Zobacz pełną wersję : [Łódź] weekend 15-17.10 plener
Witam,
będę z bratem w ten weekend w Łodzi.
Będę pierwszy raz w tym mieście.
Wiem że powinienem zaliczyć Piotrkowską.
Może ktoś ma ochotę połazić w sobotę i pokazać coś ciekawego w swoim mieście?
Mam nadzieję że pogoda dopisze.
MariuszJ
15-10-2010, 13:43
Nie pomogę Ci osobiście, niestety pracuję.
Pewnie nie będziesz miał za dużo czasu bo dzień coraz krótszy, więc nie zapomnij o kilku rzeczach, jeżeli chodzi o plenery - wymieniam rzeczy sztampowe, ale na pierwszy raz i tak do sporo: Księży Młyn i fabryka Scheiblera, Piotrkowska z Manufakturą, Cmentarz Żydowski. Kolejność taka, żebyś to zaliczył jednym spacerem. Piotrkowska nie jest teraz w najlepszym okresie do fotografowania (zimno i ludzie się pochowali), ale jesień na cmentarzach może być ciekawa. Jak znajdziesz czas, odwiedź jeszcze Stary Cmentarz na Ogrodowej/Srebrzyńskiej (wyskoczysz nieco w bok od Manufaktury). Obiad zjedzcie w Anatewce na 6 Sierpnia w połowie Piotrkowskiej, uśmiechnij się do obsługi niech Ci pozwolą trochę poreportażować w środku.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
http://www.cityoflodz.pl/, tu masz sporo niezłych informacji.
Już się nie mogę doczekać. Za dwie godziny wyruszamy. Będę miał net ze sobą, więc jeśli ktoś będzie miał ochotę na wspólny spacer to zapraszam.
MariuszJ
15-10-2010, 14:02
Zdobądźcie się na pobudkę z kurami i wizytę na Księżym Młynie o 6-7 rano. Może być ciekawie jak słońce zacznie rozganiać mgły nad fabryką.
Jak dociągniecie do Cmentarza Żydowskiego i będzie jeszcze w miarę widno, odbijcie jeszcze na Stację Radegast.
Przemek_PC
15-10-2010, 15:32
A na Piotrkowskiej 104 (na zewnątrz) macie wystawę fotograficzną dokumentującą przejęcie części lotów z lotniska EPWA (Warszawa Okęcie) przez EPLL (Łódź Lublinek) we wrześniu tego roku.
Już jesteśmy w hotelu.
Jutro od rana będziemy się włóczyć po Piotrkowskiej
MariuszJ
15-10-2010, 22:28
No nie przesadzaj - dawajcie do Łodzi Kaliskiej, Piotrkowska 102! Nie marnować czasu! ;)
A co jest na Piotrkowskiej 102?
MariuszJ
15-10-2010, 22:53
Łódź Kaliska - ale nie dworzec ;) - http://www.klub.lodzkaliska.pl/.