Zobacz pełną wersję : [300D] Prośba o sprawdzenie pod kątem bf.
Witam.
Niedawno stałem sie posiadaczem 300D z obiektywem standardowym 18-55.
Ponieważ zdjęcia (ostrość) wzbudziły moje zainteresowanie, sprawdziłem jest na teście pod kątem bf/ff.
Proszę o obejrzenie fotek pod adresem:
http://www.chrostnik.edu.pl/arkady/
Szczególnie zastanawia mnie zdjęcie nr 4183 zrobione z ogniskowa 18 przy przysłonie 3,5 z ustawionym aparatem w pionie.
Proszę o sprawdzenie tych zdjęć pod kątem bf/ff i poradę co z tym fantem zrobić?
Aha, aparat jest na gwarancji.
Z góry dzięki i pozdrawiam.
Czemu zrobiłeś te testy? Miałeś jakieś poważne kłopoty z prawdziwymi zdjęciami? Na ile były one poważne?
Czemu zrobiłeś te testy? Miałeś jakieś poważne kłopoty z prawdziwymi zdjęciami? Na ile były one poważne?
Niektóre zdjęcia z szerokim kątem z bliska łapały ostrość jakby za obiektem.
Dlatego zrobiłem zdjęcia testowe.
Obiektywem kitowym to można robić crash test a nie test AF :P
Robson01
27-11-2005, 02:37
Patrząc na Twój test to wydaje mi się, że lepsza ostrość jest przed.
Patrząc na Twój test to wydaje mi się, że lepsza ostrość jest przed.
A ostatnia fotka? Wyrażnie za linią jest ostro.
Przemek Białek
27-11-2005, 11:07
pozycz od kogos 50 1,8 i zrob jeszcze raz ten, test z tego co widze poza fotka ostatnia ostrosc jest idealna, ale tak jak mowie pozycz 50mm i zrob oftke na f2,8
pozycz od kogos 50 1,8 i zrob jeszcze raz ten, test z tego co widze poza fotka ostatnia ostrosc jest idealna, ale tak jak mowie pozycz 50mm i zrob oftke na f2,8
Ten ostatni test (pionowo, 3,5 18mm) kilka razy powtórzyłem i wychodzi podobnie.
Niestety nie mam nikod od kogo mogę pożyczyć inny obiektyw.
Czy ten test wskazuje na wadę aparatu czy raczej obiektywu?
Czy wysyłać do serwisu i czy w ramach gwarancji mi to powinni wyregulować?
Często się ten problem pojawiał ? Może po prostu nie miałeś ostrzenia w punkt tylko wszystkie AF pointy włączone i ostrzyło na coś innego ?
Uważam, że na 90% nie masz problemów z FF/BF.
Po pierwsze przy testach ważne jest, aby kartka była dokładnie pod kątem 45 stopni od osi obiektywu. Każdy odchył prowadzi do zafałszowania wyników.
Po drugie dobre światło, AF może się gubić przy słabym świetle.
Po trzecie, trzeba mieć świadomość że czujnik AF, a oznaczenie tego pola na matówce to dwie różne sprawy, czujnik może wystawać poza oznaczenie tego pola.
A teraz przykład:
Rozkład DOF od płaszczyzny ustawienia ostrości to 1/3 w przód i 2/3 za płaszczyzną.
Obliczmy GO dla 18mm/f5.6:
dla odległości 1m: DOF zaczyna się od ok 0,7 m do 2m
dla 2m: DOF zaczyna się od 1,1m do 90m
Nawet jeśli przyjąć, że masz 10cm FF/BF, przy poprawnym ustawieniu ostrości obiekt powinien być w DOF.
Jeśli coś jest nieostre, to:
- masz zdjęcia poruszone, trzeba pamiętać o zasadzie, żeby czas było odwrotnością ogniskowej.
- punkt ostrości ustawił się nie ten który chciałeś, i jest coś innego.
- jeśli wybierałeś centralnym i wybrałeś tryb AI Servo, to mogło się zdarzyć
że podczas prze-kadrowania aparat stwierdził, że obiekt się rusza włączy Servo no i nie wiadomo gdzie jest ostrość.
Możliwości pomyłki jest dużo, a FF/BF może być problemem na długich jasnych szkłach, choć trzeba brać także pod uwagę dokładność samego AF
Przyklej jeszcze ten trójkątny kawałek z następnej strony PDFa. Na płaskiej kartce to sobie można ustawiać...
Po jego przyklejeniu uzyskasz płaszczyznę o pewnej wielkości, która przy prawidłowym ustawieniu aparatu bedzie prostopadła do osi obiektywu, przez co drobne niezgranie kropki na matówce z faktycznym położeniem czujnika AF nie mają wpływu na wyniki testu.
Przyklej jeszcze ten trójkątny kawałek z następnej strony PDFa. Na płaskiej kartce to sobie można ustawiać...
Po jego przyklejeniu uzyskasz płaszczyznę o pewnej wielkości, która przy prawidłowym ustawieniu aparatu bedzie prostopadła do osi obiektywu, przez co drobne niezgranie kropki na matówce z faktycznym położeniem czujnika AF nie mają wpływu na wyniki testu.
Ten trójkątny kawałek miałem ustawiony na kartce i po dokładnym zgraniu zablokowałem na statywie aparat i trójkącik zdjąłem, żeby nie przeszkadzał.
Jednak przy ustawieniu aparatu pionowo wystąpiło to dziwne przesunięciu punktu ostrzenia. Wygląda jakby był znaczny BF. Ale co o tm sądzić w świetle innych zdjęć.
Tomasz1972
27-11-2005, 14:49
Jakiś czas temu po przeczytaniu kilku wątków ,też zacząłem bawić się w testy na FF/BF i się załamałem raz jedno raz drugie i to duże odchylenia , w końcu podarłem kartkę do testów. - zdjęcia mam ostre i jestem zadowolony :)
Ten trójkątny kawałek miałem ustawiony na kartce i po dokładnym zgraniu zablokowałem na statywie aparat i trójkącik zdjąłem, żeby nie przeszkadzał.
Ten trójkącik jest konieczny ponieważ właśnie na jego płaszczyznę masz ustawiać ostrość. Najlepiej na środek płaszczyzny trójkąta, po upewnieniu się, że jest ona faktycznie płaska. To dopiero wykaże, czy nieostrości w plenerze wynikają ze złego działania sprzętu czy jego nieumiejętnego użycia.
Ten trójkącik jest konieczny ponieważ właśnie na jego płaszczyznę masz ustawiać ostrość. Najlepiej na środek płaszczyzny trójkąta, po upewnieniu się, że jest ona faktycznie płaska. To dopiero wykaże, czy nieostrości w plenerze wynikają ze złego działania sprzętu czy jego nieumiejętnego użycia.
Tak jest jak nie ma się instrukcji. Już znalazłem cały dokument z opisem testu.
Jutro zrobię przy lepszym oświetleniu cały test od nowa i pokaże wyniki do sprawdzenia (proszę o życzliwość :) )