PDA

Zobacz pełną wersję : sx20 wymienić na d450 ?

niktważny
20-10-2010, 10:13
Witam,

niedawno zakupiłem sx20 jestem z niego zadowolony aczkolwiek złapałem bakcyla na zakup lustrzanki ze względu na większe możliwości (przynajmniej z tego co widzę i czytam po forum) oraz głębie ostrości której nie mam w sx20.

myślicie że to dobry wybór ? jaki zestaw będzie w miarę dobry do samej puszki ? chodzi mi tu o uniwersalne obiektyw

sprocket73
20-10-2010, 10:40
Witaj!

Parę lat temu miałem taki sam dylemat jak Ty - przeszedłem z S3 na 450D.
Robiąc taką zamianę trzeba mieć świadomość dwóch rzeczy.

Pierwsza to koszty, jak kupisz 450D + KIT to na tym się nie skończy... będziesz chciał płytką głębię ostrości musisz kupić jasny obiektyw. Będziesz chciał sobie coś zezumować, musisz kupić tele, bedziesz chciał sfotografować robaczka, czy kwiatka - musisz kupić obiektyw macro. Szeroki kąt? - kolejny obiektyw. Jednym słowem musisz być przygotowany na wydatki.

A druga sprawa - to waga i ilość sprzętu. Jak chcesz z tym jeździć na urlopy/wycieczki, będziesz to musiał nosić, przepinać obiektywy, kombinować czy lepiej mieć pod ręką, czy wyciągać z plecaka.

Jeżeli akceptujesz te dwie rzeczy, to do dzieła - kupuj :)
Ja początkowo chciałem mieć jeden uniwersalny obiektyw. Kupiłem więc Tamrona 18-250. Na tym forum doradzano mi dual kit 18-55 + 55-250, ale nie chciałem bawić się w przepinanie. Jeżeli miałbym teraz doradzić Tobie, to jeżeli od razu chcesz mieć zestaw obiektywów, to kup dual kit i stałkę 50 1.8, natomiast jak chcesz mieć jeden uniwersalny to Canon 18-200 lub Tamron 18-270.

patyn
20-10-2010, 10:48
Posiadam 450D i myślę że jest to sprzęt optymalny dla amatora. Choć denerwuje mnie drak wymiennych matówek czy nie najlepszy AF gorąco go polecam. Ale jeśli tylko uda Ci się odłożyć parę groszy odradzam KITy a kupuj Tamron 17-50 2.8 (czasem okazyjnie można kupić używkę na CB). Jeśli finansowo nie podołasz, to odkładaj powolutku a póki co 50 1.8 (jak wyżej) będzie najlepszym wyborem (nowy ok 400zł).

niktważny
20-10-2010, 11:06
cały czas się gryzę ze sobą bo miesiąc temu kupiłem SX20 ale jakoś chciałbym mieć lustrzankę, tylko sam nie wiem czy przy moim fotografowaniu jest sens kupować lustro i potem obiektywy jak fotki robi się okazjonalnie najczyściej podczas wakacji.

jahjah1986
20-10-2010, 11:49
Jeśli to Twój pierwszy poważniejszy aparat (sx20) to lepiej zostaw sobie narazie to cudo.
Ja kiedyś okazyjnie dostałem lumixa fz-18, miałem go chyba przez prawie 2 lata, a gdzieś po ok. półtora roku zaczełem odczuwać ograniczenia techniczne, które w lumixie już wykorzystałem w 100% (nie mylić, że uważałem że robie dobre foty, poprostu czysto techniczne ograniczenia :) ), kupiłem 450d i jestem zachwycony możliwościami....jednak teraz brakuje mi czegoś mniejszego na jakieś mniejsze okazje typu rodzinne spotkania itp, jednak 450d jest większy i mniej praktyczny na wyjazdy itp. Jak napisali poprzednicy również szybko odczułem braki a to zooma a to czegoś itd a wiadomo wszystko kosztuje i trzeba mozolnie ciułać ....dlatego podsumowanie : Poczekaj z kupieniem lustra z rok może 2, a przez ten czas ćwicz i zbieraj fundusze tak żeby kupic lustro i zostaawic sx-a albo kupić z lustrem tanią @ na wyjazdy :)

Shingo
20-10-2010, 12:29
moje pytanie skłania sie do tego jak dużo wiesz na temat fotografi i jak adekwatnie gruby portfel masz na tą chwilę

niktważny
20-10-2010, 13:23
moje pytanie skłania sie do tego jak dużo wiesz na temat fotografi i jak adekwatnie gruby portfel masz na tą chwilę

no właśnie tak naprawdę zaczynam przygodę z fotografowaniem

Shingo
20-10-2010, 13:28
a portfel jak masz zasobny?

jahjah1986
20-10-2010, 13:39
no właśnie tak naprawdę zaczynam przygodę z fotografowaniem

Dlatego właśnie lepiej sie pobawić narazie tym co masz, a później zdecydować jak już sie okaże czy fotografia to tylko zauroczenie czy coś więcej, a nauki na tym co masz i zabawy będzie duuużo.

niktważny
20-10-2010, 14:30
a portfel jak masz zasobny?

pojęcie względne
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
po prostu szukam czegoś uniwersalnego, podejrzewam że nie będę miał czasu aby zostać profesjonalnym fotografem, robię zdjęcia dla siebie, czyli typowe widoki z wakacji, jakiś portret ukochanej osoby, a za 8 miesięcy zdjęcia mojemu dziecku, dlatego nie wiem czy zostać przy SX20 czy kupić używaną 450d + kitowy obiektyw na początek

Shingo
20-10-2010, 15:33
pojęcie względne
po prostu szukam czegoś uniwersalnego, podejrzewam że nie będę miał czasu aby zostać profesjonalnym fotografem, robię zdjęcia dla siebie, czyli typowe widoki z wakacji, jakiś portret ukochanej osoby, a za 8 miesięcy zdjęcia mojemu dziecku, dlatego nie wiem czy zostać przy SX20 czy kupić używaną 450d + kitowy obiektyw na początek

to wciąz nie jest dla mnie odpowiedź

jezeli masz portfel na tyle gruby zeby wywalić teraz 3 tys na sprzet zeby sam niewiesz co z nim robic to spoko, kup, skoro widzisz potrzebe i stac cie na to to wymień aparat

jahjah1986
20-10-2010, 15:46
to wciąz nie jest dla mnie odpowiedź

jezeli masz portfel na tyle gruby zeby wywalić teraz 3 tys na sprzet zeby sam niewiesz co z nim robic to spoko, kup, skoro widzisz potrzebe i stac cie na to to wymień aparat

Bardzo dobra odpowiedź, skoro ma robić zdjęcia tylko okazyjnie na wakacjach i dla dziecka, to ładowanie 3 tysi w sprzęt nie ma sensu. Poprostu się człowiek tylko namęczy nad tym lustrem, a sprzęt który ma mu w zupełności wystarczy, więc może nie dawajmy rad w stylu jak masz kase to kup, bo chociażby kolega był miliarderem to trzeba sprawe uczciwie postawić i napisać, że teraz chyba nie warto :)

Nicolla
20-10-2010, 15:55
Jak chcesz lustrzankę to kupuj, bo niby dlaczego nie.
Dla mnie lustrzanki nie są tylko dla profesjonalistów, nie daj się zniechęcić. Jak nie będziesz miał potem wiecej ambicji to kit Ci wystarczy na początek, przejrzyj to forum wychodzą bardzo fajne zdjęcia. Do portretów bym dokupiła
EF 50mm f/1.8 II. Będziesz miał bardzo fajny zestaw dla amatora.

Drodzy koledzy jakby go nie było stać na lustro, to by się chyba nie pytał.

A druga sprawa - to waga i ilość sprzętu. Jak chcesz z tym jeździć na urlopy/wycieczki, będziesz to musiał nosić, przepinać obiektywy, kombinować czy lepiej mieć pod ręką, czy wyciągać z plecaka.

Nie dramatyzujmy, da chłopak radę. 450D szyi mu nie urwie.

jahjah1986
20-10-2010, 16:09
Dla mnie lustrzanki nie są tylko dla profesjonalistów, nie daj się zniechęcić. Jak nie będziesz miał potem wiecej ambicji to kit Ci wystarczy na początek, przejrzyj to forum wychodzą bardzo fajne zdjęcia. Do portretów bym dokupiła

Nie chodzi czy go stać czy nie tylko czy mu jest potrzebna.
Swoją drogą Nicolla (wybacz jeśli sie myle) ale czy to nie Ty kupiłaś lustro 550d a potem założyłaś temat czy nie oddać do serwisu bo zdjęcia wyglądają gorzej niż z komórki?
To nie żadna wycieczka osobista, ale skoro jade na wycieczke i do tego potrzebuje tylko aparat (pomijając fakt podróżników fotografów) i cieszyć się głównie wycieczką, to po co komuś lustro (?), chyba tylko po to żeby się namęczyć a później narzekać na efekt.

Moje mocno subiektywne zdanie jest takie, że kompakcik jest świetnym rozwiązaniem, miałem , kupiłem lustro to mniej wiecej wiem co zyskałem a czego mi teraz brakuje. :)
Oczywiście nie zabraniam nikomu kupić lustra, aleee chyba lepiej za rok czy dwa lata, skoro już zainwestował w SX20

Nicolla
20-10-2010, 16:19
Nie chodzi czy go stać czy nie tylko czy mu jest potrzebna.
Swoją drogą Nicolla (wybacz jeśli sie myle) ale czy to nie Ty kupiłaś lustro 550d a potem założyłaś temat czy nie oddać do serwisu bo zdjęcia wyglądają gorzej niż z komórki?

A co tutaj ma to do rzeczy? Dla mnie nic zwykła docinka.
Fakt na początku miałam problem ( a może nie, może faktycznie to była prowokacja, jak kilku mądrych zauważyło,zgadnij sam:lol:)

NA początku miałam problem, bo jak mnie tu nazwano jestem ograniczona.
Może kolega jest mniej ograniczony i pójdzie mu lepiej.
Ale dzięki merytorycznym radom, zaczynam już po kilku dniach widzieć efekty.
Lustro daje dużo większe możliwości i dużo lepszą jakość niż kompakt.
Jak kogoś stać wydać 3klocki żeby mieć fajne zdjęcia do albumu to co
ma kogoś o to boleć bańcza.

jahjah1986
20-10-2010, 16:36
A co tutaj ma to do rzeczy? Dla mnie nic zwykła docinka.
Fakt na początku miałam problem ( a może nie, może faktycznie to była prowokacja, jak kilku mądrych zauważyło,zgadnij sam:lol:)

NA początku miałam problem, bo jak mnie tu nazwano jestem ograniczona.
Może kolega jest mniej ograniczony i pójdzie mu lepiej.
Ale dzięki merytorycznym radom, zaczynam już po kilku dniach widzieć efekty.
Lustro daje dużo większe możliwości i dużo lepszą jakość niż kompakt.
Jak kogoś stać wydać 3klocki żeby mieć fajne zdjęcia do albumu to co
ma kogoś o to boleć bańcza.

Ma to znaczenie ponieważ najpierw trzeba określić potrzeby a nie grubość portfela (chociaż też ma w jakimś szerszym spojrzeniu znaczenie). Temat lepszej jakości jest jak już ktoś napisał o tyle warty poruszenia w tym temacie o ile warte jest noszenie plecaka obiektywów (ciężko wybać na wycieczce czy zabrać szeroki kąt czy zoom bo najlepiej oba) i tutaj sx20 ma o tyle przewage ze jest mniejszy, lżejszy, tzw superzoom. Swoją drogą jeżeli to początki przygody to gwarantuje, że sx20 i tak będzie zagadką zanim połapie sie we wszystkich ustawieniach, podstawach foto itp. Odczuje 100% satysfakcje i być może ominie go początkowa irytacja lustrem (też to przechodziłem).
Trzeba też spojrzeć na danego posiadacza ; (co też wynika z potrzeb, a te kolega opisał w miare dokładnie) czy będzie chciał tworzyć bardziej wymagające zdjęcia czy poprostu uwieczniać chwile. Jak uwieczniać chwile to sx20 napewno zagwarantuje mu super jakość bez większych rozkminek a jeśli nawet będzie chciał powiększyć wiedze o foto to też da znakomity strat do lustra.

Dlatego przedstawiłem moje ostateczne SUBIEKTYWNE zdanie.
Kolega przeczyta różne opinie i sam coś zdecyduje.

Pozdrawiam !

Nicolla
20-10-2010, 16:44
Tylko nie przesadzajmy, że 450-tka jest taka się ciężka, trudna w obsłudze i kłopotliwa.
Moim zdaniem na wycieczke można zabrać samego kita i porobić fajne focie, co
zresztą można zobaczyć na tym forum.
Jahjah ja się w bardzo dużej częsci z Tobą zgadzam, ale nie przesadzajmy.

Shingo
20-10-2010, 16:49

Nie dramatyzujmy, da chłopak radę. 450D szyi mu nie urwie.

zastanówmy się mieć 1000 zł czy nie mieć... w sumie wole mieć 1000 zł i sprzęt który i tak nie wykorzystuje niż nie mieć 1000 zł i sprzęt którego nie wykorzustyje, prosta dedukcja, stać cie wydać 1000 zł zeby sprawdzić czy fotografia to zabawa dla ciebie a nie słomiany zapał to bierz, jezelei róznica 1000 zł w portfelu to dal ciebie znacząca rzecz to nie kupuj , tylko zbieraj ucz się a jak się nauczysz wielu rzeczy i będziesz w stanie sam podjąć decyzję czy chcesz miec lustro czy nie to napewno tez bedziesz miał uzbierane pieniądze której różnicy nie odczujesz bo i tak zbierałeś w tym celu :)

jahjah1986
20-10-2010, 16:49
Tylko nie przesadzajmy, że 450-tka jest taka się ciężka, trudna w obsłudze i kłopotliwa.
Moim zdaniem na wycieczke można zabrać samego kita i porobić fajne focie, co
zresztą można zobaczyć na tym forum.
Jahjah ja się w bardzo dużej częsci z Tobą zgadzam, ale nie przesadzajmy.

Mam 450D :) i poprostu czasem wiem jaka niechęć mi towarzyszy jak mam wyjść na spacer i przy okazji coś pofocić,załatwić jakieś sprawy i wtedy nie chce mi się tego nosić. Nie mówiąc już jak to jest na wycieczkach gdzie nieraz trzeba zabrać plecak z jedzeniem itp. (a tak pewnie bedzie skoro chodzi tez o foto dla dziecka).
I jednak dla mnie to nie dyskusja o wyższości lustra tylko o potrzebach posiadacza, a to on sam wie najlepiej

Nicolla
20-10-2010, 16:57
To ze mnie jakiś osiłek jest, albo nie wiem:-D.
Chodzię po górach z lustrem, może aparat mi nie przeszkadza bo i tak muszę
noszę plecak w którym jest kilka kilo. Moja kumpela nosi cięższą SonyAlfa
i jeszcze nie płakała.
Na spacery zarzucam torbę z aparatem na ramie i też mi nie przeszkadza.
Może to od podejścia zależy.:-D

jahjah1986
20-10-2010, 16:58
Pewnie masz racje :) Ja to leniuchem jestem raczej. :)
Dlatego zdanie jakie przedstawiłem ( o czym zresztą wspomniałem) jest SUBIEKTYWNE :)

andrewjohn
20-10-2010, 19:44
Gorąca dyskusja się tu toczy,a autor wątku umilkł. Ja osobiście popieram zdanie, aby poćwiczyć tym co jest, a za jakiś czas, jak bakcyl fotografii się zagnieździ na stałe to kupować lustrzankę. A jak nie to pieniążki zostaną w kieszeni. No chyba, że jest jużteraz duże parcie na wydanie kasy...

niktważny
20-10-2010, 19:58
puki co zostanę przy SX20 kupie parę książek o fotografowaniu poczytam, naucze się robić zdjęć na tym co mam, a za rok może dwa kupie lustro

mariusz231
20-10-2010, 20:09
Polecam Multimedialna szkoła fotografowania National Geographic naprawdę super wszystko wyjaśnione, ja gdy kupiłem swój pierwszy aparat S2 IS, nie miałem pojęcie co to przysłona, migawka i takie tam, trochę lektury plus praktyka i będzie dobrze. Ważne żeby mieć chęci a z czasem będzie wiadomo czego brakuje :)

andrewjohn
20-10-2010, 20:11
puki co zostanę przy SX20 kupie parę książek o fotografowaniu poczytam, naucze się robić zdjęć na tym co mam, a za rok może dwa kupie lustro

Myślę, że już po kilku miesiącach bedziesz wiedział, czy to Cię wciąga i chcesz w to dalej brnąć i inwestować, czy Cię po prostu znudzi i zostaniesz przy kompakciku. Ja uważam, że to rozsadna decyzja.

jacek_73
20-10-2010, 20:17
spodziewasz się dziecka?
Dziecko zacznie się ruszać (intensywniej) zaczniesz myśleć nad lustrzanką (intensywniej). :-D

adamskladak
20-10-2010, 20:33
poczytaj troche i popstrykaj pogoda jesienna jest :) dobra do tego
jak bedziesz wiedzial juz czy zdjecia sa takie jak chciales (z SX20)
jak nie to ida swieta i prezencik sobie zrobisz
ps.
w sumie to mogles wczesniej pomyslec bo za cene sx20 plus pare zlotych bylo by 1000d

rosim
20-10-2010, 20:55
Ja dorzucę kilka słów. Pierwsze cyfrówki, które miałem, to canony A75 i A630. Teraz jest 450D. Przed zakupem lustrzanki miałem przede wszyskim obawy co do wielkości/ciężaru sprzętu oraz konieczności wymany obiektywów. Przy pokazji rozmiarów lustrzanki bałem się, że nie będe w stanie zabierac jej na spacery, w góry itp. Po prawie 2 latach uzytkowania 450D mogę śmiało napisać, że warto. Ciężar i rozmary to żaden problem - torba na ramie, 1-2 obiektywy i mogę jechać rowerem, chodzić po górach itp. MIałem 450D nawet w dość ekstremalnych warunkach (kurz) na Przystanku Woodstock 2009 i wcale mi to nie przeszkadzało. Co do konieczności zmiany obiektywów - kiedyś u znajomych robiłem fotki na chrzcie i "żonglowałem" 3 obiektywami - wcale nie było to aż tak bardzo uciążliwe.
Waro mieć lustro, choćby dla samej zabawy GO - wystarczy podpiąć 50f1.8 i można poczuć tę "magię".
Pozdrawiam

HuleLam
20-10-2010, 20:59

...kupisz jak już dojdziesz do pytania "jak zrobić zdjęcia żeby było tło rozmyte" ;)
zdRAWki
PS oczywiście 450D, najlepiej ode mnie :P

jahjah1986
20-10-2010, 21:02
Dobra decyzja :) Inaczej pewnie by się sprawa przedstawiała gdybyś zapytal przed kupieniem sx20. Tak jak wyszło jest super i tak. Ciesz się foto i powodzenia :)

PZDRO!

galekeg
20-10-2010, 22:08
MSZ t/z "magia lustrzanki" bez podstawowej wiedzy zabija zapał do fotografowania.
Pozostając w temacie, czy warto posiadać "lustro"?
Moje córki (małoletnie) jadąc na wycieczki (nawet samolotem przy ograniczonym bagażu),zawsze zabierają swoją 450-tkę z kitem.

dziobolek
20-10-2010, 22:29

Świetna decyzja... serio. Naucz się aparatu, poznaj jego możliwości i wykorzystuj je na max.
Jeśli przyjdzie taki moment, gdy zaczniesz odczuwać że aparat cię ogranicza,
wtedy będziesz wiedział czego ci w nim brakuje, jak również będziesz świadomy tego,
jakiego dokładnie sprzetu potrzebujesz, by się tych ograniczeń pozbyć.
Jeśli to będzie miało być lustro, to dokładnie będziesz wiedział jakiego modelu potrzebujesz ;-)

A teraz idź w świat i łap ulotne chwile...:mrgreen:

Pozdrówka!

niktważny
21-10-2010, 08:13
spodziewasz się dziecka?
Dziecko zacznie się ruszać (intensywniej) zaczniesz myśleć nad lustrzanką (intensywniej). :-D

tak na 5/06/2011 spodziewam się dziecka :-) pewnie jak nie kupie lustra przed tym okresem to po tym terminie będzie ciężej :P hehe

puki co poczytam bo jeszcze miesiąc temu nie widziałem że istnieje w aparacie przysłona, teraz na preselekcjach SX20 poznaje powoli co do czego służy.
poprzeglądałem poradniki np szerokikadr.pl i jeszcze zakupie pewnie jakaś książkę.

dziękuję za wypowiedzi w tym temacie.

Pozdrawiam

Jacky_K
26-10-2010, 19:15
Miałem SX10 teraz mam to co w stopce :)
Moja propozycja: zostaw sobie na razie to co masz. Pobaw się i poczuj sam czy cię to kręci czy nie. Jedyne co bym ci doradził to kup sobie lampę (choćby używaną 420 za ok 500 zł) zdjęcia w pomieszczeniach dostaną nowej jakości. Wielką zaletą serii SXxx jest właśnie gorąca stopka.

Zaletą kompakta jest właśnie jego rozmiar i uniwersalność za niewielką stosunkowo cenę (całą moja torba ze sprzętem waży prawie 6 kilo i kosztowała ok 9 tyś)
A do uwieczniania wakacyjnych widoczków i rodzinnych imprez w zupełności wystarcza.

Jeżeli za jakiś czas stwierdzisz że fotografia to jest TO, przesiądź się na lustro.
Będziesz już mniej więcej wiedział co cię ogranicza i jakie są koszty przełamania tych ograniczeń.

obcy21
26-10-2010, 20:19
sprzedawaj kompakta i kupuj lustro.
jak już ktoś wcześniej wspomniał to dojdziesz do takiego momentu że będziesz chciał rozmyć tło, tylko jak... wtedy pomyślisz o lustrze.
Sam tak miałem jak kupiłem swoją lustrzankę, na początku myślałem jak tutaj rozmyć tło, no i się dowiedziałem, później może uda się je rozmyć bardziej, na to pytanie też znalazłem odpowiedz i kupiłem jasne szkło. ta zabawa wciąga, chodź kosztuje, ale warto ;)

N00bek
29-10-2010, 13:44
sprzedawaj kompakta i kupuj lustro.

dojdziesz do takiego momentu że będziesz chciał rozmyć tło, tylko jak... wtedy pomyślisz o lustrze.
I tylko dla tego powodu kupiłeś lustrzankę? Bo możesz rozmyć tło?
Bezsens pchać chłopaka w lustrzankę, skoro dopiero się uczy. Dopiero zaczyna. Sam stwierdził, że poczyta i co nieco dowie się o fotografii.

korben
29-10-2010, 13:50
Witam wszystkich,jako że ostatnio śledziłem wątek u znajomego kompakt>lustrzanka.
Jakiś czas temu kupując kompakta sony zarzekal się że więcej mu nie potrzeba,bo nie będzie kupował czegoś na czy się nie zna,cóż taki tok myślenia też trzeba uszanować,dziś już nie jest tego tak pewnien i prosi mnie o pomoc w wyborze lustra:)Poza tym sam jestem użytkownikiem i lustra megazooma,i czasami gdzie potrzeba jest pojechać,bez zbednego sprzetu biore kompakta:)dobre rozwiązanie dla kogoś kto lubi kompromisy
pozdro dla wszystkich

pro_fill
29-10-2010, 14:30
...kupisz jak już dojdziesz do pytania "jak zrobić zdjęcia żeby było tło rozmyte" ;)
zdRAWki
PS oczywiście 450D, najlepiej ode mnie :P
jako użytkownik sx20 zaskoczę cię - idzie w tym aparacie rozmyć tło i wystarczy poszukać tego, co wstawiłem na tym forum.

kupując swojego właśnie miałem podobne dylematy i lustro poczeka.
na dzień dzisiejszy nie widzę sensu wydawać kilka tysięcy na body + słoiki [dwa lub trzy], aby wykorzystać zestaw intensywnie tylko jeden miesiąc w roku [wakacje, imprezy rodzinne].
nie zajmuję się fotografią zawodowo i wychodzę z założenia, że sprzęt powinien zarobić na siebie. w moim przypadku byłoby to przeinwestowanie.

autorowi wątku życzę przede wszystkim, aby spełnił swoje marzenie.... - może szybciej, lub później, ale spełnił.

jarekA
30-10-2010, 19:46
nie zajmuję się fotografią zawodowo i wychodzę z założenia, że sprzęt powinien zarobić na siebie

Mylne założenie. Pewnie z 95% posiadaczy lustrzanek nie zarabia fotografowaniem. Inwestycje w sprzęt to inwestycja w siebie, w swoje zadowolenie (czy ze zdjęc, czy z samego posiadania to inna sprawa). Te trochę frajdy i odstresowanie od codziennej gonitwy są warte każdych pieniędzy. I nie ważne czy to FF z eLkami, czy małpka - mój syn ma pewnie więcej frajdy ze swojego kodaka 2MP niż ja ze swojego zestawu.

jacek_73
30-10-2010, 20:17
(...)nie zajmuję się fotografią zawodowo i wychodzę z założenia, że sprzęt powinien zarobić na siebie. w moim przypadku byłoby to przeinwestowanie.(...)

Ja też mam jakąś tam pracę niezwiązaną z fotografią.Jak łatwo się domyśleć pstrykanie to takie moje (jak i większości ludzi - niefotografów) hobby, a hobby z założenia nie zarabia tylko trzeba ładować i ładować...i ładować...jak w studnie bez dna.