PDA

Zobacz pełną wersję : Photoshop CS2+Neat Image -seria zdjęć

Tom_s
27-11-2005, 20:59
Witam. Mam do odszumienia ok 300 zdjęć ślubnych. Jako że sam Neat Image wysypuje się na moim sprzęcie przy odszumianiu serii chcę to zrobić z wykorzystaniem go jako wtyczki do PS (tutaj NI działa ok).
Napiszcie proszę co muszę zrobić w PS (najlepiej krok po kroku... albo chociaż pobieżnie bo całkiem zielony nie jestem) żeby odszumiło mi te zdjęcia. Mam jeden katalog z tymi fotkami i chcę żeby cały katalog zrobiło mi z nowymi odszumionymi już fotami z dopiskiem np. *_filtered tak jak jest w NI, albo zupełnie nowy katalog z fotami o takich samych nazwach.
Dodam tylko, że nie chcę aby mi w programie otworzyło na raz te 300 fot tylko robiło to sobie "w tle". Czyli:
1. otworzyło
2. odszumiło
3. zapisało
4. zamknęło
5. przeszło do kolejnej foty
6. nie prosiło o potwierdzanie żadnymi komunikatami !!! <-- ważne żeby nie siedzieć przy tym.
Przy tej ilości zdjęć niestety niemożliwa jest zabawa w pojedyncze odszumianie. Będę bardzo wdzięczny za pomoc bo czas nagli.

Pozdrawiam

tadek
27-11-2005, 22:42
akcja w ps
zrob sobie akcje
odpal i po sprawie

Kubaman
27-11-2005, 23:36
będziesz miał chyba problem, bo do każdego zdjęcia powinieneś robić sobie profil szumów, a nie wydaje mi się, żeby to ci poszło na automacie.

Janusz Body
28-11-2005, 00:12
będziesz miał chyba problem, bo do każdego zdjęcia powinieneś robić sobie profil szumów, a nie wydaje mi się, żeby to ci poszło na automacie.

Nie. Wystarczy zrobić profil aparatu a potem w automacie.

Janusz

mirhon
28-11-2005, 00:24
Nie. Wystarczy zrobić profil aparatu a potem w automacie.

Janusz

Jakie masz doświadczenia z profilem? Ja próbowałem z różnymi ISO w różnym świetle na ich wzorcu (Calibration target) i odszumiał baardzo delikatnie tzn. prawie nic...
Pozdrawiam
Mirek

Tom_s
28-11-2005, 00:33
ok akcje mam zrobioną która odszumia korzystając z wtyczki NI ale co zrobić żeby mi to hurtowo przemieliło ?

Jakoś też w akcji to trzeba ustalić czy jak???

Vitez
28-11-2005, 08:38
Potwierdze ze trzeba robic osobne profile bo inaczej efekt moze byc niezadowalajacy.
Najlepiej to podzielic fotki na podkatalogi robione na podobnych ustawieniach/w podobnych warunkach.
Np jesli cale 300 fotek bylo robione na iso800 w sali weselnej to praktycznie bez obaw pojechalbym wszystkie jednym profilem NeatImage.
Ewentualnie mozna sciagnac gotowe profile do danego modelu aparatu i ISO i na nich jechac, bez opcji auto-profile.

Tom_s
28-11-2005, 11:24
już doszedłem jak to zrobić i fotki odszumione :)

A tak jak Vitez pisze... jeden profil ze strony NI pod konkretny model daje całkiem niezły efekt :) Ja robiłem większość przy ISO-400 (Rebel) więc szumów aż tak wielkich nie było ale do oglądania na monitorze wolałem odszumić.

Pozdrawiam

Janusz Body
28-11-2005, 16:50
Jakie masz doświadczenia z profilem? Ja próbowałem z różnymi ISO w różnym świetle na ich wzorcu (Calibration target) i odszumiał baardzo delikatnie tzn. prawie nic...
Pozdrawiam
Mirek

No tak właśnie ma odszumiać bardzo, bardzo delikatnie. Powyżej pewnego poziomu to już nie odszumianie a "wygładzanie" jakieś ;-) Używam ichnich profili dla poszczególnych ISO (dla 20D jest ich 5 od 100 do 1600).

Profile są wystarczająco dobre do "masówki" jak trzeba popracować nad obrazkiem to wiadomo automat nie za bardzo się nadaje.

Wogóle to wyznaję zasadę bardzo ostrożnego uzywania odszumiaczy w dSLR'ach. Więcej trzeba odszumiać fotki z kompaktów ale one też mają swoje profile.

Janusz