Zobacz pełną wersję : Lampa do do strobingu
grubcio644
18-10-2010, 15:40
Witam
Jak w temacie jaką lampę polecacie do strobingu interesuje mnie na razie tylko i wyłącznie lampa bo statywy i parasolki mam
Zastanawiam się nad tym czy lepiej kupić jedną może nie najlepszą lampę , lub dwie tańsze kwota tak do 450zł żeby współpracowały/a z Canonem 450D
Na allegro ujrzałem coś takiego tyle że jest to chyba najtańsza lampa jaką widziałem
http://allegro.pl/lampa-blyskowa-by26al-automatyka-hit-promocja-i1281031195.html
Wiem że gotówka jaką posiadam nie jest wcale zadowalająca lecz myślę że idzie coś zdziałać za tą kwotę.
To nie taka lampa, musi być z nastawami manualnymi.
Najtańsze i dobre lampy, które maja to co potrzeba to Yonguo YN-460 II.
Moc taka sama jak 550EX, 580EX.
Nie potrzebują nawet radia bo maja fotocele.
Ja mam takie, moi znajomi rowniez.
Koszt około 140zl za jedna - tylko trzeba czekać 2-tygodnie bo są to najtańsze przesyłki z Hong Kongu. Chcesz szybciej to za nieco ponad 200 zl sa na allegro.
Moc taka sama jak 550EX, 580EX.
Zgadzam się z przedmówcą ale powyższe zdanie jest nieprawdziwe. Mam 580EX i YN-460II. Canonowskie błyskadełko jest dużo mocniejsze. Mimo to, do strobingu to bardzo dobry sprzęt.
grubcio644
18-10-2010, 16:36
a do tego najlepiej kupić kostkę z kablem synchro żeby wyzwolić czy jak najlepiej myślę nad zakupem lamp w polsce aukcje z Hong Kongu jakoś mnie nie przekonują wychodzi 400zł za dwie lampy i jakieś rozsądne rozwiązanie żeby je wyzwolić chciałbym
najlepiej i tanio radiowo - yongnuo rf-602 (ale za cały zestaw zapłacisz drugie 400zł)
taniej - chińczyki noname, ale one są zawodne
jeszcze taniej - kabel, ale tracisz na mobilności i zasięgu (do tego do dwóch lamp musisz poszukać jakiegoś rozgałęziacza)
bez kosztów - wbudowane fotocele (ale to tylko w pomieszczeniach, w plenerach raczej działało nie będzie)
a do tego najlepiej kupić kostkę z kablem synchro żeby wyzwolić czy jak najlepiej myślę nad zakupem lamp w polsce aukcje z Hong Kongu jakoś mnie nie przekonują wychodzi 400zł za dwie lampy i jakieś rozsądne rozwiązanie żeby je wyzwolić chciałbym
1)Wyrzuć klawiaturę, bo przyciski ze znakami przystankowymi ci padły
2) Nie bój się zakupów w HK, bo tamtejsi sprzedawcy są wyjątkowo solidni. Wiele razy zdarzyło mi się, że paczka z Azji szła krócej niż z Pcimia Dolnego.
3) Lampy Yongnuo są naprawdę godne polecenia, podobnie jak wyzwalacze. Solidnie wykonane i niezawodne. Za 2 lamy z HK wyszłoby ci 280 i zostałoby na wyzwalacz RF602 z 2 odbiornikami. Takim zestawem można się już pobawić.
grubcio644
18-10-2010, 21:20
A czy ta lampa też mogła by być http://allegro.pl/lampa-yn-560-canon-nastepca-yn-468-alt-580-ex-i1270455065.html i do tego za niedługo dokupiłbym YN-460II
Odnośnie pytań gdzie kupiłem.
Kupuje często od tego sprzedawcy (foto4easy)
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=320499673199
Przesyłka jest w cenie, tyle ze trzeba czekać do 2 tygodni.
Witam,
Mam pytanie, czy ktoś używał lamp Yonguo YN-460 II z wyzwalaczem RF602 do Canona 5D? Słyszałem, że podobno wyzwalacz RF602 powoduje, że na zdjęciach pojawiają sie wąskie paski popsutego obrazu.
Naliczają na granicy?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
O cło oczywiście pytam.
Witam,
Mam pytanie, czy ktoś używał lamp Yonguo YN-460 II z wyzwalaczem RF602 do Canona 5D? Słyszałem, że podobno wyzwalacz RF602 powoduje, że na zdjęciach pojawiają sie wąskie paski popsutego obrazu.
Pojawiają się jeśli przekroczysz czas synchronizacji.
grubcio644
30-10-2010, 21:27
Witam zakupiłem lampę YongNuo 468
Dlaczego YN-468? Ponieważ nastąpiła pomyłka przy zamawianiu miałem na oku 560 a zamówiłem YN-468 na razie chodzi bez zastrzeżeń .
Zamówiłem jedną sztukę do tego wyzwalacz rf602(obecnie oczekuje na niego), niedługo myślę dokupić zamierzaną wcześniej YN-560 .
Naliczają na granicy?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
O cło oczywiście pytam.
Mi jeszcze nic nie naliczyli, a miałem już kilkanaście paczek.
Od 2009 handlem drobiazgami z HK kwitnie, bo weszla nowa stawka kwoty wolnej od cła, tj.
150 EURO - patrz Art. 23 ROZPORZĄDZENIA RADY (WE) NR 1186/2009 z dnia 16 listopada 2009 r. ustanawiającego wspólnotowy system zwolnień celnych.
Także wszystko kupujesz legalnie. Dodatkowo i tak Chińczycy wpisuje na deklaracji na opakowania wartość 1/3 zakupu.
Jak kupujesz więcej rzeczy i boisz się przekroczyć 150euro, to kupujesz inne rzeczy w kolejnych dniach, a i tak za paczki najczęściej nie płacisz bo są w cenie towaru, jedyny minus to 2-tygodniowy czas dostawy, ale mi on nie przeszkadza.
Mi jeszcze nic nie naliczyli, a miałem już kilkanaście paczek.
Od 2009 handlem drobiazgami z HK kwitnie, bo weszla nowa stawka kwoty wolnej od cła, tj.
150 EURO - patrz Art. 23 ROZPORZĄDZENIA RADY (WE) NR 1186/2009 z dnia 16 listopada 2009 r. ustanawiającego wspólnotowy system zwolnień celnych.
Także wszystko kupujesz legalnie. Dodatkowo i tak Chińczycy wpisuje na deklaracji na opakowania wartość 1/3 zakupu.
Jak kupujesz więcej rzeczy i boisz się przekroczyć 150euro, to kupujesz inne rzeczy w kolejnych dniach, a i tak za paczki najczęściej nie płacisz bo są w cenie towaru, jedyny minus to 2-tygodniowy czas dostawy, ale mi on nie przeszkadza.
Dzięki za info. Dwa tygodnie to nie tragedia, a czasami z allegro dłużej paczki idą.
Paviarotti
07-11-2010, 01:28
O widzisz, dzięki za linka! chyba skuszę się kiedyś na taką lampkę (a może nawet i dwie), bo ileż można działać techniką "one light" ;)
manfred1
26-11-2010, 09:17
Czekam już 21 dni i cisza ale ja cierpliwy człek jestem ...do czasu.
Mi po dokładnie równym miesiącu przyszła wiadomość z Urzędu Celnego w Przemyślu. Kazali przesłać informacje od kogo kupiłem (link do aukcji) i za ile (dowód zapłaty).
Po zaciągnięciu informacji w owym urzędzie dowiedziałem się, że:
- upominki i zakupy do 45 € nie podlegają opłacie celnej ani opłacie VAT,
- upominki i zakupy do 150 € podlegają opłacie VAT,
- powyżej 150 € podlegają opłacie celnej i opłacie VAT
Czy nadal polecacie tego sprzedawcę?
przemyslawsz
23-05-2011, 15:19
Ja kiedyś coś zamawiałem z Chin to czekałem prawie dwa miesiące ... Niestety taki jest tego urok.!
kup NIKON SB 25 bądź 28, sprawdzają świetnie, dodatkowo cena nie jest powalajaca