Zobacz pełną wersję : Czy opłaca się kupić?
Nie wiem czy to dobre miejsce na taki temat. Ale muszę szybko podjąć decyzję:)
Czy to będzie okazją dać za ten sprzęt 1700zł??
http://allegro.pl/aparat-canon-40d-obiektyw-canon-18-55-komplet-i1276583192.html
Obawiam się, że to o jakies 100-200zł za dużo może być. Jeszcze do tego dochodzi fakt, że za 500zł więcej można już mieć 50d w niezłym stanie:)
Co o tym myślicie? Liczę na błyskawiczne porady:roll:
Bartek_902
16-10-2010, 14:02
Ale tu masz aparat w dobrym stanie wizualnym z małym przebiegiem i szkłem,byle jakim no ale zawsze cos:) a 50d kupisz za niewiele wiecej ale napewno z sporo wiekszym przebiegiem
A jeśli do takiego czegoś porównać?? Cieżko tą matówkę zmienić?? Od razu na klinową bym zmienił, bo mam w planach kilka obiektywów m42:)
http://allegro.pl/canon-50d-foto-i1263896381.html
Bartek_902
16-10-2010, 14:14
A masz info w jaki sposób została porysowana? i czy to tylko matówka?
Ja juz widziałem akcje typu gość w autobusie zdjemuje szkło i dłubie paluchami w komorze więc warto przemyśleć zakup używki 10 razy bo potem można żałować mocno bo zapewnienia że nigdy nie upadł,że zawsze używany z jednym szkłem które nie było zdjemowane mozna sobie w ...... wsadzić
Mieszkam blisko Wawy, więc z naprawą nie będzie problemu i czyszczeniem komory. Mógłbym żałować jak aparat nie robiłby zdjęć w ogole po zakupie. Ten jak zapewnia sprzedawca robi zdjecia. I nawet nie trzeba matówki zmieniać.
Jeszcze jedna oferta wchodzi w grę ale mam tylko 50min na zastanowienie;/ Chyba warto zaplacic 500zl mniej za 30tys. klapnieć.
http://allegro.pl/canon-eos-50d-body-ideal-zestaw-jak-z-fabryki-i1266147504.html
Jednak cały czas tak jak sam pisałeś najbardziej przekonuje mnie pierwsza oferta. To 40d ma dopiero rok i 17tys zdjec. Nie spotkalem sie z tak zachowanym body na allegro. Tylko nie wiem czy te 1700zl to nie za duzo...
Bartek_902
16-10-2010, 14:42
Ja wolał bym mimo to tego 40d,wygląda pewniej...a różnic wielkich między tymi dwoma puchami nie ma,chyba że zależy ci na ciut lepszym wyświetlaczu jaki ma 50d
....hmmmm
Powiedzcie mi proszę jak można porysować matówkę w takim sprzęcie? wkrętakiem? gwożdziem?Nie bardzo wiem...
50 nowszy model.40 bardziej sprawdzona..Nie dawno za 1 tys więcej można było nabyć 60D,która podobno jest gorszej budowy niż te dwie.Jakiś brak logiki u Canona?
Oddaj dwa serwisowi do oceny i weż ten w lepszej kondycji.W sumie 3 stówki więcej opłaca sie dać za nowszy model.Tylko żeby ten nowszy nie okazał sie gorszy...grzebany czy wymęczony.A taka cena za 40D to już prawie norma,więc nie myslę, że to jakaś wyjątkowa okazja.Choć oferta zachęca szkłem,a nie mówisz czy masz jakies własne szkła.
Poza tym czy to ma byc jedyne body czy zapas?
W tym problem, że chcę mało wydać na body by zaoszczędzić na szkła;/ Mam tylko Yashicke 50mm 1,7f i nic po za tym. Mam zamiar kupic jeszcze cos szerokiego i 85mm do portretów:) na wszystko mogę przeznaczyć ok.3500zl. I wiadomo - im mniej na body tym lepsze szkiełka będę mógł sobie zafundować:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I to nie jest różnica tylko 300zł bo jeszcze naprawe trzeba doliczyc do tego;/
pawciolbn
16-10-2010, 15:04
....hmmmm
Powiedzcie mi proszę jak można porysować matówkę w takim sprzęcie? wkrętakiem? gwożdziem?Nie bardzo wiem...
już Ci mówię... nawet podczas jej wymiany - zwykła (moja) ludzka nieostrożność sprawiła, że podczas wyjmowania matówki ze starego 40D wyślizgnęła się i przetarła przez metalowy zatrzask, który blokuje jej ramę. rysa nie wielka, ale widoczna... więc nie musisz wkładać tam rolki papieru ściernego, żeby takie coś się stało... nie popełnia błędu ten, co.. itd.
co do cen wymiany matówki zwłaszcza w serwisie to kolesia troszke poniosło
http://www.cyfrowe.pl/szukaj.php?tekst=mat%F3wka+50d&plik=1
sama cena matówki to ok. a często ponad 100zł
moim zdaniem lepiej brać tego 40D, chociaż ja zmieniłem na 50D - ze względu na wyświetlacz i "bo nowszy". bierz 40D, dokup jakiś dobry słoik i gra gitara.
#
W tym problem, że chcę mało wydać na body by zaoszczędzić na szkła;/ Mam tylko Yashicke 50mm 1,7f i nic po za tym. Mam zamiar kupic jeszcze cos szerokiego i 85mm do portretów:) na wszystko mogę przeznaczyć ok.3500zl. I wiadomo - im mniej na body tym lepsze szkiełka będę mógł sobie zafundować:)
to tym bardziej 40D i np. Tamrona 17-50/2.8VC i wystarczy. chociaż jak na początek wystarczy 18-55 i no 85mm.
#
Cały czas bardziej przekonuje mnie 40d ze względu na niewielkie różnice i niższą cenę. Chodzi bardziej o to, czy 1700zł płacic i zamykać aukcję?? Czy może ponegocjować na 1600zł mając konkretny powód. Moja pierwsza propozycja to 1600zł. Sprzedawca zarządał 1900zl. Jak napisalem, ze poczekam do konca aukcji, zszedł na te 1700zl. I nie wiem czy jest mozliwe ze ta aukcja dojdzie do 1700zl czy mzoe skoncyz sie juz nawet na 1400zl. Jesli taka jets mozliwosc to wolalbym poczekac.
Chodzi głownie o to czy nie przeplace:) A ten obiektyw to i tak dodatek. Planuję lepsze kupić:)
to tym bardziej 40D i np. Tamrona 17-50/2.8VC i wystarczy. chociaż jak na początek wystarczy 18-55 i no 85mm.
Ale ja nie jestem początkującym:P Bawiłem się już 3 lata jedna z najstarszych lustrzanek canona:) d30 i jestem dumny, ze moglem uczyc sie na tym aparacie.
Zostawiłem go sobie na zapas:)
pawciolbn
16-10-2010, 15:28
swoje 40D na allegro pogoniłem za 1900 bez szkła jakieś pół roku temu. więc kwestia 100zł w tą czy w tą ze szkłem to takie, wiesz, rozbijanie g*** na atomy... no i nie napisałeś, że to nie "na początek", a to można było wysnuć.. no i jak nie ta puszka to poszukaj innej cud-oferty :)
#
http://allegro.pl/canon-40d-sigma18-50-f-2-8ex-orginalny-grip-3bat-i1262913736.html
xxkomarxx
16-10-2010, 15:37
Wg mnie to takie gadanie jest bez sensu. Zaoszczędzić na body żeby kupić lepsze szkła. Ile zaoszczędzisz 200-400 zł między poszczególnymi aukcjami tego samego body. Co za to kupisz ze szkieł?
Jakbyś miał dylemat 5d a 40d to można zrozumieć.
Kup 40d dokup obiektyw który ci najbardziej spasi i zbieraj na następny a w tym czasie pstrykaj i ucz się. Tama moja skromna rada.
To już bez różnicy czy na początek czy nie. I tak wybierałem jedynie miedzy 40d i 50d. Nic innego nie wchodziło w grę.
no i jak nie ta puszka to poszukaj innej cud-oferty
Uważasz, że cieżko bedzie znaleźć lepszą ofertę? Ja planowałem 40d w cenie 1400-1600zł. Dlatego myśle, że za tak zadbany aparat chyba warto dorzucic te 100zł:)
Wg mnie to takie gadanie jest bez sensu. Zaoszczędzić na body żeby kupić lepsze szkła. Ile zaoszczędzisz 200-400 zł między poszczególnymi aukcjami tego samego body. Co za to kupisz ze szkieł?
Za 300zł masz 50mm 1,8f. Niby mam coś takiego w M42 ale AF przyda się przeciez. Tym bardziej, że chcę iść w kierunku fotografii ślubnej. Albo te 400zl moze pozwolic mi na zakup jakiegos jasniejszego obiektywu... Moglbym wydac na sprzet 9tys od razu. Tylko po co, jak moge powoli uzupelniac brakujące elemnty:)
Bartek_902
16-10-2010, 16:06
Tym bardziej, że chcę iść w kierunku fotografii ślubnej.
To nie zdziwi mnie jak ta droga bedzie bardzo dluga i męcząca ...
A ja nie liczę na to, że to będzie takie proste:) Zrobie kurs. Pozniej dla proby u znajomych pocykam, z tym, że ebdzie tez wynajety fotograf. Pozniej moze zatrudnie sie u kogos i dopiero zaczne kombinowac nad wlasnym interesem. Znam ludzi, ktorzy robia zdjecia na slubie nie majac pojecia o fotografii i tym bardziej o lustrzankach. Parametry ustawia wlasciciel, a taka osóbka biega po sali i cyka ile wlezie:P
Bartek_902
16-10-2010, 16:19
Znam ludzi, ktorzy robia zdjecia na slubie nie majac pojecia o fotografii i tym bardziej o lustrzankach. Parametry ustawia wlasciciel, a taka osóbka biega po sali i cyka ile wlezie:P
Ale jeśli inspirujesz się takimi osobami to sukcesów nie wróże...
ale to nie o tym temat,bo zaraz kolejny tasiemiec fotoziutkowy się nam zrobi...
Kupuj to 40d... i nie czekaj
To nie jest mój wzór do naśladowania:P Ja chce takie osoby szybko zastąpić i ratować fotografię:P Wiadomo przecież, że będę się starał być dobry w tym temacie:) No wezmę te 40d:) I już zamykam wątek. Niedługo będę pytał o obiektywy:P Znaczy, nie w tym stylu "Jaki obiektyw do 40d":P tylko poczytam najpierw, a w razie wątpliwości zadam konkretne pytanie;)
Kolego moim zdaniem to troszkę sie "napalasz", oczywiście nie twierdzę, że te oferty są złe. Co do aparatów to 40 i 50D to fajne puszki. Moja rada, spokojnie i ostrożnie, bo można niezłego bubla trafić. Nie dawno na forum był wątek 1D z pękniętym korpusem, a miało być cacy. Lepiej dołożyć 100 czy nawet 200 a kupić egzemplarz sprawny. wcześniejsze obejrzenie sprzętu zaoszczędzi wiele rozczarowań.
Ja też nie bardzo rozumiem.Piszesz o fotografi ślubnej nie mając jasnego szkła z AF.
A jaka masz lampe do ciemnych wnętrz.40 czy 50 to żadna różnica jak nie masz dobrych szkieł i współpracujacej z zestawem lampy,Wydaje mi się że slub to musi się składać z 2x korpus ,2x jasne szkło i fajnie jakby była lampa w zapasie,No i oczywiście pare dobrych zapasowych akumulatorów do body i do lampy,Trzeba jeszcze zabrać sporo pamięci...
A jak z plenerem? Światło,blenda itd.
Kurcze naprawde podziwiam cie kolego,
Ja mam 1d zapisującego na 2 kartach (na jednej jpg,na drugiej RAW),mam jakąś lampe działającą z jedynką ,a w zapasie 450d ale nie mam dwóch, ważnych rzeczy
Brak mi sxkieł i ...odwagi (dlatego fotografuje rodzinne przyjęcia i imprezy przyjacielskie typu gril czy imieniny).Tobie brak jest chyba tylko ...szkieł,
Jest sporo imprez, które można łatwo "zrobić",a ujęcia powtórzyć ....
Slub też możesz powtórzyć,ale musisz poczekać aż młodzi wezma rozwód
Po rozwodzie to Ci kościół odejdzie...
Zaraz ,zaraz.Napisałeś że nie jesteś poczatkujacym bo robiłeś już cos swoim pierwszym Canonem.Ale robiłeś nim bez szkieł?
Moim zdaniem to do slubów masz jeszcze długą drogę ...finansową i chyba praktyczną
Ale niech sie wypowiedza zawodowcy, bo ja jako amator moge nie mieć racji
i po co chłopaka dołujesz
kupi 40d i 85'ke pożyczy szeroki kąt i lampe i zrobi pierwszy ślub, może ma talent i szybko trzaśnie 5 kolejnych, dokupi 24-70
każdy jakoś zaczynał
i po co chłopaka dołujesz
kupi 40d i 85'ke pożyczy szeroki kąt i lampe i zrobi pierwszy ślub, może ma talent i szybko trzaśnie 5 kolejnych, dokupi 24-70
każdy jakoś zaczynał
A wiesz...
Masz racje.
Olejcie mój poprzedni wpis
Powodzenia kolego,
pawciolbn
16-10-2010, 21:51
robi się kolejna telenowela z wątku, ale we wszystkim jest ziarno prawdy... czasem to sprzęt, czasem to tzw. miękka przystawka do niego w postaci fotografującego (nie mylić z fotografem) jest odpowiedzialny za zdjęcie-gniot, ale z drugiej strony to czasem sprzęt ogranicza fotografującego, a nie fotografujący ma problem ze sprzętem i wszystkimi tajemnymi zaklęciami do jego obsługi.. jestem zdania, że każdy powinien mieć szanse, a jak kogoś stać na 400D czy 1Ds L'ki, czy kity, a ma talent, to krytyka kogoś zanim zobaczy się jego zdjęcia jest jak krytykowanie Billa Gates'a za słowa, że w latach 80 powiedział, że za 30 lat komputery będą w każdym domu...
#