Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Samyang 8mm - ostrość, panorama sferyczna, muzeum.

art777
19-10-2010, 19:32
googluje i canon-boarduje od dluzszego czasu i nie znalazlem odpowiedzi.
Cel: wykonanie panoramy sferycznej w muzeum Canonem 50D z podpietym samyangiem 8mm (+ statyw z głowicą panoramiczną) w możliwie najwyższej czytelności.
Zadanie: jakie przyjąć ustawienia ostrości na szkle, aby obiekt odległy od szkła o 0,5m i i rekopis na ścianie oddalonej o 15m byl czytelny? Przy jakich ustawieniach pierścienia ostrości (przyjmuję, że przesłona f8 - efosiem) obiekt przed "nosem" szkła i oddalony od niego o 15m bedzie po prostu czytelny, ostry, wyraźny - jak zwał tak zwał.
Jeśli mój tok rozumowania jest błędny proszę o i należy temat ugryźć od innej strony, proszę o sugestie.

pozdrawiam
Artur

RNz
19-10-2010, 19:47
Chodzi o głębię ostrości.
Jak ustawisz 0,5m i f8 będzie ostre
http://www.dofmaster.com/dofjs.html

art777
19-10-2010, 19:55
ok. to teoria. jak sie ma praktyka do teorii? potwierdzi ktoś lub zaprzeczy?

Erg
20-10-2010, 00:05
A ten rękopis to jakich rozmiarów? Bo ostrość to może i będzie, ale trzeba zacząć od tego, że przy rybim oku niewielki obiekt odległy o 15 metrów będzie miał rozmiar kilku pikseli...
Pozdrówka

kainart
20-10-2010, 01:34
To jest nie do zrobienia w ten sposób. Za mała rozdzielczość puszki i za szeroki kąt.
Albo panoramę musisz zrobić czymś dłuższym na oko > 50mm :-)
Albo zrób to po ludzku i rękopis sfotografuj osobno i niech się wyświetla po kliknięciu na osobnej warstwie (w zależności jakiego silnika używasz będzie to prostsze bądź trudniejsze)
PS. Nawet jak zrobisz panoramę długim szkłem i osiągniesz wymaganą rozdzielczość to będzie to tak gigantyczne że trudno to będzie pokazać

dziobolek
20-10-2010, 21:21
A ten rękopis to jakich rozmiarów? Bo ostrość to może i będzie, ale trzeba zacząć od tego, że przy rybim oku niewielki obiekt odległy o 15 metrów będzie miał rozmiar kilku pikseli...
Pozdrówka

Nie ważne jakich jest rozmiarów, tylko aby rękopis był czytelny.
Jeśli to oryginał, to współczuję, bo to chyba nie jest pisane wielkimi "kulfonami" ;-)

...PS. Nawet jak zrobisz panoramę długim szkłem i osiągniesz wymaganą rozdzielczość to będzie to tak gigantyczne że trudno to będzie pokazać

Aaaj, jajaj, jajaj... a te wszystkie "giga panoramy" w sieci to mają jakiś problem z prezentacją??? ;-)

Problem w tym, że jak użyje długiego szkła, to "psinco" z obiektów odległych o 0,5m,
bo na moje oko, czytelny rękopis z odległości 15m to... szkło 50mm może być zdecydowanie za krótko.
Więc...

Albo zrób to po ludzku i rękopis sfotografuj osobno i niech się wyświetla po kliknięciu na osobnej warstwie (w zależności jakiego silnika używasz będzie to prostsze bądź trudniejsze)
... ten pomysł jest IMHO najlepszy ;-)

Pozdrówka!