PDA

Zobacz pełną wersję : Dubaj PhotoWeekend 2010

tatlpz
16-10-2010, 10:29
Od 4go do 7go Listopada 2010 w Dubaju odbędzie się PhotoWeekend, na którym swoje warsztaty prowadzić będą takie sławy fotografii, jak Bobbi Lane, Dave Nightingale, Bert Stephani czy Martin Prihoda. Oprócz warsztatów praktycznych, prowadzonych tak w studio jak i w pięknych plenerach Emiratów Arabskich, prowadzone będą także seminaria z technik fotograficznych (m.in. HDR, wizji oświetlenia) oraz rozwiązań photo workflow (np. Lightroom 3).

Wiecej na http://lukaszpiech.pl/2010/10/16/dubai-photoweekend-2010/

Sergiusz
16-10-2010, 19:23
Sławy od Wiesławy czy od czego?

tatlpz
16-10-2010, 19:48
hehe, moze ty robisz na codzien zdjecia dla Vouge, GQ, Elle, Harper’s Bazaar. jesli tak to sorry ze urazilem :)

Jerry_R
18-10-2010, 01:55
Czy ja moglbym zapytac o powod stworzenia tego watku?
Mohamed ma jeszcze miejsca? Mozna sie wybrac Lukasz, o to chodzi?

Vitez
19-10-2010, 07:09
Czy ja moglbym zapytac o powod stworzenia tego watku?
Mohamed ma jeszcze miejsca? Mozna sie wybrac Lukasz, o to chodzi?

Oceniając po zawartości linku - to chodzi o lans, wypromowanie się, wypozycjonwanie swojego bloga czy też zwykłe pochwalenie się "a ja tam będę free of charge i coś wam potem opowiem jak było" .

tatlpz
19-10-2010, 08:19
powodem moglo byc tez sprawdzenie ile jest sfrustrowanych haterow :) nie musze sie tak pozycjonowac uwierz mi. jak kolesie co nie potrafia robic zdjec reklamuja swoje warsztaty na ktorych mamy niepowtarzalna okazje sfotografowac gole cycki to jakos haterzy nie pluja sie tak strasznie :) a zamiast kpic lepiej sie zebrac i jechac - bylo sporo miejsc jeszcze - to nie sa wcale jakies kosmiczne koszty. ale rozumiem, nietrafione, prosze o zamkniecie watku
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a tak powaznie, to ogloszenie nie rozni sie kompletnie niczym od ogloszen w tym dziale - sa daty, jest miejsce wydarzenia, sa prowadzacy szkolenia, jest tematyka. Taka sama tresc maja wszystkie ogloszenia w tym dziale, lacznie z postem pana krokodylka ktory sie tu udzielal (no moze rozni sie jakoscia zdjec). Nie wiem skad zatem taka burzliwa reakcja, czy ktos mi to wytlumaczy?

Canion
19-10-2010, 08:51
Łukasz - taka reakcja pojawia sie zawsze jak ktoś probuje wypełznąć z błotka fotoforumowego i dojrzeć radość fotografii w nieco ciekawszym , niedostępnym dla wiekszości zakresie. . nie wiem.Może specyfika PL. nie ważne jak sie zyje sąsiadowi - wązne aby nie żyło sie lepiej niż nam. może to specyfika forum CB gdzie w odróznieniu od obozu żółtych od dawna nie udało sie zorganizowąć żadnej zajefajnej fotowycieczki. jakieś plenery kilkuosobowe a i te jak widzę siłami kilku pasjonatów są organizowane.

Nie wiem czemu tak jest . a już kompletnie nie rozumiem zarzutów w stosunku do Ciebie który za free dzielisz sie na blogu wiedzą, setami błyskania i logistyką organizowania sesji.

ps. hmmm. a może własnie to jest przyczyna?

tatlpz
19-10-2010, 08:55
no bywa. W kazdym razie miejsca jeszcze sa. Dla pana krokodylka to nie sa gwiazdy, ci ludzie co prowadza te szkolenia (widzialem ze pan krokodylek sam robi warsztaty, wiec pewnie sie zna), dla pana krokodylka to lans, a dla mnie zwykle ogloszenie. Jesli ktos sie wybiera chetnie pomoge logistycznie z wizami, biletami. Jesli nieto faktycznie mozna bedzie poczytac u mnie, ale czy to chwyt na "wypozycjonowanie sie"? chyba nie :)

Canion
19-10-2010, 09:00
rozmawialiśmy już kiedyś o tego typu podejściu na forum MM przy okazji warsztatów Andreya. zamiast popierać takie wątki i czekać na Twoją relacją jakieś zarzuty typu "po co ten post" . no to ja napiszę po co. ano po to że może ktoś skorzysta i pojedzie z Łukaszem a nawet jeśłi nie to jest zajawka , że bedzie fajna relacja z niewątpliwe zaj...ych warsztatów. Mało? Toż wlasnie tego typu relacje powinny byś sednem forum a nie przepychanki za ile kupić mkII i dlaczego u tego a nie u tamtego..
szczerze bym chciał żeby pojechało na takie wydarzenie jak najwięcej forumowiczów. Może wreszcie byłby pretekst do pogadania o fotografi /nawet jeśłi tylko poprzez pryzmat strobistów/ a nie o tym co canon da w 5dmk IV

Jerry_R
19-10-2010, 12:38
Widze, ze sie goraczkujecie, zupelnie nie potrzebnie. Mnie nie chodzilo o tresc, ale o forme.

Mysle, ze byloby inaczej, gdyby Lukasz w pierwszym poscie dal po prostu linka nie do swojego blogu (na ktorym pisze, ze sam jedzie - co to obchodzi kogos tu na forum, kto gdzie jedzie? Jak wrazenie przedstawi poi powrocie - to co innego!) => ale do strony o warsztatach organizatora. I najwyzej pod spodem do swojego bloga.

Bo tak - calosc jest odbierana jako - sluchajcie sa zajefajne warsztaty - i JA tam bede!
Stad pytanie - a kogo to obchodzi. Tak czysto logicznie.

tatlpz
19-10-2010, 12:43
Widze, ze sie goraczkujecie, zupelnie nie potrzebnie. Mnie nie chodzilo o tresc, ale o forme.

To jest mysle wlasnie problem takich forum - chodzi glownie o forme a nie o tresc :) I tak szczescie ze nikt sie nie przyczepil ze moje zdjecia maja aberacje chromatyczne albo brak ostrosci na brzegu kadru :)

januszP.
19-10-2010, 12:43
cały Twój problem Łukasz polega na tym, ze nie jesteś Sergiusz. I nie jesteś znajomym "królika"

Sergiusz
19-10-2010, 13:14
Możecie ze mnie zejść? Jest gdzieś wątek o mnie a ten jest o czymś innym.

tatlpz
19-10-2010, 13:21
przepraszam wszystkich czytelnikow tego forum ze osmielilem sie zaproponowac takie warsztaty z takimi cieniasami co footgrafuja dla jakiegos tam Vouge. Bez sensu, zachowalem sie jak szczeniak, przepraszam. Nie jedzcie. I nie czytajcie relacji, bo po co czytac za darmo o takiej imprezie cieniasow. Sorry serio nie chcialem, juz sie to nie powtorzy. Fotografujmy dalej wiewiorki i analizujmy aberacje chromatyczna. Nie uczmy sie, przeciez jestesmy najlepsi, nikt takich zdjec wiewiorek nie robi jak my. A wogole po co czytac ze ktos byl gdzies i sie cos nauczyl? Czemu jemu ma byc lepiej niz mnie? Bez sensu. przepraszam serdecznie. Prosze admina o skasowanie tematu a wszystkich zapraszam na warsztaty pana krokodylka (bylem na stronie - WOW!)
poczytalem sobie wpisy tych panow i chyba juz sie tu nie zaloguje :) Tak juz jest jedni gadaja a inni robia zdjecia. Zalezy teraz w ktorej grupie chce sie byc. Over and out

Sergiusz
19-10-2010, 13:40
Masz coś przeciwko fotografowaniu wiewiórek?

Handelson
19-10-2010, 14:36
Masz coś przeciwko fotografowaniu wiewiórek?

Ja bym pofotografował wiewiórki w Dubaju :)

dinderi
19-10-2010, 14:55
przepraszam wszystkich czytelnikow tego forum ze osmielilem sie zaproponowac takie warsztaty z takimi cieniasami co footgrafuja dla jakiegos tam Vouge.

Nie ma za co przepraszać, nie widze potrzby jakichkolwiek przeprosin.

Na pewno jednak, warto zastanowić się, dlaczego czyjeś wypowiedzi w internecie, wywołuja w nas aż tak silne emocje.

Sergiusz
19-10-2010, 16:16
przepraszam wszystkich czytelnikow tego forum ze osmielilem sie zaproponowac takie warsztaty z takimi cieniasami co footgrafuja dla jakiegos tam Vouge. Bez sensu, zachowalem sie jak szczeniak, przepraszam. Nie jedzcie. I nie czytajcie relacji, bo po co czytac za darmo o takiej imprezie cieniasow. Sorry serio nie chcialem, juz sie to nie powtorzy. Fotografujmy dalej wiewiorki i analizujmy aberacje chromatyczna. Nie uczmy sie, przeciez jestesmy najlepsi, nikt takich zdjec wiewiorek nie robi jak my. A wogole po co czytac ze ktos byl gdzies i sie cos nauczyl? Czemu jemu ma byc lepiej niz mnie? Bez sensu. przepraszam serdecznie. Prosze admina o skasowanie tematu a wszystkich zapraszam na warsztaty pana krokodylka (bylem na stronie - WOW!)
poczytalem sobie wpisy tych panow i chyba juz sie tu nie zaloguje :) Tak juz jest jedni gadaja a inni robia zdjecia. Zalezy teraz w ktorej grupie chce sie byc. Over and out
Ja nie bardzo łapię w czym są gorsi fotografujący kaczki czy wiewiórki od tych co to kroją dla jakiegoś tam Vouqe. I pewnie jak bym bardzo chciał to bym robił zdjęcia dla Harper’s Bazaar ale po prostu nie chcę. Nie interesuje mnie to. Po stokroć wolę ganiać po parku lub lesie za wiewiórkami czy innymi ptaszkami. A jak mi się uda skroić dobre zdjęcia to mam taką radochę i satysfakcję, że nie wiem jakie honorarium z wyżej wymienionych pism nie jest w stanie tego zastąpić. Z lubością oddaję się wielogodzinnym dysputom w temacie aberracji czy dystorsji a moją pasją są listki przysłony a w zasadzie napięcie powierzchniowe materiałów z jakich są wykonane. I co jestem gorszy bo zamiast smakoszem ostryg jestem koneserem Konserwy Turystycznej?

Canion
19-10-2010, 16:59
a jak sie ma Sergiusz Twoja wypowiedz do warszatów których jestes organizatorem. Zajęć z focenia wiewiórek w parku chyba w programie nie ma?

Sergiusz
19-10-2010, 17:10
Jesteś pewien, że nie?:-D http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=137%3Ablyskamy-a-plenerze-&catid=53%3Awydarzenia&Itemid=169&limitstart=2

Canion
19-10-2010, 17:15
aaaa. czyli to jest to słynne "pomiędzy portretem i aktem" , no w sumie ma to sens ;p)

Sergiusz
19-10-2010, 17:21
Słynne? Nie przesadzaj. Warsztaty były dla amatorów i jak widzisz dzięcioł cieszy się takim samym lub większym zainteresowaniem uczestników.

Canion
19-10-2010, 17:48
Ja nie bardzo łapię w czym są gorsi fotografujący kaczki czy wiewiórki od tych co to kroją dla jakiegoś tam Vouqe.

nie żebym sie czepiał ale powyższa Twoja wypowiedz kłóci mi sie z postawą człowieka organizującego warsztaty z portretu czy aktu. Nie wiem, może tylko ja tak mam, ale jeśli prowadzący warsztaty np: aktu wypowiada sie w powyższym tonie to ja tu czuję zgrzyt.

tylko a może az tyle.

Handelson
19-10-2010, 17:49
I w ten sposób mamy kolejny wątek o warsztatach Sergiusza...

Canion
19-10-2010, 17:55
czyli coś jest na rzeczy jak problem ciągle wypływa na wierzch

Sergiusz
19-10-2010, 18:05
I aby nie było znowu na mnie to o warsztatach możemy pisać w formie przeszłej. Dla mnie w obecnej formie warsztaty to już prawie zamknięty epizod.

To co niby fotografując akty czy od czasu do czasu organizując warsztaty portretu nie mogę focić wiewiórek? Zdjęcia to zdjęcia i dla mnie pomiędzy wiewiórką a fotograficzną instalacją istnieje znak równości.

Canion
19-10-2010, 18:09
Zdjęcia to zdjęcia i dla mnie pomiędzy wiewiórką a fotograficzną instalacją istnieje znak równości.

To przykre co piszesz. Szczególnie dla potencjalnych uczestników

Sergiusz
19-10-2010, 18:13
Ciekawe dlaczego?

Canion
19-10-2010, 18:23
ALbowiem nie jest właściwym cyrkowe podejście do sprawy warsztatów. nawet jesłi to tylko warsztaty dla amatorów.

Sergiusz
19-10-2010, 18:33
Może wypowiedz się jaśniej? Ja nie widzę różnicy w podejściu do tematu wiewiórki czy aktu. I w jednym i drugim temacie ukryte jest piękno, które można zatrzymać czarem fotografii. Trzeba tylko je dostrzec. Jak ktoś nie widzi piękna wiewiórki siedzącej na gałęzi to i marne szanse aby odnalazł je w innych tematach.

Canion
19-10-2010, 18:37
Amatorzy nie idą na warsztaty po piękno. Oni chcą sie nauczyć jak poprawnie ustawić oświetlenie, przygotować modelkę, wykonać i obrobić potem zdjecie /chociaż na podstawowym poziomie / w PSie. przekaż im tę wiedzę i niech piękna w fotografi dalej już poszukują sami. każdy na swojej fotograficznej scieżce.

Handelson
19-10-2010, 18:38
Jak ktoś nie widzi piękna wiewiórki siedzącej na gałęzi to i marne szanse aby odnalazł je w innych tematach.

Chyba, że ten ktoś specjalizuje się w portrecie/akcie i nienawidzi gryzoni :mrgreen:
Skończcie już może ten OT.

Sergiusz
19-10-2010, 18:42
Chyba, że ten ktoś specjalizuje się w portrecie/akcie i nienawidzi gryzoni :mrgreen:
Skończcie już może ten OT.

Chyba, że ktoś ma odwrotnie.

MusicMan
19-10-2010, 18:45
Tak trzeba je "tylko" dostrzec. Tobie i denka od alpag nie wystarczą. Przestań trollowac i lepiej zacznij pisac na forum onetu, bo tutaj wiekszego dna nie siegniesz.

marekb
19-10-2010, 18:52
cały Twój problem Łukasz polega na tym, ze nie jesteś Sergiusz. I nie jesteś znajomym "królika"
ot co, trafiłeś w dziesiątkę- chciałem kiedyś już to napisać lecz miałem ostrzeżenia.

I pewnie jak bym bardzo chciał to bym robił zdjęcia dla Harper’s Bazaar ale po prostu nie chcę.że cooo :?::?::?:

A jak mi się uda skroić dobre zdjęcia to mam taką radochę i satysfakcję,mam kumpla, któremu średnio raz na tydzień też udaje się ten przypadek i też ma taką radochę;)

Handelson
19-10-2010, 19:07
mam kumpla, któremu średnio raz na tydzień też udaje się ten przypadek i też ma taką radochę;)

No to już może prowadzić warsztaty... ;)

Jerry_R
19-10-2010, 19:07
Amatorzy nie idą na warsztaty po piękno. Oni chcą sie nauczyć jak poprawnie ustawić oświetlenie
A potem dalej tworza setki slabych fotografii, choc perfekcyjnych technicznie...

Sa warszaty i warsztaty. Jedne sie skupiaja na sprzecie, inne na tworzeniu mniej, ale mocniejszych zdjec.
Zadne nie sa lepsze, czy gorsze.

Wiec nie przekladalbym Twojej wizji - na wszystkich amatorow, bo to nie oddaje rzeczywistosci.

Sergiusz
19-10-2010, 19:18
Przestań trollowac i lepiej zacznij pisac na forum onetu, bo tutaj wiekszego dna nie siegniesz.

Skąd wiesz? Z autopsji?