Zobacz pełną wersję : Obiektyw szerokokątny do Canona EOS 1000D
arancia90
16-10-2010, 11:38
Aparat ten mam od roku i cały czas robię zdjęcia na obiektywie kitowym. Pomału rozgryzam sobie manuala. Dużo czytałam, ale troche się juz pogubiłam w tych obiektywach. Chcę kupic mój 1 obiektyw i koniecznie szerokokątny - fotografuję glównie krajobrazy i architekturę.
Mogę przeznaczyć max 1500 zł. (może szału nie ma, ale to będzie mój 1 obiektyw)
Niestety w rodzinie tylko ja mam lustrzankę i nie mam się zbytnio kogo poradzić. A nie chcę wydać 1500zł i nie być zadowolona.
Proszę o konkretne wypisanie obiektywów pasujących do 1000D.
Może taka sigma:
http://canon-board.info/showthread.php?p=880894#post880894
?
Poszukaj używanej Sigmy 10-20mm. Powinnaś coś znaleźć szczególnie w starszej (ale dobrej optycznie) wersji ze światłem f/4-5.6
To dobry szeroki kąt.
Możesz pomyśleć o Tokinie 11-16mm, ma lepsze światło f/2.8, może jakiś Tamron, znajdą się na pewno tacy, którzy polecą Canona 10-22mm, ale gdybym ja szukał szerokiego kąta pod APSC, to brałbym właśnie Sigmę.
Pozdr.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
:) Kolega Sunders był szybciejszy...
Używana Tokina 11-16/2.8. Na styk z budżetem, albo trochę go przekroczy. Ale moim zdaniem warto.
ja mam Tamrona 10-24 3,5-4,5 z C 30D bardzo dobrze współpracuje nowy troszkę przekroczy twój budżet(ok 1,7-1,8)jednak uzywke kupisz za ok 1,3-1,4
maxpawel
16-10-2010, 13:48
Tokina 116 byłaby tu najlepszym rozwiązaniem gdyby nie pronblemy z serwisem. Jeżeli trafi się wadliwą sztukę to mogiłka... Ale bardzo ciekawym rozwiązaniem jest Sigma 10-20 i najlepiej tę nową ze światłem 3,5, ale stara 4-5,6 też zła nie jest.
arancia90
16-10-2010, 13:53
Dziękuje za tak szybkie odpowiedzi !!!
Podsumowując na godzinę 13:40 :
- warto zakupić obiektyw używany, tymbardziej iż zajmuję się fotografią hobbystycznie,
- Wasz ranking:
1.Tokina 11-16mm f/2.8 2300zł
2.Sigma 10-20mm f/ 4-5.6 1860zł
3.Tamron 10-24 3.5-4.5 1500zł
4.Canon 10-22mm ( został wspomniany, iż takowy istnieje ) 2646zl
Obok orientacyjne ceny - w moim przypadku byłyby to obiektywy uzywane, przypominam iz mój budzet to 1500zl ( +/- ).
Zapraszam do dalszego komentowania :D
Patryk_mirek
16-10-2010, 13:56
Za 1500zł kupiłem używaną wyglądającą jak nowa Sigmę 10-20 4-5.6.
Do reportażu, krajobrazów czy innej architektury jest jak znalazł.
Jak dla mnie obiektyw ma dwie, no może trzy wady: brakuje "tych kilku milimetrów" np żeby się kończył na 25mm oraz reakcja ludzi podczas używania tego obiektywu która brzmi "wlazłeś mi w kadr" a trzecia wada? no trochę rozciąga na rogach i jak się kogoś z bardzo bliska fotografuje to go rozciągnie (ale też to daje fajne efekty)
Poza tym: fajne, ostre, ma ultradźwiękowy AF, jakby przyjemne kolory daje.
Za ta kaske tez mysle zdecydowanie S10-20 uzywek jest zalew.
Bartek_902
16-10-2010, 19:40
Za ta kaske tez mysle zdecydowanie S10-20 uzywek jest zalew.
Dokładnie,i innej opcji sensowniejszej w tym przedziale cenowym nie ma...
Zdecydowanie polecam, z 1000D robi fantastyczny kompaktowy szeroki zestaw ;)
arancia90
17-10-2010, 14:52
Dziękuję wszystkim za opinie !
Podsumowanie ostateczne:
1. Odpadł Tamron - za słaby
2. Odpadł Canon - cena z kosmosu
3. Tokina - trochę droższa od Sigmy
4. Sigma jako obiektyw doskonały do Canona 1000D w tym przedziale cenowym !!!
Teraz wiem już czego szukać. Adios wszystkim !
andrewjohn
17-10-2010, 16:02
Popieram,weź sobie te sigmę, będziesz zadowolona.
yacek _b
17-10-2010, 21:31
I obyś była zadowolona , nikt oczywiście nie mówi , że 1000D ma słabszy AF niż np. 30 , czy 50D i AF Sigmy lubi się gubić , doszło do tego że przeprosiłem kita z IS bo już cholera mnie brała na nietrafione zdjęcia w gorszym świetle . Szkło systemowe to jest jednak to ,nawet kit ( przynajmniej mój )
Bez przesady, w 10-20 niespecjalnie ma się co zgubić. Jeszcze z UWA f/4 na pełnej klacie to od biedy (chociaż wszelakie błędy bf i inne bym sobie w ogóle darował), to w szkle 4-5,6 pod cropa?
Trzeba wybrać obiektyw z równą płaszczyzną ostrości i cieszyć się fotami, które lens kroi naprawdę w porządku.
arancia90
18-10-2010, 12:29
jeszcze nie kupiłam jakby co ;p
Pragnę zaznaczyć, iż jestem poczatkująca jeśli chodzi o te wszystkie przyslony itp. więc pewnie tych minimalnych błędów ( bo zawsze są jakieś wady ) nie zauważę od razu ( co nie znaczy, że można mi wcisnąć kit :D )
Zdaję sobie sprawę, że idealny bylby canon - ale nadzwyczajniej w swiecie mnie na niego nie stac.
yacek _b - jeśli tego nie polecasz to jaki ?
yacek _b
18-10-2010, 13:20
arancia90 ja tylko mówię by spokojnie do tego podejść , tez mam 1000D i gdyby miał deko lepszy AF byłby dla mnie w zupełności wystarczający , a jestem amatorem .
Po prostu mam Sigmę 17-70 , bardzo odpowiada mi jest zakres , była już kalibrowana w serwisie bo miała BF , ale wkurza mnie że na 10 zdjęć 2-3 są nietrafione ( w dobrych warunkach ) a gdy jest kiepskie światło to nietrafionych jest 6-7 .
Podpinam kita canona i trafia za każdym razem . :neutral:
arancia90 mam Sigmę 17-70 , bardzo odpowiada mi jest zakres , była już kalibrowana w serwisie bo miała BF , ale wkurza mnie że na 10 zdjęć 2-3 są nietrafione ( w dobrych warunkach ) a gdy jest kiepskie światło to nietrafionych jest 6-7 .
Sigma 17-70 ma w przeciwieństwie do sigmy 10-20 problemy z AF relatywnie często i to nie tylko z korpusem 1000d canona.Nie przenoś swoich negatywnych doświadczeń z jednym obiektywem na inny.Chyba, że testowałeś sigmę 10-20 na 1000d :?
yacek _b
18-10-2010, 14:01
Nie przenoś swoich negatywnych doświadczeń z jednym obiektywem na inny.Chyba, że testowałeś sigmę 10-20 na 1000d :?
nie przenoszę , tylko uczulam co może ( a nie musi ) się zdarzyć .
Kiedyś na cropie podpinałem Sigme 10-20 (w starszej ciemnej wersji) i było ok. Okazyjnie jednak kupiłem Tokinę 12-24 - koszt ok 200-300zł mniej, trochę wniejszy kąt, ale za to dłuższy koniec to 24. Optycznie zblizone, podobny nie najszybszy ale pewny AF. Natomiast różnica w solidności wykonania była ogromna. Tokina to metalowy pancernik na lata - wykonanie niemal jak L.
jacek_73
18-10-2010, 19:41
Sigmy to generalnie świetne obiektywy ale...zawsze jest jakieś ale!
Mi przy 10-20 z lewej strony kadru, i to nie mało bo ok 1/4 zdjęcia rozjeżdżał się koszmarnie obraz. Na szczęście email do firmy załatwił sprawę i szkło zostało wymienione na wolne od wady.
Z drugiej ręki słyszałem że komuś robił BF, a komuś innemu jeszcze może coś. W każdym razie ja mam i sobie wielce chwalę, ale przy zakupie radziłbym dalece posuniętą ostrożność z dozą nieufności.
Powodzenia i pozdrawiam.
Hubeeert
19-10-2010, 20:34
2. Odpadł Canon - cena z kosmosu
Spróbuj - zobaczysz skąd taka cena.
A tak w ogóle to taka prawidłowość, że to co kupiliśmy jest najlepsze, to droższe niż kupiliśmy ma cenę z kosmosu i najczęściej nie dorasta do pięt temu co kupiliśmy a to tańsze jest tak kiepskie, że aż żal tyłek ściska.
Pozdrawiam
arancia90
20-10-2010, 17:24
chętnie bym spróbowała, ale nie mam tyle pieniędzy ;p
studiuję - więc w najbliższym czasie mi ich nie przybędzie.
pozdrawiam.
MacGyver
20-10-2010, 18:35
Tokina 12-24/4 będzie w sam raz. Za zaoszczędzone 250 zł (używane kosztują ok. 1250) polecam kupić filtr polaryzacyjny 77 mm slim.
Przemek_PC
22-10-2010, 15:49
Biorąc pod uwagę specyfikę tego forum traktuj przymiotniki "genialny", "idealny", "zacny" z lekkim przymrużeniem oka i zanim cokolwiek kupisz to sama sprawdź czy szkło jest rzeczywiście genialne, idealne czy wręcz zacne. Często bowiem się okazuje, że owszem jest genialne, idealne i zacne ale w odniesieniu do zapłaconej kwoty i w przypadku rozczarowania jakością usłyszysz standardowe "jak za tą cenę" albo "czego się spodziewałaś po obiektywie za 1000zł?"
Podsumowując, na forum zasięgać opinii ale testować samemu a nie ślepo wierzyć zapewnieniom posiadaczy o genialności, idealności i zacności.
andrewjohn
22-10-2010, 18:17
No pewnie Przemek PC, że samemu trzeba sprawdzic i podjąć decyzję. Ale było pytanie, były więc odpowiedzi, które zawsze będą jakoś tam subiektywne. Natomiast każdy ma swój rozum i decyzje musi podjąć sam ( w końcu to swoje pieniadze wydaje).
Tokina o której piszą Koledzy to dobry wybór, ale trudno trafić porządną używkę, a nówka kosztuje ponad 2000 tysiaki :(
Oczywiście chodziło o 2 tyś zł :)
Tokina o której piszą Koledzy to dobry wybór, ale trudno trafić porządną używkę
W dodatku serwis Tokiny jest okropny i nie każdemu użyszkodnikowi chciało się do kalibracji wysłać.
A nikt nie poleci jej Samyanga manualnego, chociażby fish-eye?. Tak wiem wizjer w 1000d jest okropnie ciemny, ale nie trafić w Samyangu to jest mistrzostwo świata
Dlaczego fisha? No chociażby zyska 2 obiektywy w jednym. Ma i fisha i po odpowiednim wykadrowaniu, wychodzi tak jakby miała 12-14mm obiektyw.
Jedyne, co może ją zirytować to brak Autofokusa, ale zyskuje za to bardzo fajne szkiełko i tanie ;)
EDIT:
Żebym to ja nie zapomniał, że mamy jeszcze tutaj giełdę ;)
http://canon-board.info/showthread.php?t=70161 <-sigma 10-20/4-5,6
http://canon-board.info/showthread.php?t=70179 <-tokina 12-24
Kiedyś na cropie podpinałem Sigme 10-20 (w starszej ciemnej wersji) i było ok. Okazyjnie jednak kupiłem Tokinę 12-24 - koszt ok 200-300zł mniej, trochę wniejszy kąt, ale za to dłuższy koniec to 24. Optycznie zblizone, podobny nie najszybszy ale pewny AF. Natomiast różnica w solidności wykonania była ogromna. Tokina to metalowy pancernik na lata - wykonanie niemal jak L.
Osobiście posiadam tokine 12-24 i trzeba przyznać, że jest to przyjemne szkiełko. ostre od f4 na 12mm na 24 trochę gorzej, lecz po lekkim przymknięciu jest dobrze. Na AF nie narzekam i nie jest przynajmniej taki głośny jak w moim amatorskim tele tamrona ;p. Trzeba się jednak pogodzić z tym, że na niektórych zdjęciach będzie dość widoczna aberacje, jednakże nie przeszkadzało mi to strasznie.
Lecz co do tego wykonania na lata co napisał "jarekA" nie do końca się zgodzę, gdyż o ile obudowa sprawia wrażenie pancernej , jednak w tokinach potrafią pęknąć taśmy przesyłające informacje miedzy body a szkłem. Mi to się stało i teraz obiektyw leży w serwisie, bo dało się robić zdjęcia tylko na F4 po przesłony nie chciało domykać. Obiektyw ma 3lata, ja go używałem przez rok.