PDA

Zobacz pełną wersję : Porysowana przednia soczewka pelenga 8mm

_igi
17-10-2010, 12:11
Witam,

mam mały problem, moje rybsko, peleng w dosyć brutalny sposób wypadł z obiegu. Na samym "czubku" soczewki ma całą masę dosyć głębokich rys, które objawiają się białymi rozmytymi plamami na środku zdjęcia (który jest najbardziej widoczny). Nie wygląda to zacnie na fotach i zastanawiam się co zrobić.

Myślałem o tym, żeby oddać to do zakładu który elegancko wypoleruje mi czubek soczewki - rysy moga pozostać, zwisa mi to, byle były nieco płytsze i nie widać ich na fotach...

Może ktoś będzie miał jakieś pomysły, bo w tym stanie obiektyw jest średnio używalny...

Pozdrawiam.

dziobolek
17-10-2010, 12:20
Chyba prościej będzie kupić nowy :roll:

Pozdrówka!

_igi
17-10-2010, 12:28
Zanim kupie nowego pelenga wolalbym upewnic sie ze to jest jedyna opcja. To nie problem wypierniczyc szklo do kosza i wydac kase na nowe. Duzo to nie kosztuje, ale wolalbym jednak pieniazki przeznaczyc na cos innego ;)

gavin
17-10-2010, 12:31
jakbyś wypierniczał to daj namiary na kosz :)

polerowanie nic chyba nie da, zrobia się odblaski

dziobolek
17-10-2010, 12:45
Niom, jasna sprawa. To najlepszy będzie Cif Cream lub pasta do zębów Nivea :twisted:
A tak na serio...
Spróbuj w firmach, które naprawiają szyby samochodowe.
Reklamują się polerowaniem rys i zmatowień po wycieraczkach.

Pozdrówka!

_igi
17-10-2010, 12:45
Jak dla mnie sprawa wyglada tak - na razie na fotach w srodku jest bialo-szara papka ktora zabija detale. Myslalem zeby oddac to do szpeca od obrobki szkla, zeby troche przypilowal i wypolerowal srodek szkla tak, zeby zostaly tylko resztki najglebszych rys. Moze sie troche zmienic GO, albo dysorsja, ale lepsze to niz nieuzywalne szklo. Pisalem do sprzedawcow pelenga, ale nie maja tego typu zamiennych czesci.

Z tym co jest teraz nie radzi sobie ani stempel w ps, ani filtr content-aware w cs5, generalnie lipnie to wyglada i widac to juz na ekranie aparatu, nawet bez powiekszania foty. Bliki, i inne śmieci ten obiektyw łapie w standardzie więc jak będzie kilka w centrum to mi to wisi ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Spróbuj w firmach, które naprawiają szyby samochodowe.
Reklamują się polerowaniem rys i zmatowień po wycieraczkach.

O tym nie pomyślałem, dobry pomysł. Dziękuję ;)

fotna
17-10-2010, 12:54
Polerowanie zetrze wszystkie filtry dodatkowo zmieni kształt soczewki.
dodatkowo trzeba odpowiedni uchwyt do soczewki by jej nie rysować bardziej.
Efekty są nieprzewidywalne jeśli tylko spolerujesz środek.
Zastanów się czy o to ci chodzi.
Jedyne co rozsądne mogę zaproponować to znaleźć uszkodzony identyczny i wymienić przednią soczewkę a najlepiej całą grupę - bo one są ze sobą skalibrowane.

Taniej i pewniej będzie sprzedać jako uszkodzony i kupić nowy jeśli na takim obiektywie ci zależy.

canis_lupus
17-10-2010, 13:00
Weź czarny lakier do paznokci i po prostu zamaluj rysy. TYLKO rysy. światło minimalnie spadnie, ale powinny przestać wychodzić rysy na zdjęciach. Z normalnymi szkłami to działa. Nie wiem jak z UWA - to ze względu na głębię.

_igi
17-10-2010, 13:11
Polerowanie zetrze wszystkie filtry dodatkowo zmieni kształt soczewki.
dodatkowo trzeba odpowiedni uchwyt do soczewki by jej nie rysować bardziej.
Efekty są nieprzewidywalne jeśli tylko spolerujesz środek.
Zastanów się czy o to ci chodzi.
Jedyne co rozsądne mogę zaproponować to znaleźć uszkodzony identyczny i wymienić przednią soczewkę a najlepiej całą grupę - bo one są ze sobą skalibrowane.

Nie wiem w jaki inny sposób można uszkodzić tą rybę. To sam metal i szkło, które zresztą jak właśnie się przekonałem, diabelnie się rysuje. Pokatuję jego, do stracenia zbytnio nic nie mam już i najwyżej kupię następne.

Co do nieprzewidywalnych efektów - i tak tego szkła używam tylko do "pojechanych" perspektywicznie fot (nie kleję panoram), nie zarabiam nim, więc delikatny odchył w obrazowaniu nie będzie dla mnie straszny.

Weź czarny lakier do paznokci i po prostu zamaluj rysy. TYLKO rysy. światło minimalnie spadnie, ale powinny przestać wychodzić rysy na zdjęciach. Z normalnymi szkłami to działa. Nie wiem jak z UWA - to ze względu na głębię.

Jakieś rozwiązanie to jest tylko fakt - przy tej G.O. może to nie wypalić. Spróbuję (koszt zerowy, ryzyko również), przynajmniej mam dobry pomysł na reanimację porysowanych szkieł. Dzięki!
Okej, patrzyłem na sposób z czarnym wypełnieniem - w tym przypadku był to wybitnie zły pomysł. Na próbę zrobiłem czarną zmywalną farbką, delikatnie i precyzyjnie zapchałem nią dziury, i tym razem na zdjęciach, zamiast tryliarda flar i mydła w środku, piękne czarne plamy.

Przyjrzałem się dokładnie, na przodzie zdarte są filtry i zadrapania, na ok. 0,5mm - 1mm. Coraz bardziej godzę się z myślą że jednak czeka je śmietnik, ew. los niezbyt urodziwego przycisku do papieru, ale spróbuję oddać to do jakiegoś miszcza, coby to wypolerował ;)

Tezet-gdynia
17-10-2010, 14:12
Nie chce Cie martwic, ale przednia soczewka w duzym stopniu jest odpowiedzialna za generowany obraz. Jesli na pierwszej zmienil sie tor swiatla - przez rysy - to dalsze soczewki za bardzo nie maja czego rzucac na matryce.

Jedyne wyjscie jakie ja widze. Oddac to komus kto robi w szkle. Jesli soczewka jest na brzegach dosc gruba - to zeby zeszlifowal CALA soczewke rowno na calej powierzchni o wartosc najglebszej rysy. W ten sposob soczewka bedzie o te ulamki mm plytsza, ale bedzie miala swoja krzywizne. No i nie bedzie miala wtedy powlok. Jednak koszt moze zabic...

evangelion69
17-10-2010, 14:28
pokaż fotę z tymi ryskami i fotę zrobioną przez to szkło

_igi
17-10-2010, 19:56
Jedyne wyjscie jakie ja widze. Oddac to komus kto robi w szkle. Jesli soczewka jest na brzegach dosc gruba - to zeby zeszlifowal CALA soczewke rowno na calej powierzchni o wartosc najglebszej rysy. W ten sposob soczewka bedzie o te ulamki mm plytsza, ale bedzie miala swoja krzywizne. No i nie bedzie miala wtedy powlok. Jednak koszt moze zabic...

Myślałem żeby spiłować nie całość a front, tak żeby jakaś tam krzywizna była. Zdaję sobie sprawę z tego, jak będzie się dało robić tym foty to okej, jak nie to najwyżej kupię drugą. Ważne, że walczyłem :mrgreen:

wiktor2323
17-10-2010, 21:20
Na allegro widziałem pasty do polerowania szyb. Z tego co pamiętam, drogie to nie było, więc możesz za czymś takim popatrzeć. Wg. opisu aukcji wynikało, że znikają wszystkie ryski, ale ile w tym prawdy..

Tezet-gdynia
17-10-2010, 21:22
Zmienisz wtedy calkowicie tor optyczny w pewnych miejscach, bedziesz mial mega kreatywne szklo do fotografii krzywo-perspektywowo-koloro-ukosnie-nieznosnej. Mozliwe ze w ogole po spilowaniu nie beda promienie trafiac w nastepna soczewke tylko gdzies w bok i beda znowu ubytki obrazu na zdjeciach ;) Jak chcesz walczyc to walcz, najpierw od bardzo lekko sciernej pasty polerskiej do rys na szklach (np takiej jak usuwa sie rysy na szklach zegarkow). Splyc a przede wszystkich wyrownaj te rysy zeby nie mialy ostrych kantow. Na szmatke paste i wzdloz rys. Jak to nie pomoze, to szklo w obrotowy uchwyt, pod chlodzilo i jedziesz papierami sciernymi od 500 w gore, konczac na 4000 i na koncu pasta polerska od ostrej po najdrobniejsza. Zjedziesz soczewke na tyle ze bedzie mega krzywa, mega dziwna itp ale da rade. Mozesz tez kupic srodek do polerwania kloszy lamp samochodowych, ale jakis pewny. Np mleczko Sonaxa do polerowania szyb ;)

najeli
17-10-2010, 23:26
Z tymi szybami samochodowymi to może nie być głupi pomysł.
Kolega kupił używany samochód z dziwnymi odpryskami w szybie, zalali mu to tak, że śladu nie było. Fakt, że centymetrowa dziura to nie 1mm ryska, ale może znajdziesz jakiegoś magika...Ostatnio tu ktoś naprawiał pęknięcie obudowy u speca od motorów ;-)

dinderi
18-10-2010, 13:17
Igi, napisz do Belomo http://www.belarusguide.com/industry1/optical.htm może przyślą Ci soczewkę, jako część zamienną.
Jeśli wszystkie sposoby zawiodą i będziesz chciał wyrzucić to szkło, odezwij sie najpierw do mnie na PW.
Tutaj bezpośredni link do strony producenta http://www.belomo.by/en/Home.htm

Tezet-gdynia
18-10-2010, 18:04
Ostateczne wyjscie jakie przychodzi mi do glowy to zalanie tych rys lakierem bezbarwnym, tak zeby lakier mial grubosc wieksza od soczewki, i wtedy wypolerowanie tego na gladko. Tak zalewa sie wlasnie dziury w szybach samochodowych. Specjalna koncowka pod cisnienien wstrzykuje sie jakis tam klej, tak zeby wszedl w najdrozniejsza nawet szczeline uszczerbku. a pozniej scina sie nadmiar na rowno z szyba i poleruje do uzyskania jednolitej powierzchni. Moze to uratowac to szklo. Sam koszt dorobienia nowej soczewki z tego co sie kiedys orientowalem - z full profi powlokami - do 100mm srednicy - 200-300zl. Pamietam ze jeszcze cena byla zalezna od jakiegos tam wspolczynnika zalamania swiatla, ugiecia czegos tam i krzywizny jakiejs tez.

_igi
20-10-2010, 19:55
Zmienisz wtedy calkowicie tor optyczny w pewnych miejscach, bedziesz mial mega kreatywne szklo do fotografii krzywo-perspektywowo-koloro-ukosnie-nieznosnej. Mozliwe ze w ogole po spilowaniu nie beda promienie trafiac w nastepna soczewke tylko gdzies w bok i beda znowu ubytki obrazu na zdjeciach ;) Jak chcesz walczyc to walcz, najpierw od bardzo lekko sciernej pasty polerskiej do rys na szklach (np takiej jak usuwa sie rysy na szklach zegarkow). Splyc a przede wszystkich wyrownaj te rysy zeby nie mialy ostrych kantow. Na szmatke paste i wzdloz rys. Jak to nie pomoze, to szklo w obrotowy uchwyt, pod chlodzilo i jedziesz papierami sciernymi od 500 w gore, konczac na 4000 i na koncu pasta polerska od ostrej po najdrobniejsza. Zjedziesz soczewke na tyle ze bedzie mega krzywa, mega dziwna itp ale da rade. Mozesz tez kupic srodek do polerwania kloszy lamp samochodowych, ale jakis pewny. Np mleczko Sonaxa do polerowania szyb ;)

Możliwe. Publikowałem tutaj parę moich fot z ryby. Im nie zaszkodzi krzywy tor optyczny, czy coś, i tak są krzywe :mrgreen:

Na dzień dzisiejszy mam dwa zakłady, jeden to spec zajmujący się optyką, drugi to fachmiszcz polerujący szkła. Pójdę do optyka się zapytać czy da się zrobić z tym cokolwiek na sam początek, może i on da sobie z tym radę.

Jak wywalczę to wrzucę dokładne foty i namiary, na przyszłość będzie.

Igi, napisz do Belomo http://www.belarusguide.com/industry1/optical.htm może przyślą Ci soczewkę, jako część zamienną.
Jeśli wszystkie sposoby zawiodą i będziesz chciał wyrzucić to szkło, odezwij sie najpierw do mnie na PW.
Tutaj bezpośredni link do strony producenta http://www.belomo.by/en/Home.htm

Dzięki wielkie za linka, obiektyw na razie postaram się zreanimować (po prostu nie mam aktualnie kasy na nowy, a będzie mi potrzebny niebawem do paru klipów). Jeśli miałby podzielić los starej 50'ki to się zgłoszę :) Pozdrawiam serdecznie.