Zobacz pełną wersję : Problem 5d mkI plus nissin di866
Gdy ustawie WB na lampę błyskową a lampa jest wpięta w sanki zdjęcia są niebieskie każde inne ustawienia WB działają poprawnie jak wyzwalam lampe przez wyzwalacz radiowy to problem znika. Wie ktoś może co jest tego przyczyną.
czyli wygląda na to że ta lampa nie do końca współpracuje z 5d
Ustaw lampę jak do błysku na wprost, ale wyzwalaj z radia. Nadal będzie niebiesko?
tomaha35
15-10-2010, 20:11
Ja ustawiałem ręcznie na 5600 K , bo nie dosyć że niebieskie to jeszcze przepały i niedopały były z błyskiem ...na szczęście pozbyłem się tego :)
bez przesady, we wszystkich innych trybach balansu działa bardzo dobrze i naświetla równomiernie.
jak mnie wkurzycie to zrobię porównanie z 430exII
tomaha35
15-10-2010, 20:32
gavin nie ma co się spinać :) piszę jak miałem , może trafiłem na wyjątkowo nieudany egzemplarz ale o dziwo gość który kupował do 50D sprawdzał i było idealnie wszystko...a teścik możesz zrobić.
Ustaw lampę jak do błysku na wprost, ale wyzwalaj z radia. Nadal będzie niebiesko?
Z radia na wprost jest ok.
Nie narzekam na tę lampę zwykle ustawiam na auto albo 5600K i wszystko jest w porządku ale byłem ciekaw czy tylko ja tak mam bo o le pamiętam to z 400d działała poprawnie
z 450d tez ok, wina softu pewnie