Zobacz pełną wersję : 580 ex - synchronizacja z krótkimi czasami naświetlania
karczmarz
27-11-2005, 21:09
Witam,
580ex to pierwsza lampa zewnętrzna jaką nabyłem. Intryguje mnie jedna z jej funkcji - synchronizacja z krótkimi czasami naświetlania. Zgodnie z opisem to od body zależy czy ta funcka będzie aktywna? Używam 350d i EOS-a 5. Czy ww. funkcja jest przydatna w polączeniu z powyższymi puszkami?
pozdrawiam
j.
ja oczywiście tryb M i do dzieła 1/4000 s z lampą twoja .
karczmarz
27-11-2005, 21:53
ja oczywiście tryb M i do dzieła 1/4000 s z lampą twoja .
Czy wówczas należy wybrać na lampie funkcję FP flash?
j.
zależy to głównie od lampy ( przynajmniej z aktualnymi aparatami).
W lampie włącz tryb FP i jeden z trybów Av,Tv,M w body.
BTW: była kiedyś na ten temat dłuższa dyskusja z bardzo dokładnym wyjaśnieniem (wiem bo sam je pisałem :mrgreen: ) poszukaj dobrze, to zakumasz o co chodzi z trybem FP.
poszukaj dobrze, to zakumasz o co chodzi z trybem FP.
jak ktoś się natknie to proszę o info :oops:
Intryguje mnie jedna funkcji 580EX - synchronizacja z krótkimi czasami naświetlania. Zgodnie z opisem to od body zależy czy ta funcka będzie aktywna?
Aby działało FP Flash musisz mieć body z E-TTL/E-TTL II. No i oczywiście włączyć FP Flash na lampie, ale to chyba oczywiste;-)
Używam 350d i EOS-a 5. Czy ww. funkcja jest przydatna w polączeniu z powyższymi puszkami?
Bedzie działać tylko z 350D.
A czy będzie przydatna? To już inna sprawa - jej przydatność zależy raczej od potrzeb fotografa:-) Gdy będziesz robił próby, zwróć uwagę na duży spadek mocy błysku przy FP Flash.
karczmarz
28-11-2005, 19:15
BTW: była kiedyś na ten temat dłuższa dyskusja z bardzo dokładnym wyjaśnieniem (wiem bo sam je pisałem :mrgreen: ) poszukaj dobrze, to zakumasz o co chodzi z trybem FP.
Witaj,
Jakoś nie mogę trafić na ten wątek :-( Jeżeli komuś się uda proszę o linka.
j.
OK, znalazłem - tutaj masz co nieco o tym jak działa tryb FP i do czego się przydaje. http://www.canon-board.info/showthread.php?p=87969#post87969
karczmarz
28-11-2005, 20:11
dzięki
j.