic obiektywu żeby osłona przeciwsłoneczne zenitara była równo ułożona,jest przekręcona w jedną stronę ,tak jakby obiektyw nie był dokręcony ,no i wchodzi mi ona w kadr...
tak sobie kąbinuję,otóż ta osłona jest przykręcona chyba trzema maleńkimi śrubkami może jak je odkręce to będę mógł ją przekręcic w odpowiednią stronę.....jakieś pomysły ?

_igi
20-10-2010, 19:02
kup lepszą przejściówkę. Używałem sporo przejściówki za 15zł, ostatnio dostałem za friko przy większych zakupach lepszy model, no i bez porównania. Wypustka do blokady bolca, obiektywy idealnie po środku siedzą, żadnych kłopotów z ustawianiem hiperfokalnej.

BTW, to do obiektywów m42 były tulipany?! Bo nie wydaje mi się żeby "doniczki" dawały takie bajery.

GhostRider
20-10-2010, 19:02
Miałem podobnie ;)

Przekręciłem osłonę na zenitarze:)

moritto
20-10-2010, 19:15
Miałem podobnie ;)

Przekręciłem osłonę na zenitarze:)

czyli odkręciłes te śrubki ?

GhostRider
20-10-2010, 19:49
Musisz mieć śrubokręt z małymi końcówkami. Ja na allegro kupiłem kiedyś taki zestaw do naprawy komórek. Za kilka zł - ale jest w nim duża różnorodność końcówek i nie jest takie złe nawet.

dinderi
20-10-2010, 22:33
Na 8 Zenitarów, które miałem w ręku, 6 miało ten problem. Co ciekawe, do Zenita wkręcają sie prawidłowo. W ten sam adapter, inne, nieruskie szkła M42 równiez wkręcają sie prosto.

dziobolek
20-10-2010, 22:42
BTW, to do obiektywów m42 były tulipany?! Bo nie wydaje mi się żeby "doniczki" dawały takie bajery.

Zenitar 16mm ma fabrycznie osłonę typu tulipan.

Pozdrówka!

dinderi
20-10-2010, 22:57

Zenitar 16mm ma fabrycznie osłonę typu tulipan

Nie tylko. Również np. Mir 20 mm i kilka innych..

dinderi
21-10-2010, 10:11
Dzisiaj przyszedł do mnie z HK adapter firmy Travor, kupiony na eBay. Potrzebny mi jest jako bagnet więc to co poniżej, nie ma dla mnie wielkiego znaczenia.
Ale dla potwierdzenia słów kolegów i jako ciekawostkę, wklejam porównanie.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img403.imageshack.us/img403/408/adapter011.jpg)
Po lewej obiektyw wkręcony w normalny, porządny adapter. Po prawej, w chiński, kupiony za 4 dolary, razem z przesyłką do Polski :)

photogambler
21-10-2010, 10:43
te przejsciowki to swietny wynalazek.Tanioidobrz robi je facet z Lublina i ...eksportuje do Hong Kongu:-)Mam tylko klopoty z wlasciwa ekspozycja ale jakos probuje dac rade.pozdro;)

enter
21-10-2010, 11:31
te przejsciowki to swietny wynalazek.Tanioidobrz robi je facet z Lublina i ...eksportuje do Hong Kongu:-)Mam tylko klopoty z wlasciwa ekspozycja ale jakos probuje dac rade.pozdro;)

o których przejściówkach piszesz ?

siudym
21-10-2010, 12:32

heh a potem masa polakow zamawia je z HK :)

A tak powaznie, to chyba wiem jako gosc, czy nie wystawia on redukcje na allegro? Kiedys na zamowienie zrobil mi redukcje 58mm na 38mm specjalnie do raynoxa DCR 250.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i faktycznie wykonanie 1 liga,.

benicjusz
21-10-2010, 15:22
namierzyłem ją - z chipem - na aukcji,
- mowicie, że warto?
- wykonanie jak bagnet od L'ki?

moritto
21-10-2010, 19:15
kupiłem w tym sklepie i teoretycznie to co na zdjęciu,za to na pewno za tę cene http://www.infoto.pl/pl/Products/35/adapter_canon_eos_m42/Show/ otóż to co dostałem ma inny (brzydszy) pokrowiec i nie ma na przejściówce czerwonej kropki jak na tej na zdjęciu....nic to ,przekręcę tę osłonę

dinderi
21-10-2010, 19:19
kupiłem w tym sklepie i teoretycznie to co na zdjęciu,za to na pewno za tę cene http://www.infoto.pl/pl/Products/35/adapter_canon_eos_m42/Show/ otóż to co dostałem ma inny (brzydszy) pokrowiec i nie ma na przejściówce czerwonej kropki jak na tej na zdjęciu....nic to ,przekręcę tę osłonę
Zanim zaczniesz kręcić osłoną, sprawdź, czy obiektyw prawidłowo ostrzy (oczywiście, bez przesady, to nie jest super ostre szkło). Bo jeśli słabo ostrzy, to może byc właśnie wina nieprawidłowo wykonanego gwintu.